O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
04 ruj 2012, 13:36
Dakle, od ove godine malac mi nije u dnevnom boravku

i kad dođe iz škole moralo bi ga nešto čekati skuhano samo da si pregrije u mikrovalki.
Isto tako, kad ide popodne u školu trebao bi nešto pojesti prije početka nastave.

U školi dobiva samo mliječni obrok.
I sad... trebaju mi brzi recepti i naravno jednostavni

jer znate da nisam baš kuhinjski virtuoza

tipa da se skuha dan ranije po mogučnosti iskoristi i za večeru taj dan i drugi dan za ručak
04 ruj 2012, 13:49
Tinica je napisao/la:tipa da se skuha dan ranije po mogučnosti iskoristi i
za večeru taj dan i drugi dan za ručak

a jesi nezahtjevna

ne mogu ti baš pomoći jer u principu kuham ujutro
navečer skuham nešto tipa raštika, punjena paprika. kuhala bi i grah da ga moji jedu

ne znam koliko je baš zgodno to i večerati i drugi dan ručati
04 ruj 2012, 13:51
hm, ja pak sve kuham navecer za sutra. u zadnje vrijeme navale na to za veceru pa ne ostane za sutra
sve vrste variva, juhe, umake s povrcem ili mesom plus tjestenina/riza/palenta/tortilje
04 ruj 2012, 14:00
I ja sam noćna kuharica

krenem kuhati iza 21h

tako im doduše ne ostavljam mogućnost da mi poklopaju ručak za sutra
Drugi dan kuham priloge koji mi ne mogu stajati, tipa tjestenina, palenta...
04 ruj 2012, 14:02
Zapravo bi bilo dobro da napišemo bar što kuhamo, odnosno i meni bi pomogle ideje.
Danas je kod nas raštika skuhana jučer. Sutra ujutro ću napraviti špinat za jednog, grašak s noklicama za drugog, a piletinu na naglo za obojicu
Za prekosutra više nemam ideje.
04 ruj 2012, 14:04
Ja kuham kao Rima i moram reci da vec lagano sizim jer mi nedostaju ideje, a time i volja.
Sinoc sam za danas skuhala varivo od mahuna s vrhnjem.
04 ruj 2012, 14:11
Ova tema mi je ko naručena i pratim

.
Moja je isto od ove godine bez boravka, a ima tek 8 godina i još se ne usudim dati joj da koristi štednjak dok je sama doma, tako da nam preostaje unaprijed pripremljeno jelo i mikrovalna.
Ovaj tjedan sam na GO, pa skupa smišljamo menije za doručak i ručak.
Jedna kombinacija mi je paradajz juha s rižom ili prosom i knedle od šljiva, koje mogu skuhati ujutro, a ona ih podgrije u mikrovalnoj.
Onda, bolognese skuhan večer prije i tjestenina skuhana ujutro.
Grah.
Ajngemahtec.
Gulaš i prilog žganci.
Punjena paprika, ali što ću kao prilog kad pire ne može stajati.
I čekam tuđe ideje

.
04 ruj 2012, 14:12
Kalea, mislim da nista pireu nece biti ako ga skuhas ujutro, a ona jede u podne.
04 ruj 2012, 14:15
Misliš, bez podgrijavanja, pa samo preko njega vruća paprika? Moglo bi to proći. Samo još da se ja naviknem dizati minimalno pola sata ranije nego prije radi jutarnjeg kuhanja

.
04 ruj 2012, 14:17
Da, tako mislim.
04 ruj 2012, 14:17
Pa ako u mikrovalnoj može podgrijati knedle od šljiva u kojima je krumpir, zašto ne bi mogla i pire?
04 ruj 2012, 14:24
A kako odradite tehnikalije tipa čuvanja hrane, kad ide u frižider, podgrijavanje ili ne ?
Ja sam jutros skuhala grah, tako da ga je jela mlakog.
Jučer ujutro sam joj skuhala rižu, i malo prije ručka izvadila je iz frižidera komadić mesa od nedjeljnog ručka.
Ja ne volim podgrijanu hranu, rađe jedem ledenu i stalno izbjegavam takve kombinacije.
04 ruj 2012, 14:27
ako jedemo svi zajedno, stavim u velike plasticne posude posebno umak, posebno prilog, i spremim u hladnjak.
ako znam da ce on sam jesti (a znaaaaam da mu se nista ne da), cesto stavim na tanjur malo priloga i malo umaka,
lijepo prezentiram i stavim prozirnu foliju pa u hladnjak.
on treba samo skinuti foliju i staviti u mikrovalnu.
nije ni to uvijek lako
04 ruj 2012, 14:28
nismo li imali na skolarcima topik prehrana skolaraca ili slicno?
mislim da smo to vec pretresli sve
edit: evo ga
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=53&t=65237mozda se moze spojiti s ovim, ili nesto slicno, da se ne ponavljamo
04 ruj 2012, 14:33
da, bilo bi dobro spojiti temu.
Samo dodatan tip, ako će grijati klopu u mikrovalnoj, ne zaboravi one posude s poklopcima za mikrovalku, jer ti oće npr. pile eksplodirati po cijeloj pećnici
04 ruj 2012, 14:35
Rima, ja ju prezirem totalno pa je do sad minimalno korištena, al u konačnici mi je draže to nego da se igraju s plinom pa pojma nemam o kakvim je posudama riječ. Ima li staklenih za mikrovalnu? Kad već grijemo unutra da bar nije u plastici.
04 ruj 2012, 14:37
a zasto ne volite mikrovalne?
meni jedino pohano iz mikro nije dobro, promijeni mi okus.
ok, niti druga hrana nije ko da si je upravo skuhao, ali bolje to nego hladno
04 ruj 2012, 14:39
Moja curka od početka nije u boravku i već treću godinu radimo tak da kuhano jede kad ja dodjem doma.
Znači kad je u školi ujutro kad dodje doma pojede neku voćku, nekad si napravi pahuljice, pojede malo kruha i sira, nekad mi ostane npr koja palačinka od dana ranije ,štrukla i sl. nekad ne pojede niš ,sve ovisi kak je raspoložena koji dan. Ja dolazim oko 15 i 30 i samo završavam ručak (kuham dan ranije navečer) i najkasnije do 16 je ručak na stolu.
Kad je popodne, ujutro doručkuje (pripremim joj doručak ujutro prije posla) bijelu kavu i pecivo i neki namaz ,sendvič ,pahuljice.... kako kad. Prije škole pojede voće ,evo danas sam joj očistila šljive,priredila mali grozd i bananu.
Ručak, tj bit će to ovaj popodnevni tjedan više večera, će pojesti kad dodje iz škole, kako koji dan nekad u 17 nekad u 18.
Ovak sam sigurna i vidim da je pojela kuhano, nisam baš sigurna da bi pojela npr čušpajz prije škole da ja ne gledam.
Zadnja izmjena:
teutonija; 04 ruj 2012, 14:41; ukupno mijenjano 1 put/a.
04 ruj 2012, 14:41
teutonija, jel onda ona u skoli ima kuhan obrok?
nekako mi je ovo malo sto si napisala, zar nije gladna?
04 ruj 2012, 14:46
Ja sam u 15.30 još dobro debelo na poslu.

I meni se čini malo doručak i voće do 18h?
04 ruj 2012, 14:49
ćufte, spremila mi sveki, pa razdijelila na ca 5 puta

isto tako i punjene paprike. mm napravio saft za spagete

pa i to spremila

za sada imam dosta toga, iako sveki dodje tu i tamo pa skuha. ja sam neorganizirana i nemam bas inspiracije, a niti ne stignem, dodjem u 17, imam jos sto stvari za napravit/obavit. inace sam jutarnji tip, ustajem u 6, ali svjedno ne stignem skuhati, folne, pa kad ti ustanes? navecer sam vec iza 21h kao iskljucena, a u 22 vec spavam
Zadnja izmjena:
TmamaKiN2; 04 ruj 2012, 14:50; ukupno mijenjano 1 put/a.
04 ruj 2012, 14:49
A. isto pregladni do 16 i nema sanse da ceka mene s ruckom. Dorucak, neka uzina i vocka joj je premalo do kasnijeg popodneva. Ona bi se u tom slucaju natrpala necim slatkim i nema sanse d abi posteno pojela kuhani obrok.
04 ruj 2012, 14:50
ja sam skuzila da vise ja dramim zbog prehrane nego on.
ima 13 godina, 175 cm, bavi se atletikom i u stanju je cijeli dan prezivjeti na jednom sendvicu i nekom plasticnom soku
danas cak ide na natjecanje. doruckovao je pahuljice od pira s jogurtom, ponio tri majusna sendvica, dvije jabuke i vodu. do navecer
04 ruj 2012, 14:53
Pa kak malo? Pojede jedan kuhani obrok dnevno ,mislim više ne pojede ni kad smo svi doma-
Ima jedan obrok u školi, nekad kuhani nekad ne, mada do sad nije jela, (nosila je od doma) sad će kao opet probati jeli fino.
Ujutro jede prije škole npr musle s mlijekom, gotovo uvijek baš to

onda u školi npr sendvič, domaći burek ,štrukle... (sad će biti nekad i kuhano ak se nastavi hraniti u kuhinji) kad dodje doma pojede voće i onda u 16 kompletni ručak. Meni to nije premalo.
Kad je popodne isto samo je drugačiji raspored obroka.
I meni se čini malo doručak i voće do 18h
i meni. Jede u školi još jedan obrok. Pisala sam što, kak i kad jede doma u školi je uvijek još jedan obrok.
04 ruj 2012, 14:55
ivana, tvoj valjda onda puno ne jede. mojem to ne bi bilo dovoljno. plus sto on jaaako preferira kuhanu hranu. kako on kaze, daj mi nesto konkretno.
ja se sjecam da sam, kada sam kuhala na vecer, uvijek kuhala nesto u jednom loncu, tipa fil. paprika, grah s mesom ili kobasicama, vinski gulas, grasak opet s mesom (da, da, ne moze se najesti bez mesa, tj. brzo, prebrzo poslije toga je gladan) mahune cuspajz...
nekada su to bile i lazanje, nekada franc. krumpir (bez obzira sto se krumpir kakti ne pregrijava, i prezivio je)
kompliciranija jela, pohano, pa prilozi razno razni, pa neke kerefeke sam ostavaljala za vikende...em je tesko za podgrijati, em puno vremena odnosi....ovako je lakse, sve potrpas u jedan lonac i radis nesto drugo
04 ruj 2012, 14:56
Nije upitno jel malo jedan kuhani obrok, naravno da nije. U nasem slucaju je upitno vrijeme tog kuhanog rucka. Napisala sam gore zasto.
04 ruj 2012, 14:58
da, kad je doma, gladan, ako nema rucka uzet ce opet pahuljice ili keks, nesto slatko, popiti kakao ili sl. i nista pametno nece pojesti cijeli dan. kad dodjem, ako nije gladan, gotovo je.
04 ruj 2012, 14:58
teutonija, kod nas nema kuhanog, ak ne uplatis rucak, pa dobijes za dorucak snitu kruha i snitu salame kroz koju vidis sljeme ili kao kao ili...ugl. nesto sto je njima puno premalo.
znaci, kada je ujutro u skoli, pojede oko pola deset i vise nista dok ne dodje doma. onda mu je stvarno vrijeme za kuhani obrok. kada je popodne, mora kuhano jesti prije skole.
i nikada nije bio doma tako rano, pa kada vama pocinje skola popodne? moj je dolazio doma oko pola sest, sest...skola od dva
04 ruj 2012, 15:02
Nama je škola od 13 i naječešće je u 17 već doma. U školi bi pojela obrok koji sam ja spremila i znam da joj nije bilo malo, bilo je situacija da je mogla jesti prije škole ali joj je to jednostavno prerano za ručak. Mi stalno ručamo kasnije ,i vikendom npr i na moru nikad prije 14 i 30.
Doručak je npr u 9, fino pojede tj.najede se ,oko podne pojedu voće i u 14 i 30 ručak. Čisto dosta.
Kad je u školi ruča kasnije, ali ima između još jedan obrok.
04 ruj 2012, 15:06
ok, nemaju svi istu potrebu za hranom, vidi ivaninog

moj jede puno i cesto.
nema sanse da bi taj zivio na slatkome, sto je san mnoge djece.
slatko da, ali tek poslije neceg finog i kuhanog.