prijava broj 1 orchid
Checkerboard keksiRecept sam nedavno našla na
http://www.joyofbaking.com i oduševila sam se. Za ove kekse treba malo više vremena (oko 4 sata pripreme i pečenja) al zato prekrasno ispadnu i preukusni su
Sastojci:
45 grama lješnjaka (tostiranih i oguljenih)
15 grama kakaoa
325 grama brašna
malo soli
230 grama maslaca sobne temperature
150 grama šećera
1 jaje
1 i ½ žličice ekstrakta vanile
1 i ½ žličice narančine il limunove kore (ja kupujem gotovu, al možete i izribati limun ili naranču)
Lješnjake i kakao zajedno samljeti u prah.
Puter i šećer izraditi mikserom, u to dodati jaje, vanilu i narančinu koru, a zatim lagano dodavati brašno dok se ne dobije tijesto.
Pola tijesta odvojiti, a u drugo pola umiješati kakao i lješnjake (trebate dobiti bijelu i crnu masu).
Na stol staviti papir za pečenje, malo veći, a zatim izvaljati bijelu masu u pravougaonik veličine otprilike 16 sa 26 cm (učiniće vam se tanko, al ne brinite

).
Zamotati bijelu masu u papir za pečenje, staviti na ravnu površinu (recimo tacnu ili dasku za rezanje) i staviti u zamrzivač na 15-tak minuta. Isto uraditi i sa tamnom masom, osim što treba odvojiti lopticu crnog tijesta da bi umotali tijesto kasnije.
Kad se pravougaonici ohlade, izvaditi ih iz papira za pečenje, staviti bijelu masu na komad plastične folije, premazati vodom odozgo i na bijelu masu staviti crnu masu. Odrezati krajeve da pravougaonik bude veličine 15 sa 25 cm (sve treba biti što ravnije), ono što ste odrezali spojite sa lopticom crnog tijesta koju ste prije stavili sa strane.
Umotati pravougaonike i staviti u zamrzivač na 15-tak minuta. Kad se ohladi, izvaditi tijesto i zatim po dužini izrezati tri trake od 5x25 cm, te ih slagati jednu na drugu da bude bijelo tijesto, srno, bijelo, crno itd. Umotati tijesto i staviti u zamrzivač na 10-tak minuta. Izvaditi tijesto iz zamrzivača i uzdužno izrezati četiri trake, te dvije preokrenuti naopačke.
Tijesto dobro stisnuti sa svih strana da bude pravilni 3D pravougaonik (ne mogu se sad sjetiti kako se taj geometrijski oblik zove

), te ga zamotati u plastičnu foliju i staviti opet u zamrzivač na 15tak minuta.

Dok se hladi tijesto, na većem komadu papira za pečenje izvaljati pravougaonik veličine otprilike 18 cm sa 25 cm od tijesta koje ste ostaviti sa strane (biće jako tanko, al ne brinite). Staviti to tijesto u frižider na 5-10 minuta samo da se ohladi dovoljno da ga možete dići sa papira za pečenje.
Izvaditi tijesto za zamotavanje iz frižidera i tijesto iz zamrzivača, omotati jedno oko drugog (napokon) i rezati male dijelove debljine između pola cm i 1 cm.
Peći na temperaturi od 180 stepeni oko 8-10 minuta (ne treba prepeći!), ohladiti i služiti.
