Odgovori

Re: Blagdanski kolačići, torte i ostale delicije - 2010.

22 pro 2010, 14:26

ja sam radila ove MRAK dobre menenjake i stvarno su mrkli mrak!

dajte mi pls recite, je li ijedna ikad izvagala sastojke za emsin gral oliti čiz kejk?
ubija me mjera čašice vrhnja
TORTA OD SIRA a la MC
(koju je roza vješto iskopirala i sad mlati velike pare ) a dobrica
mc šakom i kapom dijeli sa ostalim smrtnicima.
američki recept

e ovako... osnovna (američka) mjera je 1,8 dl (tj. čašica vrhnja) i prema njoj idu sve ostale mjere

pod:
1 3/4 mjere samljeti petit beurre keksa (što bi značilo 14-15 komada) i 1/3 mjere rastopljenog putra i 3 velike žlice šećera

fila:
1/2 kg svježeg sira, 2 jaja, 3/4 mjere šećera, 1 vanilin šećer mikserom izmješati

sve peći 20min. na 200 pa smanjiti na 180 stupnjeva ohladiti i premazati...

mješavinom:
1 kiselog vrhnja, 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer

te držati 4 - 5 h u frižideru (što je čisti SF u našoj kući, osim ako preko noći ne ostavimo kolač da se hladi, jer po danu ne možemo dočekati) prije degustacije <

i što je najbitnije - a iskustvo nas također naučilo - najbolje napraviti DUPLU MJERU svega, pa se onda dobije normalan osrednji kolač (jer ovog sada je jako malo, barem nama... mljac)

22 pro 2010, 14:33

hvala Lena :D

nadam se da moje medenjake neće progutati mrkli mrak :mrgreen

22 pro 2010, 14:34

silki je napisao/la:ubija me mjera čašice vrhnja

:lol
sad moram staviti ovo što sam našla na jednom kulinarskom blogu
Ipak moram, pukla bih, ali jeb'le vas šolje drage moje! Ako još i u jednom zadanom receptu pročitam čašu, šalicu ili šolju tražiti ću od PU Zagrebačke dozvolu masovnog okupljanja i organizirati prosvjede protiv čaša, šalica, šolja i filđana kao mjernih jedinica za volumen. :) Izvrnite više žene, te svoje šolje na vage, izlijte u menzure i napišite normalne, svima čitljive i razumljive mjere!

:hahaha
uglavnom, nisam vagala, ali ako imaš menzuru to je ravno 2 dcl.

22 pro 2010, 14:35

ja sam radila jučer te medenjake i stvarno su jako jednostavni,a čak mi lijepo i izgledaju što je meni uvijek problematičan dio :)

i vanili kiflice sam napravila.
i žarbo šnite (nisam ih još probala)
i polumjesece (recept izašao u nedjelju u jutarnjem)

sad si imam što uzeti u rodilište :mrgreen

22 pro 2010, 14:36

ne zaboravi uzeti i malo odojka i francuske. :mrgreen

22 pro 2010, 14:37

silki, ja ti radim sveti gral prema Mircinom receptu, tam ti je sve u gramima :mah

22 pro 2010, 14:37

ne planiram do nove godine čekati, mislim si radije malo bakalara uzeti :mrgreen

22 pro 2010, 14:40

Hm, mogla bi i ja raditi Sv.Gral.

Vipka nisam mogla čekati da bude ful hladna krema,bila je mlaka :D

Sanyyyyyyyyyyyyyyyyy

22 pro 2010, 14:58

Lena je napisao/la:
silki je napisao/la:ubija me mjera čašice vrhnja

:lol
sad moram staviti ovo što sam našla na jednom kulinarskom blogu
Ipak moram, pukla bih, ali jeb'le vas šolje drage moje! Ako još i u jednom zadanom receptu pročitam čašu, šalicu ili šolju tražiti ću od PU Zagrebačke dozvolu masovnog okupljanja i organizirati prosvjede protiv čaša, šalica, šolja i filđana kao mjernih jedinica za volumen. :) Izvrnite više žene, te svoje šolje na vage, izlijte u menzure i napišite normalne, svima čitljive i razumljive mjere!

:hahaha
uglavnom, nisam vagala, ali ako imaš menzuru to je ravno 2 dcl.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :lol
u potpunosti razumijem frustraciju. menzuru imam fala ti lijepo :kiss

22 pro 2010, 14:59

lasto, thnx :kiss

22 pro 2010, 15:38

proučila sam recept za mrak medenjake i još me dvije nedoumice dijele do potpunog shvaćanja recepta :D
piše da se med treba zagrijati na 50C, to je odokativna metoda ili ?
da li prosijavanje brašna mogu raditi s cjediljkom ?

22 pro 2010, 15:40

ja sam med zakipila u mikrovalki pa prihladila na balkonu. odokativnom metodom naravno.
ako imaš onu veću cjediljku ne vidim zašto ne bi mogla.

22 pro 2010, 15:48

Ivy, onda možda nisi dovoljno zgusnula. To što je bila mlaka ne bi trebalo biti problem (bar meni nije), problem je ako umiješaš u vruće.

Al, velim, jedino može ispasti rjeđa, pa ćeš imati duplu smjesu :D

22 pro 2010, 15:50

hvala silki, sad mi je sve jasno :D

22 pro 2010, 15:52

Stefanova_mama je napisao/la:
dunja je napisao/la:puslice
padobrance
beze kore pa ih napuni nečim finim
...

Moze molim te recept za padobrance? :mah

evo ga

4 bjelanjka
200 g štauba
200 g kokosa

sušiti u pećnici na 150 C nekih 15 - 20 minuta

fila

4 žumanjka
100 g štauba tući na pari, u hladno dodati 100 g maslaca i 2 štange čokolade i spajati dva po dva padobranca

22 pro 2010, 15:54

lasto, ja nit sam zagrijavala med, nit prosijavala brašno. a ispali kao sa slike. samo da znaš da ne treba od prve odmah baš sve napraviti kak spada :mrgreen

22 pro 2010, 16:04

Novamama je napisao/la: ne treba od prve odmah baš sve napraviti kak spada :mrgreen

pa da, i ja kazem :zivili

22 pro 2010, 16:08

:cool

22 pro 2010, 16:23

al bitno je da ispadnu kak spada :mrgreen
a meni su super ispali i bez prosijavanja brašna, a i med mi je zakipio u mikrovalki pa sam ga ladila na balkonu (silki :daj5)

22 pro 2010, 16:28

a ja nisam ni hladila med, nije mi se dalo do balkona, onako sam ga samo ulila u smjesu i brže bolje promiješala :D

22 pro 2010, 16:32

i što ću ja sada jadna ne bila, koju varijantu da odaberem :bidan

22 pro 2010, 16:32

lastavica je napisao/la:i što ću ja sada jadna ne bila, koju varijantu da odaberem :bidan

ja cu kraseve :mrgreen

22 pro 2010, 16:37

Vipka bitno mi samo da se krema ne bude rastezala/bila mljackava kod rezanja ;) A bome sam ju imala za 2-3 sloja manjih oblatni :lol

22 pro 2010, 19:02

Hvala Dunja! :mah

22 pro 2010, 22:05

ivy - ma neka ti je mljeckavo, tako i triba biti (ali ne previse, naravno), zato sam napisala da se mora dobro dobro posuti kokosa tamo di valjas smjesu, i jos mozes malo na ruke, ono kao brasno, kad radis neke kolace sa brasnom (u receptu mi je bas odokativno koliko ide mlijeka, nema tocno u ml)
i meni se odvaja malo kad rolam, ali zato sto je mekano mozes popraviti kako oces, posli se u frizideru malo stvrdne i onda rezes

23 pro 2010, 08:36

ivy ovisi koliko debelo si mazala :p

Mi napravili. anzac, integralne kekse i keksiće od palente. Još me čeka bar jedna runda integralnih i napolitanke od tih suhih i taj neki s bananama sam zapikirala.

23 pro 2010, 09:38

sany, mislim da je bila premljackava prva, iako sam ubacivala dodatno keks i kokosa.Drugi put možda mrvicu pretvrda,ali dobro se stvrdnula u frižideru,sada ću vidjeti hoće li pucati kod rezanja.Drži sretnice ;)

Jučer radila non plus ultra.

23 pro 2010, 10:09

ivana7997 je napisao/la:
mazilica je napisao/la:MAMINA BAJADERA, NAJBOLJA NA SVIJETU
recept je za čitavu mjeru, ja ardim pola, bude jedan manji protvan pun, a kako se reže na štangice, ispadne sasvim dovočljno.

1 dl vode
1 maslac ili margarin
30 dkg šećera

sve prokuhati, pa kad se prohladi dodati 50 dkg keksa i 30 dkg oraha i izmješati.

u protvan utisnuti pola smjese, a u drugu polovicu dodati kakao i staviti preko svjetlog.
preliti glazurom.

ja imam slicnu, isti sastojci, ali malo drukcije kolicine. bas cu probati tvoju, ide manje secera. ali nemam oraha, pripremila sam miks przenih ljesnjaka i bademe. proslu sam napravila od ljesnjaka, super je bila, ali mm je vec sve pojeo, cijelu, golemu, sam. od petka do danas.

ja sam napravila s lješnjacima, malo je tamniji donji dio nego s orasima, ali je fiiiina..

23 pro 2010, 10:19

poticini kolacici :luv gotovi, grancle :luv gotove, "gradjevina" :roll gotova, jos samo da je spojim :alc

23 pro 2010, 10:22

mazilice, na kraju sam napravila po svojem receptu samo sam smanjila secer, jer ostaloga nisam imala toliko. u moj ide 150 g maslaca, 150 g keksa, 150 g ljesnjaka/oraha/badema. pomijesala sam przene ljesnjake i bademe blansirane. jer naravno ni ljesnjaka nisam imala dovoljno :D sto bi moja sestra rekla, imala sam samo - dobru volju

ali mm je opet pola pojeo dok se jos nije ni stisnula :ajme
Odgovori