Sada je: 13 svi 2024, 03:58.

Pečenje mesa u pećnici

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la VIPmama » 20 lis 2010, 07:52

E sad, ako sam otvorila topic a da već postoji, obrišite me :oops:

Nikad nisam pekla meno u pećnici, pa me zanima sve: od toga koje meso kupiti, koliko velik komad, kako ga pripremti, koliko dugo peći... SVE.
Ima li tko da se time češće zabavlja, pa da podrobno opiše postupak od nule.

Ovo sam našla na netu, zgodno :)



http://www.pannoniantourism.hu/htmls/gr ... 240&ID=525

http://www.pannoniantourism.hu/htmls/gr ... ml?gID=240
Vrag nosi Pradu
Avatar
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa
 
Postovi: 23259
Pridružen/a: 14 sij 2002, 18:32
Lokacija: na zapadu

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la IINA » 20 lis 2010, 08:23

:shock
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
Avatar
IINA
Sveta krava
 
Postovi: 6922
Pridružen/a: 15 svi 2007, 14:45
Lokacija: mib

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la MalaSirena » 20 lis 2010, 08:26

U pećnici pečem:
lungić
piceka
eventualno kare s kostima ili komad od buta (bude suho; vratina je bolja, ali ja ne volim masno)

Pečem u vrećici za pečenje, dan prije meso posolim, obložim češnjakom kojeg prije pečenja maknem. U vrećicu stavim meso, nekad podlijem s malo vina, a nekad ne; nekad stavim uz meso krumpir, luk i dr. povrće, a nekad ne. Zavežem vrećicu i dalje pečem prema uputama.
Mišonja 03.09.2003.
Avatar
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca
 
Postovi: 1841
Pridružen/a: 10 ožu 2003, 21:59
Lokacija: Zagreb, Maksimir

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la IINA » 20 lis 2010, 08:27

Kaj stvarno ?
Kupiš vratinu, našpikaš ju sa češnjakom i špekom,
posoliš, popapriš, pouljiš i staviš u frižider, recimo preko
noći. U pleh staviš ulja, meso i upališ pečnicu.
Računaš da se peče otprilike jedan sat+pola sata za svaki
dodatni kilogram. Povremeno otvoriš i preliješ sa uljem u koiem se peče.
Ako želiš krumpire, onda ih staviš nekih 45 minuta prije kraja pečenja.
Ja volim i cijele češnjeve češnjaka peći, stavim ih isto kad i krumpir.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
Avatar
IINA
Sveta krava
 
Postovi: 6922
Pridružen/a: 15 svi 2007, 14:45
Lokacija: mib

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Rimaithor » 20 lis 2010, 08:28

I ja kažem :shock

Pa kako? Kako? :lol
Za početak nemoj krenut baš s janjetinom, uzmi npr komad krmenadla. mesar nek ti kost kresne tako da pećeš sve zajedno a lagano režeš na šnicle kad je gotovo. Ja stavim malo ulja i malo vode na dno protvana, stavim meso i pokrijem folijom ili pećem u protvanu koji ima poklopac, bar sat vremena. Onda otklopim i ispećem s podljevanjem do kraja (oko sat i pol, dva sve skupa). Naravno i okreneš meso :lol
Meso dan ranije ako si u mogućnosti nasoli. Ja kombiniram razne začine, ovisi o mesu.
Vanity is my favourite sin.
slika
Avatar
Rimaithor
Ljupka Heidi
 
Postovi: 14734
Pridružen/a: 03 sij 2004, 10:18
Lokacija: Dragons' Den

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la mirbi » 20 lis 2010, 08:32

Kupiš kokoš. Opereš je, raskomadaš i staviš peć sa krumpirima, prethodno oguljenim, opranim i iskrižanim. Posoliš, ostalo je sve po željama. Pokrijem alu folijim nekih pola sata do 45 min, da zadrži mekoću, kasnije to maknem.

Mislim, ako mogu ja, onda stvarno... :lol
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
Avatar
mirbi
volim dinarski look s mozgom
 
Postovi: 8733
Pridružen/a: 06 stu 2005, 11:21
Lokacija: Split

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la IINA » 20 lis 2010, 08:33

Evo, čak i Angelina peče meso :D
Hm, možda da pojasnim- našpikati=probušiti tanke rupice na
raznim mjestima i u njih ugurati male tanke komadice nečega
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
Avatar
IINA
Sveta krava
 
Postovi: 6922
Pridružen/a: 15 svi 2007, 14:45
Lokacija: mib

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Bubidea » 20 lis 2010, 08:36

nemoj kokos, ajd radje piceka :lol

to je stvarno jednostavno...i ja sam ostala :shock
pa kak ti, zeno, organiziras neka druzenja uz jelo? :lol
ubacis komad mesa u pecnicu i raspas nokte

meni je najbolja vratina, teletina, picek
krmici su mi suhi
dobro mi je i carsko ili rebrica

isto obavezno stavim i vode, jedno dva deci, volim nabacati svakakvog povrca ( luka, cesnjaka, mrkve, paprike, paradajza...) ali i ne moras
malo pod foliju
malo bez nje, na kraju
par puta okrenes

da, odlicno mi je sve to peci u vrecici
:lebdi
Avatar
Bubidea
Bogom mi je dano
 
Postovi: 4688
Pridružen/a: 04 stu 2004, 11:41
Lokacija: ajd pogodi

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la IINA » 20 lis 2010, 08:39

Ja ne volim vrečice.
Nekako vručina i plastika mi se ne sviđaju u kombinaciji.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
Avatar
IINA
Sveta krava
 
Postovi: 6922
Pridružen/a: 15 svi 2007, 14:45
Lokacija: mib

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la dunja » 20 lis 2010, 08:42

uz sve ovo navedeno i teleća koljenica ili komad janjetine
okolo krumpiri, kad se ispeće ne znaš što je bolje

vipka al fakat i ja moram :shock :lol
meni nema lakšeg ručka u nedjelju recimo
Avatar
dunja
most
 
Postovi: 29549
Pridružen/a: 17 tra 2003, 23:24

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la mirbi » 20 lis 2010, 08:44

Da, i kod nas se to nediljom sprema. Moja je mama nas učila stavljati malo luka, crvene paprike, papra i peršina, MM-ovi samo posole.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
Avatar
mirbi
volim dinarski look s mozgom
 
Postovi: 8733
Pridružen/a: 06 stu 2005, 11:21
Lokacija: Split

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la kruna » 20 lis 2010, 09:17

Moram reći da sam i ja ostala :shock iako sam nikakva kuharica. Peći meso u pećnici je valjda prvo što sam se usudila raditi ;) Cure su dale dobre prijedloge, nemam što za dodati :lol

Vrećice ne volim niti ja, al ih moja sveki obožava. Ipak je važnije da pećnica ostane čista, a ne mi zdravi :roll joj ovo je bilo zlobno, al mi se ne da zbrisat :p
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 551
Pridružen/a: 26 ožu 2002, 14:48

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la folne » 20 lis 2010, 09:27

Lako je ispeći meso. Problem je ispeći ga da valja. :loce Meni veći komad svinjetine nikad ne ispadne dobro. Iznutra meso bude bezukusno, kao kuhano. :roll
Jedino što sam uspjela je vrhunski ispeći komad janjetine direktno na rešetki prema neki uputama s neta (mislim da je bilo s forum.hr) Stvarno je bilo kao s ražnja. Teletinu i svinjetinu nisam nikad tako probala peći.
Tako da, molim lijepo, nemojte mi se Vipki čuditi. Ima nas...
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
Avatar
folne
Mladenka
 
Postovi: 31648
Pridružen/a: 11 kol 2001, 13:26
Lokacija: So who what no

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la VIPmama » 20 lis 2010, 10:37

Dakle, cure kakvo :shock :shock , nemojte da se sad ja krenem čuditi kako vi NIKAD ne pečete kruh u pećnici i to BEZ PEKAČA :baba

Ne družimo se uz klopu, a naročito ne uz tako opsežnu klopu, tko je bio kod mene, zna da za takvo što ni mjesta nemam :loce sve i da hoću.
Ako jedemo u društvu, to su neke grickave stvari ili naručena pizza :D

Skupljam savjete :mah
Vrag nosi Pradu
Avatar
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa
 
Postovi: 23259
Pridružen/a: 14 sij 2002, 18:32
Lokacija: na zapadu

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Bubidea » 20 lis 2010, 11:15

ja uredno pecem kruh u pecnici bez pekaca :belji

znaci ja se mogu cuditi :lol
:lebdi
Avatar
Bubidea
Bogom mi je dano
 
Postovi: 4688
Pridružen/a: 04 stu 2004, 11:41
Lokacija: ajd pogodi

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Natasa36 » 20 lis 2010, 11:31

I ja pečem kruh u pećnici ;) a bogme i meso, na redovitoj bazi

MM nasoli večer prije i čvrsto zamota u foliju. Ako je raspoložen doda i neko začinsko bilje koje prije pečenja makne. Mi meso pečemo na masti, a ako postoji bojazan da će biti suho, obložimo ga špekom, koji kasnije skinemo pa se zapeče do rumenog.
Ima varijanta da se u početku peče poklopljeno (imamo onu gusnatu posudu s poklopcem) pa se otklopi...
I krumpiriće se stavi uz meso... A možeš pred kraj i šparoge položiti na krumpir (prije toga blanširane i malo okrenute na masl. ulju).

Pečemo sve, od piceka, preko koljenica, rebarcih, do odojka, janjetine - što MM dobije friško na placu.

Na ovom dijetalnom saftu tj.masnoći od pečenja se naprave mlinci...

Prije pečenja juhica s rezancima, uz to zdjela salate, butelja dobrog vina, nema boljeg nedjeljnog ručka :gladan
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Avatar
Natasa36
Anka Partizanka
 
Postovi: 13264
Pridružen/a: 10 sij 2003, 14:56
Lokacija: Zagreb

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la kruna » 20 lis 2010, 11:55

ok povlačim svoj :shock jer ne pečem kruh u pećnici, a bome ni u pekaču :D
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 551
Pridružen/a: 26 ožu 2002, 14:48

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la IINA » 20 lis 2010, 13:00

Ja sa svog :shock
Prelazim na :shock :shock
Ja ne znam speć kruh.
Zato još jednom se čudim, jer meso je pis of kejk
naspram kruha.
:D
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
Avatar
IINA
Sveta krava
 
Postovi: 6922
Pridružen/a: 15 svi 2007, 14:45
Lokacija: mib

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la danijela81 » 20 lis 2010, 13:22

pile raskomadam jedino ako ga nisam nasolila preko noći. inače ga večer ranije nasolim, i ostavim u fridžu preko noći. pečem cijelo s malo masnoće i vode.
pile ne "špikam" ili kak se to već kaže, meni se čini da kod nas ni ne postoji izraz za to. začinim ga češnjakom jedino ako ide na roštilj.
svinjetinu nekad pacam, nekad samo solim, kako mi se da.
ako ju nisam prethodno solila, onda ju isto raskomadam, ali onda nije toliko sočna.
janjetinu ne volim, pa ne znam ni kak se peče.

uvjerila sam se u jednu stvar, ako želiš da meso ostane sočno, ne smiješ ga bockati dok se peče. mora se naglo zapeći i onda dovršiti na lagano.
moja sveki meso maltretira tako da ga stalno bocka vilicom, onda ubodeno mjesto zalijeva onom vodom i masnoćom odozdo, da navodno bude sočnije i slanije. i uvijek joj bude drveno.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
Avatar
danijela81
(pre)fina gospoja
 
Postovi: 10381
Pridružen/a: 26 svi 2008, 08:57
Lokacija: Osijek

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la VIPmama » 20 lis 2010, 13:24

Zato još jednom se čudim, jer meso je pis of kejk
naspram kruha


Ina, naj se niš čuditi :faca
KRUH je piece of cake :cool :kima
Vrag nosi Pradu
Avatar
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa
 
Postovi: 23259
Pridružen/a: 14 sij 2002, 18:32
Lokacija: na zapadu

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la IINA » 20 lis 2010, 14:11

Ma da.
Pa diži, pa mijesi, pa kolko soli, pa tristo čuda.:dada

Ak znaš speć kruh, meso će ti bit ko Karapandžino :klanja
:zivili
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
Avatar
IINA
Sveta krava
 
Postovi: 6922
Pridružen/a: 15 svi 2007, 14:45
Lokacija: mib

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Solea » 20 lis 2010, 15:02

ajde dobro, necu se cuditi jer su se vec dovoljno izredale ove iskolacene :lol

i ja pecenje mesa u pecnici drzim jednostavnijim nacinom pripreme.
osim pileta najcesce u pecnici pecem sv. vratinu u komadu ili kare s kostima, mladu janjetinu i prasetinu.

vratit cu se jos dopisati kako koje meso pecem ;)
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la VIPmama » 20 lis 2010, 15:06

Samo daj :)

Nego, ti komadi, npr. vratine, cca, oko, aproximately koje kilaže tražim
Vrag nosi Pradu
Avatar
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa
 
Postovi: 23259
Pridružen/a: 14 sij 2002, 18:32
Lokacija: na zapadu

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Bubidea » 20 lis 2010, 15:12

za vas cetvero
jedno kilu i pol, pa imas za dva obroka
:lebdi
Avatar
Bubidea
Bogom mi je dano
 
Postovi: 4688
Pridružen/a: 04 stu 2004, 11:41
Lokacija: ajd pogodi

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la TmamaKiN2 » 20 lis 2010, 15:17

VIPka evo jos jedne slicne tebi, ajde, ja sam se ipak odvazila ciglih 2-3 puta ispec meso u pecnici, od toga je 2x bilo u vrecici za pecenje (to mi je otkrice), tak nemre izgorit :mrgreen zadnji put sam kupila purece batke i pospikala ih spekom, namazala ih sol+ulje, gurnula u vrecicu+mrkva+krumpir+luk+malo bijelog vina, zatvorila vrecicu i pekla nekih 1,5 sat na oko 200. bilo je jako fino :mah

a inace, pecem kruh koji SAMA mijesim i nemam pekac ;)
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
Avatar
TmamaKiN2
puna razumijevanja
 
Postovi: 8490
Pridružen/a: 23 stu 2004, 12:26
Lokacija: Tresnjevacka dotepenka

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la IINA » 20 lis 2010, 15:22

Slažem se sa kilu i pol.
Onda ti to traje oko sat i pol do dva.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
Avatar
IINA
Sveta krava
 
Postovi: 6922
Pridružen/a: 15 svi 2007, 14:45
Lokacija: mib

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Miki » 20 lis 2010, 15:26

folne je napisao/la:Lako je ispeći meso. Problem je ispeći ga da valja. :loce Meni veći komad svinjetine nikad ne ispadne dobro. Iznutra meso bude bezukusno, kao kuhano. :roll
Jedino što sam uspjela je vrhunski ispeći komad janjetine direktno na rešetki prema neki uputama s neta (mislim da je bilo s forum.hr) Stvarno je bilo kao s ražnja. Teletinu i svinjetinu nisam nikad tako probala peći.
Tako da, molim lijepo, nemojte mi se Vipki čuditi. Ima nas...



sorry što baš tebe citiram :kiss

i meni je prvi veliki komad svinjetine bio bezukusan u sredini
onda sam shvatila da veliki komad mesa treba nasoliti dosta ranije, kad pečemo baš veliki komad mesa, znamo ga nasoliti i u petak naveče, najkasnije u subotu ujutro i onda stoji tako nasoljen do nedjelje

uvijek prvo pečem pod folijom nekih sat vremena, a onda maknem foliju, okrenem meso naopačke i podlijevam svakih 10-15min i tako pečem dok mi se malo ne zarumeni, onda ga okrenem "na pravu stranu" i tako pečem dok mi ta strana ne izgleda gotova (opet uz podlijevanje)

pečem dosta dugo, ali na 180-200°C

moja mama svinjetinu prvo zapeče sa svih strana u tavi i tek onda stavlja u rernu (ja nisam nikad tako pekla, ali je MM pekao na taj način svinjski file i bio je mljac)

Vipice, ja ti se neću :shock ovako iščuđavati, jer te kužim, meni je dosta trebalo da se odvažim ispeći veliki komad mesa (i kad sam se konačno odvažila, bio je bezukusan)

sad mi je to najjednostavniji ručak :dada

možeš za početak probati ispeći pureći zabatak - kupijim Vindonov veliki zabatak, nasolim ga večer prije (on je oko kile i dovoljno mu je nasoliti ga dan ranije) i onda ga pečem onako kako sam napisala

i skužila sam da je bolje peći dulje na manjoj vatri nego brzo na jakoj ;)

što se količine mesa tiče, ja ti to nikad ne znam, pošaljem muža da kupi :mrgreen
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Avatar
Miki
Samsungova kuharica
 
Postovi: 2168
Pridružen/a: 18 ožu 2003, 12:51
Lokacija: sidi di si, jer kaki si, ni za di si nisi

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la IINA » 20 lis 2010, 15:32

Jap. Ranije nasoliti, napikati špekom i češnjakom i pouljiti.
Idući dan peći.
Nema da je bezukusno :dada
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
Avatar
IINA
Sveta krava
 
Postovi: 6922
Pridružen/a: 15 svi 2007, 14:45
Lokacija: mib

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Miki » 20 lis 2010, 15:35

MM našpika još i mrkvom narezanom na prutiće :dada
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Avatar
Miki
Samsungova kuharica
 
Postovi: 2168
Pridružen/a: 18 ožu 2003, 12:51
Lokacija: sidi di si, jer kaki si, ni za di si nisi

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la VIPmama » 21 lis 2010, 07:58

Evo sad vama koje se :shock :shock :lol pogledajte si koliki su postovi i kakvi su opisi, i onda mi jopet recite da je to ful JEDNOSTAVNO :loce :jadnimi :drink

Tmama :zivili
Vrag nosi Pradu
Avatar
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa
 
Postovi: 23259
Pridružen/a: 14 sij 2002, 18:32
Lokacija: na zapadu

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.