05 stu 2005, 12:28
evo ovdje... <i></i>
05 stu 2005, 12:29
NJOKI<
><
>1 KG krumpira<
>malo soli <
>2 jaja<
>malo ulja<
>
ašno po potrebi(oko kg - kg i pol)<
><
>PRIPREMA<
>krumpir se opere i skuha u kori.kad se ohladi oguli se i propasira. u to se umiješaju jaja, sol i ulje i dodaje
ašna dok se ne umijesi gipko i glatko tijesto koje se nesmije lijepiti za ruke. ( ovisno o vrsti krumpira nekad mi treba i 2 kg
ašna)<
>tijesto se kasnije podijeli na kuglice i svaka se kuglica razvalja na "kobasicu" debelu oko 2 cm koja se reže nožem na male jastučiće(tako meni izgledaju)od oko 1-2 cm veličine... kad je gotovo skuha se u slanoj vodi kao i kupovna tjestenina i može se poslužiti s raznim umacima, sirom, vrhnjem...... ova količina je navedena za 2-3 o
oka jedne petočlane obitelji(moje)...<
><
> <i></i>
05 stu 2005, 12:30
Kukuruzne lepinje<
><
>200 g fino samljevenog kukuruza<
>50 g fino mljevene pšenice<
>pola žlicice soli<
>4 žlice ulja<
>4 dl mineralne vode<
>maslac za mazanje<
><
><
>priprema<
>
ašno pomješajte posolite, dodajte ulje pa pomoću hladne mineralne vode zamiješajte mekano tijesto i pustite da bu
i 2-3 sata. Lim obilno namažite maslacem da se ne zalijepi. Kad tijesto naraste promiješaj ga i žlicu po žlicu tijesta stavljaj u lim i razvuci u tanku okruglu lepinju.pecite oko 20 minuta na temperaturi od oko 220 stupnjeva celzijusa.<
><
><
> <i></i>
05 stu 2005, 12:31
Prhko tijesto<
><
>Bez jaja: 30 dag
ašna<
>20 dag maslaca <
>10 dag šećera i malo soli<
><
><
>s jajima: 25 dag
ašna<
>12,5 dag maslaca<
>6 dag šećera<
>malo soli<
>jedno jaje<
>malo hladne vode<
><
><
><
>s margarinom 0 dag
ašna<
>20 dag margarina<
>1 dl kiselog vrhnja<
>1 žlica šecera<
>1/2 praška za pecivo<
>malo hladnog mlijeka<
><
><
>s masti: 25 dag
ašna<
>10 dag masti<
>3 žlice šecera<
>sasvim malo soli<
>3 žlice vrhnja ili bijelog vina<
><
><
>bez obzira koji recept odaberete postupak je uvijek isti: <
>najprije se stavi
ašno, pa margarin ili mast u listićima. Prstima se to izmrvi s
ašnom i onda se dodaju ostali sastojci i mijesi tijesto. Prhko tijesto je meni najbolje kada odleži u frižideru oko pola sata da se masnoća ponovo stisne jer se malo otopi kad se dira rukama<
><
><
> <i></i>
05 stu 2005, 12:32
Njoki od sira<
><
>oko 30 dag svjezeg kravljeg sira, 20 dag
asna, 5 dag griza, 5 dag mrvica (prezla), 1 jaje, sol ( ja inace mjere uzimam ono odoka - onako kao i goli kuhar tako da ne znam za koliko je ovo osoba)<
><
>umjesati sve skupa, dodati po potrebi malo vode, i zatim skuhati u slanoj vodi, jednostavno a mljac... <i></i>