Sada je: 13 svi 2024, 06:41.

KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - KUKURUZ (tema listopada)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - KUKURUZ (tema listopada)

PostPostao/la Lena » 01 lis 2011, 20:54

Idemo dalje! :mrgreen
Prošlomjesečna pobjednica Kranjica je imala zadatak izabrati novu temu.
Tema listopada je KUKURUZ. Zrno, brašno, kako vam drago.

Sve znate, osim eventualno najnovijeg izuma da primamo recepte zaključno s 25-tim tekućeg mjeseca. Ostala pravila u topiku s istima.

Princip je isti, sve su ostalo nijanse. ;)
S & L team.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Solea » 06 lis 2011, 08:49

prijava br. 1
viva42



Kukuruzni "kruh"

4 jaja
250 ml mlijeka
1 žlica ulja
50 g šećera
1 mala žlica soli
300 g brašna ( ja stavim glatko )
120 g kukuruzne krupice ( palenta )
1 cijeli i 1/3 praška za pecivo

slika

Pjenjačom ili mikserom umutiti jaja i šećer, zatim dodati mlijeko, ulje i sol. Brašno, palentu i PZP pomiješati i zatim dodati u smjesu sa jajima. Smjesu uliti u kalup za kruh, koji smo prethodno nauljili i pobrašnili. Peći na 160-170 stupnjeva 45 - 55 min. ovisno o pećnici.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Lena » 09 lis 2011, 12:44

prijava br.2
mala sirena - 9 bodova

Kukuruzne tortilje s piletinom

slika

slika
(mjera za tortilje je za 2 osobe)
125 g kukuruznog brašna
100 g pšeničnog brašna
6 g praška za pecivo
pola žličice šećera
pola žličice soli
40 g maslaca
125 g tople vode

Brašno se pomiješa s praškom za pecivo, te solju i šećerom. Doda se maslac i miješa dok se ne dobiju mrvice, a zatim topla voda i mijesi dok se svi sastojci ne sjedine. Tijesto ostaviti na sobnoj temperaturi pokriveno krpom da malo odmori, najbolje bi bilo ostaviti cca 2 sata.
Nakon toga tijesto treba premijesiti i podijeliti na kuglice veličine šljive.
Podlogu za valjanje posipati brašnom i razvaljati tijesto što tanje možete (najbolje je raditi na silikonskoj podlozi jer je lakše manipulirati tijestom, ali može i bez.
Peći na zagrijanoj tavi (bez ulja) cca desetak ili dvadesetak sekundi sa svake strane, paziti da se ne prepeče jer se u protivnom dobije tortilja čips :mrgreen. Umotati sve tortilje odmah nakon pečenja u kuhinjsku krpu i to sve skupa ili u neku veću posudu s poklopcem ili u najlonsku vrećicu da se popare i ostanu elastične.


Punjenje za tortilje:
pileća prsa
1 limenka crvenog graha
1 limenka šarenog graha
1 limenka kukuruza
1 zelena paprika
1 crvena paprika
2 rajčice
2 glavice luka
2 režnja češnjaka
sol, papar, peršin, ljuta papričica po želji

Papriku očistiti, narezati na trakice i krako popržiti na malo ulja i na jakoj vatri te prebaciti u posudu s poklopcem, malo posoliti i odložiti. Luk očistiti i narezati na listiće, isto popržiti na malo ulja dok malo ne omekša.
Pileća prsa narezati na tanke trakice i posoliti te začiniti po želji te dodati na luk i peći na jakoj vatri dok se ne ispeče. Dodati sjeckani češnjak, popirjati minutu-dvije dok ne pusti miris, ubaciti ocijeđeni i proprani grah i kukuruz, začine i kuhati dok se grah i kukuruz dobro ne zagriju. Dodati papriku, promiješati i maknuti s vatre. Umiješati svježu rajčicu narezanu na kriške.

Posluživanje:

Poslužiti uz ribani sir, na rezance narezanu salatu te umak od jogurta.

Umak od jogurta:
u jogurt umiješati sjeckani češnjak, sol, papar, svježi sjeckani peršin (može i suhi) i po želji nasjeckane ljute papričice zajedno s košticama (ako nemate svježe, mogu i smrvljene suhe)
Dobro je umak napraviti oko pola sata ili sat vremena prije da se okusi prožmu.

Ako jedete ljutu verziju, ne zaboravite pripremiti rashlađeno pivo jer savršeno ispire ljutinu, a za desert najbolje paše nešto kremasto i čokoladno.
Dobar tek! :zivili
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Lena » 12 lis 2011, 07:48

prijava br. 3
gabrić - 1 bod


Kukuruza

slika

slika
Potrebno je:

6 dl integralne kukuruzne krupice
2 žlice integralnog brašna
1 žličica soli
1/2 žličice šećera
5 dl kipuće vode
50g maslaca

Pomiješati krupicu, brašno, sol i šećer. U to dodati vrelu vodu u kojoj se rastopio maslac. Dobro promiješati i istresti u kalup promjera 20-24cm, koji je prethodno dobro namazan uljem. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 50-60 minuta. Kad je gotovo izvaditi iz kalupa, umotati u krpu i pustiti da se ohladi.

Dobra je kao prilog sarmi, paše uz jogurt i slične mliječne proizvode, a ja ju najviše volim jesti samu.
:mah
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Lena » 12 lis 2011, 17:31

prijava br. 4
kranjica - 1 bod

TORTA OD PALENTE, BADEMA I LIMUNA

slika

250 g maslaca

300 g šećera

300 g oguljenih i mljevenih badema

srž mahune vanilije

5 jaja

naribana korica 3 limuna

sok 1 limuna

180 g kukuruzne krupice

1 žličica praška za pecivo

0,3 dl rakije ili limoncella

na vrh noža soli



marmelada po želji za posluživanje



Zagrijte pećnicu na 160 C. Namastite kalup za tortu maslacem i pobrašnite ga . Izmiksajte maslac sa šećerom dok ne postane pjenasto. Umiješajte bademe i ostruganu srž mahune vanilije. Miksajte dodajući jedno po jedno jaje. Na kraju bez miksanja umiješajte palentu, limunovu koricu, sok, rakiju, prašak za pecivo i sol. Ulite smjesu u kalup i pecite 50-ak minuta, dok ne dobije tamnu boju na vrhu. Poslužite sa zagrijanom marmeladom.

Ja sam koristila marmeladu od maline. Lagano sam je zagrijala na umjerenoj vatri i procijedila kroz cjedilo da odstranim koštice.
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Solea » 18 lis 2011, 22:52

prijava br. 5
mirci - 6 bodova

Gialleti

250g kukuruzne krupice (griza)
900ml mlijeka
100g maslaca
120g šećera
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma ili rakije
malo soli
limunova korica
po želji žlica grožđica ili arancina
šećer u prahu za posipanje

Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac. U posebnoj posudi pomiješajte kukuruzni griz s praškom za pecivo, soli i šećerom. Uspite u mlijeko s maslacem i miješajte desetak minuta na laganoj vatri dok ne dobijete gustu masu. Umiješajte limunovu koricu i po želji grožđice, pa žlicom grabite smjesu i stavljajte je na lim obložen papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 minuta. Moraju biti prhki, a ne mekani. Vruće posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Solea » 19 lis 2011, 16:08

prijava br. 6
solea

Salata od bulgura s kukuruzom, grahom, fetom....nastavi niz

slika

Jednostavna, fina, osvježavajuća i zdrava.

100 g bulgura (može proći i ječam)
200 ml vode

1 glavica luka
200 g kukuruza (skuhanog šećerca ili onog iz konzerve)
100 g crvenog graha (isto iz konzerve)
70-100 g feta sira
2 tvrdo kuhana jaja
Malo matovilca
Malo ribane crne rotkve
Sol, papar, ulje, ocat

Bulgur kuhajte 10 minuta u 200 ml vode. Posolite, poklopite, maknite s vatre. Nakon još 10ak min. bulgur će upiti onu vodu koju nije odmah i nabubriti. Dobro ga ohladite.

Skuhajte jaja (spustite ih u kipuću slanu vodu, nakon 7 min. maknite s vatre i ohladite pod mlazom vode).

U veću zdjelu stavite sitno nasjeckan luk, dodajte pod mlazom vode ispran kukuruz i grah, zatim naribanu rotkvu pa sve začinite solju, paprom, uljem i octom.
Dodajte ohlađeni bulgur, promiješajte pa na kraju dodajte još matovilac, fetu narezanu na kockice i jaja narezana na kriške ili kolute.

Ovu salatu možete napraviti i ako nemate neke sastojke (npr rotkvu), fetu možete zamijeniti nekim drugim sirom, matovilac rikulom...


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Solea » 21 lis 2011, 20:20

prijava br 7
mirci - 1 bod

ZLEVANKA
po receptu mameinane ;)

slika

2 jaja
1 šalica šećera
pola šalice ulja
1 kiselo mlijeko
1 vanilin šećer
1 šalica kukuruznog brašna
1 šalica oštrog brašna
1 prašak za pecivo
pola kg svježeg sira, razmrviti vilicom.

Sve zajedno se promiješa pjenjačom i izlije u namašćen i pobrašnjen lim (veliki od pećnice). Peći u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180°C.
Poslužiti s pekmezom ili voćnim umakom, a klinci je najvise vole premazanu nutelom.

slika

Recept je stari forumski :) .
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Lena » 22 lis 2011, 08:47

prijava br. 8
olja - 7 bodova

Pate chinois

Ovo je jelo zapravo francusko-kanadskog podrijetla. Naziv u prijevodu znaci "Chinese pie" odnosno "kineska pita". A u stvari, ovo jelo podsjeca na shepherd's pie - jelo tipicno za englesko podrucje.
Dakle, ima tu svega :gigl

A u sustini, prilicno je jednostavno i brzo za pripremu i, sto je najvaznije - ukusno je :liza

Potrebno je:
oko 30-40 ml mlijeka
malo putra
3 krumpira, srednje veličine (oko 200 g)
1/2 sitno narezani luk
po koja mrkva, vec po zelji
400 g mljevenog mesa
sol i papar po ukusu
oko 300g skuhanog kukuruza

Krumpir skuhati i od njega napraviti pire (s mlijekom i putrom ;) ).
Na ulju proprziti mljeveno meso (i eventualno naribanu ili sitno narezanu mrkvu), posoliti i i dodati papra.
U posebno nauljenu zdjelu poredati meso, na to sloziti kukuruz, pa pire od krumpira.

slika

Po vrhu se može naribati nekog tvrdog sira.
Peci u ugrijanoj pecnici na cca 180°C oko pola sata tj. sve dok po vrhu ne dobije zlatnu koricu.

slika

Dobar tek!
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Solea » 22 lis 2011, 17:20

prijava br. 9
orchid

Kukuruzni muffini

3 jaja
2 šolje kukuruznog brašna
1 šolja brašna (običnog)
2 šolje mladog sira
1 šolja ulja
1 šolja mlijeka
prašak za pecivo
soli po ukusu

Brašno, so i prašak za pecivo pomiješati u jednoj posudi. U drugoj posudi ulupati jaja vilicom, i dodati ulje, mlijeko i sir. Promješati da se sjedini. Mokre sastojke uliti u suhe i dobro izmješati. Sa 2 kašike napuniti modlu za muffine (ako imate papiriće, koristite njih, ako nemate, svaku posudicu pouljiti i pobrašniti). Peći na 200 - 220 stepeni 20 minuta (provjeriti čačkalicom). Ako želite, možete ih ukrasiti sa pavlakom ili smjesom mladog sira i pavlake. Savršeni za zdravi doručak ili međuobrok ili čak dječje proslave i rođendane.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Solea » 24 lis 2011, 12:40

prijava br. 10
tanjamt - 2 boda

Uštipci od kukuruza

1 konzerva kukuruza
2 cijela jaja
1 šaka cornflakesa, zdrobljenog (ovo nije obavezno)
3 žlice brašna
1 žličica soli
½ žličice papra
½ žličice pp
½ žličice crvene paprike
½ žličice currya
Sve sastojke pomiješati. Ja otprilike 2/3 kukuruza izmiksam štapnim mikserom, smjesa bude kompaktnija. Uštipke pržiti na vrućem ulju, poslužiti sa svježim sirom, zelenom salatom, jogurtom ....

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Lena » 24 lis 2011, 16:58

prijava br. 11
lena - 7 bodova

ZLEVANKA SA SIROM

4 dcl kukuruznog brašna
4 jaja
1 dcl ulja
2 dcl kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
mlijeka za razrijeđivanje smjese
sol

nadjev:
250g svježeg sira i 1 dcl vrhnja, vlasac
po želji naribani tvrdi sir za posipanje

Žumanjke istući s vrhnjem, dodati ulje, brašno i prašak za pecivo te mlijeka da smjesa bude gusta kao smjese za palačinke. Umiještati snijeg od bjelanjaka.
Izliti smjesu u namašćen pleh i peći na 200 stupnjeva. Kad se smjesa počne stiskati, izvaditi i prekriti s pomiješanim sirom i vrhnjem s vlascem, te po želji posipati po vrhu tvrdi naribani sir. Nastaviti peći da bude sveukupno vrijeme pečenja 40-tak minuta.

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Lena » 24 lis 2011, 17:01

prijava br. 12
lena - 10 bodova :1

KUKURUZNA PITA S FETOM

3 dcl kukuruznog brašna
80g maslaca
3 žlice hladne vode
1 žlica vrhnja
40g izrvljenog feta sira
na vrh noža sode bikarbone


nadjev:
2 tikvice naribane
1 naribana mrkva
120g feta sira namrviti
sezam, timijan, sol, papar
1 jaje
125g tekućeg jogurta

Pomiješati brašno sa sodom bikarbonom, dodati na kockice razrezan maslac, vodu, vrhnje i feta sir te zamijesiti tijesto. Razvaljati ga u kalup promjera 25-26cm preko dna i rubova i staviti u frižider dok se priprema nadjev.
Na maslinovom ulju izdinstati mrkvicu s tikvicama, posoliti, dodati začine i pustiti da ispari tekućina. Prohladiti, umiješati jaje i jogurt. Preliti smjesu preko tijesta i posipati s feta sirom i sezamom.
Peći na 190 stupnjeva oko 35 min.

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Solea » 25 lis 2011, 21:55

prijava br. 13
solea - 6 bodova

Kukuruzni kruh koji se ne mijesi

sastojci:
150 g kukuruznog brašna
300 g bijelog brašna
350 ml mlake vode
1/4 žličice suhog kvasca
1 žličica soli

U zdjeli pomiješati suhe sastojke, dodati vodu, promiješati, pokriti i ostaviti 12 do 16 sati da čeka :) (npr. pripremiti navečer a peći sljedeći dan).
Tijesto će malo narasti i postati ljepljivo.
Pobrašniti radnu plohu, izručiti tijesto, pobrašniti ga odozgo pa lagano rukom rastanjiti, pa preklapati tijesto sa svih strana (lijeve, desne, donje i gornje) prema sredini. Čistu kuhinjsku krpu obilno pobrašniti pa tijesto prebavitu na krpu, zamotati i ostaviti da odmara oko 2 sata.
Pećnicu uključiti na 250°C, u nju staviti posudu s poklopcem u kojoj će se kasnije peći kruh, pa kada se sve zagrije, u posudu staviti odstajalo tijesto, poklopiti, vratiti u pećnicu i peći 30ak minuta, zatim otklopiti pa nastaviti peći još 15-20 min.

Pečeni kruh izvaditi iz posude i na kratko zamotati u čistu krpu.

Ovaj kruh može se pripremiti i sa drugim kombinacijama brašna kao i samo s bijelim brašnom (tada bude, naravno, puno razabraniji i prozračniji).


slika

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI -listopad

PostPostao/la Solea » 25 lis 2011, 22:30

prijava br. 14
snowwhite - 3 boda

Maneštra od bobići

istrijankama je ovo vjerojatno (pre)obično ali meni je ovo jelo fantastično.
kombinirala sam više recepata nađenih na netu.

Za 4 osobe:
manja konzerva kukuruza
250 g graha
2 krumpira
10 dag pancete
kost od pršuta (ja sam stavila komad okrajka pršuta)
lovorov list
3 režnja češnjaka
1 vezica peršina
sol i papar

Grah namočite u hladnu vodu barem jedan dan prije kuhanja. Ocijedite ga i prelijte hladnom vodom te ga stavite kuhati. Kuhati desetak minuta, procijediti pa ga ponovo stavite kuhati u hladnoj vodi skupa s
kosti od pršuta i listom lovora. Ako nemate kost od pršuta nije loše staviti niti komad bunceka. Vode dolijte toliko da prekrije grah barem za dvostruko. Posolite, stavite par zrna papra i kuhajte sve dok grah nije skoro kuhan.
Dok se kuha napravite “pešt”: pancetu, češnjak i peršin sitno isjeckati i dobro izmiješati u jednoličnu smjesu. Dodati u grah zajedno s krumpirom narezanim na kockice. Kad su svi sastojci skuhani, izvaditi kost od pršuta, odvojiti meso od kostiju i vratiti. Dio krumpira zgnječiti vilicom da zgusne maneštru. Dodati kukuruz i prokipiti.
U maneštru možete zakuhati i paštu.

Naravno da se može koristiti i mladi kukuruz. u tom slučaju kukuruz stavite kuhati kad i krumpir.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.