22 ruj 2008, 10:24
ja sam dobila hrpu ogromnih tikvi, naribala, smrznula i bas razmisljam da ih radim na neki cuspajz s vrhnjem.
mirci, ajde napisi kako ces napraviti i kako ispadne, please.
22 ruj 2008, 22:31
nije ti to bas cuspajz, to ti je vise varivo za prilog. Evo, virni ovdje
Varivo od buce. Ovdje pise da se zalije sa octom nakon ribanja, a meni pise da se posoli, ostavi pol sata i onda iscijedi. Onda bi se to trebalo baciti na ajnpren, prodinstati, dodati paradajza i zacina (kim obavezno) i pred kraj kuhanja vrhnje. Ipak nisam to danas skuhala (zato ne volim pisati na topicu o tome sto se danas kuha jer cesto mijenjam planove

, ali planiram nesto iskombinirati bez tog ajnprena
23 ruj 2008, 08:26
kaša od buće, meni prefina na način kako je radi moja sveki.
na maslac baciš malo brašna da požuti.
dodaš naribanu buću koji si prethodno nasolila i iscijedila.
podlijevaš mlijekom. kuha se jedno 20tak min do pola sata. dok buća ne bude kuhana, uz povremeno mješanje.
hoće se primiri po dnu zbog brašna

od začina samo sol i papar i obilno svježeg kopra.
kad poslužuješ ubaci žlicu kiselog vrhnja po tanjurima.
tko voli kiselije može i žličica octa.
23 ruj 2008, 10:15
e to je to što je moja kuma kuhala
23 ruj 2008, 10:51
mirci, ovo cu ja bas probat. samo cu napravit na gusto, bas kao prilog recimo uz pire.
silki, ovo fino zvuci, ali zaprske izbjegavam, teske su mi, a i cini mi se da liama otvaraju.
23 ruj 2008, 11:17
LiKmama je napisao/la:silki, ovo fino zvuci, ali zaprske izbjegavam, teske su mi, a i cini mi se da liama otvaraju.
e sad, stvarno ne znam što bi mogla umjesto brašna.
odo radit lasagne od bundeve by tanja i juhicu od iste by ina.
23 ruj 2008, 12:27
pa ne moras zaprziti brasno, mozes ga dodati kasnije razmuceno s malo vode ili vrhnja.
ja cesto u zamjenu za brasno koristim griz, prezle, ili zgnjeceni krumpir (ako zamjenjujem samo za zguscivanje).
23 ruj 2008, 12:29
to sam i mislila - s grisom zgusnuti, tako cesto cuspajze radim, ali prvo probavam ono varivo, mozda vec danas.
23 ruj 2008, 13:14
silki je napisao/la:odo radit lasagne od bundeve by tanja i juhicu od iste by ina.

javi kako ti se svidjaju lazanje
23 ruj 2008, 13:24
od neki dan na placu ima batata, ja sam danas kupila, bit ce sutra za rucak moj na poslu. leso, s tikvicama i malo maslinova ulja mi je najbolji
23 ruj 2008, 13:41
ja bih samo dodala na inin recept za juhu od bundeve: meni je fino u juhu dodati malo octa na kraju, malo curryja i malo papra. Bundeva i luk su dosta slatki pa onda radije taj slatki okus tako razbijem da ne trpam puno soli.
23 ruj 2008, 14:01
za juhu: obavezno stavimo u tanjur par kapi bucinog ulja, i onda svi "crtamo" sa uljem po juhi
23 ruj 2008, 16:16
TanjaMT je napisao/la:silki je napisao/la:odo radit lasagne od bundeve by tanja i juhicu od iste by ina.

javi kako ti se svidjaju lazanje
tanja kraljice

lazanje su mrkli mrak. svi doma su oduševljeni
dodala sam žlicu svježeg kopra u fil. nekako mi uz bundevu ide kopar.
nisam pogriješila. ma mljac!
ina, juhu smo preskočili danas. ostalo u frižideru jučerašnje.
sutra ćemo juhicu od bundeve.
23 ruj 2008, 16:59
evo ovako:
lagano sam prepirjala pola glavice crvenog i pola glavice bijelog luka na malo masl. ulja
onda sam unutra hitila naribanu bucu
(jedno 600 gr, joj kako sam ponosna da (igrom slucaja) znam i koliko
)jedan oguljeni i iscijedjeni paradajz, stavila poklopac i pustila da se lagano dinsta
ocat sam zaboravila pa sam dodala pred kraj
stavila sam i mrvicu vegete, mrvicu papra i na kraju dva cesnja cesnjaka i dve zlicice vrhnja
i onda sve hitila u smece

salim se, meni je bilo bas fino, liamu isto, a kiki nije bas odusevljen trakicama (petljaju mu se po ustima). muz jos nije jeo, ali on je tako zahvalna biljka da ce mu sigurno biti fino.
24 ruj 2008, 14:30
Mirci ja sam s bucom lani radila "prilog" isto kao i PRISILJENO ZELJE. Jedino se buca osoli i ocjedi.
24 ruj 2008, 22:48
moram pohvaliti recepte TanjeMT s bundevom jer sam danas imala kombinaciju oba
naime, krenula sam praviti punjenu zapečenu pa mi se dogodilo da sam je probušila, a onda sam napravila lazanje

znači, moje su lazanje bile s mesom, bundevom i dosta curyja i đumbira i odlične su

popodne uzela drugu bundevicu za punjenje
15 lis 2008, 09:05
kako nisam vidjela ovaj topik...
obozavam kuhanje u jesen... bundeva mi je N1, a i kestene i sve ostalo.
za danas cu juhu od bundeve.
Moja mama radi kao kolac od bundeve i meni je to prefino...
15 lis 2008, 10:01
arkana, das nam recept za taj kolac?
15 lis 2008, 13:03
mozda ga znate a seove drugacije kod vas
ovo ima makedonski naziv Tikvarnik
1 velika bundeva, zuta, slatka, ne znam kako da pojasnim drugacije, srednje velicine, oko 3-4kg
sece se na djelova i stavlja u veliki lonac sa korom odozgo svako parce da se kuha na malo vode, vise na paru.
jos topla i skuhana izvadi se iz kore i stavi u veliku tavu. us pomoc pasirke ili viljuske napravi se pire od bundeve.
u tome se dodaju 4 jaja jedno po jedno i to se mesa sa viljuskom, znaci ne mikserom, nego rucno jaja se mjesaju sa bundevom, dodaje se secer po ukusu, zavisi dali je bundeva slatka ili ne i malo vanile, sve se ljepo promjesa i pece se u zagrijanu rernu dok se ne postane cvrsta. treba imati zlatnu crvenu koricu odozgo.
to je to.
sece se na kockice i jede.
23 lis 2008, 11:02
hvala, arkana
jucer smo za rucak papali ovo i uzivali:
Žličnjaci od bundeve s umakom od piletine, tikvica
400g pilećiha prsa
2 crvene paprike
1 tikvica
1 glavica luka
˝ dl bijelog vina
2 dl vrhnja za kuhanje
1 vrećica parmezana
800g bundeve
1 jaje
250 g glatkog brašna
Maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
Bundevu narezanu na krupnije kocke pečemo u pećnici na 200 stupnjeva cca 30 minuta.
Pečenu bundevu očistimo od kore i zapečenih vrhova protisnemo kroz pasirku i pustimo da se ohladi. Ohlađenoj bundevi dodamo jaje, glatko brašno i zamjesimo mekše tijesto. Uz pomoc dvije jusne zlice oblikujemo žličnjake i stavljamo ih u kipuću slanu vodu. Kuhamo ih dok ne isplivaju. Na vrucem ulju prepržimo kosani luk i ociscena pileća prsa narezana na rezance. Dodamo crvenu papriku rezanu na rezance, a zatim i tikvice rezane na kolute. Podlijemo bijelim vinom i vrhnjem za kuhanje, pustimo da prokuha te okus doradimo sa soli, paprom i kosanim listom peršina. Prilikom serviranja žličnjake i umak posipamo s ribanim parmezanom.
Ja nisam pekla bundevu, vec sam ju kuhala oko 20 minuta i onda sam u toj vodi zakuhala zlicnjake.
23 lis 2008, 11:17
Mirci

ovo bi i moji možda jeli, taman bi mogla napraviti za vikend.
(Bundeva je ona za halloween?)
23 lis 2008, 12:22
mirci, kako ovo dobro zvuci! ostavit cu recept kad mi mama dodje
23 lis 2008, 12:42
folne, imala sam doma pola hokaido bundeve pa sam radila sa njom, a kolegica je radila sa onom velikom koju rezu na placu na kriske (to je valjda ta rezbarenje) i isto je bilo super
28 stu 2008, 11:56
dodala sam na gore i
zimu da ne otvaram novi

pa mozemo tu i o kiselom kupusu, sarmicama, kobasama, cvarcima.... jiihaaaaa

:
pa kad sam vec tu da objavim

: kako se vec danima davim u narancama, njami!!!
28 stu 2008, 12:07
I mi - u mandarinama, narancama, limunu...
Nikad nisam pravila sarmu

A jede mi se ovih dana. Moracu mamu zamoliti.
Prosle nedelje smo kod nje rucali podvarak (to je nesto kao sekeli ako se ne varam, samo sto se zapece malo u pecnici).
I domaca tursija ...mmmmm... Zapravo, ja volim samo karfiol iz tursije ali volim kako zamirise soba

Ipak, ja stvarno jedva cekam proljece i proljetno povrce i voce jer mi raznorazni kupusi kiseli, sarme, prebranac, podvarak i slicno izadju na usi. Mrzim kuhati zimi jer mi se cini da stalno jedno te isto kuham
29 stu 2008, 09:19
Moram priznati da naranče uglavnom cijedim i pijem ko sok.
Al i ja volim zimsku hranu - sarma, kiselo zelje, krvavice, sekeli, repa...mljac mljac
01 pro 2008, 17:31
da prijavim svoju prvu sarmu

bila je odlicna, mozda malo vise od odlicne

ako ko hoce recept neka se javi
01 pro 2008, 21:40
Jel imate kakav recept za repu? ja radim čušpajz od kisele repe i kao štrudlu od sira i slatke repe...
01 pro 2008, 22:20
Ja prijavljujem samo degustiranje čvaraka i kobasica
Danas skromno, nakon delicija iz slavonije; juhica, govedina na salatu s jajima.
Sutra mislim paprike napunit mljevenim (kao za fasirance) i zapec u pecnici s vrhnjem. Al muci me prilog, kaj bi uz to pasalo
01 pro 2008, 22:42
Marin meni uvijek mama da repu kad napravi, to bude sa grahom i mesom, bum pitala.