Tema je zaključana

Re: POTRAGA! trazim recept za

27 ožu 2009, 12:17

Ovaj recept za hobu koji sam ja napisala prije odnosio se isključivo na zaleđenu hobu, friška se kuha još duže. Zamrzavanjem hobe i lignje dobiju na mekoći, ali hobu iako je zaleđena svejedno kuhamo.

27 ožu 2009, 23:42

nikad nisam kuhala ako je bila zaledjena. Ja pecem lignje i hobu prvo u zatvorenom rolu pa otvorim na kraju da se malo zapece.

27 ožu 2009, 23:50

nemam blage veze kako se sprema hobotnica pa mi treba pojasniti onako, for dummies.
jela bih ih kako bilo :lol ne pravim pitanje jel salata ili pecena s krumpirima ;)
dakle, mogu doci samo i jedino do zaledjenih. moram je odlediti prije pripreme, je li? mislim, ne mogu je onako direkt iz zamrzivaca frknuti u vodu za kuhanje, jel? i kako onda radim salatu? sta dodam? kad solim? dok se kuha ili kasnije?

27 ožu 2009, 23:56

hoba uvijek zaledjena, ako je veca onda skuhamo prije pecnice toliko da se smanji (hoba se kod kuhanja uvijek prvo onak napuhne, a onda ispuha, e tada ju vadimo) i u pecnicu s krumpirima, lukom, maslinovo, papar, lovor, malo podlijemo s bijelim suhim vinom.
Osim smrzavanja moze ju se i premlatit (zene s mora znaju s njom onako fest po kamenju udarat, doma je to malo teze).
Ako je manja od pola kg onda ju ne smrzavamo.

28 ožu 2009, 00:00

moram je odlediti prije pripreme, je li? mislim, ne mogu je onako direkt iz zamrzivaca frknuti u vodu za kuhanje, jel? i kako onda radim salatu? sta dodam? kad solim? dok se kuha ili kasnije?

Zaledjenu frknes u vrlo malo neslane vode (toliko malo vode da ne zagori, jer ce ona pustiti vodu), u pola kuhanja kad se hoba ispuhala bacis vodu i promijenis je, mozes dodati malo soli. Duzina kuhanja jako ovisi, zapravo je najbolje odrezat komad i probat. Kad je kuhana narezes na kolutice, dodas kapulu, persin, papar, maslinovo, kvasine. Neki pomjesaju sve to i s krumpirom (kuhanim pa narezanim, kao za salatu).

28 ožu 2009, 00:05

pazi da je ne prekuhaš jer se brzo stvrdne.

28 ožu 2009, 00:09

otkad sam prvi put skuhala hobu u ekspres-loncu, ni ne spremam je drugačije. može friška, može zaleđena, samo ulijem maslinjaka da pokrije dno, na to hobu i nikakvih začina. kuha se/peče ovisno o veličini i uvijek, ali uvijek bude mekana

28 ožu 2009, 00:40

folne je napisao/la:a hobotnica s krompirima u pećnici???

tražim recept, a na netu ih bezbroj, neki kuhaju, neki samo peku i što više tražim manje znam.

moju hobu svi vole :)
hobotnicu ako je svježa obavezno zamrzni preko noći.
stavi je u teću i ulij prst vode. nek' se kuha na laganoj vatri jedno 20 min do pola sata.
krumpir oguliš i narežeš na četvtine i malo posoliš.
u protvan staviš krumpir, hobotnicu i zaliješ maslinjakom.
podliješ i morem koje je hobotnica pustila dok se kuhala.
e sad vrijeme pečenja ovisi o hobotnici.
ja obično pečem pod folijom sat vremena pa ako mekana maknem je da zareširam krumpir.
poseban šmek dobije tako da narežeš crvenu kapulu na skroz tanko i baciš na krumpir da se zapeče na samom kraju.
kad je sve gotovo nareži hobotnicu i vrati u krumpir pospi češnjakom i peršinom.
i kako bi rekao almo, i to je to :mrgreen:

31 ožu 2009, 09:59

Ima neko zivaca da mi objasni(ali bas u detalje),kako se cisti hoba?

31 ožu 2009, 10:18

Nikako, samo ju opereš :mrgreen:

31 ožu 2009, 10:20

Hvala na savjetima za hobu :mah
Imam jos jedno pitanje - koliko bi nam bilo dovoljno za nas dvoje, za jedan obrok? Pola kile?

31 ožu 2009, 10:29

Iskreno, ja nikad ne gledam njenu kilažu nego veličinu jer ona se skoro uduplo (ako ne i više) smanji kad se skuha ili speče, pa tako gledam kolika je i pokušavam procijeniti kolika će ispasti nakon "obrade". U svakom slučaju nje nikad nije previše :mrgreen:

31 ožu 2009, 13:23

Čišćenje u slikama

Kako se čisti hobotnica?

Hobotnici očistite vrećasti dio tijela tako da ga okrenete prema van i uklonite utrobu ali pritom ne odvajajte krakove. Vratite hobotnicu u prirodni položaj pa nožićem odstranite oči a iz sredine krakova uklonite zubiće. Na kraju djelomično odstranite vanjsku opnu sa tijela hobotnice i isperite je ispod tekuće vode.

Autor: Damir Perman, kuhar gastronom Radio u vodećim hotelima i restauracijama opatijske rivijere. Imao je niz gastronomskih prezentacija u zemlji i inozemstvu u cilju promidžbe hrvatskog turizma. Sudjelovao u više kulinarskih televizijskih emisija.

31 ožu 2009, 13:36

Hobotnica, kao i lignje, je puno ukusnija kad se kuha ili peče sa svim svojim dijelovima jer joj oni daju poseban okus, a onda kad je gotova samo se odstrane oči i usta u sredini, te utroba kad se razreže. Okus bude fenomenalan a i puno lakše je to maknuti poslije, nije uopće gadno niti teško ili komplicirano.
Takvo je pravilo na otoku, a valjda i oni nekog vraga znaju. :mrgreen:

31 ožu 2009, 13:47

ja šalšu spremam drugačije...
kapulu na maslinovo ulje, pa mrkvu isto.Prodinstam to.
Na to pome domaće skuhane ili ako nema pelate (ili tetrapak, ako mi se žuri)
Stavim unutra češnjak, petrusimen(peršin), sol, papar i malo origana.
Nekad sve to skuhano smiksam-radi Marina, nije lud za komadićima svega :lol

31 ožu 2009, 13:50

guljka je napisao/la:Hobotnica, kao i lignje, je puno ukusnija kad se kuha ili peče sa svim svojim dijelovima jer joj oni daju poseban okus, a onda kad je gotova samo se odstrane oči i usta u sredini, te utroba kad se razreže. Okus bude fenomenalan a i puno lakše je to maknuti poslije, nije uopće gadno niti teško ili komplicirano.
Takvo je pravilo na otoku, a valjda i oni nekog vraga znaju. :mrgreen:

vako i ja :mrgreen:

31 ožu 2009, 14:21

Krumpirić je napisao/la:ja šalšu spremam drugačije...

A vako i ja :mrgreen:

31 ožu 2009, 14:59

U, ja ne, bogme je oderem nakon kuhanja :lol maknem onaj tamni, sluzavi dio, i ostane potpuno svijetla (to je ionako cisti holesterol ;) ). Nikad ne solim vodu u kojoj se hoba kuha jer tako ostane zilava makar je kuhali satima!
MM ih lovi ko lud, ja ih sve zaledim, pa kratko skuham, ocistim i ponovo zaledim. Hoba nema krvi, moze se zaleđivati pa odleđivati kolko ocete :dada
Najfinija mi je kad je drzim u pacu bar jedan dan.

02 tra 2009, 09:21

Mi ove godine slavimo rodendan u kucnoj varijatni..ovo je prvi put ,tako da trazim recept za neka slana sitna jela koja bih mogla posluziti klincima,nemam bas nikakvu ideju,pomagajte!!

02 tra 2009, 09:33

Prvo što mi pada na pamet, mozaik sendviči.
Kupiš peciva ili još bolje francuz, ali sa mekšom korom, izdubiš sredinu, tu sredinu pomiješaš sa nasjecakonm šunkom, tvrdo kuhanim jajima, kiselim krastavcima, kiselim paprikama, i sve zamiješaš s majonezom i malo senfa, ili maslacem umjesto majoneze, ili abc sirom (u svakom slučaju izbor namirnica za fil je podložan pormjenama kako ko što voli) i onda s tom smjesom napuniš francuze i u frižider. Prije posluživanja režeš na fetice i to je to. Nestanu u trenu.

http://www.bonappetit-catering.co.yu/sl ... sendv3.jpg

05 tra 2009, 12:35

Mafine.
Znam da je netko stavljao nekoliko recepata, ali sad ne mogu naći. Jedno što sam našla su nekakvi tropski od Many, a ja bih neki temeljni jednostavni recept.

05 tra 2009, 12:54

Našla. :mah

06 tra 2009, 10:02

ne trazim recept nego pitam - da li ce se opet otvarati posebni sezonski topici - znaci, hoce li ici proljece u kuhinji 2009 ili cemo dignuti stari topic i nastaviti pisati na njemu :conf ?
meni su ti sezonski topici super :klanja , olaksavaju mi potragu za vocem i povrcem, olaksavaju mi ovakvoj nemustoj i nevjestoj snalazenje na placu (mene svatko tam moze prevariti i ja nikad ne znam jel ono kaj se nudi fakat sezonski ili je doslo tko zna otkud) i jos najvaznije - ovdje uvijek procitam sto danica s kvatrica ima svjeze i kaj je kod nje "in" :klanja

:mah

06 tra 2009, 11:53

hoce :dada

vec sam ga mislila otvorit al me ona kisa satrla :mrgreen:

06 tra 2009, 12:17

guljka je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:ja šalšu spremam drugačije...

A vako i ja :mrgreen:

I ja :)
S tim da mrkvu naribam da mi se bolje sljubi s tijestom :mrgreen:
Najbolje mi je s domaćim skuhanim paradajzom

07 tra 2009, 10:41

šalšu radim identično kao krumpirić :zivili

inače, probala sam na jelenovom grebenu, u onoj čokoladernici, odličnu pralinu s ploškom naranče.
ima li neko ideju kako to napraviti. kakva je to naranča unutra, kandirana, ušećerena?

08 tra 2009, 11:49

Trazim recept za kolac koji ne znam kako se zove, a prve ih pojedem na svadbama :mrgreen:
Zovem ih orah stangice, dole tanki biskvit, gore orasi i bjelanjak, sve skupa suseno u pecnici.
Lastane?
edit; nisu londoneri.

08 tra 2009, 12:53

Da,to se i zove Orah štangice.Imam doma recept,pa ako nitko ne napiše,budem ja kasnije :zekomah

08 tra 2009, 21:02

trazim recept,isprobani za PINCU :D

08 tra 2009, 21:11

Imas na topicu o Uskrsu :mah
Tema je zaključana