Sada je: 07 kol 2026, 21:32.

Fritaja od šparoga

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Fritaja od šparoga

PostPostao/la Tinica » 21 ožu 2011, 14:39

Curke jel ima kakav tips&tricks oko pripremanja ovog jela?
Kako ih vi spremate?
slika
slika
Tinica
Sveta krava

Re: Fritaja od šparoga

PostPostao/la Bellina » 21 ožu 2011, 14:46

Ja spremam tako da prvo kod čišćenja šparoga, nakon što skinem onaj tvrdi nejestivi dio, i ovaj mekani podijelim, tako da na jednu stranu stavljam onaj najmekši dio, same vrhove, a na drugu stranu ostatak stabljike izlomim na manje dijelove.
Onda u tavi na malo maslinovog ulja okrenem te stabljike, pa ubacim vrhove i odmah preko njih jaja razmućena s malo soli. I to je to.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la pomikaki » 21 ožu 2011, 14:48

šapruge narežem na komadiće od 1,5 cm (ignorirajući sulude savjete starih šparugara da bih morala jednu po jednu lomiti prstima :whew )
Na malo maslinovog ulja ih lagano popržim (ako radim s lukom ili šunkom i to popržim sa šparugama)

Jaja prethodno razmutim i dodam mlijeka i/ili vode odoka - tako se fritaja ne stisne nego bide rahla i mekana.
Nakon što sam šparuge pržila minutu dvije, prelijem razmućenim jajima.

Malo promješam dok se peče, ugasim vatru i posipam prethodno naribani sir, što više to bolje
I na kraju posipam začinima: svakako kadulja ako je imam, majčina dušica, origano, bosiljak, i češnjak u prahu (ne mora biti sve navedeno).

Soli dodam ako nije bilo šunke ni sira, po želji. I još dodam malo maslinovog ulja nakon što je gotovo, za pečenje ga stavim što manje, zdravije je sirovo.
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tinica » 21 ožu 2011, 15:14

A ja sam mislila da je obavezno da se luk dinsta prije nego što se šparoge stave u tavu? :conf
Sa čim bolje ispadaju sa mlijekom ili vodom?
Znači ja šparoge samo operem i narežem ih na te komadiće?
Ja sam mislila da je na šparogama sve jestivo :oops:
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Bellina » 21 ožu 2011, 15:21

Ja ih lomim, jednu po jednu :mrgreen
Kad ju savineš ona točno pukne tamo gdje treba. Ostane gornji, mekši dio, koji je ukusniji, a donji, tvrđi, koji ajde, nije nejestiv, ali nije ni ugodan za nepce kad te dopadne, odstraniš.
Zato ih ja ne sjeckam. Da mi ne "pobjegne" i to tvrdo.
Ja ne stavljam nikakve začine ni dodatke, ni luk ni išta osim soli i mrvicu papra jer mi volimo osjetiti okus šparoga, obožavamo ih.
Sad, sve je stvar ukusa.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nanoibeba » 21 ožu 2011, 15:21

meni su bolje špaoge s kuhanim jajima
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Novamama » 21 ožu 2011, 15:24

i ja lomim jednu po jednu, dok ne dođem do tvrdog dijela.
te ostatke možeš skuhati u vodi, pa smiksati štapnim mikserom i napraviti juhu.

za fritaju radim kako je napisala belina, bez začina, a jaja razmutim s mlijekom.

možeš ih i skuhati pa s tvrdo kuhanim jajima napraviti na salatu.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 21 ožu 2011, 15:24

Ja ih dinstam na maslacu. Pa jaja.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la pomikaki » 21 ožu 2011, 16:07

Tinica je napisao/la:A ja sam mislila da je obavezno da se luk dinsta prije nego što se šparoge stave u tavu? :conf
Sa čim bolje ispadaju sa mlijekom ili vodom?
Znači ja šparoge samo operem i narežem ih na te komadiće?
Ja sam mislila da je na šparogama sve jestivo :oops:

Šparoge su ti prema dolje sve tvrđe. Ja kad ih berem gledam da uberem samo ono što je jestivo, ali ako bereš cijele i imaš dosta tih tvrdih dijelova možeš od njih napraviti juhu (skuhaš, propasiraš, dodaš malo mekših komadića, možda malo griza).
Ako odstoje dan dva u frižideru znaju se i malo stvrdnuti prema dolje, pa ipak moram paziti kad ih režem.
Ali eto, meni je to previše posla, tako da samo odlomim ručno donji tvrdi dio a ostalo režem nožem.

Voda ili mlijeko - pa meni je rezultat sličan, s mlijekom je nešto mekše. Ja obično stavim pola pola.

da se luk treba dinstati posebno - ne znam, meni ispadne dobro ovako. Ali ako hoćeš da je luk malo jače izdinstan, može se i tako.

Zapravo ja sam pisala da se šparuge popeku, mogu se i dinstati, ta voda koju dodate isto će malo razrahliti jaja i dodati im okusa po šparugama.
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ribekica » 21 ožu 2011, 19:01

Ja obavezno prvo skuham šparoge u malo vode da se makne gorčina i ona ih bacim na izdinstani luk na maslacu/mas ulju i rvu podlijem s vodom..ka se4 luk malo omekša dodam jaja koja sam posolila i popaprila i okrenem par puta špatulicom i dobar tek.
E, 13.08.07
A, 18.09.10
ribekica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Liv Tyler » 21 ožu 2011, 21:28

Ja ih prvo skuham pa popržim na tavi s jajima i sirom te začinima.
A u drugi način sa tvrdo kuhanim jajima i začinima dodam malo octa. Manje su mi gorke u oba slučaja. Koristim samo one mekne djelove stabljičice. :mrgreen
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Solea » 22 ožu 2011, 15:41

na placu sam ih danas gledala, divlje, struk 40 kn :ajme a nisam kupila.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la pomikaki » 22 ožu 2011, 15:50

Bellina je napisao/la:Ja ne stavljam nikakve začine ni dodatke, ni luk ni išta osim soli i mrvicu papra jer mi volimo osjetiti okus šparoga, obožavamo ih.
Sad, sve je stvar ukusa.

Moja verzija je rezultat kompliciranja :D ali okus šparoga se ne da lako sakriti, osjeti se nepogrešivo.
Kako ih kod nas ima dosta, i to kroz duži period, znam ih stavljati u svakojaka jela, pašte s povrćem ili s jajima i sirom, rižota sa svim i svačim...
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bellina » 23 ožu 2011, 09:22

I kod nas ih ima dosta i mi se u njima doslovno davimo. Mogla bih ih u svemu jesti, ali su mi stvarno najdraže kuhane s tvrdo kuhanim jajima, začinjene maslinovim uljem i octom. A kad ih je nešto malo manje, ovako na fritaju.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dodoli » 22 tra 2011, 14:44

Mi najviše volimo rižot od šparoga.

Na maslinovom ulju popržim nasjeckanu (obavezno) domaću pancetu (slaninu). Zatim popržim gornje dijelove šparoga, rižu isto okrenem na ulju, te poljevam povrtnim temeljcem ili kakvom juhom ili kockom razmućenom u vodi. Vegeta, papar i malo bijelog vina. Naribam parmezana i mljac!
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la MalaSirena » 25 tra 2011, 06:58

Tek sam prošle godine otkrila šparoge i zasad ih radim samo na dva načina - s jajima i u umaku s piletinom.
Otkrila sam da mi najbolje pašu uz pršut pa ga stavljam u obje varijante.

Šparoge lomim rukama, prerežem na 2-3 dijela (volim kad su dulji komadi), kratko prokuham, bacim na vruće ulje i jako kratko popečem, na to bacim narezan pršut i zalijem jajima. Uz to obavezno zelena salata, može i s rikulom.

Otkrila sam i da mi mačka obožava šparoge - prvo mi se motala dok sam ih čistila, morala sam ih maknuti na sredinu stola da ih ne dohvati i ne gurne glavu u njih, a pečene s jajima nas je non-stop žicala i sustavno tamanila ako bismo joj koji komadić dobacili. :lol
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.