Odgovori

Re: Bez kojeg začina ne možete?

18 vel 2009, 22:07

ma imam i ja domaću vegetu,mama je moja ove godine pravila pa mi je dala flašicu,al mi nekak to nije to.. valjda sam se već navikla na ovaj koncentrat,a u juhu i stavim svježe mrkve peršuna,celera... i onda još mrčkicu vegete :roll:

18 vel 2009, 22:12

mama zry je napisao/la:al mi nekak to nije to.. valjda sam se već navikla na ovaj koncentrat,a u juhu i stavim svježe mrkve peršuna,celera... i onda još mrčkicu vegete :roll:

i ja

18 vel 2009, 22:22

Sve je stvar navike. Meni nije problem jer se nikad nisam niti navikla na kupovnu vegetu.

Inace, sjetila sam se da pise "ekstrakt kvasca" a ne "suseni kvasac". Nemam to kod kuce pa ne znam. Jednom sam to procitala i provjerila u DMu i stvarno sam se iznenadila da postoji taj ekstrakt kvasca.

19 vel 2009, 10:13

nina i nika je u pravu - i eko proizvodi znaju falšati
za vas koje ne znate/možete bez vegete - imate u dm-u morsku sol sa začinima, probajte to

19 vel 2009, 14:08

Nana1971 je napisao/la:sol, friski ili suseni persin, prirodni zacini - ruzmarin, lovor, majcina dusica, bosiljak... zavisi sto kuhas.
u juhu stavi povrce umjesto vegete - mrkvu, celer, persin, korabicu, list kelja... i neces sigurno imati osjecaj da fali "okusa".

x

znam da ima za kupiti ona kao bio-vegeta, i ova sol sto ina spominje al ja to nista ne koristim, samo vise svjezeg povrca i zacina.
e da, koristim i vegetu al onu pravu biljcicu ;) drugi joj je naziv ljupcac. par listica odlicno pase u juhama, daje jako finu aromu i miris.

19 vel 2009, 14:54

slano: provansalske trave (ne znam za sto se inace koristi ali meni fino pase u krem juhama), đumbir (češće svjezi a ponekad u prahu), cesnjak obozavam, curry, kurkuma, klincic za neka variva, lovor, vlasac, kajenski papar... Jako volim i list korijandera ali ga je nemoguce naci (to sam jela u Indiji i Americi).

slatko: cimet, prah vanilije, kokos, rum, etericno ulje narance...

21 vel 2009, 20:10

Već je netko ranije napisao da su mu sol i šećer glavni začini. Ista je stvar i u našoj kuhinji.
Bez njih ne mogu nikako.

Vegetu ne koristim niti sam je ikada koristila, jer već dugo vremena znam da je to živo zlo.

Znam puno žena koje je daju čak i maloj djeci i nikako se nedaju "krstiti" i utuviti si glavu da je to jako nezdravo. Baš se zbog toga znam jako iživcirati... :baba

Čula sam i ja za tu biljku zvanu "vegeta", navodno je super.

22 vel 2009, 14:32

biljka "vegeta" se zove ljupčac i doista ima okus vegete....moće se naći po livadama ali mislim da ju ima i za kupiti u tegli.

Ja ne mogu zamisliti život bez začina, doslovno :mrgreen: ali tu ne ubrajam šećer i sol jer to za mene nisu začini.
Začini su aromatične trave kao što su ružmarin, lovorov list, timijan, peršin, vlasac, kopar, češnjak, bosiljak....koje uglavnom koristim svježe ili osušene.
Od ostalih začina tu su vanilija u štapiću, cimet, mljeveni oraščić, mljeveni klinčić, limunova korica, papar, kim (i njega i papar imam u mlinčiću pa ih sameljem kad treba), curry (isto u mlinčiću), čili...

Idem sad vidit tu alnaturinu kocku, šta ima u sebi...iako ju ja jako često koristim, posebno za rižota ili neka variva od povrća. Odlična mi je.

23 vel 2009, 11:00

slano - ružmarin, lovor, majčina dušica, bosiljak, origano, kopar.... i još gomila toga (obožavam začine)

slatko - vanilin šećer i :dunno

23 vel 2009, 13:59

mislim, stvarno...

već je jednom bilo riječi o tome. i znam dan nisam bio jedini.

dakle, moj začin bez kojeg ne mogu je špek. :mah

23 vel 2009, 15:03

grozni je napisao/la:dakle, moj začin bez kojeg ne mogu je špek. :mah

... i nosim ga uvijek sa sobom :lol

23 vel 2009, 22:10

grozni je napisao/la:
dakle, moj začin bez kojeg ne mogu je špek. :mah

ima nekaj i u tome...

Evo začina koje obožavam: vino, ružmarin, lovor, celer...

23 vel 2009, 22:44

nina i nika je napisao/la:Nikad nisam kuhala s vegetom jer ni moja mama nije kuhala s vegetom. Imam ju doma jer necakinje koriste kad budu ovdje (same donesu :lol ). Korsitim samo svoju vegetu (recept postoji na forumu). Taman mi jedna doza bude dovoljna do iduce jeseni kad ju iznova radim (naravno, ako ne poklanjam). I stvarno, neke stvari su mi definitivno finije s njom. Dakle, ne mogu bez nje i ne poklanjam ju vise. :kima

Potpisujem ovo boldano! Ni ja vise ne poklanjam domacu vegetu- sad ju prodajem.. Mislim- moja se frendica skroz navukla na nju otkako sma joj poklonila jednu malu teglicu- da mi je vec dvije velike pokupovala- tako da cu morati uskoro napraviti novu turu jer mi je ostalo skroz malo.
Uz domacu vegetu do nedavno sam u frizideru imala i jos jedan domaci zacin u tegli- persin+cesnjak+maslinovo ulje+sol i to sam ubacivala u sva jela. Ali je MM neki dan kuhao juhu i sve mi potrosio..

24 vel 2009, 15:44

grozni, spek sam uspjesno zamijenila pinjolima :D

10 ožu 2009, 10:12

Kupila sam u DM sol sa zacinima od Alnature, i cist mi je OK zamjena za vegetu...
Sveki jos stavlja u juhu, ali manje nego prije.

10 ožu 2009, 15:59

Sol, origano, bosiljak, ružmarin obavezno malo po pečenim krumpirima i chilli u velikim količinama....vegetu već dugo ne koristim a prije sam mislila da recimo juha samo od povrća bez nje ne može. E pa može, još mi je i finija bez ičega, samo povrće i malo soli.

12 svi 2009, 13:34

ja obozavam piment u tocevima sa mesom mmmmmmm

vegetu ne koristim, al ne znam zasto je toliko napadate? zar nije ista s**ckica kotany ili fant?

12 svi 2009, 13:40

sol, papar, đumbir, persin a za ostalo zavisi sta kuham.

12 svi 2009, 14:00

nikako ne mogu za slana bez vegete :dunno a slatka šečer u prahu i vanilin šečer

12 svi 2009, 17:29

fićo je napisao/la:nikako ne mogu za slana bez vegete :dunno

ne kuzim, pokusala si kuhati bez vegete pa ti ne ide ili ni ne pokusavas?
gore imas nekoliko komentara gdje cure pisu kako su se rijesile svoje ovisnosti o vegeti i stekle nove, zdravije navike ;)

12 svi 2009, 17:43

ivanaCH je napisao/la:Jako volim i list korijandera ali ga je nemoguce naci (to sam jela u Indiji i Americi).

ima ga u Splitu u našeg barba Vlade ;)
a vrlo jednostavno ga možeš sama uzgojiti. kupiš korijander u zrnu i posiješ :D

14 svi 2009, 15:55

Aj me masiraj s barba Vladom.
Taj vas barba ima i iglu i lokomotivu. Samo ne znam sto nema brata u Zagrebu :mrgreen:

15 svi 2009, 02:38

Adorabla je napisao/la:Aj me masiraj s barba Vladom.
Taj vas barba ima i iglu i lokomotivu. Samo ne znam sto nema brata u Zagrebu :mrgreen:

a bi li ti malo rabarbare, a? :belji
Odgovori