Sada je: 29 tra 2026, 09:57.

sezonska kuharica - PROLJECE i LJETO! (2009.)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: sezonska kuharica - PROLJECE! (2009.)

PostPostao/la folne » 15 lip 2009, 10:53

moji tikvice vole kao prilog. izdinstam malo luka paprike i rajčice, maknem s vatre i na to slažem red krumpira, rad tikvica narezanih na kolutove. zalijem vodom negdje malo više od polovice jer tikvice puste puno. kuha se bez miješanja i na kraju stavim malo pasirane rajčice. bude neka vrsta priloga "na gusto" i super paše uz pečeno ili pohano meso.

usred zime ako nemam svježe rajčice i paprike samo složim tikvice i krumpir suham i zalijem s malo više pasirane rajčice.
Zadnja izmjena: folne; 15 lip 2009, 11:10; ukupno mijenjano 1 put/a.
folne
Mladenka

PostPostao/la Marin » 15 lip 2009, 11:06

rižoto sa tikvicama, ili kombinacija rižoto tikvica + komorač - prefino!!
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja » 15 lip 2009, 11:19

olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Solea » 15 lip 2009, 16:54

Marin je napisao/la:rižoto sa tikvicama, ili kombinacija rižoto tikvica + komorač - prefino!!

u, ovo moram probati!

btw, komorac je moja nova velika ljubav :hrvatska
iako sam ga cesto sretala po dragim kuharicama, hm, nekako sam ga izbjegavala jer sam ocekivala snaznu aromu i intenzivan miris kakav imaju sjemenke i nisam se mogla maknut dalje od caja :lol
zapravo, okus i miris njegove lukovice su puno blazi od lisca, cvjetica i sjemenki. pravo otkrice!
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Viva42 » 28 lip 2009, 23:29

lilly777 je napisao/la:Jel netko sprema bob, imam na vrtu mladog...To moja sveki radi kao varivo, ali nije mi fino..ona ceka da otvrdne, pa je bljak...

Ja ga prvo prlijem kipućom vodom i skinem onu kožicu sa svakog zrna. Jednom nisam skinula i nije mi bio fini,a ovako mi je odličan.
Pisale su cure tu već negdje recept za teletinu sa bobom i graškom. Ne znam kako točno ide,pa ga ja radim po svojem.
Prvo na malo ulja teletinu zažarim sa obe strane,izvadim meso van i ubacim luk da se i on zažuti,pa vratim meso. Dodam malo vode,grašak,bob i nekad malo mrkve na kolutiće,sol, malo crv. paprike i začine po želji. Poklopim i tako se krčka nekih pola sata. Ako je prerijetko dodam malo brašna ili mrvica.
A mene zanima kako se bob zamrzava? Da li ga blanširati i skinuti kožicu,pa onda zamrznuti ili prvo zamrznuti,pa skidati kožicu prije kuhanja?
Ili je svejedno?
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: sezonska kuharica - PROLJECE i LJETO! (2009.)

PostPostao/la Solea » 02 srp 2009, 13:06

dodala sam naslovu i LJETO :mah
nismo se ovu sezonu bas pretrgle od pisanja pa mozemo na istom samo nastaviti.....

ja vec danima vrtim kombinacije tikvica, patlidzana i sampinjona sto na rizoto sto s tjesteninom.

sladimo se uglavnom sladoledom. cekam malo vise sunca za lubenice, iako i sad ubodem tu i tamo.

jucer sam pravila odlican vocni kolac po receptu j. olivera (cobbler) i znam da cu ga uz manje izmjene voca raditi cesto i ovo ljeto.
voce (ja sam koristila sve moje iz vrta, 7-8 marelica, oko 3 dl visanja, 4-5 malih jabuka, onih ivancica (valjda su te), 2 breskve (e, te su s placa) i par sljiva (onih velikih okruglih, ne znam kako se zovu) se ocisti od kostica i/ili kozice, ja sam gulila jabuke i breskve, malo usitni, kapne s par kapi aceta, poseceri pa stavi na laganu vatru. malo mijesati dok voce pusta sok.
ja sam dodala i malo cimeta i ribane korice limuna.

za to vrijeme napraviti tijesto. u brasno dodati prasak za pecivo pa maslac, utrljati da se naprave krupne mrvice, dodati secer, malo soli i mlacenice (stepko).

voce staviti u vatrostalnu zdjelu, ja nisam stavila sav sok koji je voce pustilo, preko vruceg voca rasporediti tijesto ali tako da ga se stavlja u malim hrpicama s razmacima da tijekom pecenja moze malo ispariti sok. peci na 190°C oko pol sata do 40 min, uglavnom dok tijesto dobije finu boju.
ohladiti. moze se jesti uz sladoled.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 02 srp 2009, 15:31

ho ho ho
ja sam koristila sve moje iz vrta

ko ono slucajno proslo u postu. Svaka cast draga moja. A sta ima od povrca?

Ja sam pocela curama raditi varivo od tikvica pa su se navukle tako da imamo svaki drugi dan kombinaciju; jedan dan na crveno, drugi dan s koprom, treci dan samo s vrhnjem itd. I naravno povremeno malo pohane :mrgreen:
Toliko mi je plac ljeti nemastovit da nemam nikakve zelje nesto fino skuhati. Stalno se vrtimo s minestrone, grasak varivom i mesom na naglo i salatama. Vise inspiracije sam imala u proljece.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Mirci » 03 srp 2009, 11:32

tikvice i dalje najvise volim na leso sa krumpirom. Ili bez krumpira. Ali, evo vam jedan receptic za prste polizati.

Tjestenina sa tunom i tikvicama

Staviti kuhati tjesteninu (za pola kg).
2 srednje tikvice narezati tanko, tanko na kolutove i ostaviti sa strane (ne soliti ;))
Na malo maslinovo ulja poprziti dok ne zastakli mali luk i malo cesnjaka. Dodati 3-4 zrele sitno narezane i oguljene rajcice (ili malu konzervu pelata). Ubaciti list lovora i kuhati 20-tak minuta (pelat samo 10'). Posoliti, popapriti, izvaditi list lovora i maknuti sa vatre. Umijesati jednu ili dvije (po zelji) konzerve tune.
U medjuvremenu u lonac u kojem se kuha tjestenina, 5 minuta prije kraja kuhanja, dodati one tanko narezane tikvice. Kad je kuhana tjestenina, kuhane su i tikvice jer one trebaju samo malo omeksati. Ocijediti tekucinu (ne ispirati). Spojiti tjesteninu i tikvice sa umakom i dobro promijesati.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la dunja » 03 srp 2009, 12:01

adorabla taj recept za varivo ćeš mi ispričati

mirci - kod nas je tjestenina s tunjevinom omiljena, probat ću baš jednom tikvice ubaciti
dunja
most

PostPostao/la anlan » 03 srp 2009, 13:50

Mirci je napisao/la:tikvice i dalje najvise volim na leso sa krumpirom. Ili bez krumpira.

mi u tu kombinaciju ubacimo i mahune

ovaj recept s tunom zvuči fino :)
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mirci » 03 srp 2009, 14:02

da, ponekad i ja dodam bob :D
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la lastavica » 06 srp 2009, 12:09

sad me je anlan na jednom drugom topicu naganala da potražim Mircin recept s tikvicama i tunom :)
ja sam baš prošli tjedan radila tu kombinaciju ali sam sve dinstala, ovo je dobra ideja da tikvice ubacim s tijestom :dada
lastavica
Lastatrans

Prethodna

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.