Sada je: 06 kol 2026, 02:27.

totalna katastrofa

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

totalna katastrofa

PostPostao/la lara72 » 28 ruj 2010, 18:56

Da, to sam ja kad su u pitanju kolači. Ne postoji jednostavan kolač, čak i palačinke su SF :p
Sve do prije par mjeseci to mi i nije bio problem jer F. nije htio ništa od kolača jesti. Ništa čudno budući da dijete i nije imalo puno prilika uživati u slasticama. :mrgreen Sad je situacija drukčija i F. bi želio da mama peče kolače no svaki pokušaj se pokazao ravan katastrofi.
Ništa, apsolutno ništa mi ne uspjeva (izuzetak su fritule i štrudle sa gotovim korama). Jel problem u smjesi, prebrzom ili presporom miksanju, namirnicama ili sam jednostavno nepopravljivi antitalent :oops:
lara72
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: totalna katastrofa

PostPostao/la Beppa Joseph » 28 ruj 2010, 19:28

Da iskreno kažem, ja radim fine kolače, ali uvijek uzgledaju loše. ne znam zašto, skoro uvijek imaju neke nesavršenosti.
No, to me ne smeta da i dalje radim jer uvijek budu fini.

Što konkretno kod tebe ne uspijeva? Pratiš li detaljno recepte?
Ja sam brzopleta pa često tek kasnije vidim da sam pogriješila redoslijed stavljanja namirnica ili sav šećer stavim u kore pa tek onda vidim da je trebalo dijeliti za kremu i kore i sl.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la ivana7997 » 28 ruj 2010, 19:34

übung macht den meister, rekli bi svabe.

ni ja nisam osobito vjesta u kolacima, sto se izgleda tice, ali su zato uglavnom prepreprefini. no nisam se rodila takva, marljivo sam vjezbala. prvo jednostavne, pa kompliciranije, pa sam odmah nasla jednu skupinu koju ne zelim ni probati - ukljucuje mijesanje na pari, krokant i slicne kerefeke, ma to nije za ljude :mrgreen i zadrzala sam se na nekoliko kolaca koji su mljac mljac mljac, a druge kupujem ili narucujem

palacinke nisu u kategoriji prelakih slastica dok ih fakat ne naucis, nemoj da te to bedira.

jesi probala onaj adorablin kolac koji uvijek uspije? jesi citala onaj topic koji je otvorila julliska?

ili lijepo dodji k meni jedne subote na igranje i pecenje kolaca u moju novu kuhinju
ivana7997
Abundija

PostPostao/la lilly » 28 ruj 2010, 19:37

Preporucujem i sv.Gral. Stvarno jednostavno za napravit, nema puno posla, brzo je gotovo, a prefiiiiiinooooo!!!
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivana7997 » 28 ruj 2010, 19:37

hm, ali mozes fulat. imam ja bolju, torta philadelphia.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Luantaro » 28 ruj 2010, 19:38

meni čak ni onaj adorablin " koji uvijek uspije" par puta nije uspio :lol ali ga ipak uredno radim

imam tri kolača koje pečem, to je moj maksimum
osim ta tri, radim samo one koji se ne peku već se slažu od keksa, pudinga, raznih kombinacija sira i vrhnja

tu uključujem i sveti gral, ali po Mircinom receptu, to je isto jednostavan kolač
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la danijela81 » 28 ruj 2010, 19:39

moja šogi ima isti problem.
i nikao nije kužila u čemu je stvar.
i onda sam ju par puta pratila.
nije organizirana, ne pripremi unaprijed namirnice, pa joj često nešto fali baš taj tren kad mora dodati.
zatim, ne mjeri točno, kaže da koja deka gore-dolje i ne znači puno.
ne muti dovoljno dugo, npr. snijeg, ili kreme, ili bilo što drugo jer misli da od toga nema previše koristi.
ne koristi papir za pečenje, pa ima problema kad joj se kolač zalijepi za pleh.
reže dok je vruće, jer joj se ne da čekati da se kolač ohladi.
ima toga još.
a stvar je u tome da ona ne kuži da su to razlozi. njezini kolači su fini, ali često se raspadaju, ili jedu žlicom :mrgreen
meni ne smeta, ali je frka kad ima goste pa treba staviti kolač na stol.

možda griješiš u nečemu čega nisi ni svjesna, možda si od onih koji ne slijede slijepo recept (a treba imati debelog iskustva da se to može tako).
možda nemaš dobru pećnicu, mikser ili nešto.
a možda jednostavno nemaš sreće s kolačima :D (na to se ja vadim, jer ih ne volim peći, pa ni ne ispadnu dobri)
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la JiA » 28 ruj 2010, 19:54

moja mama kaze da se to mora voljeti :dunno .
ja ne volim. mozda bih i voljela da mi koji put nesto uspije.
ali nikad nije uspjelo.
imala sam priliku uciti od prave majstorice ( mame :luv ), ali uzalud.
ne pecem. decki su se navikli da mama ne pece.
a i pecnica mi je pokvarena vec godinama, sto koristim kao ekskjuz.

ponekad me malo sram :oops: .
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Nana1971 » 28 ruj 2010, 19:55

... ili ti samo fali ljubavi prema toj aktivnosti, kao meni :lol
Moras napisati sto ti tocno ne ispadne dobro da bi ovi znalci mogli reci gdje si fulala ili sto je poslo ukrivo. Pa ce jos neke od nas ponesto nauciti :p Palačinke sam savladala, al nisu mi dobre ko mamine (fali mi njena teska tavica?), fritule isto, al svekrvine su bolje :lol
ostalo ni ne radim, zali boze truda i materijala; cak i da uspiju - nije dobro jer osim mene nitko ne voli jesti kolace pa cu ja slistiti cijelu tepsiju :kima Ne znam ti pomoci, al te tjesim da nisi sama :faca
edit: vidim sad da ti je i jia isto napisala
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la JiA » 28 ruj 2010, 19:56

nano, sestro po kolacima i jos kojecemu ;) :luv
JiA
Vjetropir

PostPostao/la lastavica » 28 ruj 2010, 22:25

Evo jos jedne koja ima dvije lijeve, ali me dijete natjeralo da se ipak okušam u pečenju kolača. Jedino sto mi uspije je sv. Gral (Mirci). Kolač od jogurta (IINA) samo bez višanja zbog djeteta. Muffini od čokolade i kocke od maka. Ova dva zadnja sam pokupila s Rode.

U palačinkama se ispraksirao MM, moje bi vjerojatno bile nejestive :jadnimi

Zavidim ti što znaš raditi fritule :dada . Ja ih jako volim jesti. No jedino sam ih uspjela pregoriti,a unutra su bile sirove.

A najbolja fora je bila kad sam napravila prvi uspješni kolač. Curka se svima hvalila moja mama je jednom napravila kolač i bio je jako fini :cool
Ljetos za rođendan ju je baka pokušala uvjeriti da možda nije dobra ideja da mama pravi kolač no nije se dala smesti. Sva sreća pa mi taj Sv. Gral donekle uspije pa sam se izvukla. A cure su mi dale ideju da je mogu ukrasiti s bombončićima. Tako da je bila oduševljena jer smo zajedno pisale po njoj.
Zadnja izmjena: lastavica; 28 ruj 2010, 22:39; ukupno mijenjano 2 put/a.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la skorpionka » 28 ruj 2010, 22:27

lilly777 je napisao/la:Preporucujem i sv.Gral. Stvarno jednostavno za napravit, nema puno posla, brzo je gotovo, a prefiiiiiinooooo!!!

Meni je uklonjen nekada dio mozga za kolača. Meni ni sv gral nije uspio :lol

Radije bi skuhala 3 slana jela nego napravila biskvit. Ajde, barem mi palačinke dobro uspijevaju.
Totalni sam antitalenat za kolače. Srećom ih ne volim niti jesti. :dada
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Luantaro » 28 ruj 2010, 22:28

moja mama je jednom napravila kolač i bio je jako fini

:lol
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kimama1 » 28 ruj 2010, 22:47

napišem sutra-preksutra par MORAUSPJET recepta.
obožavam kolače i jesti i praviti
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Nana1971 » 28 ruj 2010, 22:53

ja sam za prosli bozic pravila soleinu supercokoladnu tortu, tako nekako se zvala. Nije izgledala bogznakakofensi, za jesti je bila fajn. i sad od mene nitko nista ne ocekuje po pitanju kolaca narednih deset godina :lol
al ak napises neke bas tako jednostavne i super recepte, casna rijec probat cu vec ovaj vikend! a nije jos ni bozic!
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Potica » 28 ruj 2010, 22:58

kimama1 je napisao/la:obožavam kolače i jesti i praviti

X
Ali ni ja se nisam sa tim rodila samo ja sam ko pitbul kad zagrizem ne puštam, mojima su kiflice iše na uši jer sam ja jednu zimu odlučila napraviti kiflice kakve je radila mamina pokojna teta, naravno bez recepta i naravno da mi nisu uspjevale, a radila sam ih dan za danom dok nisam potrefila ono što sam htjela. :)
Moj najveći problem je što nisam u stanju dva puta napraviti isti kolač jer u biti mrzim recepte i stalno nešto improviziram. :D
Mojoj mami su u životu uspjela dva kolača i to kemijska tj. kupiš gotove kore za tortu i gotove kreme i potrudiš se oko dekoracija. ;)
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Bajadera3 » 28 ruj 2010, 22:58

priklonila bih se mišljenju da u svemu, pa tako i u kuhanju, moraš voljeti to što radiš... ja ne volim kuhati niti peći kolače :dunno kad me uhvati volja pa krenem, onda nekako i ispadne. kažem nekako zato što me rijetko uhvati pa nemam baš prakse :mrgreen

Nana1971 je napisao/la:al ak napises neke bas tako jednostavne i super recepte, casna rijec probat cu vec ovaj vikend! a nije jos ni bozic!

:dada
Nemoj mi komplicirat život. drugi to kažu za svoje mame al su one nula prema tebi. paranoična si i ne mogu ti opisat kolko me to iritira!!!
:witch
Bajadera3
Mrs. Hillary

PostPostao/la ivana7997 » 28 ruj 2010, 23:00

ja ne bih rekla.

ili moras voljeti ili biti streberica. moja sveki mrzi peci kolace, mrzi kuhati, mrzi cijeli svijet. a kolaci joj ispadnu odlicni.

i mm joj je dobro ispao
ivana7997
Abundija

PostPostao/la danijela81 » 28 ruj 2010, 23:01

Potica je napisao/la:Mojoj mami su u životu uspjela dva kolača i to kemijska tj. kupiš gotove kore za tortu i gotove kreme i potrudiš se oko dekoracija. ;)

onda taj gen za kolače sigurno preskače po jednu generaciju :lol
moja mama radi savršene, i uživa u tome, a moji ispadnu ok jedino ako se jaaaaaako potrudim. baš ih ne volim radit
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la thalia » 28 ruj 2010, 23:15

lara, oćeš da ti ja stavim sliku svoje torte pa će ti odmah bit lakše :mrgreen
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Buhtlica » 29 ruj 2010, 06:25

volim ih jesti (iako baš i ne bih trebala), ali ih ne volim raditi. pogotovo ne neke komplicirane. ove koji se rade do 45 min još kako tako. nekad se raspadaju, nekad čak imaju i prihvatljiv izgled... :mrgreen
i divim se onima koji za božić ispeku 16 vrsta kolača i sve im uspije. mi ne pečemo kolače čak ni za božić, sve moramo kupiti jer mi se ne da i nesposobna sam za takve kerefeke.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la AA » 29 ruj 2010, 07:57

ivana7997 je napisao/la:übung macht den meister

vazno je imati volju i dobar recept + znati nekoliko osnovnih pravila koliko se sta muti, kojim redom se dodaju sastojci blablabla i to je to
nakon godina prakse, sad mi je dovoljno da vidim recept pa da znam hoce li od toga nesto biti il' da ne gubim vrijeme
Potica je napisao/la:Moj najveći problem je što nisam u stanju dva puta napraviti isti kolač jer u biti mrzim recepte i stalno nešto improviziram.

XXX

edit: palacinka nije kolac :mrgreen

edit2: ja cak ni ne volim jesti kolace :lol
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MalaSirena » 29 ruj 2010, 08:15

AA je napisao/la:
ivana7997 je napisao/la:übung macht den meister

vazno je imati volju i dobar recept + znati nekoliko osnovnih pravila koliko se sta muti, kojim redom se dodaju sastojci blablabla i to je to
nakon godina prakse, sad mi je dovoljno da vidim recept pa da znam hoce li od toga nesto biti il' da ne gubim vrijeme
...
edit2: ja cak ni ne volim jesti kolace :lol

Potpis (osim edit2 :mrgreen ) + treba se riješiti mentalne blokade o tome da kolač neće uspjeti (često puta čujem: ''nikad nisam probala raditi to i to jer se bojim da mi ne uspije''); dobro je hrabro se suočiti s problemom i s vremenom uspjeh neće izostati :dada .
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la JiA » 29 ruj 2010, 08:21

thalia je napisao/la:lara, oćeš da ti ja stavim sliku svoje torte pa će ti odmah bit lakše :mrgreen

jao, thalia, molim te, molim te stavi ONU fotku!
JiA
Vjetropir

PostPostao/la skorpionka » 29 ruj 2010, 08:37

JiA je napisao/la:moja mama kaze da se to mora voljeti :dunno .
ja ne volim. mozda bih i voljela da mi koji put nesto uspije.
ali nikad nije uspjelo.
imala sam priliku uciti od prave majstorice ( mame :luv ), ali uzalud.
ne pecem. decki su se navikli da mama ne pece.
a i pecnica mi je pokvarena vec godinama, sto koristim kao ekskjuz.

ponekad me malo sram :oops: .

Potpisujem sve ovo, pogotovo ovo za mamu, osim što me uopće nije sram, to odmah bez beda priznam. I pećnica mi odlično radi ali za druge stvari. :lol

Kad treba riješiti pitanej deserta imam par asova iz rukava kojima to riješavam u situacijama kad mi se ne da ići s kupovnim kolačima (Hvala Piece of cake-u). To su čokoladna i voćna izvedba torti od beze kora, jedna varijanta čokoladne torte s orasima ko neka varijacija saherice (nema file a fina je, uvijek mi uspije) i to bi bilo sve od mene.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Masha » 29 ruj 2010, 08:42

ja ih ne volim jesti ali volim praviti.
ustvari, volim ih praviti kad imam motiv, kad znam da će se pojesti ili nekome za rođendan. mm ne voli kad ja pravim kolače jer on, jadan, mora sve sam pojesti :p
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Ina66 » 29 ruj 2010, 08:44

moja mama nije pravila baš nešto puno kolače kad smo mi bili klinci, ali se zato razmahala zadnjih desetak i više godina i sad pravi fenomenalan štrudel (sama radi kore i nikad bolje nisam jela)

ja kolače volim praviti, ali da ima ćoraka, ima. samo što sam ja tvrdoglava ko Potica pa guram dok ne uspije
Adorablin "koji svima uspije" mi prvi put nije uspio, ali se nisam dala i drugi i daljnji pokušaji su bili uspješniji

za laru - najbolje je krenuti s receptima "na šalice" i kad tu uhvatiš ruku, onda dalje na one koji se važu
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Solea » 29 ruj 2010, 09:08

thal, mene si onom tortom kupila istog trena :lol i da nikada prije i nikada kasnije nisam nista tvoje procitala to bi mi bilo dovoljno :lol :lol :kiss

kolace jako volim praviti, torte jos vise, a volim ih i jesti.
s ovim drugim sam se rodila a na prvom sam poprilicno radila.
prvi kolac sam napravila negdje u 6. razredu, londonere, a onda gooodinama nista.
nakon dvajspete-tridesete me opet primilo i ne pusta.

mislim da je za pocetak bitno izabrati jednostavne stvari i dobro se organizirati. pripremiti si sve sastojke, izvagati pa tek onda vaditi i paliti mikser :lol i dobro procitati recept ;)

meni su neke stvari u samom startu bile poznate jer sam se cesto muvala oko mame dok je ona pravila razna cuda.
sada se puno tog moze naci na netu i pogledati klipove s postupkom pripreme.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la kerry » 29 ruj 2010, 09:28

samo se prijavljujem na temu da pokupim korisne savjete...inače isto ne baš talent za kolače :jadnimi ...jedino muffine često radim i ispadnu fini, ali uvijek po istom osnovnom receptu, pa dodajem kaj mi paše....

možda bi mi i ispali bolji da imam više stpljenja, ali meni se neda to sto godina u kuhinji mutiti....
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Solea » 29 ruj 2010, 09:54

lara, baci oko na topik za julls, s ljubavlju - http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... 63&t=50626

:mah
Solea
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.