Odgovori

Re: sezonska kuharica - JESEN/ZIMA

02 pro 2008, 12:14

jucer sam napravila divan podvarak sa krmicima, rizom, kiselim zeljem, kobasama, mmmmmm, ....

ipak, moram priznati da je zimska hrana ona hrana koja me najmanje inspirira :)

02 pro 2008, 12:18

jucer domace skroz sarf krvavice
domace kiselo zelje
i nedomaca palenta

prosli tjedan smo imali sarmu, na poslu jeli cvrke, kobase, bijele krvavice
pretprosli tjedan repa

tak, stalno nesto zimsko jedemo, barem jednom tjedno, mozda i vise

06 pro 2008, 17:28

Mirci je napisao/la:moram priznati da je zimska hrana ona hrana koja me najmanje inspirira :)

mene također. jedino što volim su zimski slatkiši - suhi kolačići, mirisne pite...
a sutra ću kod mame na arambašiće, mmmmmm

11 pro 2008, 12:21

jucer sam napravila divan podvarak sa krmicima, rizom, kiselim zeljem, kobasama, mmmmmm, ....

Mirci, šta je zapravo podvarak?

edit: guglala sam i najviše mi liči na nekakav zapečeni sekeli???
Kako ti to radiš? MM mi se uželio kiselog zelja, :alc a ja ga baš ne ljubim pa ne kuham ni sarmu ni slične delicije

11 pro 2008, 12:24

ovako nesto Podvarak sa svinjetinom. Ako hoces, prepisat cu ti recept po kojem sam ja radila.

11 pro 2008, 12:25

Hoću, ovo na slici mi ružno izgleda. Tvoje zvuči puno finije :xgrin

11 pro 2008, 14:15

mmmmm, uz sarmu, jedno od najdrazih zimskih jela.
to zapravo svi doma volimo, i kuhani, u varijanti s puno tekucine i ovako suhi, vise zapeceni.
al, kao prava slavonka, cekam domaca dimljena rebarca, kobasu, buncek i slaninu, bit ce onda i kupusa :xgrin

16 pro 2008, 22:58

Kad krene jesen, najslađe mi je preći na guste juhe od bundeva, pečeni dublek...pa onda svakojaki đemovi, pa ajvari...onda zima sa čvarcima i lukom, mesnim kobasicama (malo prodimljene), kiselo zelje i repa, sarme, grah sa buncekima i slaninom....
Ove godine imam i teglicu domaće svinjske masti :xgrin

16 pro 2008, 23:11

Podvarak sa rizom i kiselim vrhnjem

150g rize
1 glavica luka
450g svinjetine
2 zlice maslaca
1 zlica mljevene paprike
2 jaja
1 par kobasa
malo dimljene slanine
800g rezanog kiselog kupusa (stavila sam 500g)
3dl kiselog vrhnja (po potrebi)

Kuhati rizu u posoljenoj kipucoj vodi 10min pa ocijediti. Na maslacu poprziti meso narezano na kockice, izvaditi ga, pa u istoj masnoci poprziti luk, podliti sa 100ml vode, vratiti meso pa zaciniti paprikom, solju i paprom. Kuhati oko 15min. U medjuvremenu zagrijati pecnicu na 180°C. Tvrdo skuhati jaja, narezati na ploske kao i kobase. Slaninu (pancetu) narezati na kockice i poprziti bez masnoce. U namascenu vatrostalnu posudu rasporediti kupus, pa poslagati rizu, kobasu, meso, jaja, slaninu. Zavrsiti sa kupusom i premazati vrhnjem. Peci u pecnici oko 40min.

30 pro 2008, 16:00

pravila sam marmeladu od naranči, mmmmljac!
večeras ili sutra još i arancine, a onda u subotu, nadam se, još marmelade

05 sij 2009, 11:57

Marin je napisao/la:Jel imate kakav recept za repu? ...

evo, i ja pitam isto :mah
jedino od repe kaj sam u zivotu jela je repa s grahom i kiselim zeljem (ali, bas da mi ej to favorite hrana - nemrem bas reci :oops: , nekako to nije moj djir, pa ako ima nesto drugo, provjereno, osim ove kombinacije - biljezim se sa stovanjem :klanja )

uz opasku, zasto me zanima bas repa :lol
"Koristite sto vise bijele repe koja se odlicno slaze s grahom i slanutkom. Za to postoji vise razloga - i svjeza i kisela repa sadrze mnogo vode i vlakana korisnih za probavu, ali i glukozinolata - tvari koje ubrzavaju otpustanje stetnih tvari iz organizm. Tako kisela repa, primjerice, pomaze u otapanju masnih naslaga :klanja :klanja (e, ovo volim citat :klanja ) . To se odnosi i na kiseli kupus, posebno sok (rasol) u kojem se on cuva. Dakle, ako je jedna od novogodisnjih odluka bila otopiti visak kilograma - lagana ukusna jusna jela od kiselog kupusa, repe i mahunarki olaksat ce taj mukotrpni proces.
(citat: Gloria in, uz JL od 3.1.2009.)

vrijedno cekam preporuke :mah

07 sij 2009, 09:10

Naribaj je, posoli i optereti necim teskim (pokrijes tanjurom i stavis nesto tesko). Mozes kratko i duze kiseliti i jesti na salatu ili dinstati.
Odgovori