Kukuruzne tortilje s piletinom(mjera za tortilje je za 2 osobe)
125 g kukuruznog brašna
100 g pšeničnog brašna
6 g praška za pecivo
pola žličice šećera
pola žličice soli
40 g maslaca
125 g tople vode
Brašno se pomiješa s praškom za pecivo, te solju i šećerom. Doda se maslac i miješa dok se ne dobiju mrvice, a zatim topla voda i mijesi dok se svi sastojci ne sjedine. Tijesto ostaviti na sobnoj temperaturi pokriveno krpom da malo odmori, najbolje bi bilo ostaviti cca 2 sata.
Nakon toga tijesto treba premijesiti i podijeliti na kuglice veličine šljive.
Podlogu za valjanje posipati brašnom i razvaljati tijesto što tanje možete (najbolje je raditi na silikonskoj podlozi jer je lakše manipulirati tijestom, ali može i bez.
Peći na zagrijanoj tavi (bez ulja) cca desetak ili dvadesetak sekundi sa svake strane, paziti da se ne prepeče jer se u protivnom dobije tortilja čips
. Umotati sve tortilje odmah nakon pečenja u kuhinjsku krpu i to sve skupa ili u neku veću posudu s poklopcem ili u najlonsku vrećicu da se popare i ostanu elastične.
Punjenje za tortilje:
pileća prsa
1 limenka crvenog graha
1 limenka šarenog graha
1 limenka kukuruza
1 zelena paprika
1 crvena paprika
2 rajčice
2 glavice luka
2 režnja češnjaka
sol, papar, peršin, ljuta papričica po želji
Papriku očistiti, narezati na trakice i krako popržiti na malo ulja i na jakoj vatri te prebaciti u posudu s poklopcem, malo posoliti i odložiti. Luk očistiti i narezati na listiće, isto popržiti na malo ulja dok malo ne omekša.
Pileća prsa narezati na tanke trakice i posoliti te začiniti po želji te dodati na luk i peći na jakoj vatri dok se ne ispeče. Dodati sjeckani češnjak, popirjati minutu-dvije dok ne pusti miris, ubaciti ocijeđeni i proprani grah i kukuruz, začine i kuhati dok se grah i kukuruz dobro ne zagriju. Dodati papriku, promiješati i maknuti s vatre. Umiješati svježu rajčicu narezanu na kriške.
Posluživanje:
Poslužiti uz ribani sir, na rezance narezanu salatu te umak od jogurta.
Umak od jogurta:
u jogurt umiješati sjeckani češnjak, sol, papar, svježi sjeckani peršin (može i suhi) i po želji nasjeckane ljute papričice zajedno s košticama (ako nemate svježe, mogu i smrvljene suhe)
Dobro je umak napraviti oko pola sata ili sat vremena prije da se okusi prožmu.
Ako jedete ljutu verziju, ne zaboravite pripremiti rashlađeno pivo jer savršeno ispire ljutinu, a za desert najbolje paše nešto kremasto i čokoladno.
Dobar tek!