O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
04 tra 2013, 15:04
nova
s novom temomLena je napisao/la:evo je

:
bliži se vrijeme pričesti, firmi, a i u krajnjem slučaju za dobar tulum vam ne treba povod
tulum hrana - finger foodprema coolinarikinoj definiciji:
hrana poslužena na buffet stolu koja ne zahtijeva upotrebu pribora za jelo, već se jede pomoću prstiju.
slano, slatko, sve što bi stavile na stol za neku feštu. uvjeti su jedino da se može klopati bez bešteka (znači suzdržite se od pretjerano kremastih kolača i velikih komada hrane) manje je više.

nadam se da ćete uživati istraživajući.

10 tra 2013, 20:25
Za sada mi se sviđaju vaši recepti, sve zanimljivo i primamljivo za peći
15 tra 2013, 08:41
ja sam radila one perece, jagodobro

slicno nesto je moja mama znala raditi, djeca su to jako rado jela. prije par mjeseci smo i mi nabavili upravo te modle za perece i ovo mije bila super ideja. hvala, odlicni su
15 tra 2013, 12:59
Jao, opet salenjaci, obožavam ih, i uvijek ih škicam, ali nikad ih nisam radila, čak nisam ni jela doslovno godinama, sigurno 15-tak...
15 tra 2013, 14:45
ajme ja skroz zaboravila istraživanje

evo samo da se pribilježim
16 tra 2013, 08:25
VIPmama je napisao/la:Jao, opet salenjaci, obožavam ih, i uvijek ih škicam, ali nikad ih nisam radila, čak nisam ni jela doslovno godinama, sigurno 15-tak...
XXXXX ogromanjski potpis od slova do slova. jedino sto sam ih mozda ipak jela i unutar ovih tvojih apstinencijskih 15tak godina

no, ja ni ne znam gdje bih kupila salo??
16 tra 2013, 10:25

u mesnici
16 tra 2013, 10:35
TmamaKiN2 je napisao/la:VIPmama je napisao/la:Jao, opet salenjaci, obožavam ih, i uvijek ih škicam, ali nikad ih nisam radila, čak nisam ni jela doslovno godinama, sigurno 15-tak...
XXXXX ogromanjski potpis od slova do slova. jedino sto sam ih mozda ipak jela i unutar ovih tvojih apstinencijskih 15tak godina

no, ja ni ne znam gdje bih kupila salo??

imaš li nekoga u slavoniji od koga bi mogla nabaviti? ili tvoji prijatelji? ili forumska veza

? ja bih prije išla tim putem nego u mesnicu

evo, da mi je ostalo sala ja bih ponudila
16 tra 2013, 10:55
naravno da nemam

ali, nije li salo poslije kolinja? nemojte mi zamjeriti ali moram postavit to pitanje- koja je razlika izmedju masti i sala? meni to vuce na isto, ali nekako mislim da ipak nije

ali razliku ne znam
16 tra 2013, 11:01
Mast se dobiva topljenjem sala.
Salo se reže na kockice i kuha uz dodatak soli i malo mlijeka na kraju. Ono što se otopi to bude mast kad se ohladi, a ostatak tih kockica se istisne i onda dobiješ fine čvarke.
Znači, salo = mast + čvarci.
16 tra 2013, 11:06
ma stvarno? ja sam negdje citala da se cvarci dobivaju topljenjem slanine, a da se topljenjem sala dobiva prozirna tekucina i nis...
da je salo dio potrbusnice, tako nesto. dakle, da postoje dvije stvari, slanina i salo, i da to nije isto
16 tra 2013, 11:09
Uz salo se stavi i dio toga masnog s mesom, ali ne isključivo. Nisam to već dugo gledala, (radila nisam nikad), ali sjećam se rezanja tog bijelog gadnog i kuhanja u velikim loncima.
16 tra 2013, 11:11
ja nisam ni gledala, samo cekala da donesu cvarke
16 tra 2013, 11:12
to je konzistencijom različito, koliko se ja kužim.

špek, odnosno potkožna mekana masnoća je ta koja se koristi za čvarke. salo je tvrđe, nije mrdavo, ljigavo, nego konzistencijom kad ga režeš prije nalikuje na recimo margarin.
ja sam bome rezala prekonekoliko puta.
16 tra 2013, 11:24
A ne znam onda nisam ni znala da postoje dvije vrste tih masnoća, mi to od čega se rade čvarci i mast zovemo salo, i ja bi to, kad bi radila stavila u salenjake.

Nisam znala da u salenjake ide nešto drugo niti znam koji je to dio svinje.
16 tra 2013, 11:47
iskreno, nemam pojma niti gdje se to nalazi, niti koliko toga na prasetu bude. davno sam na kolinju bila.
Sole?
16 tra 2013, 12:38
nije isto slanina i salo. salo je masnoća koja se nalazi kod/preko rebara.
dok je potpuno svježe (ono, odmah kad se svinja rastranšira) je mekano, kasnije, hlađenjem se stvrdne. za salenjake se salo mora prvo samljeti.
16 tra 2013, 12:40
e to, onda je Ivana dobro napisala da je salo dio potrbušnice.
meni negdje u magli da moja baka to nije mljela nego nekako strugala nožićem pa bi bilo još jače usitnjeno nego da je mljeveno.
16 tra 2013, 18:02
Kad se reže salo za čvarke, onda među tim bude i s malo mesa i bez, od toga se topljenjem dobije mast i čvarci. Dio sala se ostavlja za salenjake i melje se na mašinu za meso. Ja sam prvi put ove godine dobila od svinjokolje salo za u zamrzivač (ostala

, šta ću ja s time? - upitah, a svi u glas: ,,Pa za salenjake!'').

Čovjek se uči dok se uda neke stvari, ja nisam znala ni ispeći meso u komadu ni čobanac skuhati - sve naše slavonsko. tek sad učim dijelove tijela životinja

koji dio kako peći
17 tra 2013, 13:54
Moderatorice, zaključajte topic s prijavama

Vrijeme je za grah! Za košarice iznenađenja mislim da je AA

Za ovu prijavu br. 10 nemam pojma ko bi mogao biti, ali slika izgleda očaravajuće

I sviđa mi se tipfeler

kapule za muffine
17 tra 2013, 14:55
Kupila sam salo nedavno u Bili, samo malo tek toliko da me želja mine

i nije onako fino kao kad znam da je friško ali ubila sam se u salenjacima.
zakaj da zaključaju prijave kaj nije do 25.?
17 tra 2013, 14:59
da netko ne posta gluposti kao sto je meni palo na pamet na tren
17 tra 2013, 15:35
potice, nije stvar da se jos ne moze prijaviti neki recept (do 25. kak kazes) nego su prijave otkuljucane i moze se gore svasta pisati, recimo mahati
17 tra 2013, 17:55
Olja
18 tra 2013, 10:46
Ja sam došla u napast da napišem nešto
18 tra 2013, 16:19
o daaaa,i da samo znas kakav recept a tek slika
a nist sad opet jednom zaboravite zakljucati pa bu te imale kaj brisati
18 tra 2013, 16:46
kuhaču u ruke, moja ti! kuhaču! samo po tipkovnici mlatite, ccccc
18 tra 2013, 21:34
zasto, o zasto sam isla gledati sto ste digle na novom topicu, a zadjem ovdje jednom u sto godina???

jos samo fale motani burekici, da ne kazem ciji
pratim vas, ovaj puta.