Sada je: 06 kol 2026, 22:45.

U čemu je štos - problem s kolačima

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

U čemu je štos - problem s kolačima

PostPostao/la Diami » 05 ruj 2011, 23:26

Cure vrsne kuharice odn. slastičarke imam jedno pitanjce.

Naime, već neko vrijeme primjećujem problem kad radim neke kolače. I to često čak neke sasvim jednostavne koji bi trebali uspjeti, al ne ispadnu baš kako bi trebali u potpunosti.

U pravilu se radi o tome da pečem neki kolač i ako ga stavim u kalup četvrtasti (otprilike 20x30cm), rub bude dobro pečen, a sredina je pečena/gotova ali je "pregusta" odn. kolač kao da se tamo nije digao. Kad pečem u okruglom kalupu u pravilu nema problema.

U čemu bi mogao biti problem? Preniska temperatura? To što je kalup metalni odn. inox a ne tamni kao recimo pleh? Vrijeme pečenja ne bi trebalo biti jer i produženje ne pomaže. :dunno Jednom sam imala s tim/takvim protvanom problem i s krumpirima - oni uz rub su bili gotovi, hrskavi - ma njam, a oni u sredini još polusirovi... Nemrem skužiti u ćemu je caka, a baš mi treba nekad ta veličina, odn. često su i mjere kolača za tu dimenziju kalupa...

Možda netko zna odn. imao je sličan problem, bila bih zahvalna za ideje. :)
Diami
ne stignem sanjati

Re: U čemu je štos - problem s kolačima

PostPostao/la Helena71 » 06 ruj 2011, 00:46

Vjerojatno ti pecnica neravnomjerno grije. Ili je previsoka temperatura pa se jace ispece uz rubove pleha :da?
Ako je biskvit u pitanju, pokusaj staviti u slabo zagrijanu pecnicu i na laganijoj vatri peci dulje.
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la milka » 06 ruj 2011, 09:28

pečnica 100%, odnosno grijač. to ti je lako provjerit, upali pečnicu i gledaj koji se grijači žare a koji ne.
milka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 06 ruj 2011, 22:25

Da, uglavnom je s biskvitima problem. Probati ću onda na nižoj temperaturi dulje.

Mogao bi biti grijač, donje ne vidim, a gornje ću pogledati. Mada s ničim drugim nemam problema, meso i slično bude ok, doduše tu pak ne znam kako dobiti hrskavu koricu, al to je već druga priča... :ajme
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Rimaithor » 06 ruj 2011, 22:36

već dva dana čitam kotačima :lol
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la boysmama » 06 ruj 2011, 22:41

Diami, i ja bih rekla da je u pitanju previsoka temperatura u prekratkom vremenu :dada

to je sasvim logično jer se toplina sa grijača pećnice na biskvit puno bolje prenosi dodirom (kondukcijom) uz metalni rub kalupa nego čistom radijacijom iz zraka gore u sredini kalupa i što je kalup površinom veći i centar udaljeniji od rubova, to je razlika u prijenosu topline veća pa centralni dio ostaje siroviji ako se naglo zapeče, zato nemaš problema sa okruglim kalupima... uz to još metalni kalup ima bolju provodnost topline od emajliranoj npr. kojemu treba duže da se zagrije, ali i sporije tj. ravnomjernije prenosi tu toplinu na biskvit... u svakom slučaju bi pomogao i emajlirani ili teflonski kalup u odnosu na inox ili da probaš rubove kalupa izolirati sa papirom za pečenje i slojem ulja, tu bi isto moglo biti poboljšanja...

a i sve ovisi o sastavu biskvita... iz iskustva znam da se gušći biskviti (oni koji se ne formiraju sami u kalupu nego ih treba malo poravnati žlicom nakon izlijevanja u kalup kao za npr. mramorni kolač) neravnomjernije dižu od onih laganijih ljetnih biskvita koje se samo izlije u kalup... ovi laganiji su većinom (osim jaja i brašna) na bazi vode, a ovi gušći na bazi ulja i mlijeka... možda da probaš sa laganijim biskvitima :dunno
Zadnja izmjena: boysmama; 11 ruj 2011, 08:15; ukupno mijenjano 1 put/a.
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Helena71 » 06 ruj 2011, 23:21

Stvar je i u tome da sto je veci pleh, vise topline prenosi. Najprije ce se ispeci kolac ili bilo sto drugo u onom originalnom plehu velicine pecnice.
Dakle, kad rabis veliki pleh, koristi nizu temperaturu :up
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 06 ruj 2011, 23:26

Ok, onda ću definitivno probati sad nižu temperaturu ali dulje da se peče. Sad zadnje sam radila onaj "crnac bez jaja".

Ovaj inox kalup koji imam je otprilike pola ili 3/5 po veličini od originalnog pleha od pećnice. A u uputama pećnice inaće piše da se mogu očekivati bolji rezultati sa tamnim kalupima, sam nisam tome pridavala pažnju jer donedavno nisam imala drugačije kalupe nego samo tamne. ovo je jedini kalup te veličine koji imam, dobila od sveki, mislim da ću ić u nabavku drugog, tamnog...

Ništa, mm-u se jako svidio taj kolač, pa ću ga definitivno probati opet, al ovaj put na nešto nižoj temperaturi.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la † nina i nika » 07 ruj 2011, 20:41

MoJa lazanjera od inoxa , koliko se sjecam bas je to radila. U njoj vise ne pecem nista nego iskljucivo lazanje. Sluzi i kao protvan za bajaderu ili kremsnite ili tiramisu. Jednostavno ne valja za pecenje. I za krumpir i za kolace je bio totalni fijasko.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Hope77 » 07 ruj 2011, 21:25

Rimaithor je napisao/la:već dva dana čitam kotačima :lol

i ja :lol
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 07 ruj 2011, 22:06

Da, mislim da ću pravac dućan po neki tamni kalup četvrtasti, tih dimenzija. Jer ovo nije prvi put da mi se to dešava, isto se desilo i s krumpirom - uz rub je bio pečen, a u sredini sirov, kao i popratno povrće, baš kao i kod nine i nike.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la olja » 07 ruj 2011, 22:16

Hope77 je napisao/la:
Rimaithor je napisao/la:već dva dana čitam kotačima :lol

i ja :lol

i ja :)

oprosti, diami, na offtopicu, jedino sto mi na pamet pada jesu grijaci :dunno
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Diami » 10 ruj 2011, 18:25

Evo kupila danas tamni kalup, mrvicu manji nego ovaj inox koji imam. I stavila opet isti kolač kao zadnji put, al za svaki slučaj na nešto nižu temperaturu. Iiii - ovaj put se diže biskvit - i u sredini kalupa - kao da je kvasac unutra. :dada Dakle, izgleda da nisu grijači u pitanju. Jupiiii...

Budem ovaj inox onda spremila negdje...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Helena71 » 11 ruj 2011, 00:22

Bas dobro Diami da si s nama podijelila svoje iskustvo, da se ne zezne neka s kupovinom inox protvana :dada
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la boysmama » 11 ruj 2011, 08:16

Diami, bravo :zivili brzo djeluješ ;)
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Diami » 11 ruj 2011, 11:43

Ja sam još uvijek iznenađena da materijal protvana može činiti toliku razliku. :shock Jer nije bilo problema samo s kolačima, nego npr. i s krumpirićima ako bi ih tamo htjela peć, tad smo mislili da smo dobili nekakav "falš" krumpir... :lol

Kolač je bio super, baš je bio taman biskvit! :p
Diami
ne stignem sanjati

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.