31 kol 2005, 00:57
trenutno opet imam nekoliko u frizideru, ali mi je dosadilo sto ih uvijek spremam na isti nacin: ogulim, narezem, posolim, uvaljam u
asno, isprzim na ulju u tavi, te pospem cesnjakom ili zalijem salsom...<
><
>ima li koja od vas koji dobar i isproban, i, sto je meni vrlo bitno,
z i jednostavan recept s patlidzanima? <i></i>
31 kol 2005, 11:58
ja ih najviše volim pohane - radim smjesu kao za palačinke, malo gušću, pa patlidžane nerezane na tanke šnite jedan po jedan stavljam u tu smjesu pa na vruće ulje <
>i punjene mljevenim mesom (lađice)<
>Taj recept (lađice) imaš tu negdje (prave su majstorice Many i Moj dječak) a skraćeno bi to bilo -<
>ranije nasoljene, cijele patlidžane, oguljene (posve ili "na šareno), kratko pečeš na maslinovom ulju, okreneš povremeno, da se zapeče sa svih strana.<
>Premjestiš ih u tepsiju ili vatrostalnu posudu, prerežeš uzduž i napraviš udubljenje u koje staviš meso (pripremljeno kao bolonjez umak, tako ja pravim ), staviš u vruću pećnicu pa nakon 15ak min. kada meso dobije bojicu izvadiš, po mesu staviš malo pelata i opet vratiš u pećnicu na još 10-15 minuta. mmmm to mi je suuuper!!!!<
><
>a do
a je i musaka. stavljam red pohanih patlidžana pa red mesa (isto pripremljeno nešto kao bolonjez umak), pa red patlidžana, pa mesa....kad se malo zapeče prelijem smjesom od jaja i vrhnja za kuhanje i još zapečem <
><
>a volim ih i pečene na roštilju!! <
>ma ja ih baš volim <
><
>inače - bitno ih je ranije nasoliti kako ne bi bili jako gorki. <i>Edited by: Solea032 at: 31/8/05 14:03<
></i>
31 kol 2005, 12:43
Melanzane alla parmigiana:<
>3-4 patlidžana<
>šalša od paradajza, kupovna ili domaća<
>sir ribanac ili ovčji<
><
>Patlidžane opereš, izrežeš na kriške, posoliš i ostaviš ih da "puste vodu". Po originalnom receptu ih trebaš ispržiti, ali to bude masno, pa ih radije ispeci u pećnici (prije toga naravno stavi pod njih i na njih malo ulja)<
>Kad su pečene, redaj red patlidžana, pa prelij šalšom, pa sirom, pa opet patlidžani, pa šalša, pa sir...i zapeci<
>Mljaaaaaac. <i></i>
31 kol 2005, 21:24
Ja jako volim patlidžane! <
>Najdraža mi je musaka (pravim je potpuno isto kao Solea )<
>A kao prilog na
zinu može i dinstane :<
>Popržiti na ulju jednu manju kapulu pa dodati patlidžane isjeckane na sitne kockice (prvo ocjediti vodu ), dodati malo soli i papra (ja stavim i malo vegete) i dinstati na laganoj vatri dok ne omekšaju. Izmutiti 2 jaja, preliti preko toga i uz stalno mješanje popržiti dok se jaje ne ispeče.<
>Brzo je i fino! KIKI 08.1993. TONKA 11.2000. ZVONIMIR 03.2004. <i></i>
31 kol 2005, 23:32
cure, hvala puno! <
><
>evo, ja danas za rucak radila kimamine parmigiana patlidzane - preporucujem! meni su jako jako mljac, bas po mom ukusu. o izboru recepta presudila je cinjenica da u ovo doba godine ionako skoro svaki dan u nekoj varijanti jedemo domacu salsu, pa je ovo bio najjednostavniji izbor - i 100% pogodjen <
><
>a svidjaju mi se i ostali recepti <i></i>
01 ruj 2005, 00:13
Evo jedan novi recept sa patlidzanom (jako ukusan ):<
><
>Ogulite patildzane i izrezete ih uzduzno, stavite u vrelu vodu par minuta i onda pohujete (moze samo
asno).<
>U tavi izdinstate luk crveni, bijeli, paradajz, crvena paprika, tikvice, i svo moguce povrce koje vam se nadje u frizideru. Zatim umak pelijete sa malo chilli sosa i redate u vatrostalnu. Red pohovanih patlidzana, red povrca i tako dok ne potrosite sve sastojke. Zapecete i to je to!!! Super ukusno (sutra cu da pravim). <
><
>A sa patlidzanima mozes da pravis jako ukusne salate i bez
oj super, super jela (potrazi u arhivi).<
><
>Edit: zaboravila sam napisati da u dinstano povrce ide fildzan vode ili vise (zavisi opet od kolicine koju spremate). <
>Moj djecak<
><i>Edited by: moj djecak at: 1/9/05 17:44<
></i>
01 ruj 2005, 15:13
md, pogledaj ovaj recept - slican je tvom samo se ne pece vec kuha. Mi ga obozavamo .<
><
>RATATOUILLE<
><
>4 rajčice <
>1 žuta paprika <
>1 crvena paprika <
>1 mali patlidžan <
>2 male tikvice <
>2 srednje velika luka <
>2 češnja češnjaka <
>3 jušne žlice maslinovog ulja <
>papar <
>1-2 jušne žlice nasjeckanih začinskih trava (timijan, ružmarin, origano, bosiljak, peršin) <
><
>Upute za pripremu: <
><
>Rajčice ogulite, izvadite sjemenke i narežite na velike kocke. Ostalo povrće narežite na trake, odnosno kolutiće. Nasjeckajte luk i češnjak te pirjajte na zagrijanom ulju. Dodajte paprike i patlidžan, pirjajte 10 minuta uz stalno miješanje. Dodajte rajčice i tikvice i pirjajte još 10 minuta bez poklopca da jelo ne bude prerijetko. Posolite, popaprite i umiješajte nasjeckano začinsko bilje. Pustite da kuha još 15 minuta. <
><
>Ja obavezno dodam jos i malo (oko 200g) sampinjona. A od zacina stavim samo persin, origano i mrvicu ruzmarina.<
><
> Ježek, travanj 2000.<
>Vovo, srpanj 2002.<i></i>
13 ruj 2005, 18:04
evo ja kupila patlidzane i nemam pojmasta cu s njima, neda mi se pohat, a mm voli pohane.<
><
>sve kombinacije sa salsom ne dolaze u obzir jer mm ne voli rajcice, osim u obliku kecapa.<
><
>a RATATOUILLE je jednom bio u jedne kolegice s posla na odjendanu i mmi jedna druga kolegica su ga prozvali ratafuj, tako na to ne moram ni pomisljat.<
><
>ja sam u nekoj novini nasla recept zapatlidzane i bio mi je dobar, ali ja sam dio recepta sa salsom preskocila.<
>a spremaju se otprilike ovako:<
><
>patlidzani sa sunkom<
>patlidzani se izrezu na ploske, posole da ne budu gorki... onda se poprze na vrelom ulju.<
>stavljaju se dvije po dvije fete patlidzana napola prekolpljene jedna preko druge, tako da se dobije duzina skoro dviju feta, na to se stavlja sunka (ne sjecam se je li i sir), zarola se i poslaze u tepsiju. Prelije salsom i zapece.<
>To sam davno pravila i islim da sam umjesto salse stavila malo vrhnja za kuhanje, bilo je mljac, osim sto je bilo malo preslano. <
>Bruno 10.10.2002.<i></i>
13 ruj 2005, 18:28
Ivana mozes raditi musaku,a da ih ne pohas,a niti paradajz nemoras stavljati...ja ih pofurim(obarim) izrezane na ploske i poredam u vatrostalnu zdjelu,pospem
asno stavim zdinstano meso i onda opet patlidjani posuti preko s
asno..onako da ih pokrije,ne previse.maaaalo ulja i stavim peci. posle, 15-20 min pred kraj, dodam jaja i vrhnje za kuhanje preko i budu bas mljac. <
><
>ni meni se nekad stvarno neda pohat pa je i ovaj nacin olican <i></i>
14 ruj 2005, 08:38
ma, meni musaka uvijek propadne, odnosno, ostane nerealizirana jer se ja ne mogu kontrolirati pa pojedem pola patlidžana dok ih pohama šta da radim, ne mogu odoliti onda mi meso ostane za drugi dan i neku drugu kombinaciju.<
>Many, ovim tvojim načinom možda ću i ja konačno ispeći musaku <
><
>I ja sam pravila ovo zaboravilasamkaksezove po Mircinom receptu. Ajme, divno je, rastura!!! <i></i>
15 ruj 2005, 15:34
Musaku od patlidjana i ja pravim slicno kao many. Samo sto ih ja ne pofurim, nego ih posolim i ostavim da puste vodu, pa ih jos malo rukom stisnem. Meso pripremim kao za musaku od krumpira i naravno na kraju zalijem jajima i vrhnjem.<
><
>Patlidjane takodjer koristim kod pripreme satarasa, valjda znate kako se to pravi da ne pisem.<
><
> __________________________<
>Srecica III 2002<
><
>Palcica X 2003<i></i>
16 ruj 2005, 15:23
Joooj sad me Ivana podsjetila!!!<
>Izrežete patlidžane na TANKE fete, posolite i ostavite da pusti vodu. Onda na patlidžan stavite tanku fetu šunke i sira, pa drugu fetu patlidžana i sve skupa spohate (
ašno, jaje, mrvice). Poslužite s kiselim vrhnjem kao preljevom<
>To sam ja radila kao predjelo, kad nisam imala pametnije ideje. SUPER UKUSNO!!!! <i></i>
17 ruj 2005, 01:34
Punjeni patlidjani -za 2 osobe<
>1 malancan (patlidzan)- izaberi lijepi veliki<
>zlica maslinovog ulja<
>2 srednje velike glavice luka- isjeckane na male kockice<
>1 rezanj cesnjaka (ja sam stavila 3)- sitno isjeckan<
>175 g sampinjona- oprati i isjeckati na kockice<
>sitno isjeckan persin<
>sol, papar<
>1 lovorov list<
>500 g zrelih rajcica- oguliti i izrezati na kockice (ja sam se posluzila sa onima u konzervi od 400g)<
><
><
>Malancan do
o oprati i odsjeci onaj vrh sa liscem. Prepoloviti ga po duzini. Na svakoj polovici nozem zarezati 3 mm od kozice i zlicom izvaditi sredinu- pazeci da se ne osteti taj zid.<
>Tu sredinu narezati na kockice.A polovice staviti u vatrostalnu ili keramicku zdjelu za pecenje- morala bi biti duboka oko 5 cm.<
>U vecu tavu (ja sam koristila wok tavu)- na malo maslinovog ulja poprziti luk 3-4 minuté na laganoj vatri.Nakon toga dodati sampinjone, sredinu malancana narezanu na kockice, persin, cesnjak, sol i papar. Poklopljeno dinstati jos 10 minuta.<
>Nakon toga time napuniti polovice malancana- s tim da ostane 2/3 punjenja u tavi i tome pridodati rajcice i lovorov list te kuhati jos 10 minuta. <
>Zatim izvaditi lovorov list i sve preliti preko malancana.Te 20 minuta peci u pecnici koja je prethodno ugrijana na 180°.<
><
>Mi smo jeli bez priloga- jer sam prvi put to pipremala- ali mislim da se punjeni malancani odlicno slazu sa pire krumpirom.<
> Julian<
><i></i>
23 ruj 2005, 15:07
Da li za pripremu ovih delicija ogulite patliđane ili im ostavite koru? <i></i>
23 ruj 2005, 15:10
ja ih ne gulim. Sara 29.08.2001.<
>Antonio 29.09.2003.<i></i>
23 ruj 2005, 23:42
a ja ih gulim,ali "na sareno"...to ti je red ogulis,red ne i tako...ljepsi su mi onako za oko <i></i>
14 lis 2005, 21:05
Moram s vama podijeliti recept za jedno od ukusnijih jela uopce.<
><
>Patlidzane prerezite po duljini na pola, a zatim im nozem izdubite mesnati dio. <
>Poslazite ih u pleh, posolite, pouljite masl. uljem, prekrijte alu folijom i stavite da se pece na 200 stepeni pola sata.<
><
>Sir mocarelu izrezite na kockice, pomijesajte sa paradajzom isjeckanim na kockice, zacinite sa masl. uljem, solju, biberom i origanom.<
><
>Patlidzane izvadite iz pecnice i napunite ih ovim nadjevom.<
>Vratite ih u pecnicu, ali bez folije i pecite ih jos jedan sat na 150.<
><
>Ovo jelo je , cak i MM-u mesarosu! <i></i>