Odgovori

Re: Uskrs 2009.

24 ožu 2009, 09:37

ABC sir stavite u jednu zdjelicu, dodajte malcice (mozda 1 zlicu) vode tek toliko da ga dobro izradite i onda stavite u jednom sloju preko sunke, a na njega onda jaja. I tako redom.
Cure, samo slazite kako vam ide po receptu, nista ne mijesajte. Ko' legice :mrgreen:

24 ožu 2009, 09:38

aaaaaaaaaa, vis da ima trik sa sirom :dada
danke.

24 ožu 2009, 09:40

Ja abc sir nisam ni stavljala (tu bih stavila kis. vrhnje), ali vjerujem da moze jako dobro da se izradi viljuskom - mozda bih dodala i zlicicu vrhnja kako bi se bolje umutio.

...

:) da, dok ja napisem, napise i sandra :buket

24 ožu 2009, 10:16

Umjesto sira moze i grcki il' turski jogurt :dada isto je mljac
Ja bjelanca rezem na osam dijelova, pa ih redam na vrh, onako u krug, kao latice, a u sredinu ide zgnjeceno zumance

gdje mogu nabaviti pcelinji vosak?

neka prodavnica pcelarskog pribora i opreme :conf mislim da bi ti jedna satna osnova bila dovoljna

24 ožu 2009, 10:27

ej samo pitanje od neznalice- jeli mimoza salata ide u zdjelu ili se slaza na pladnju :conf :bonk :dunno

24 ožu 2009, 11:23

Mozes u veliku dublju zdjelu. Meni je osobno ljepse i lakse redjati u nekoliko manjih staklenih (tj. prozirnih) dubljuh zdjela.

24 ožu 2009, 12:19

:oops: sram me al jesu li kisele krastavice u pitanju :oops:

24 ožu 2009, 12:21

Da :)

24 ožu 2009, 12:35

hvala :oops:

24 ožu 2009, 14:42

Sandram - ja sam pekla šunku u kruhu.
Šunku bih (opranu) skuhala, ne do kraja, i zamotala ju u najklasičnije krušno tijesto (brašno, mlaka voda, uzavreli kvasac, sol). Pečem na 180 st. dok kruh nije pečen.

Tu postoje dvije dvojbe:
1. kuhati šuknku prije pečenja ili ne - ja ju ipak skuham, sigurno je sigurno
2. jesti taj kruh sa šunke ili ne - budući je šunka oprana, skuhana i kuhanjem je izašlo dosta masti, mi ga jedemo, ali samo taj put kad se šunka u kruhu razreže. Nakon toga to više nije tako fino.
(a ionako ispečem još jedan kruh, za gušt)

Što se menija tiče - čista klasika: šunkica (u kruhu ili samo kuhana, to ovisi o tome koliko imam vremena), domaći kruh (mora biti, MM ga obožava), francuska (sa domaćom, kuhanom majonezom koju napravim večer prije), jajčeka, mladi luk, rotkvice... i naravno, janjetina za uskršnji ručak.

Jaja bojamo i oblačimo u folije (one termoaktivne), tu si klinci guštaju.

Mene zapravo više muči koje kolače ispeći... Obično napravim čokoladnu tortu pa ukrasim sa zečekima, picekima...
Ali trebalo bi još nešto :da? Nešto tipa pince... ili slično...

I da, obavezno na stolu mora biti proljetnog cvijeća, narcisa, tulipana... po mogućnosti da prevladava žuto

Joj baš se veselim :joy

24 ožu 2009, 15:55

natasa, pincu nisam pravila i ne znam ti provjereni recept al u ovo doba godine mi se uvijek vrti po glavi i ona maslena pogaca.
sjetit ce se neke cure, ovdje su stranice i stranice o toj pogaci ispisane, mozda i ti pamtis ;)

evo recepta

maslena pogaca moje mame

1 vrećica DI GO kvasca (naravno, moze i svjeza germa)
1/2 kg glatkog bašna
2 jaja
sol (1 i pol žličica)
2-3 dl mlijeka
1 cijeli maslac ili margarin (250 g)
1 ravna žlica šećera

Prosijano brašno pomiješati sa kvascem, u sredinu dodati jaje, sol, šećer, i s mlakim mlijekom umijesiti tijesto. Ostaviti ga da se diže na toplom mjestu dok se tijesto udvostruči.
Dignuto tijesto razvaljati na 2 cm (na pobrašnjenoj površini) i premazati sa 1/3 omekšanog maslaca/margarina, zatim tijesto preklopiti - najprije lijevu trećinu do pola, desnu preko nje pa gornju trećinu do sredine i ostatak preko nje.
Ostaviti 15 min da tako odstoji.
Tijesto opet razvaljati na 2 cm debljine, premazati drugom trećinom maslaca/margarina i ponoviti preklapanje. Ostaviti 15 min.
Opet tijesto razvaljati na 2 cm, i premazati ostatkom maslaca/margarina.
Preklopiti lijevu i desnu stranu, zatim gornji i donji rub malo zavrnuti i preklopljen staviti u namašćenu tepsiju. Rukama ju malo stisnuti da se formira po tepsiji pa ostaviti nek se diže 20ak minuta.
Za to vrijeme pećnicu ugrijati na 180-200°C.
Pogaču peći oko 45 minuta.
Da bi boja pogače bila ljepša, kad već dobro porumeni, gornju koru namazati s malo maslaca.

moze se sluziti topla i hladna :liza
odlicna je, topi se u ustima mmmm
(ja malo smanjim kolicinu maslaca za premazivanje slojeva, al opet, ako se previse smanji neke se onako fino razlistavati po slojevima ;))

24 ožu 2009, 15:59

sole, ja sam neki dan pekla ovu pogacu po vrlo slicnom receptu (isto jedan cijeli maslac na pola kg brasna) i super je ispala, samo se pitam jel bas normalno da ti na kraju pecenja ta pogaca pliva u rastopljenom maslacu :mrgreen:?

24 ožu 2009, 16:04

nije normalno :lol
nikad mi nije plivala, ni kad sam stavljala cijeli :dunno

24 ožu 2009, 16:07

a zakaj je meni onda plivala :lol? A bas sam lijepo preklapala :dunno

24 ožu 2009, 16:17

stvarno ne znam. a na kojoj si temperaturi pekla i koliko dugo?

24 ožu 2009, 16:27

sve po receptu :dunno

24 ožu 2009, 16:38

Evo dobrog recepta za pincu.

PINCA

1 kg brašna
2 dl ulja
2 dag sečera
6 žumanjaka
2 cijela jaja
4,5 dag kvasca
malo ruma
soli
korica od limuna i naranče

U većoj posudi izmiješati rastopljeni sečer u 2 dl mlijeka, žumanjke, 2 cijela jaja, dignuti kvasac, brašno i ulje. Dobro istuci. Ostaviti da stoji 15 minuta. Ponovno zamijesiti i ostaviti da stoji 15 minuta i tako 3 puta. Tako izmiješano ostaviti da stoji 1 sat i 15 minuta da se diže. Promijesiti. Napraviti kruščiće i pustiti da se dignu. Premazati sjajem i zarezati škarama. Peci na 175 stupnjeva nešto manje od pola sata.

2 kg brašna - 9 žumanjaka, 4 cijela jaja, germa isto a sve ostalo duplo.

Od 2 kg brašna - 9 kruščića po 40 dag.

Sole nešto mi negdje u glavi zvoni da sam ti ostala dužna neki recept, jel to to?

24 ožu 2009, 16:44

ne znam sta dugujem :znoj
ovaj ne, njega sam tu objavila davne devetstoitrece uh pardon, 2005. (isla sam na pretrazivac :lol)

mozda tartuf tortu, ha? to je jedna divota...

24 ožu 2009, 16:45

sole na čem si ti :alc :lol

ja tebi dugujem bar mi se tako čini :znoj :lol

nadodajem: ajd daj tu tartuf tortu, to je ziher sama čokolada, nemre bit loše

24 ožu 2009, 17:36

aha. dobro je, samo da ja nisam nista kriva :lol :mrgreen:
draga moja, mislim da mi dugujes recept za stollen, ali, dontvori, imas vremena do bozica :mrgreen:

24 ožu 2009, 19:58

Evo, stavim vam recept za zbilja predobru tortu koju je usto zaista jednostavno napraviti.
Ja sam je radila sad za Dorin rođendan i na kraju nije ostao ni jedan komad, a klinci su samo dolazili sa tanjurima i tražili još :p Mislim da sam u ova 3 dana poslala preko 10-ak recepata na mail mamama koje su je probale.

Torta od oraha i čokolade
9 žumanjaka izmiksati s 30dag šećera u prahu, dodati 2 vanilin šećera, 1 margarin (prethodno zasebno izmiksan i s tim da ja uzimam onaj margarin za kreme), 20dag mljevenih oraha, 20dag čokolade za kuhanje (prethodno istopljen u pećnici), 3 velike pune žlice kakaa i na kraju snijeg od 9 tučenih bjelanjaka.
Pola smjese izliti u kalup (prethodno namazan margarinom i brašnom) te peći 20min. na 180 stupnjeva i 10min. na 150 stupnjeva, a drugu polovicu staviti u hladnjak.
Kad se tijesto ohladi, premazati ga kremom i ostaviti u hladnjaku na par sati.
Na kraju izmiksati 500ml. vrhnja za šlag s 1 ili 2 šlagfixa i s tim premazati cijelu tortu.
Dobar tek!

24 ožu 2009, 20:25

Sun, ova krema se ne kuha? Ziva jaja mi nikako nisu opcija :/ Inace zvuci jako jednostavno za napraviti.
A inace sam se na prvi pogled zaljubila u Soleinu Tartuf tortu :)

24 ožu 2009, 20:55

joj, sun, sorry, ali jesi li tim mamama na rockasu prije degustacije rekla da se krema sa jajima ne kuha :lol? :kiss
To je poznata fantasticna crna (ili crnobijela torta) koje smo se mnoge odrekle kad smo dobile klince :D. Bas sam nedavno pisala ovdje negdje isti ovaj komentar :D. Tada sam dobila prijedlog da probam skuhati ovaj gornji dio koji se prelijeva, ali bojim se da mi to nece biti to, a sirova jaja ne zelim jesti, a jos manje nuditi djeci. A mozda i probam :dunno

24 ožu 2009, 21:19

Ne brini, znaju, znaju ;)
Uvijek stavljam svježa jaja, krema je cijelo vrijeme u hladnjaku i do sada mi baš nitko nije imao zamjerki (jer obavezno to napomenem prije nego dam ljudima da probaju), tako da vi same morate odlučiti :dada

24 ožu 2009, 21:32

znaci niko nije probao skuhati kremu? na pari, staznam? enibadi?
ma, tartuf rulzzz

24 ožu 2009, 21:54

Kod nas je za Uskrs obavezno: sunka domaca, sunka iz ducana :mrgreen: , jaja, francuska, salata od rotkvica, mladi luk, i domaca pletenica. I hren, skoro sam ga zaboravila...

Za rucak sveki radi nesto od peradi.. Kolace radimo kakvi nam padnu na pamet, nemamo bas nesto odredjeno "e to je bas za Uskrs"

Probat cu napravit ovu Mimoza salatu, a sunka u tijestu mi je san, ali bojim se da nesto ne upropastim.. Jel bi domaca sunka bila za to??

24 ožu 2009, 23:48

olja je napisao/la:znaci niko nije probao skuhati kremu? na pari, staznam? enibadi?
ma, tartuf rulzzz

Ja ju kuham na pari, ali kako nikad nisam probala ovu sirovu varijantu sa sirovim jajima, meni i ova kuhana bude super. Pola smjese spečem, a za kremu posebno mutim jaja, šećer i kakao na pari, dodam orahe i kad se ohladi margarin.

24 ožu 2009, 23:51

I ja je kuham na pari, isto ovako kao filipovamama. orahe i margarin dodam kad se malo prohladi krema. meni je jednako dobra :dunno
ne mogu više ništa sa sirovim jajima smisliti, a zato ni tiramisu već duuugo nisam pravila.

24 ožu 2009, 23:54

Meni kuhanje na pari nije garancija :dunno pa izbjegavam takve kolace.

24 ožu 2009, 23:56

sandram je napisao/la:Meni kuhanje na pari nije garancija :dunno pa izbjegavam takve kolace.

Nemoj zezati :znoj
Ja ju kuham točno 13 minuta jer mi to nekako ulijeva povjerenje. Jel to nije dovoljno sigurno?
Odgovori