O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

odlično dizano testo / ludo testo

08 vel 2011, 12:46

Kocku kvasca razmutiti u 2.5dl toplog mleka, dodati 1 kašiku šećera i malo brašna i pustiti da krene. U većoj činiji pomešati 2 jajeta, 2 jogurta, 1 kašičicu soli, 2 kašike ulja, 1 prašak za pecivo i u to uliti nadošli kvasac. Sve to zamesiti sa 1kg brašna.

Testo možete odmah koristiti za sve što vam padne na pamet (kiflice, putar kifle, piroške, pizzu, margarete...) a možete ga dobro zatvoriti plastičnom vrećicom i držati u frižideru najduže 8 dana (ne bi bilo loše celu loptu testa premazati uljem da bi se lakše odvojilo od vrećice jer buja i u frižideru kao da je na toplom).

Ja ga pravim često, zamesim ga za vikend i onda do narednog vikenda smišljam šta ću sa njim. Trenutno mi se u plehu diže neka izuvijana pogača sa sirom, ako me ne bude mrzelo poslikaću kad bude gotova
Zadnja izmjena: she; 08 vel 2011, 16:24; ukupno mijenjano 3 put/a.

Re: odlično dizano testo

08 vel 2011, 13:24

Dal tijesto dižeš prije stavljanja u frižider ili ne i dal ga dižeš nakon što ga izvadiš?

08 vel 2011, 13:28

Imala sam jednom taj recept i par puta radila i super je,sad ne znam gdje je pa mi je baš drago da si ga stavila :dada :5

08 vel 2011, 14:01

Zamesiš ga, nauljiš testo i činiju, dobro zatvoriš plastičnom vrećicom ili samolepivom folijom i staviš u frižider (znači diže se samo kvasac u mleku, posle ne čekaš ništa). Kad ga izvadiš iz frižidera napraviš sa testom šta si nameravala i ostaviš ga da se digne pre pečenja. Sve u svemu ono će rasti i u frižideru i ako baš gura da izađe van činije premesiš ga rukom i ponovo dobro pokriješ.

08 vel 2011, 14:11

Evo je pogača sa sirom koju sam mesila danas od ovog testa

slika

slika

08 vel 2011, 14:25

Probacu. Treba mi testo za poslednji momenat koje mogu pripremiti ranije. Hvala na receptu.

Pogaca izgleda fenomenalno.

08 vel 2011, 15:06

Divna ti je pogača. mMMMMMMMMM

08 vel 2011, 15:11

pogača je stvarno predivna...jel premažeš jajetom na kraju ili??

08 vel 2011, 15:50

Samo žumancetom nekih 10-tak minuta pre kraja pečenja. Tad stavim i preprženi susam samo što sam ovog puta zaboravila da ga prepržim pa me je pogača čekala van rerne dok sam i to rešila - bez veze jer se nije zalepio uopšte :)

08 vel 2011, 15:54

She divno izgleda pogaca, imas negde napisano kako si je oblikovala?
I jos nesto ovo je celo testo (1 kgr brasno)?

08 vel 2011, 16:04

Ovo je malo više od 1/3 testa. Pleh je onaj standardni za burek (nemam pojma koliki mu je prečnik)

A oblikovala sam tako što sam testo razvaljala na veliku koru debljine 3-4mm a onda to isekla na 6 traka. Tri trake sam nafilovala smesom sira i jajeta (onako celom dužinom pa urolala koliko da ne nadev ne ispada) a od ostale 3 trake sam isplela 3 pletenice (isečeš traku na 3 dela i pleteš). Oko svake nadevene kore sam umotala pletenicu pa svaku ređala u krug u puterom namazan pleh. Pre pečenja odozgo naceckala puter (obično ga narendam ali sma ga rano izvukla iz frižidera i već je bio mekan).

Nije teško a vrlo efektno izgleda

Druga varijacija je da se pravi kao ruža-pogača. Ja je isto pravim sa puterom. Razvalja se testo na koru debljine 5mm, premaže se rastopljenim puterom i urola. Seku se 'pužići' iste debljine (2 prsta) i ređaju u krug u nauljen pleh. Kad se ispeče izgleda prelepo (opet žumance odozgo nakon pečenja i putar pre pečenja)

08 vel 2011, 16:12

Ovo je savršeno :-)
Pogača predivno izgleda i vjerujem da je njami.... :luv
Hvala za recept :-)

08 vel 2011, 16:22

Ovo se inače zvanično zove LUDO TIJESTO ;)

Pravila sam ga baš za vikend, i bilo je kiflica, tortilja i pizza bolja nego od klasičnog tijesta :klanja

A pogača ti izgleda diiiiiiiiivno :5

08 vel 2011, 16:24

She, hvala puno za detalje :buket

Re: odlično dizano testo / ludo testo

08 vel 2011, 16:25

Da, i ja ga imam u svesci kao ludo testo. Doduše nije jedino ludo koje imam zapisano, imam još par recepata nevezano za ovaj. Evo, promenila u naslovu :)

08 vel 2011, 17:38

Ja upravo isprobavam tvoje ludo tijesto...zasad ide super... :kiss

08 vel 2011, 17:46

uhhh otvorile ste mi apetit, a to i nije tako tesko :D

08 vel 2011, 17:48

pise 2 jogurta, koliko je to u meri, 1/2l, 1l? ne kuzim

08 vel 2011, 18:03

rekla bi prije 4 dcl

08 vel 2011, 18:08

4dl

08 vel 2011, 21:14

Samo da javim da su mi kiflice ispale fenomenalne(potvrdio mm i susjedi),a mekane su iako su se već ohladile....hvala...

08 vel 2011, 21:42

super je pogaca. :dada

09 vel 2011, 09:19

Napravila jučer.
ko iz pekare su.
:5

09 vel 2011, 15:34

Baš mi je drago :dada . Mogle ste ostaviti malo testa u frižideru, čisto da vidite da je isto i kad ga sutradan mesite :)

09 vel 2011, 15:38

e
Zadnja izmjena: jopic2; 29 stu 2011, 16:21; ukupno mijenjano 1 put/a.

09 vel 2011, 15:57

She super recept, baš ću isprobati kiflice jer sam u fazi isprobavanja a svi do sad mi i nisu bili nešto.

09 vel 2011, 16:02

Imam i ja još pola tijesta u frižideru :dada
Je l bi mogla smotat kifle i zamrznuti, pa po potrebi izvaditi?
Znam da inače to mogu, ali nisam nikad radila sa jogutom.
she, jesi probala možda tako???

09 vel 2011, 16:06

ovo izgleda odlicno
mislim da cu morati probati
:mrgreen
inace, mrzim kuhanje i sve u vezi kuhinje, ali uspjele ste me natjerati
:ajme

09 vel 2011, 18:35

Nisam zamrzavala nikad :) . Doduše, meni stravno nije problem zamesiti testo tako da ovo ne koristim baš često, češće idem na onu klasiku. Ovaj recept mi dođe ponekad za preko nedelje kad izgubm ideje :)

09 vel 2011, 19:04

wooow, krasno izgleda pogača :zivili
Odgovori