Sada je: 24 lip 2026, 11:37.

Ideje i savjeti za ukrašavanje slastica

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: Ideje i savjeti za ukrašavanje slastica

PostPostao/la Floribunda » 17 ožu 2013, 17:43

nevenera je napisao/la:Imam ja doma na kompu link koje idu, stavim kad dođem doma
Koliko sam shvatila ide bilo što s biskvitom gore, da je dovoljno čvrsto

Za alat imaš dosta toga na e-bay

Ja sam mislila da idu na ticino samo butternut kreme.neznam jesam li uopce dobro napisala,i da voce treba izbjegavati...
ja san ebay tudum,tako da cu iskesiti tu 5 x skuplje i lipo mi dodje za 3 dana,i mirna sam...
Mala Flor 2011
Mali Flor 2010
Floribunda
rodila srcem

PostPostao/la olja2208 » 17 ožu 2013, 18:03

cure, hvala!

mb, je, i ja sam zadovoljna na kraju, uspjela sam iz cijele kompl. situacije sa crvenom smjesom izvuci najbolje.

unutra je cokoladni parfe + komadici cokolade, i standardne kore (jaja, ulje, secer, kakao),
prosli put sam ispod ticina imala plazma tortu ali sad sam htjela probati sa kremom.
preko sam stavila buttercream.
a ticino je domaci, po minjinom receptu.

kiki i l, tako sam i mislila, da je trebalo puno sati za takav uradak.

flor, smjesa koju spominjes je buttercream, imas razlicite varijante (sa bjelancima i bez), mozes naci tutoriale kako se izradjuje.
moze bilo koja torta ali je vazno premazati je ovom smjesom da ticino ne dolazi u dodir sa slagom, mlijekom, vodom.
e sad za vioce ti ne znam, iskusnije cure ce znati.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la Liv Tyler » 17 ožu 2013, 20:00

Flor nešto ranije smo pisali o tome jer je i nas zanimalo što i kako ide s tičinom.

Voće zna pustit sok i svoju kiselinu pa izbije na tičinu u obliku fleka.
Kreme koje bi išle pod tortu bi trebale biti nešto čvršće/gušće da izdrže težinu i biskvita ali i samog tičina.
Biskvi u principu može bilo koji.

Ono što je još bitno, a to je da biskvit treba ići zadnji, a ne krema. On se onda premaže tom smjesom od maslaca. Može ići i topljena čokolada. Oni samo služe kao ljepilo i ne bi trebali bitno promijenit okuse. Naravno da ćeš birat boju "ljepila" prema boji pokrivnog tičina. Ukratko, nećeš staviti tamnu čokoladu ako ti ide bijeli tičino. :mrgreen

A nedavno sam bila na jednom dječjem ročkasu di mi je teta koja je pravila tortu za poklon rekla da nikad ne stavlja ništa između biskvita i tičina jer se njoj to ne sviđa. Torta u ničemu nije bila drugačija osim što se prilikom rezanja tičino odvajao od same torte.
E sad kome to ne smeta može i bez.

I još jedan primjer, s voćem - torta ledeni vjetar. Ali je voće bilo duboko u kremi, nije nigdje dodirivalo tičino i nije popustilo, a nije ni razvodnilo kremu. Možda tako možeš pokušat iskombinirat. Voće ubacit posredini kreme,a dva, tri cm od kraja nabaciti samo čistu kremu.

Jednom prilikom sam i ja pravila sladolednu tortu ispod tičina. Morala sam je baš zalediti da bi uspjela staviti tičino da izdrži. Izvadila sam je iz zamrzivača u frižider dva sata prije rezanja. Orosila se al je izdržala. I morali smo je odmah pojesti cijelu jer nije bilo šanse da je ponovo zaleđujem.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Liv Tyler » 17 ožu 2013, 20:13

Što se tiče alata mislim da bi ti dovoljno bilo imat valjak za razvaljati, ona ravnalica za peglanje, jedan kružni sjekač ala onaj za pizzu, i par onih štapića za raznim završecima.
Valjak preporučaju neki ne ljepljivi od silikona ali je meni poslužio i onaj najobičniji koji imam doma, drveni. Rezač za pizzu isto. A ovo za peglanje sam uzela u trgovini za boju, fratur, što koriste za peglanje s maltom. I veći je od ovog za tičino tako da je meni dobro došlo za velike pravokutne torte.

Ovi štapići mislim da su sasvim dovoljni za početak dok se ne pokaže možda potreba za još nečim: slika
To je možda neki osnovni početnički komplet od osam.

Sve ostale ukrasne valjke i izrezivače možeš uzet prema potrebi i temi s tim da obratiš pažnju na to da bude iskorišteni više od jednom da budu isplativi.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la nevenera » 17 ožu 2013, 20:24

evo tu ima kako se pravi ticino i ispod lista torti koje idu uz njega, čisto da dobiješ ideju
http://www.minjina-kuhinjica.com/fondan-i-gum-pasta/domaci-fondan-uz-video-klip/
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Floribunda » 17 ožu 2013, 21:28

fala liv,nasla sam ove, i nisu skupe bile al ni bilo na lageru pa cu ih nazvati sutra i viditi...ove od 300 kn za mene amatera mi se ne daje....
Mala Flor 2011
Mali Flor 2010
Floribunda
rodila srcem

PostPostao/la Liv Tyler » 18 ožu 2013, 19:44

Evo ja čekam svoje s ebaya za manje od 2eura. I još sam prijateljici uzela komplet za rođendan. Nadam se samo da će stić. :mrgreen
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la olja2208 » 18 ožu 2013, 20:36

Liv Tyler je napisao/la:Jesi imala ovakav kalup za oblik ili?
nisam imala kalup, koristila sam cjediljku poluloptastog oblika, oblozila folijom kad sam slagala tortu i stavila da prenoci u frizideru prije oblaganja ticinom.
Floribunda je napisao/la:biskvit koristim samo svoj,jer jedino u njega virujen to je biskvit koji mi je dala jedna slasticarka
hoces li nam odati taj slasticarski recept za biskvit. :cool
i ja imam dobar recept, odlicno ispadnu.
slika
olja2208

PostPostao/la Liv Tyler » 18 ožu 2013, 22:22

Ajte cure obe dajte te svoje receptiće, bliži nam se nova tura ročkasa. :mrgreen
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Floribunda » 18 ožu 2013, 23:22

vrlo jednostavan,od njega vam radim sve.al idjen kopirati pa cu staviti mozda cu cak i sliku zalipiti,jer,toliko vam se digne,ja vam od njega radim patispanj ili jajaru,ja napravim 4 kore od biskvita od 6 jaja,jer originalni je sa 12 jaja,al to ispane za onu veliku tortu dobije cudo kora...nemore da ne ispadne!!idjen evo me za minut da skopiran sve
Mala Flor 2011
Mali Flor 2010
Floribunda
rodila srcem

PostPostao/la Floribunda » 18 ožu 2013, 23:22

vrlo jednostavan,od njega vam radim sve.al idjen kopirati pa cu staviti mozda cu cak i sliku zalipiti,jer,toliko vam se digne,ja vam od njega radim patispanj ili jajaru,ja napravim 4 kore od biskvita od 6 jaja,jer originalni je sa 12 jaja,al to ispane za onu veliku tortu dobije cudo kora...nemore da ne ispadne!!idjen evo me za minut da skopiran sve

12 zumanjaka
40 dag secera (mljevenog)
1 dcl ulja
1 dcl vode
1 prasak za pecivo
korica od limuna
40 dag brasna
12 bjeljanjaka
3 vanilij secera

peces na 180 1 h!

jako dugo tucem zumanjke dok se oni sami ne dignu do po tece,iman onaj mikser boschov sto sam miska.stavljam staub secer,onda ulje vodu brasno i prasak za pecivo....i na kraju lagano silikonskom lopaticom umisan bilanjak...

ako ga pecem u teci,rajngli,loncu,(da svi skuzite) onda je okrenem naopako,namazen samo donji dio ali ne i bocne strane lonca,i onda on se hladi naopacke...bude fenomenalan,i mozes ga jesti 10 dana uvik je mekan i spuzvast...

mozes raditi varijacije,mozes staviti kakao unutra, na nacin da koliko stavis kakaoa(najcesce su 2 zlice u pitanju) onda oduzmes toliko brasna,mozes kombinirati sa kakaoom,orasima,bademima,sto god ocete...voce

ja samo taj biksvit radim i samo kombiniram kreme...probajte ga napraviti nema sanse da ne uspije,a stvarno je super...ja napravim vise tanjih kora i svi me pitaju dali je torta kupovna jer stvarno se cini da su kupovne kore. a sad gren isliku naci da vidite kako izgleda kad se pece u teci u svojstvu patispanja oliti jajare a ne biskvita...meni to dica vole...

slika

evo dok sam prekopala po Harddisku dok sam nasla...ovde sam unutra stavila marelice...super kombinacija..paziti sa vocem,bolje staviti manje nego vise jerbo se ne digne kako triba.

i kad pripolovite smjesu i dalje ide 1 prasak za pecivo to ne prepolovljavate...eto ko vas jos sto zanima...

bude jako spuzvast...i treba se cekati da se ohladi pa tek onda rezati,meni neki put kad je frka pa bi ga vruceg pa bi se od mekoce raspada...pojli bi mi to sve... ;)
Mala Flor 2011
Mali Flor 2010
Floribunda
rodila srcem

PostPostao/la Floribunda » 18 ožu 2013, 23:34

i tu sam ga pripekla iman ja i bolju sliku al nemoren nac....i okinula vruceg pa se mozda cini zilav....al eto tek toliko da vidite,da nije samo slovo na papiru...
Mala Flor 2011
Mali Flor 2010
Floribunda
rodila srcem

PostPostao/la olja2208 » 18 ožu 2013, 23:57

thanx, flor!
budem pravila i po ovom rec.
zapravo imamo vrlo slicne recepte, sastojci su isti jedino se omjeri razlikuju.
evo mog:

6 jaja
400 g šećera
400 g brašna
1 prašak za pecivo
2,25 dcl vode
2,25 dcl ulja
kakao po želji

Izmiksati prvo bjelanjke. Žumanjke miješati sa šećerom, dodavati vodu. Kad se zapjeni, dodati ulje. Zatim dodati brašno prosijano sa praškom za pecivo. Dodati kakao po želji. Snijeg se lagano umiješa u ovu smjesu.
Podijeliti u 3 kalupa. Peče se na 180°C, dok se ne počne odvajati od ruba.

koliko vidim, u ovoj moj recept ide dosta vise vode i ulja u odnosu na tvoj rec., flor.

inace, jedna slasticarka mi je rekla da je trik za dobre biskvite upravo dodavanje vode i ulja (jer neki biskviti se prave bez toga).

ove kore budu odlicne, mekane i spuzvaste a nimalo suhe, ja sam jednom cak i zamrzavala i bile su isto odlicne.

e sad, mozda flor i ja otkrivamo toplu vodu ovim nasim profesionalkama :oops: , ali nije lose da su recepti tu za nove cure. ;)
ja sam ovaj nasla na internetu a poslije mi jedna teta-ekspert dala gotovo identican.
slika
olja2208

PostPostao/la olja2208 » 19 ožu 2013, 00:00

zaboravila sam napisati da i ja dodam 2 zlice kakaoa a ponekad i zlicu mljevenih oraha ili badema.
slika
olja2208

PostPostao/la kiki i lara » 19 ožu 2013, 01:45

vjerovale ili ne tražeći neke recepte ovih dana baš sam naletila gdje na par mjesta piše da tajna sočnog biskvita je u dodavanju vode i ulja...bolje nego maslaca...zato curke....HValaa.....ma kakvi profesijonalci...sve smo mi amaterke iz kućne radinosti :hahaha :nata
kiki i lara
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Suncokret » 19 ožu 2013, 08:40

Jedno pitanje "for dummies" - Flor da li dobiješ 4 kore na način da ispečeš biskvit (pola od te smjese i jedan prašak za pecivo) ili smjesu podijeliš prije pečenja u četiri dijela?

Inače cure, redovno vas čitam i torte su vam F E N O M E N A L N E , ja sam totalni početnik u kolačima pa se nemam čime hvaliti - gledam vaše uratke i uživam!
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Masha » 19 ožu 2013, 09:42

ja vam se divim za ove uratke od ticina :klanja
ja sam dosad radila smo torte ukrašene sa šlagom. ima dosta petljanije ali na kraju mi se ipak čini jednostavnijim od ticina.
i da vas pitam, kad radite domaći ticino, da li vas ispadne skupo dok pokupujete sve sastojke za izradu? meni se čini da mi se ne bi isplatilo sve uzimati za jednu tortu godišnje?

što se tiče okusa, meni je i ticino i šlag bljak, pogotovo obojano, to mi ne igra ulogu uopće. meni je bitno da je torta uredna i lijepa, a ove s ticinom su mi stvarno :nesvist
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Floribunda » 19 ožu 2013, 10:04

ja 4 kore dobijem od polovice od tog recepta,znaci 6 jaja,200 g secera......i 1 prasak za pecivo.....i polovica doze se jakoo digne tako da dobijem 4 lipe kore...

e i jos jedna mala tajna...za jos vecu mekocu,ja znam staviti zlicicu dvi,mlika u prahu,boze sto bude savrseno...ali moze i bez toga isto lipo ispadne
a mozda zaista otkrivamo toplu vodu,al opet one su me pitale da dam recept :lol ...sad cu probati ovaj mislim da ce bas fora izgledati samo neznam koliko se digne....
http://www.coolinarika.com/recept/sunceve-pjege/
Mala Flor 2011
Mali Flor 2010
Floribunda
rodila srcem

PostPostao/la Liv Tyler » 19 ožu 2013, 10:40

Super cure za recepte. Odlično je ovo za raditi visoke torte, a tičino je elegantniji i ljepše figura na visokim tortama.
Al Flor i ja sam zbunjena, kadd praviš cijelu dozu koliko onda ispadne kora od jednog tijesta ispečenog? Isto 4 samo deblje ili onda razrežeš na više kora?
To mi je ful bitno jer bi onda recimo mogla podijelit dozu tako da jedan dio ostavim čist u drugi kakao, a u treći orahe i onda sve iskombinirat s nekom kremom koja se isto može različito ukomponirat okusima.

Ajme komplikacije, nadam se da si me shvatila što sam htjela. :ajme
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la zvrka » 19 ožu 2013, 11:41

ajme meni, počela sam čitati ovo sve jer nam se bliži prvi rođendan, pa žene vi ste umjetnice!!! :klanja
Još nisam odlučila koju bi tortu, neću sa ticinom to jedino znam, možda se odvažim za drugi rođendan ;)
Mislila sam zeku ali skontala da mi neće stati u frižider :ajme Jedino da napravim zeku sa malim ušima :lol
Sad sam tranutno na medi, i baš mi je trebao neki biskvit kad evo flor stavila ovaj svoj, probati ću, nadam se da se dobro reže kad se ohladi jer moram izrezati oblik mede. A kako je moj rođendan uskoro probati ću za svoj napraviti medu :p , kao generalnu probu.
Ove vaše torte su... :nesvist , idem još malo pasti oči...
dražesni pupoljak svibanjski 2012.
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Suncokret » 19 ožu 2013, 11:48

Meni i dalje nije jasno...
Flor staviš peći cijelu (ili pola) smjese i kad se ispeče izrežeš četiri kore? Ili prije pečenja podijeliš smjesu (tj. pola) na 4 djela i pečeš svaku koru posebno?
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la beammama » 19 ožu 2013, 11:58

Bornice, i Olja torte su vam prekrasne.
Bornice s čim bojaš šlag da dobiješ tako intenzivne boje? Ja sam jedne godine stavljala nekakvu jestivu boju u prahu i šlag je ispao pregorak. Sva sreća pa je mm liznuo. Strugali smo šlag s torte i ponovno ju premazivali.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Liv Tyler » 19 ožu 2013, 12:15

zvrka može zeko imat i polegnute uši, ne moraju stršatu zraku. Npr zeko koji spava. :mrgreen

Koliko sam ja shvatila tek nakon pečenja reže na kore.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la zvrka » 19 ožu 2013, 12:18

Liv Tyler je napisao/la:zvrka može zeko imat i polegnute uši, ne moraju stršatu zraku. Npr zeko koji spava. :mrgreen

Da, to sam i ja mislila, ali nekako mi nije to-to..., a i htjela bi da ima mašnu pa nikako to sve skupa da uguram u frižider
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Floribunda » 19 ožu 2013, 12:24

Suncokret je napisao/la:Meni i dalje nije jasno...
Flor staviš peći cijelu (ili pola) smjese i kad se ispeče izrežeš četiri kore? Ili prije pečenja podijeliš smjesu (tj. pola) na 4 djela i pečeš svaku koru posebno?

,sad cu ti lipo sve napisati...

uzmen od tupervera zdilu,stavim 6 zumanjaka,200 g secera,pola deca ulja,pola deca vode,200 g brasna,i 1 prasak za pecivo,i to miksam,prvo jaja jako dugo miskam sama,pa polako dodajem secer,a onda sve ostalo uvalim.na kraju bilanjci rucno umisan.

i onda uzmen ili zdjelu u koju kuham ili kalup i sve stavim unutra,nista ne djelim ,nikakva 4 djela.to se jako digne i onda kad se nakon 1 h spece,izvadim,cekam da se ohladi i onda rezem....

ako hoces od od 12 jaja raditi ,onda uzmen onaj kalup sto se rasteze i rastegnem ga maksimalno,bude ogromna,i svejedno se digne i imas mislim cak i 6 ili vise ovisi o debljini kora koje zelis....mozes i 3 a da u svakoj ima po 10 cm...morate paziti da ako radite sa 12 jaja da ne stavite u mali kalup jerbo sve ce poprikati,znam iz iskustva...

ovaj biskvit ne mozes peci odvojeno,jer dok prvu koru speces onda kod ostatka ce ti bjeljanjak splasnuti i nece ti se dignuti i biti mekano kao prva kora....

ja od ovog biskvita radin sve zivo,muffini su super...
Mala Flor 2011
Mali Flor 2010
Floribunda
rodila srcem

PostPostao/la nevenera » 19 ožu 2013, 12:52

ja radim tortu na zeku, točnije dvije torte za prvi rođendan, samog zeku tj zeke ću stavit u fržider odvojeno i neću radit visoke stvari. ali to ću od ticina, neću oblikovat oblike.
sad biram tortu koja bi išla ispod ticina, kako neće bit proslave ne bih nešto preveliko i komplicirano
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la zvrka » 19 ožu 2013, 13:14

neve, jel ovakav zeko
slika
mislim na oblik, ne na ukrašavanje :p , od 2 kalupa, jedan za glavu, a od drugog idu uši i mašna? ja bi takvog al ne stane mi, kalup mi je 25 cm
zvrka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja2208 » 19 ožu 2013, 13:15

Liv Tyler je napisao/la:Koliko sam ja shvatila tek nakon pečenja reže na kore.
i ja mislim,
ali ne vidim zasto ne bi mogla i odvojeno kore ispeci,
ja pecem odvojeno svaku koru, ovo je mozda bolja varijanta za prekrivanje ticinom jer su onda nesto cvrsce okolo i lakse je premazatio koru buttercream smjesom, odn. ne mrvi se prilikom mazanja.
slika
olja2208

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 19 ožu 2013, 13:19

Bornice torte su ti mrak! Ja službeno nakon tvojih sa šlagom odustajem od ovakvih topika i svega. Nemam ja za to žicu ni strpljenja.
ovog zeku bi mogla složiti jer je jako lagan!
mah, nije to za mene, alati, ticino, boje...ma neeeee!!
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la olja2208 » 19 ožu 2013, 13:26

Floribunda je napisao/la:ovaj biskvit ne mozes peci odvojeno,jer dok prvu koru speces onda kod ostatka ce ti bjeljanjak splasnuti i nece ti se dignuti i biti mekano kao prva kora....

sad vidim da si tu objasnila.
ali, ipak mislim da je konkretno za prekrivanje ticinom bolje odvojeno peci kore jer bi se u suprotnom mrvile, sto isto nije strasan problem ali bi ih bilo zahtjevnije premazati, mislim i da bi bile kompaktnije za drzanje kreme ako bi ih se peklo odvojeno.

kod ovog mog recepta kore su isto jako socne i mekane, a smjesa moze stajati bez problema dok se sve kore ne ispeku odvojeno,
ja sam cak prosli put pravila duplu smjesu, odn. sa 12 jaja, pekla sam 6 odvojenih kora jer sam pravila 2 torte,
i bilo je sve super.
to je malo zahtjevnije ali meni je bilo vazno i zbog velicine kalupa, trebala sam poluloptast oblik pa su mi trebale dvije zadnje kore manjih dimenzija.
slika
olja2208

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.