Odgovori

Re: sezonska kuharica - PROLJECE!

09 svi 2008, 11:31

Znate li da je Danica dvostruka baka :cool

09 svi 2008, 11:55

Hvala na receptićima. :bye
Ja kupila bob, idem tražiti kako ga spremiti. Ako ne nađem ništa, spremam kao grah.

09 svi 2008, 12:46

Ako je bob očišćeni, znači bez mahune, mi ga obično spremamo na lešo, skuhamo u posoljenoj vodi i začinimo maslinovim uljem i kvasinom

09 svi 2008, 18:51

Špageti s pestom od svježeg boba i ovčjeg sira

Sastojci za 4 osobe
350 gr špageta
300 gr očišćenog mladog boba
100 gr ovčjeg sira
desetak listića bosiljka
maslinovo ulje
sol i crni papar

Priprema
U slanoj vodi skuhati očišćeni bob (oko 15 do 20 min) i zadržati šalicu vode od kuhanja.
Kuhani bob očistiti od tvrde kožice. Dodati na grubo naribani ovčji sir, desetak listića bosiljka i oko pola čaše ekstra djevičanskog maslinovog ulja i po potrebi vodu od kuhanja, pa usitniti ručnim mikserom. Staviti u veliku zdjelu.
U međuvremenu skuhati špagete u puno slane vode, te zadržati jednu šalicu. Skuhane špagete procijediti i istresti u zdjelu s pestom. Miješati uz dodavanje vode od kuhanja, ako se umak počne zgušnjavati.
Servirati uz svježe smljeveni crni papar i eventualno malo naribanog ovčjeg sira.
Posluživanje
Pesto od svježeg boba i ovčjeg sira se ponaša kao svaka druga pasirana mahunarka, tj. vrlo se brzo zgušnjava, pa ga treba razrijediti vodom od kuhanja. Ne savjetujem mijenjati ovčji sir za neki drugi, jer su “ovo dvoje” stvarno savršeni par.

i ja danas kupila bob i ovaj recept mi se jako svidja ,jel pravio netko :mrgreen:
Zadnja izmjena: babalu; 09 svi 2008, 22:33; ukupno mijenjano 1 put/a.

09 svi 2008, 19:52

Babalu, baš sam danas čitala taj recept na coolinarici pa sam kombinirala s jednim drugim jer nisam imala ovčjeg sira.
Napravila sljedeće:
prokuhala bob i ogulila. Napomena je da je 15-20 min previše jer je bob mlad i onda se prekuha. Na maslinovo ulje pobacala sušeni mix bosiljka, timijana i mislim da je bilo par listića mente. Na to dodala usitnjenih 4 režnja češnjaka. Čim je zamirisalo ubacila bob koji sam prije samljela štapnim mikserom i u koji sam dodala usitnjenih desetak indijskih oraščića. Malo to miješala pa dodala vrhnje za kuhanje i ribala parmezan unutra, malo posolila i popaprila. Nije bilo ful gusto, ali se super povezalo s tjesteninom. Dok sam to sve miješala skuhale se tagliatele i umješala umak s njima i voila. Nije loše, super je taj gorkasti okus boba s tjesteninom. Radila sam s pola kg boba pa ga gulila.

09 svi 2008, 21:47

napravila articoke s geaskom i bobom. articoke sad, seljanka, prvi put jedem. moram priznati da nisam osupnuta. ili su mi bila prevelika ocekivanja od tolikog pisanja o njima? zato je grasak i bob smazan. :cool

10 svi 2008, 17:28

za ljubiteljice artičoka i one koje će to tek postati - u današnjoj Gloriji IN su tema artičoke u gastro sekciji, a sutra su i kod Barbierija glavna tema

10 svi 2008, 18:16

Evo, baš sam odgledala Anu Ugarković, koja je pripremila među ostalim i artičoke. Gledajuć to o artičokama sam zaključila sljedeće:
- da bi bile fine mora se barem 80 % artičoke oguliti i baciti
- Barbara Kolar, koja je bila u gostima, rekla je da su joj Anine artičoke prve fine do sada
- Ana ih je ogulila, malo podrezala, ogulila stabljiku, izvadila dio u sredini i namazala limun da ne potamne
- sumnjam da ću se uskoro ohrabriti i uhvatiti u koštac s artičokama

10 svi 2008, 18:50

budući da ja nemam Novu TV (ili gdje već ide Anina emisija), možeš li mi pojasniti što je to ona gulila?
meni je to totalno nepoznato i pripremanje artičoka mi je jedno od jednostavnijih jela (gulim samo stapke)

ajmo sad malo recepata, inspirirala me emisija na lokalnoj TV posvećena Danima boba i blitve na Braču

MANISTRA NA BOB I BLITVU

Sastojci za 4 osobe:
60 dkg manistre
50dkg mladog boba
50dkg blitve
15 dkg suhe pancete
Kapula, luk, peršin
Maslinovo ulje, začini

U kipućoj slanoj vodi obarimo bob i blitvu, procijedimo te u istoj vodi skuhamo manistru. Na maslinovom ulju kratko popržimo luk, kapulu, sitno sjeckani peršin i pancetu. Dodamo prstohvat prezla. Dodamo manistru, bob, blitvu te po potrebi i malo vode u kojoj se kuhala manistra. Bob i blitvu začinimo po želji. Povežemo s malo vrhnja za kuhanje, a na samom kraju dodamo sitno sjeckani peršin, luk i malsinovo ulje.

Poslužujemo kako gotovo jelo ali isto tako i kao prilog mesnim jelim

KREM JUHA OD BOBA- za 4 osobe

Namirnice:
25 dkg oljuštenog boba
5 dkg dalmatinske slanine
2 režnja češnjaka
Pola vezize peršina
Pola vezice kopra
Mala žličica brašna za povezivanje
Žličica konjaka
3 kom ljutike- mlada kapula
Sol, papar i muškatni oraščić
Malo ulja

Način pripreme:

Ljutiku izrežemo na sitne kocke i popržimo na ulju, na to dodamo slaninu, bijeli luk i peršin i pustimo da se sve pirja. Nadolijemo temeljcem ili vodom te dodamo bob. Kada je gotovo, izvadimo bob vani, a ostatak izmiksamo u gustu smjesu, ako je rijetko povežemo sa brašnom. Vratimo u posudu, prokuhamo, dodamo cijeli bob, isjeckani kopar i serviramo u zdjeli ili jušniku. Po želji se može dodati parmezan ili krutončići.

SLOŽENAC OD BLITVE

Sastojci za 4 osobe:

-60 dkg krompira (srednje veličine)
-80 dkg blitve
-4 rajčice
-25 dkg mozzarelle
-crne masline (10 do 15 komada)
-maslinovo ulje
-sol i papar
-2 češnja češnjaka
-ružmarin i bosiljak

Priprema:

Krompir kuhajte u kori; kad bude gotov, ogulite ga i ohladite, kako biste ga lakše rezali na ploške.
Blitvu blanširajte u kipučoj slanoj vodi.
Rajčicu također narežite na ploške.
U vatrostalnu posudu premazanu maslinovim uljem slažite naizmjenično krompire, rajčicu i blitvu, tako da su posloženi jedno na drugo, a ne polegnuti u posudu.
Posolite, popaprite, dodajte ružmarin, sitno nasjeckano češnjak i bosiljak.
Preko svega poslažite na fete izrezanu mozzarellu i masline, te zapecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva još 20 minuta.
Ukrasite listićima bosiljka i poslužite toplo.

MESNI SAVITAK PUNJEN BLITVOM- za 4 osobe

Namirnice:
4 odrezka od puretine
Pola kg boba
Pola kg blitve
4-6 kom mlade kapule
1 vezica kopra
3 režnja češnjaka
5 dkg dalmatinske slanine ili pršuta
1 vezica peršina
Dcl bijelog vina
3 – 4 žlice prezle
3-4 režnja bijelog luka
2-3 kapule
Sol, papar, kopar sjeckani
Pola dcl maslinovog ulja

Način pripreme:
Meso potučemo, na odreske stavljamo izrezano slaninu ili pršut i punimo nadjevom.

Nadjev:
Blanširamo blitvu, ocijedimo i isjeckamo, dodamo začin , sol, papr, kopar i oraščić. Na masnoći popržimo mladu kapulu, dodamo luk, slaninu, peršin i isjeckanu blitvu. Pirjamo te dodamo krušne mrvice i time punimo odreske.

Odreske savijemo i stavljamo u pleh. Zalijemo bijelim vinom i pustimo da se lagano peče.

Priprema boba:
Na maslinovom ulju pržimo kapulu, dodamo malo pancete i bijelog luka, kopra i na kraju bob. Sve zalijemo vodom ili temeljcem, dodamo začine. Kad je bob gotov, povežemo ga sa žličicom krušnih mrvica tako da dobije na gustoći. Prilikom serviranja stavimo bob na tanjur, a na bob stavimo pečene odreske i prelijemo sa umakom od pečenja.

BOB SA SUHIM REBRIMA

Sastojci za 4 osobe:

1 kg boba u mahuni
50dkg suhih svinjskih ili kozjih rebara
15 dkg suhe pancete
Kapula, selen u korjenu
Konšerva, maslinovo ulje, začini

Priprema:

Na masnoći dinstamo kapulu dok ne uvene. Dodamo pancetu izrezanu na kockice i ribani selen. Kratko sve skupa popržimo do željene boje te dodamo konšervu. Nadolijemo temeljcem i dodamo suha rebra krupnije rezana. Kad su rebra skoro kuhana dodamo začinjeni bob, te sve skupa kuhamo dok bob ne omekša. Uz gotovo jelo poslužimo pire krumpir i crno vino.

i jedan koji nema veze s bobon i blitvon, ali je sezonski :)

Rižoto sa šparogama

Sastojci
800 grami Šparoge
300 grami Riža za rižot
7 deci Temeljac od verdure
2 Špigula luka
80 grami Milerama
Maslinovo ulje
Sol i papar

Divlje šparoge operemo, odstranimo donji drvenasti dio, a mekani dio stabljike s vršcima izlomimo na kraće komade (cca. 3 cm). U zasebnom loncu, na ugrijano maslinovo ulje protisnemo češnjak i čim zamiriše, dodamo opranu i ocijeđenu rižu, te kratko pržimo da riža upije malo masnoće. Zatim na rižu postepeno i uz stalno miješanje dolijevamo vreli povrtni temeljac i na taj način je kuhamo do željene tvrdoće odnosno dok se ne skuha. Na pola kuhanja u rižu dodamo pripremljene šparoge, začinimo po želji i kuhamo dalje. Kada je riža gotova, u zdjelici izmiješamo 50 ml maslinovog ulja i mileram, te sve zajedno umiješamo u rižu, poklopimo i ostavimo da odstoji 3-4 minute.

i još me zanima recept za sipu s bobom
idem tražiti

10 svi 2008, 19:02

nije sipa, al' je hobotnica ;)

HOBOTNICA S BOBOM I MANISTROM (Zlatko Gall)

- ˝ kg hobotnice
- ˝ kg mladog boba
- 40 dag peneta
- 2 luka
- 3 dcl maslinova ulja
- 1 žlica nasjeckanog petrusimula ili peršina
- sol i papar
- 2-3 fete dalmatinske pancete rezane na kockice

Hobotniocu se stavi kuhati u hladnu vodu a kada je omekšala izvadi se iz vode, ocijedi, oguli joj se koža te se nareže na male komade. U međuvremenu se skuha bob a potom – odvojeno – i manistra. Najbolje su penete ali – po volji – mogu i špageti ili fusili. U teči sa dubokim dnom na trećini maslinova ulja na laganoj vatri zažuti kapula rezana na rezance a onda doda hobotnica i preostalo ulje. Kada se hobotnica malo šufigala ili propirjala dodaje se ocijeđene penete, malo pancete narezane na kockice i bob. Sve se dobro začini i malko zajedno šufiga a na kraju – prije služenja – pospe petrusimulom. Jede se toplo.

Ovom osnovnom receptu moguće je mijenjati sastojke i dobiti različite varijacije teme. Primjerice, kada se zajedno šufigaju kapula i prethodno al dente skuhana i narezana hobotnica može se dodati aromatskih trava ili pak crnoga vina. Također se može zajedno s manistrom – kuhanom i ocijeđenom – dodati i 1 dcl vrhnja za kuhanje.

10 svi 2008, 19:06

ina, :ti
naime, ja sam se na bob totalno navukla, a probala sam ga prvi put pred desetak dana.
okus boba s cesnjakom na maslinovom ulju .. hmmm.... mogla bih ga jesti svaki dan :5
danas sam radila rizoto od sparoga i mladog boba.

na maslinovom ulju sam preprzila malo boba, dodala cesnjak, dodala rizu i kratko prokuhale sparoge (narezane). podljevala temeljcem govedje juhe. dodala sol.
pre pre pre fino :)

sutra kuham bob s pancetom, uz tjesteninu.
bob stigao ravno iz splita :3srca , a bogami i recepti :3srca

10 svi 2008, 19:08

jooooj, Ina ova hobotnica mi mirisi do sim :alc
ja maloprije ocistila svoj bob jer ga nisam stigla skuhati,sad mu ne gine drustvo hobotnice,mljac :5

10 svi 2008, 21:42

ina66 ovdje imas SVE epizode Ane Ugarkovic, osim danasnje, no vjerujem da ce uskoro i nju staviti! :mah
http://kodane.novatv.hr/

imge nemoj da te obeshrabri moje iskustvo. Give artichoka a chance!

Imge je napisao/la:p.s. anlan, :mah , onaj dio u kojem kazes da bi se od iste mogla napaliti - preskocila sam. nemoj majketi jos da o tom moram razmisljat nakon sto se satarem od umora jer sam kuhala...

ma, lazu! :roll: ili mozda jedna nije bila dovoljna? To ti iskusnije kuharice mogu bolje reci.

10 svi 2008, 22:23

Evo, da prijavim, bila na Kvatriću. Danicu našla iz prve, nemreš fulati kad 15 ljudi stoji u redu. Nakupovala sam svega.
Šparoge(to Danica nije imala) smo već pojeli za ručak sa jajima. Za svaki slučaj sam ispekla i teleća jetrica, ali šparoge su planule. Kupila sam divlje,samo onu jednu vezicu,za probu. Rekao MM da sam trebala više kupiti da je prefino. Samo ne znam gdje da ih držim doma,ako ih neću taj dan spremati? Ove tete na placu ih drže u vodi, jel onda tako ili da ih stavim u frižider?
Kupila sam grašak i bob, pa ću to sutra očistiti, prije nego kaj ću kuhati ručak. E sad, kupila sam malo više,nego za jedan obrok. Kaj da sa ostatkom napravim? Da sve očistim i zamrznem ili da ostavim u ljusci, pa čistim za dan-dva kad ću ga kuhati?
Paradajz sam sad upravo jela. Nije nešto,ali nije ni tako loš. Može proći.
Artičoke nisam kupovala, jer ste napisale da se može količina mlijeka smanjiti, pa nisam htjela riskirati. Tako i tako, nemam više baš nešto puno mlijeka,a malcu je cica još uvijek zakon.
Kupila još i tikvice,mladi kelj,papriku,jagode(mislim da nisu iz uvoza) i svašta nešta.... :klopa

11 svi 2008, 00:11

bob stavi u led, a sparoge blansiraj pa stavi u led.
edit: sad vidim da pises o danu - dva. ne moras nista zamrzavati, ostavi u frizideru. meni tako jedna rekla danas na telefon. :mrgreen:

11 svi 2008, 02:36

glede articoka i ane ugarkovic - zanima me da li su se drele i barbara napalili ? :rolf

p.s. nisam bila na placu. articoke kuhala nisam. dapace, ono sto sam danas kuhala nije za ovaj produhovljeni proljetni topic :oops: jerbo sam neplanirano imala hrpu klinaca na rucku koje sam zabavila junk foodom (tanja, ne citaj). ostavila sam articoke za jedan drugi dan kad cu imat vise mira i volje.
a ovi recepti s bobom i blitvom su genijalni :klanja

moj favorite - kako ga ja najvise volim - bob u kombinaciji s koromacem. to spremaju tam di ljetujem i ja sam zaljubljena u taj okus.

anlan, sam se ti zajebaj, a vidis kaj se ini desilo. to je sigurno od articoka :mrgreen: .

11 svi 2008, 08:29

anlan, thnx, imam ja anu u favoritsima pa pogledam tu i tamo :)

za smrzavanje boba je šnita dobro rekla, a za dan-dva ga ne treba ni guliti, bolje da stoji u ljusci

11 svi 2008, 14:55

Nemojte pretjerivat s bobom. On u velikim količinama izaziva neku vrstu anemije.

11 svi 2008, 17:33

Ana je prvo ogulila artičokin gornji dio sve do nečeg žutog (oprostite na takvom nevještom izražavanju, ali ja nikada nisam vidjela artičoku uživo, a još manje ju opipala), onda je odrezala vrh stabljike i ogulila stabliku. Onda je prerezala artičoku na pola i izvadila sredinu i gornjeg djela svake polovice jer je to nešto nejestivo. Dovoljno da mene neuku zastraši i da barem za sada odustanem od artičoke. A koliko čujem dosta su skupe (komad 8-9 kn), pa još pola bacim. Mislim da bi nama za ručak trebalo barem 4-5 komada. Prekomplicirano za mene.

Što se tiče napaljivanja, Ana je rekla da je malo istraživala i da su sva jela afrodizijaci (osim ajpren juhe).

11 svi 2008, 17:41

sj je napisao/la:Nemojte pretjerivat s bobom. On u velikim količinama izaziva neku vrstu anemije.

misliš na ovo
akantocitoza- bolest iz skupine hemolitičkih anemija koje nastaju zbog stečenog poremećaja membrane eritrocita. Poremećaj se odlikuje eritrocitima bizarnog oblika, s mnogobrojnim bodljama. Nastaje u teškim bolestima jetre. Anemija je umjerena do teška. Povećanje slezene je redoviti nalaz, isto tako i žutica. Javljaju se i poremećaji moždane funkcije. Liječenje transfuzijama nije od velike koristi jer se i tako dobiveni eritrociti mijenjaju. Odstranjenje slezene sprečava prerano razaranje eritrocita, ali je taj zahvat visoko rizičan u bolesnika s teškom jetrenom bolešću.

nemam sad vremena u detalje, ali neće ju dobiti svatko tko jede bob, već samo oni koji imaju određene predispozicije u kombinaciji s određenim lijekovima
mali od našeg prijatelja je to imao

11 svi 2008, 22:05

Ja sam samo mislila da će boba biti za dva puta,ali kad sam ga očistila,pa još ogulila od one kože, bilo ga taman danas za ručak.A napravila sam ga sa teletinom i graškom. Bilo je prefino.
Na maslinovo sam stavila poriluk,kad je malo uvenuo stavila teleća rebarca,češnjaka, crv.paprike i podlila vodom. Nakon pola sata dodala bob i grašak i sve se još pirjalo nekih 15-20 min. Na kraju sam malo zgusnula sa kuzuom.Uz to mlada zelena salata sa rikulom.

11 svi 2008, 22:12

odličan topic :proljece
.
danas sam pripremila rižu sa šparogama i bobom (shnito :mah ) :cool prvi put mislim da sam jela bob
i sviđa mi se, a namjera mi je usavršiti se... je da sam ga danas samo ja jela, ali naučit ću ja njih :baba
imge kako spremaš bob i koromač (koji obožavam i uglavnom ga jedem sirovog u salati)?

dodala bih ovdje recept za zapečenu tjesteninu sa tikvicama i sirom
skuha se tjestenina (ja obično one mašnice), pomješa se svježi sir sa ribanim tikvicama (sirovim i sa korom) i slaže red po red, završi se sa naribanim sirom (gauda ili sl.) i zapeče u pećnici

11 svi 2008, 22:58

corazon - dodaješ li kakvih začina u ovu tjesteninu i zaliješ li je s čim (vrhnje ili jaja) ili je dovoljno samo naribati sir po vrhu?
sviđa mi se :)

ja ću opet o bobu da ne bi bilo panike zbog anemije :)
naime, kad je mali od naših prijatelja završio u bolnici i ja sam ostala šokirana da se to može dogoditi od boba i onda su nam rekli da nema mjesta panici jer se od toga ne može razboliti - s tim se manjkom rađaš, a stručno se zove "(nasljedni) nedostatak enzima G6PDH" :)

pa još malo o bobu

Bob (Vicia faba) predstavlja, za razliku od graha koji je dovezen iz Novog
svijeta u 16. stoljeću, prastaru namirnicu na ovom području. Bob je posebna
namirnica po svom sadržaju bjelančevina. Po biološkoj vrijednosti
bjelančevina među biljkama bob zauzima visoko treće mjesto (ispred njega su
samo kikiriki i soja). Budući da se kikiriki u nas ne uzgaja ostaje
činjenica, da bob kao namirnica ipak nije dovoljno iskorišten u našoj
prehrani u odnosu na svoju nutritivnu vrijednost. Bob uz ostalo sadrži još i
lecitin, spoj važan za izgradnju membrana naročito živčanih stanica. Sadrži
mnogo vitamina B skupine, i fosfora i željeza. Na žalost, se ni soja ni bob
ne uzgajaju u nas u onoj mjeri koliko bi trebali.

11 svi 2008, 23:30

Ina u smjesu dodam soli i malo vegete, a može se završiti i sa vrhnjem i jajima, po želji... zanimljiva je kombinacija

11 svi 2008, 23:42

hvala :3srca
znači, mašti na volju :)

12 svi 2008, 09:29

ina, :klanja

prvo cu isprobati onaj slozenac od blitve :)

i dodati cu da ni ja ne kemijam oko articoka - odrezem samo stapke. No, ako netko hoce jesti articoku, a da se ne mora puno muciti, ako to netko moze nazvati mucenjem :gigl, onda treba odstraniti (ne mogu upotrijebiti rijec - ocistiti :gigl) veci dio articoke.

12 svi 2008, 09:38

dakle, ne mogu vjerovati, ali doma imam dvije artičoke, bob i biže i danas se, ako stignem u normalno vrijeme s posla, bacam na atomsku fiziku. :mrgreen:

još jedno početničko -jel se bobu onda gule kožice (nemislim na mahunu, to ću skinuti) ili to ovisi o jelu ili starosti i ako da, kako znam koliko je star??? :dunno

12 svi 2008, 11:25

ja nisam skidala :dunno

12 svi 2008, 12:12

ina, divni su ti recepti!
sad se jos treba bacit na posao :proljece

ja ovaj vikend nisam nista kuhala, jela sam po vani i nisam bila bas ful u proljetnom djiru, ako ne racunamo rostiljanje :lol

12 svi 2008, 12:17

Ina super su recepti. Pitanje - dal se onda taj bob guli ili ne - mislim na kožicu, ne na mahune. Mislim, pa ko će to ogulit :roll:
Odgovori