Sada je: 29 lis 2025, 19:10.

KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

Moderatori/ce: Hope77, mrava

KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Solea » 07 pro 2012, 10:23

Ovaj mjesec pripremat ćemo

blagdanske kekse i kolače

Tema je prigodna i dovoljno široka, vjerujem da ćete imati vremena i za igranje :xmaskiss

Kao i uvijek, prijave šaljete objema moderatoricama. Najviše dvije fotke, vlastite.
Tko prvi put igra nek baci prvo malo pogled na pravila.

Prijave primamo zaključno s 27.12. :xmashappy
Solea
Sveta krava

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Solea » 10 pro 2012, 11:40

prijava broj 1 orchid

Checkerboard keksi

Recept sam nedavno našla na http://www.joyofbaking.com i oduševila sam se. Za ove kekse treba malo više vremena (oko 4 sata pripreme i pečenja) al zato prekrasno ispadnu i preukusni su ;)

Sastojci:

45 grama lješnjaka (tostiranih i oguljenih)
15 grama kakaoa
325 grama brašna
malo soli
230 grama maslaca sobne temperature
150 grama šećera
1 jaje
1 i ½ žličice ekstrakta vanile
1 i ½ žličice narančine il limunove kore (ja kupujem gotovu, al možete i izribati limun ili naranču)

Lješnjake i kakao zajedno samljeti u prah.
Puter i šećer izraditi mikserom, u to dodati jaje, vanilu i narančinu koru, a zatim lagano dodavati brašno dok se ne dobije tijesto.
Pola tijesta odvojiti, a u drugo pola umiješati kakao i lješnjake (trebate dobiti bijelu i crnu masu).
Na stol staviti papir za pečenje, malo veći, a zatim izvaljati bijelu masu u pravougaonik veličine otprilike 16 sa 26 cm (učiniće vam se tanko, al ne brinite ;) ).
Zamotati bijelu masu u papir za pečenje, staviti na ravnu površinu (recimo tacnu ili dasku za rezanje) i staviti u zamrzivač na 15-tak minuta. Isto uraditi i sa tamnom masom, osim što treba odvojiti lopticu crnog tijesta da bi umotali tijesto kasnije.
Kad se pravougaonici ohlade, izvaditi ih iz papira za pečenje, staviti bijelu masu na komad plastične folije, premazati vodom odozgo i na bijelu masu staviti crnu masu. Odrezati krajeve da pravougaonik bude veličine 15 sa 25 cm (sve treba biti što ravnije), ono što ste odrezali spojite sa lopticom crnog tijesta koju ste prije stavili sa strane.
Umotati pravougaonike i staviti u zamrzivač na 15-tak minuta. Kad se ohladi, izvaditi tijesto i zatim po dužini izrezati tri trake od 5x25 cm, te ih slagati jednu na drugu da bude bijelo tijesto, srno, bijelo, crno itd. Umotati tijesto i staviti u zamrzivač na 10-tak minuta. Izvaditi tijesto iz zamrzivača i uzdužno izrezati četiri trake, te dvije preokrenuti naopačke.
Tijesto dobro stisnuti sa svih strana da bude pravilni 3D pravougaonik (ne mogu se sad sjetiti kako se taj geometrijski oblik zove :ajme ), te ga zamotati u plastičnu foliju i staviti opet u zamrzivač na 15tak minuta.

slika

Dok se hladi tijesto, na većem komadu papira za pečenje izvaljati pravougaonik veličine otprilike 18 cm sa 25 cm od tijesta koje ste ostaviti sa strane (biće jako tanko, al ne brinite). Staviti to tijesto u frižider na 5-10 minuta samo da se ohladi dovoljno da ga možete dići sa papira za pečenje.
Izvaditi tijesto za zamotavanje iz frižidera i tijesto iz zamrzivača, omotati jedno oko drugog (napokon) i rezati male dijelove debljine između pola cm i 1 cm.
Peći na temperaturi od 180 stepeni oko 8-10 minuta (ne treba prepeći!), ohladiti i služiti.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 12 pro 2012, 12:40

prijava br. 2 nevenera

Botunići

Dosta poznati keksi po sastojcima, raznih naziva i verzija, lake pripreme.
Svi ih vole.
Od navedene količine ćete dobiti oko 4 pleha za ispeći, ovisno o veličini kuglica (dakle, jako puno).

Sastojci

za tijesto
250 g brašna
250 g oraha (možete i koristiti bademe ili lješnjake)
250 g šećera
250 g margarina
2 žutanjka

za nadjev
čokolada, linolada ili pekmez

Priprema

Zamijesiti sve sastojke zajedno. Nemojte se zbuniti izgledom tijesta. :lol Sve je točno kako bi trebalo biti.
Ostaviti tijesto pola sata u frižideru da se malo stisne. :kima
Izvaditi iz frižidera.
U pleh staviti papir za pečenje. Oblikovati male kuglice. Što su kuglice manje, to su botunići slađi.
Kod slaganja računate da će se kuglice malo spljoštiti pa pazite na razmak.
U svaku kuglicu utisnuti malu rupicu. Neka bude manja ali duboka jer se keks malo spljošti.

Peći oko 15 minuta na 150°C, trebalo bi lagano zazlatiti.

Ostavite kekse da se ohlade i tek ih onda napunite po želji – čokolada, linolada, pekmez….

Ja sam ovaj put radila kombinaciju- jedna čokolada za kuhanje, 2 žlice marmelade i malo mlijeka. Otopila sam, da se poveže i onda napunila keksiće.

slika

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Lena » 16 pro 2012, 02:06

prijava br. 3 nevenera

Božićne zvijezde
Sastojci
250 g margarina sobne temperature
6 šalica kave - brašna
1 dl mineralne vode
pekmez od šljiva ili marmelada po želji

Priprema
Margarin isjeckati i izmiješati s brašnom da se sjedini.
Doda se mineralna voda i brzo se zamijesi.
Tijesto se stavi u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjak oko pola sata.
Valjkom izvaljati tijesto da bude tanko. Tijesto isjeckati na kvadrate od oko 10 cm.
U sredinu se stavi pekmez ili marmelada pa se svaki drugi kraj tijesta koji se isjecka (vidi sliku) presavine i pritisne (da se ne razlista kod pečenja).
Ugrijati pećnicu na 200-225 stupnjeva i peći 8-10 minuta. Kad su gotovi keksi pobijele.

Sami keksi nisu previše slatki, u recept ne ide šećer pa se po želji može na njih posuti šećer u prahu.

slika
slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 16 pro 2012, 02:07

prijava br. 4 bubidea

Čoko bombice

slika
SASTOJCI:
2,5 dl slatkog vrhnja
4 dag maslaca
80 dag mliječne čokolade
15 dag tamne čokolade(s velikim udjelom kakaa)
15 dag mljevenih lješnjaka
3 žlice likera od naranče (može i sok cijeđene naranče)
+nasjeckani i preprženi lješnjaci

Prokuhajte vrhnje s maslacem i umiješajte naribanu čokoladu. Maknite sa štednjaka, pa miješajte da se sasvim otopi. U mlaku smjesu umiješajte lješnjake i liker. Stavite u hladnjak na sat-dva da se stvrdne kako biste oblikovali kuglice. Uvaljajte ih u nasjeckane i popržene lješnjake. Stavite u hladnjak na najmanje jedan sat.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 18 pro 2012, 09:07

prijava br. 5 olja

Recept je slavni forumski i nisam se potrudila ni zarez mijenjati - nema smisla mijenjati nesto sto je tako dobro ;)
Dakle:

Mrak dobri medenjaci by Solea :)

15 dag meda
25 dag maslaca
2 jaja
15 dag staub secera
1/2 kg glatkog brasna (ja sam radila s ostrim, dobri su i takvi)
1 zlicica sode bikarbone
1/2 vrecice zacina za medenjake (po zelji i vise ili dodati jos eksta cimeta i naribati jos malo muskatnog orascica)

med zagrijati na 50°C pa ohladiti.
brasno prosijati i dodati mu sodu i zacine, dobro izmijesati.
maslac pjenasto izraditi pa uz miksanje naizmjence dodavati jaja, secer, med i brasno sa sodom i zacinima.
tijesto ostaviti 1 sat u hladnjaku.
zagrijati pecnicu na 170°C.
u tepsiju, na pek papir, slagati loptice tijesta i peci 12 min na 170°C.

po zelji, medenjake ukrasiti/isarati cokoladnom glazurom.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 18 pro 2012, 09:13

prijava br. 6 tanjabb

Keksi od kokosa i narance

slika

Za oko 25 keksica trebamo
125g maslaca
1 naribana kora narance (nespricane)
220g secera
1 jaje
90g kokosa (brasna)
300g glatkog brasna
1 prasak za pecivo
sok 1/2 narance
kandirana korica narance ili limuna
krupni smedji secer

Smiksamo omeksali maslac, secer te naribanu narancinu koru. Dodamo jaje. Onda sok od narance, brasno, PP i kokos. Dobijemo kompaktnu ljepljivu smjesu. Oblikujemo u kuglice. Na vrh utisnemo komadic kandirane kore i po koje zrno krupnog smedjeg secera. Poslozimo na peki papir (ja ih stavim 5 u redove 5X4 jer se dosta napuhnu) i pecemo na 180 stupnjeva oko 11 minuta. Ako je starija (losija) pecnica onda moze i koju minutu duze. Kad vidite da su keksici poceli dobivati onu zlatnu boju na rubovima gotovo je. Izvadimo i ostavimo par minuta da se ohlade (i stvrdnu). Mozemo ih cuvati u zatvorenoj posudi ili staklenci jako dugo.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 18 pro 2012, 14:41

prijava br. 7 tmamakin2

PAPRENJACI

evo da podijelim s vama ovaj fini recept. jucer sam po prvi puta radila paprenjake, slicno je medenjacima. nisam imala boja za ukrasavanje pa sam ih malo potockala cokoladom.

sastojci:

2 jaja
125 g secera (pomijsala sam muscovado i obican)
125 g meda (stavila bagrem)
125 g maslaca ili margarina
225 g mljevenih oraha (ja sam pomijesala 50-50 orasi i bademi)
500 g glatkog brasna
1 vrecica Dr. Oetker mjesavine zacina za paprenjake

priprema:

pjenasto umutiti maslac, umijesati zatim u maslac sve sastojke osim brasna. ja sam sve sastojke umutila i dodala u brasno. mijesiti tijesto toliko dugo dok se ne bude vise lijepilo za prste (malo duze treba mijesiti). zatim ga omotati prozirnom folijom i staviti na 1-2 sata u frizider. razvaljati tijesto na 0,5cm duljine i vaditi modlama oblike. peci na 180 ca 15tak minuta. ukrasiti po zelji.

slika

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Lena » 19 pro 2012, 08:43

prijava br 8 nevenera

Meki NEZABORAVI medenjaci

Prvi put kad sam ih radila sam zaboravila jaja. Drugi put misleći na jaja zaboravila sam sodu. Treći put sam misleći na jaja i sobu zaboravila cimet.
Jako su mekani i ukusni. Kad ne zaboravite nešto

Sastojci
500 g brašna
150 g šećera u prahu
prstohvat cimeta
mala žličica sode bikarbone
150 g maslaca ili margarine
2 jaja
150 g meda

Priprema
Pomiješamo suhe sastojke, dodamo med pa jaja. Zamijesimo i stavimo u prozirnu foliju.
Staviti u frižider na minimalno sat vremena.
Oblikujemo male loptice.
Staviti na papir za pečenje i peći na 180 stupnjeva oko 12 minuta. Od ove smjese ispadne 2-3 ture medenjaka.
Kad izvadimo iz pećnice pričekati malo da se ohlade.
Čuvati u zatvorenoj posudi.

slikaslika
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 20 pro 2012, 10:18

prijava br. 9 mala sirena

Kuglice od mrkve

slika

slika

Kiselkaste i narančaste - kao protuteža ostalim bojama i okusima blagdanskih kolača.

Za izradu nam je potrebno vrlo malo sastojaka:

1 kg sitno naribane mrkve (ne usitnjene mikserom, baš mora biti naribana)
60 dag šećera
1 limun
2 naranče

Naribanu mrkvu sa šećerom pirjati na laganoj vatri dok ne ispari sav sok. Tada dodati sok i koricu limuna i naranče te pirjati uz povremeno miješanje sve dok ne ispari sok. Ohladiti i raditi kuglice, koje je potrebno uvaljati u bijeli kristal šećer. Sušiti na zraku.

Od ove smjese ispadne jako puno kuglica, cca 100 - 120 komada pa ja obično radim pola ili jednu četvrtinu smjese.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 20 pro 2012, 10:24

prijava broj 10 kranjica

SPECULAS

slika

Kao što možete i vidjeti na fotki, željela sam da se na keksićima vidi pečat koji sam utisnula, ali bili su premakani i nije mi uspjelo. Bez obzira na pečat keksići su izuzetno ukusni.

RECEPT:

195 g brašna
45 g mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
1/4 žlicica đumbira u prahu
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice soli
113 g maslaca
160 g smeđeg šećera
1 jaje
naribana korica limuna

U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, bademe, prašak za pecivo, sol i začine. Pjenasto izmiksajte maslac i šećer. Dodajte jaje, limunovu koricu te suhu smjesu suhih sastojaka i izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak preko noći.
Drugog dana zagrijte pećnicu na 180 C. Od tijesta napravite kuglicu pa u nju utisnite pečat.
Slažite keksiće na lim obložen papirom za pečenje pa ih pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 20 pro 2012, 22:08

prijava br. 11 mala sirena

Kokos rolada

slika

5-6 žlica vode
10 dag šećera
10 dag kokosa
10 dag margarina

Šećer i vodu prokipiti, dodati 10 dag kokosa, kratko prokuhati da više ne bude vode i kad se skroz ohladi pomiješati s 10 dag margarina (probala sam i s maslacem, ali je rolada premekana i teško se reže tako da preporučam margarin) izmiksanog s dvije žlice štaub-šećera (nije nužno dodati štaub šećer, može i bez njega).

'tijesto'
35 dag mljevenih keksi
15 dag šećera u prahu
12 žlica hladne crne kave (ili nescafea)
1-2 žlice kakao praha
2 žlice ruma
2 rebra otopljene čokolade

Sve to dobro pomiješati i zamijesiti tijesto. Bolje da je malo tvrđe, ali ako se raspada, navlažite ili s još malo kave ili ruma ili mlijeka.
Razvaljajte do debljine oko pola centimetra na vrećici za zamrzavanje skoro do rubova (vrećicu od 5 l razrezati tako da se dobije veći komad) prethodno pospanoj kristal šećerom. Ukoliko se lijepi za valjak, slobodno se posipa šećerom i s gornje strane. Kremu od kokosa ravnomjerno rasporediti u tankom sloju po cijeloj površini tijesta. Zarolati pomoću najlona, pokušajte rolati što čvršće da ne ostanu rupe. Ohladiti u hladnjaku i kad se stvrne rezati na tanke kriške.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 20 pro 2012, 22:10

prijava br. 12 mala sirena

Medvjeđe šape

slika

3 šalice (od cca 2 dl) oštrog brašna
1/4 praška za pecivo
1 šalica šećera
vanilin šećer
2 šalice mljevenih oraha
cca pola maslaca (125 g)
1 jaje
1-2 žlice livadnog meda (daje puno bolju aromu nego bagremov med)

Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka tako da se prvo izmrvi maslac s brašnom, a zatim dodaju ostali sastojci.
Ostaviti tijesto da odmori oko pola sata do 1 sat u hladnjaku.
Kalupiće namazati maslacem i posipati brašnom te u njih utiskivati tijesto, ali ne skroz do vrha.
Peče se oko 20 minuta na 180-200 stupnjeva.

Tople uvaljati u šećer mljeven s vanilin šećerom.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 20 pro 2012, 22:15

prijava br. 13 mala sirena

Speculas

slika

300 g brašna
250 g maslaca
250 g šećera
1 jaje
prstohvat soli
prstohvat mljevenih klinčića
pola žličice mljevenog muškatnog oraščića
2 žličice mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog kardamoma
ribana korica jednog limuna
listići badema

Pomiješati maslac sa šećerom, dodati jaja i začine te s brašnom zamijesiti tijesto. Tijesto je dobro podijeliti u 2-3 dijela, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na barem 3 sata.

Na pobrašnjenoj podlozi valjati tijesto što tanje možete (kad je hladno tijesto, ide bez problema) te izrezati oblike po želji. Papir za pečenje posipati listićima badema i na njih stavljati kekse.

Peku se oko 10 minuta na temperaturi od 180-200 stupnjeva.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 21 pro 2012, 10:26

prijava br. 14 mrs. eastwood

Ganache truffles

slika

200 g čokolade, najbolje čokolade koje si možete priuštiti. Jednostavno je – što je bolja čokolada, bolji su i trufli.
120 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca.
Kakao za posipanje.

Dakle, kako i naslov govori – potrebno je napraviti ganache. Ugrijati maslac i vrhnje do vrenja i preliti preko sitno nasjeckane čokolade. Tako preliveno ostaviti oko minute i zatim početi miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Dodati dvije žlice neke mirisne rakije ili likera po želji. Ohladiti u hladnjaku.
Iz ohlađene smjese raditi ili kuglice ili šarmantne nepravilne oblike i uvaljati ih u kakao. Nemojte štedjeti ni na kakau.

Ustvari, ako se odlučite na izradu trufla – nemojte štedjeti ni na čemu!
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 21 pro 2012, 11:13

prijava br 15 diskvalificirana (ne ulazi u glasački izbor) nanoibeba

Jučer sam skoro uspjela napraviti kekse kao što su bili bakini, iako još dosta fali za to.

Evo recepta:

NUS ŠTANGICE ( ja ih pamtim kao Pariški prutići)

slika

Tijesto: 25 dkg mljevenih oraha
25 dkg štaub šećera
malo ruma
1 jaje
prezl po potrebi

Glazura: 1 bjelanjak
15 dkg štaub šećera
sok 1/2 limuna

ako se razljeva može se dodati još šećera
namazati po tijestu, i rezati nožem namočenim u hladnu vodu. I malo trazmaknuti prutiće.

Sušiti u pećnici ma 50C, 2,5 sata
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 21 pro 2012, 11:21

prijava br. 16 babalu

Makovnjača

slika

Za tijesto:
1 kockicu svježeg kvasca od 40 g
500 g glatkog brašna
1 jaje
2 žumanjka
1,5 dl mlijeka
100 g maslaca ili margarina
100 g šećera
limunova korica
sol

Za nadjev:
400 g mljevenog maka
1 dl mlijeka
200 g šećera
100 g grožđica
limunova korica

Opis:
Kvasac razmutiti s malo brašna i šećera u 1 dl mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne. Prosijati brašno, dodati uzdignuti kvasac, doliti preostalo mlako mlijeko, šećer, malo soli,jaje, žumanjke, rastopljeni maslac i nastruganu limunovu koricu. Tijesto zamijesiti i tući drvenom žlicom sve dok se ne počne odvajati od žlice. Ostaviti ga da se diže oko pola sata. U međuvremenu pripremiti nadjev. Mljeveni mak ukuhati u kipuće mlijeko, dodati šećer, cimet, limunovu koricu i po želji grožđice. Ostaviti da se ohladi. Tijesto lagano premijesiti i razvaljajti u jedan list prema duljini tepsije te ga zatim namazati nadjevom od maka. Makovnjaču saviti i staviti u tepsiju. Tepsiju prije stavljanja makovnjače namazati margarinom i pobrašniti. Ostaviti na toplom da se diže još otprilike 45 minuta, odnosno dok ne ispuni tepsiju. Prije stavljanja u pećnicu, makovnjaču premazati žutanjkom. Peći otprilike 45 min na 180°C.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Lena » 21 pro 2012, 16:05

prijava br. 17 lena

Keksići od lješnjaka s kremom od čokolade

slika

Potrebno:
120 g lješnjaka
1/2 štapića vanilije
250 g šećera u prahu + za posipanje
120 g badema
1 jaje
1 žumanjak
150 g crne čokolade s minimalno 70% kakaa
120 ml punomasnog slatkog vrhnja sobne temperature

Postupak :
1 . Tostirati lješnjake u pećnici desetak minuta i samljeti. Samljeti bademe i zajedno s lješnjacima dodati šećeru i vaniliji. Dodajte jaje i žumance, pa sve zajedno miješajte dok ne dobijete čvrsto tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odleži pola sata u hladnjaku.
2 . Lagano pospite radnu plohu šećerom u prahu, pa razvaljajte tijesto na 5 mm i kalupom izrezujte kružiće. Složite ih u lim prekriven papirom za pečenje, pazeći da između kružića ostavite dovoljan razmak. Od ostatka tijesta oblikujte kuglu, ponovno ju razvaljajte i izrežite još kružića, ponavljajte sve dok ne potrošite svo tijesto. zagrijte pećnicu na 200 C i pecite kekse 10-tak minuta, dok ne poprime zlatnastu boju. Ostavite da se ohlade na rešetki.
3 . Čokoladu razlomiti i lagano rastapati na pari u slatkom vrhnju ili staviti u mikrovalnu da se rastopi.
Kad se ohladi čokolada da nije skroz stisnuta polijepiti keksiće čokoladom i skroz ohlađene posipati šećerom u prahu.
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 22 pro 2012, 11:15

prijava br. 18 mala sirena

CIMET ZVJEZDICE

slika

3 bjelanjka
25 dag šećera u prahu
1 žličica mljevenog cimeta
2 žlice limunovog soka
25 dag badema (može i više da bude gušća smjesa)
Nisam probala, ali mislim da bi tu jako fino pasala ribana limunova korica.

Bjelanjke umutiti sa šećerom dok se ne dobije snijeg. Odvojiti tri pune žlice za ocaklinu.
U ostatak smjese umiješati bademe, cimet i limunov sok te ostaviti u hladnjaku oko 1 sat.

Na papir za pečenje obilato posipan kristalnim šećerom razvaljati smjesu (pipkavo je i lijepi se, ali se može malo posipati šećerom da se manje lijepi) na debljinu cca 0,5 cm. Modlicom vaditi zvjezdice i stavljati na papir za pečenje. Modlicu je dobro povremeno oprati kako bi se manje lijepilo. Ostatke ponovno zamiješati i ostaviti u hladnjaku da se malo ohladi pa ponavljati postupak dok se ne potroši sva smjesa.
Zvjezdice premazati ocaklinom (da se ne bi prelijevala, najbolje je staviti manju hrpicu na sredinu zvjezdice i žličicom povlačiti prema vrhovima krakova).
Ostavite zvjezdice da se suše na zraku preko noći te drugi dan peći 4-5 minuta na 220 stupnjeva na donjoj rešetki (paziti da ne porumeni ocaklina). Ohlađene pospremiti u limenu kutiju (oprez - zarazne su, a pune šećera ).
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 22 pro 2012, 11:16

prijava br. 19 mala sirena

ZRNA KAVE

slika

slika

20 dag šećera
75 mililitara vode
125 g maslaca
100 g mljevenih oraha
100 g mljevenih keksa
10 dag otopljene čokolade
1-2 žličice mljevene kave

i još 150 g čokolade za glazuru
te 2 žlice ulja

Šećer prokuhati s vodom, kad je otopljen maknuti s vatre i dodati maslac dok se ne otopi. Pomiješati sve ostale sastojke i ohladiti na sobnoj temperaturi.
Od smjese oblikovati manje kuglice, čačkalicom utisnuti crtu preko njih. Ostaviti da se skroz stvrdnu i ohlade.

Čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalki, dodati ulje i pomiješati dok se ne dobije glatka, sjajna smjesa. Umakati kuglice u glazuru, čačkalicom proći nekoliko puta kroz crtu kako bi bila vidljiva te stavljati na rešetku ili na papir za pečenje da se ocijede i glazura stvrdne.
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 22 pro 2012, 11:18

prijava br. 20 ivana7997

POTICINI SITNI KOLACICI
(jedno tijesto za cetiri vrste kolaca!)

75 dkg brasna (50 dkg ostrog, 25 dkg glatkog)
50 dkg masnoce (1 maslac+1 margarin)
25 dkg secera
1 vanili secer
1 cijelo jaje
1 zutanjak
malo soli, limunova korica i po potrebi malo hladne vode.

Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto i ostaviti ga u frizderu najmanje 1 sat.
Tijesto podjeliti na 4 dijela za 4 kolaca

1. KOSARICE
Napraviti kuglice od tijesta cca 50 kom i u obliku kosarice utisnuti tijesto, staviti 1 visnju i prekriti sljedecom smjesom
Snjeg od 1 bjelanjka + 10 dkg mjevenih oraha + grubo naribana cokolada.
Peci 30 min na 180 stupnjeva.

2. HUSARSKI KOLACICI
U tijesto umijesimo 5 dkg maka i 1 cimet. Raditi kuglice i u svakoj kuhacom (tanjim krajem) napraviti rupice i u njih staviti malo pekmeza.
Peci manje od 30 min ista temperatura.

3. LJESNJAK KIFLICE
U tijesto dodati 5 dkg preprzenih ljesnjaka i raditi kiflice. Gotove polovicom umociti u rastopljenu cokoladu.

4. BIJELE ZVJEZDICE
U tijesto dodati 5 dkg kokosa. Razvaljamo tijesto posipamo kokosom i valjkom uvaljamo, izrezujemo oblik bora ili zvjezdica.

ja sam podijelila tijesto samo na dva dijela i dodala kokos za zvjezdice i ljesnjak za kiflice.

slika

slika
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 23 pro 2012, 04:03

prijava br 21 mmar

IŠLERI

tijesto:
20 dag oštrog brašna
15 dag maslaca
10 dag šećera u prahu
10 dag mljevenih oraha
1 žumanjak
krema:
2 jaja
15 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
10 dag čokolade
15 dag maslaca
čokoladna glazura:
10 dag čokolade
5 dag maslaca (može i malo više)

od brašna, maslaca, šećera, mlj. oraha i žumanjaka umijesiti prhko tijesto. tijesto zamotati u foliju i ostaviti 1 sat u frižideru.
ohlađeno tijesto izvaljati tanko na pobrašnjenu površinu i vaditi modlom (čašicom) male kolutiće.
složiti kolutiće na pekpapir i peći 10ak minuta u pećnici ugrijanoj na 150°C.

ohladiti pečene kolutiće, jednan kolutić premazati kremom pa preklopiti drugim koluticem....
spojene kolačiće preliti čokoladnom glazurom.

priprema kreme:
u posudi izmiksati jaja, šećer i vanilin šećer. čokoladu otopiti na pari i dodati jaja sa šećerom, kuhati dok se ne zgusne.
u ohlađeno dodati pjenasti maslac.

za glazuru otopiti čokoladu i dodati joj maslac sa sobne temp., dobro promiješati.

po želji, možete ih još posuti šarenim mrvicama .

slika

Mislim da je recept Solein, već dugo se nakanjujem napraviti ih, međutim uvijek sam mislila da je to prekomplicirano za mene neslastičarku.
Međutim, ispade da je jako jednostavno :srca
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 23 pro 2012, 04:12

prijava br. 22 silki

ne znam je l' bed što je recept već napisan al' na slici iznad fale oni koje mi volimo :liza
nama, za razliku od forumašice gore, nije drag kokos :xmasgrin

POTICINI SITNI KOLACICI - FALI ČETVRTI :D
(jedno tijesto za cetiri vrste kolaca!)

75 dkg brasna (50 dkg ostrog, 25 dkg glatkog)
50 dkg masnoce (1 maslac+1 margarin)
25 dkg secera
1 vanili secer
1 cijelo jaje
1 zutanjak
malo soli, limunova korica i po potrebi malo hladne vode.

Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto i ostaviti ga u frizderu najmanje 1 sat.
Tijesto podjeliti na 4 dijela za 4 kolaca

1. KOSARICE
Napraviti kuglice od tijesta cca 50 kom i u obliku kosarice utisnuti tijesto, staviti 1 visnju i prekriti sljedecom smjesom
Snjeg od 1 bjelanjka + 10 dkg mjevenih oraha + grubo naribana cokolada.
Peci 30 min na 180 stupnjeva.

2. HUSARSKI KOLACICI
U tijesto umijesimo 5 dkg maka i 1 cimet. Raditi kuglice i u svakoj kuhacom (tanjim krajem) napraviti rupice i u njih staviti malo pekmeza.
Peci manje od 30 min ista temperatura.

3. LJESNJAK KIFLICE
U tijesto dodati 5 dkg preprzenih ljesnjaka i raditi kiflice. Gotove polovicom umociti u rastopljenu cokoladu.

4. BIJELE ZVJEZDICE
U tijesto dodati 5 dkg kokosa. Razvaljamo tijesto posipamo kokosom i valjkom uvaljamo, izrezujemo oblik bora ili zvjezdica.

ja sam podijelila tijesto samo na dva dijela i dodala kokos za zvjezdice i ljesnjak za kiflice.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 23 pro 2012, 04:17

prijava br 23 silki

Karuzo kocke

Tijesto:

25 dkg maslaca
14 dkg kristal šećera
4 žutanjka
10 dkg mljevenih oraha
10 dkg čokolade za kuhanje (naribane, može i kraševa u prahu)
2 žlice kakaoa
7 dkg oštrog brašna
4 bjelanjka (snijeg)

Glazura:

10 dkg čokolade za kuhanje
1 dcl slatkog vrhnja

Izmiksati pjenasto žutanjke sa šećerom. Dodati brašno i maslac te izraditi mikserom. U smjesu dodati orahe, čokoladu i kakao. Izrađeni snijeg od bjelanjaka dodavati polagano da smjesa ostane flafi. Smjesu izliti u protvan za pečenje prethodno namazan maslacem i posut brašnom.
obično ga radim u manjem protvanu 20x33cm.
Peći na 175°C dok tijesto ne bude pečeno, 25 - 30 min.
Ispečeno prohlađeno tijesto preliti prohlađenom čokoladnom glazurom i dobro ohladiti prije rezanja.

Dakle ovaj kolač, od svih božićnih koje radim, ne preživi ni jedan dan :lol

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 23 pro 2012, 04:21

prijava br. 24 crazy daisy

Minjoni

1,5 jogurt čaša šećera
1,5 jogurt čaša mlijeka
2,5 jogurt čaša brašna
3 žlice ulja
1 žlica dodatka za medenjake (kotany)
5 žlica pekmeza (neka je rjeđi i kiseliji)
1 mala žlica sode bikarbone

Sve izmiješati i izliti pola smjese u tepsiju, nakratko zapeći, zatim premazati pekmezom, gore naribati 100g mliječne čokolade, izliti drugi dio tijesta i ispeći do kraja.
Kad se ohladi rezati na kocke, uroniti u čokoladnu glazuru i ukrasiti po želji.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 23 pro 2012, 11:14

prijava br. 25 teutonija

Zobeni keksići s cimetom

Sastojci:

150 grama maslaca
100 grama smeđeg šećera
1 vanilin šećer
2 pune žlice meda
150 grama graham brašna
100 grama oštrog brašna
150 grama zobenih pahuljica
1 trećina žličice soli
1 žličica cimeta
1 žličica sobe bikarbone
150 - 170 grama suhog voća (smokve, šljive, brusnice, marelice)
2 jaja

Izradite maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa sjedinjena, dodajte med. U drugoj zdjeli pomiješajte brašna, sodu bikarbonu, sol, cimet, zobene pahuljice te sitno nasjeckano suho voće.(Ja sam u dio stavila komadiće čokolade, a u dio smjesu suhog voća i nasjeckanih badema) Umiješajte maslac sa šećerom u brašno i na kraju 2 dobro izmućena jaja. Smjesu na sat vremena stavite na hladno. Grabite žličicom i oblikujte kuglice rukama te ih spljoštite na papiru za pečenje s razmakom od 4-5 cm. Pecite na 180°C oko 6-7 minuta (odnosno dok ne počnu tamniti).
Kad se keksići izvade iz pećnice jako su mekani. Keksići se hlađenjem osuše i očvrsnu!

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 23 pro 2012, 11:51

prijava br 26 teutonija

Kokos kiflice

300g brašna
200g kokosa
2 jaja
1 maslac
110 g šećera
1 vanilin šećer
pola praška za pecivo
kokos i šećer u prahu nakon pečenja

Od navedenih namirnica zamijesiti tijesto. Oblikovati kiflice i slagati ih na papir za pečenje.

Kiflice staviti u predhodno ugrijanu pećnicu (180°C) i peći 10 – 15 min., tako da ostanu svijetle.

Još tople, ali ne i vruće kiflice posuti smjesom štaub šećera i kokosovog brašna.
slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 23 pro 2012, 11:52

prijava broj 27 teutonija

Čokoladne praline

50 g cokolade
100 g prženih mljevenih lješnjaka
1žličica ruma
250 g keksa (ja radila sa K plus integralnim keksom s čoladom i narančom)
80 g maslaca
1 žlica pekmeza od kupina, marelica ili sl.
čokolada za glazuru

U multipraktiku samljeti zajedno kekse i lješnjake, dodati žlicu ruma i smjesu otopljenog maslaca i pekmeza. Sve dobro izmiješati pa dodati otopljenu čokoladu. Opet izmiješati i ostaviti na hladnom oko sat vremena.
Rukom oblikovati malene kuglice i opet staviti na hlađenje. Otopiti čokoladu s malo maslaca, kuglice nabosti na štapić od ražnjića pa umakati u čokoladu, stavljati na papir za pečenje da se hladi. Staviti u šarene papirnate košarice.

slika[/quote]
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 23 pro 2012, 11:55

prijava br 28 ivana7997

TVRDI KOLAČ OD BADEMA

tako se zvao kad smo bili mali, i nikako ga nismo voljeli. ali ukusi se mijenjaju :)

Dobro se tuku 4 cijela jaja s 200 g secera dok ne postane svijetlo.
U to se ubaci 100 g nasjeckanih badema i 450 g brasna.
Formiraju se 4 duga hljepcica na papiru za pecenje. (tijesto je gnjecavo, tu uputu o 'formiranju' treba uzeti s rezervom :mrgreen ja sam zlicom slagala jednu hrpicu do druge pa razvukla. naravno, tijekom pecenja se to spusti, ali tako treba)
Peći na cca 150 stupnjeva dok ne pozuti/pozlati.
Vruce izrezati na tanke snite.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 23 pro 2012, 18:48

prijava br. 29 AA

Keksi punjeni kremom od limuna

Za kekse:
225g putra
75g šećera u prahu
1,5 žlica ekstrakta vanile
prstohvat soli
300g brašna

Pjenasto umutiti putar i šećer u prahu, dodati ekstrakt vanile. Lagano umiješati brašno i sol. Umijesiti tijesto i praviti kuglice. Sredinu svake kuglice pritisnuti, da se napravi udubljenje. Peći na 175 C cca 15 minuta

Krema od limuna
100g putra
250g šećera
2 jaja
2 žutanjka
12 žlica limunovog soka
ribana korica jednog limuna

Pjenasto umutiti putar i šećer. Uz neprestano mućenje dodati jedno po jedno jaje, nakon toga žutanjke i limunov sok. Smjesa će izgledati grudvičasto.
Prebaciti je u posudu sa debelim dnom i kuhati na laganoj vatri dok ne postane glatka. Malo pojačati vatru (ne smije proključat!) i kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne (oko 15 min)
Skloniti sa vatre, umiješati koricu limuna i sipati u flaše. Odmah prekriti plastičnom folijom da se ne uhvati korica i ohladiti. čuvati u hladnjaku (max 7 dana) ili smrznuti (do 2 mjeseca)
Ohlađenim kremom puniti kekse

slika
Solea
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.