Sada je: 04 kol 2026, 00:20.

Savjeti kod pecenja i pripremanja

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Savjeti kod pecenja i pripremanja

PostPostao/la Una » 12 svi 2010, 11:05

sta vi iskusne mislite
ako ja imam neki recept za kolac, a htjela bih povecati dozu i napravit duplu i stavim u vecu tepsiju, da li mjesanje vise nije 5min, koliko je trebalo biti kod duplo manje doze, nego 10 min. i da li je pecenje koje je npr. trebalo bit 20min. isto toliko ostaje ili ne , ajoj valjda ce me netko skuzit :lol
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Savjeti kod pecenja i pripremanja

PostPostao/la Una » 12 svi 2010, 11:54

ajoj nitko me ne skuzi, :(
pise mi na receptu da 5min. mjesam sastojke i da 20 min.pecem biskvit, a ja bi povecala dozu ovaj puta , tj. napravila bih duplu, stavila bih u duplo vecu tepsiju i sad, da li ona pravila vrijede (5min. miksanje i 20min. pecenje) ili da povecam vrijeme?

meni se cini da ne trebam povecat, ali nisam sigurna i bas iskusna pa pitam jer ne bi da zeznem stvar
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 12 svi 2010, 11:58

Mijesanje ce ti trajati koliko ti treba da dobro promijesas. :dunno
A pecenje ti isto ovisi, ako poduplas smjesu, a stavis u istu posudu pa ispadne duplo deblje, moras otprilike poduplati i vrijeme pecenja. Ako je tijesto i dalje iste debljine, trebat ce mu i jednako dugo. :dunno U svakom slucaju, uzmes cackalicu pa probas.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la danni » 12 svi 2010, 11:58

ako duplaš sastojke i stavljaš u veću tepsiju-mislim da ne trebaš povećavat vrijeme miksanja ni pečenja.
uostalom za pečenje uvijek provjeriš sa čačkalicom :dada
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Una » 12 svi 2010, 12:08

hvala na odgovorima, morat cu provjeriti, sa cackalicom, ja ga inace ne provjeravam, nakon 20min. ga vadim, uvijek bude super, a danas bi ga u duplo vecoj tepsiji, pa me to brinulo...

hvala vam, :kiss

ja inace volim te brze na toliko i toliko min., te provjerene recepte, stalno mi neki gas, pa nemam puno vremena
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 12 svi 2010, 14:24

nela22 je napisao/la:ja inace volim te brze na toliko i toliko min., te provjerene recepte, stalno mi neki gas, pa nemam puno vremena

Ja nikad nisam nista kuhala/pekla po uputi u smislu da nakon xy vremena vadim i ocekujem da je gotovo. :dunno
Navedeno vrijeme mi dodje tek toliko da po prilici znam kada da provjerim.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Una » 12 svi 2010, 20:43

ne bi ni ja neki novi recept, ali ova 3-4 provjerena kolaca koja jako cesto pravim, njih vec znam da mi je nakon tog i tog vremena gotovo. pravila ih sto puta
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Solea » 12 svi 2010, 21:32

ako si poduplala mjere i uzela (duplo) vecu posudu ne trebas produzavati vrijeme pecenja.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 12 svi 2010, 21:36

mislim da je nekada bilo puno jednostavnije i ucinkovitije doslovno se pridrzavati uputa o temp. i minutazi pecenja. danasnje pecnice (nove generacije :mrgreen ) imaju brojne programe i svaka svoju osobnost :lol :p tak da je bolje upoznati bas nju, svoju pecnicu :mrgreen
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Una » 12 svi 2010, 21:53

ma da, i meni zvuci logicno, da ako poduplam kolicinu i razlijem je na duplo vecu tepsiju da ce isto vremena trebat peci, ali me zbunjivalo malo vise miksanje, da li ce njega trebat povecati ili ne, ali evo ja sve isto napravila i super je ispao, kao i inace :zivili
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 16 svi 2010, 22:05

ja se nikakvih uputa ne pridržavam
otprilike već poznajem svoju makinu :lol
znam koja joj temp odg za dizana tijesta, za biskvite, bilo šta...i to gotovo nikad nije po uputama :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Laurini » 16 svi 2010, 22:33

Solea je napisao/la:mislim da je nekada bilo puno jednostavnije i ucinkovitije doslovno se pridrzavati uputa o temp. i minutazi pecenja. danasnje pecnice (nove generacije :mrgreen ) imaju brojne programe i svaka svoju osobnost :lol :p tak da je bolje upoznati bas nju, svoju pecnicu :mrgreen

Eto, samo za primjer, ja sam neki dan radila za ručak prvi put složenac od mjevenog mesa sa keljom i krumpirom za koji piše da se peće 30 min.
Nakon što se pekao to predviđeno vrijeme krumpir mi je bio još potpuno sirov. Bilo je gotovo nakon sat vremena - tako da ja ništa ne radim bez da probam i provjerim
Leona 01.04.2007.
Laura 09.04.2010. - 02.04.2011.
Laurini
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.