prijava broj 16 (Kaya)
Bosanski lonac- 1 kg junetine (najbolje je pomijesati malo masnije i nemasno meso, recimo flam, malo rebara, moze i malo ramsteka)
- Pola glavice kupusa (malo veca) ili jedna malo manja
- 3-4 veca krompira
- 3-4 paprike (ja stavim raznih boja da lonac bude sto sareniji)
- 1-2 mrkve
- buranije po zelji
- 2-3 paradajza srednje velicine
- 1 veliki crveni luk
- 3-4 cehna bijelog luka
- 1 kasika Vegete
- 3-4 zrna bibera
- malo aleve paprike
- malo paradajza u tubi
- 1 dcl bijelog vina
- malo ulja
Crveni luk izrezati za dinstanje. Bijeli samo oguliti i zgnjeciti (u principu samo pritisnuti).
Svo ostalo povrce, kao i meso ugrubo izrezati. A, moze i sitnije ako tako volite.
Prodinstati crveni i bijeli luk, da postanu staklasti. Skloniti lonac s vatre, naliti malo vode (recimo pola case) pa slagati sastojke slijedecim redom. Prvo red mesa (koje ste prethodno posolili), pa red povrca (koje ste izmjesali), pa opet red mesa i onda opet red povrca.
Ugrijati litru vode, pa dodati vino i sve zacine, promijesati, pa tom mjesavinom zaliti lonac.
Poklopiti lonac, kad prosisti pustiti da sisti 10-tak minuta. Skinuti s vatre, otvoriti, promijesati sve sastojke, poklopiti i vratiti nazad na vatru. Kuhati 40-tak minuta, pa opet otvoriti. Ja uvijek provjeravam kakvo je meso, jer ono treba da se "topi" u ustima. Dakle, ako meso nije takvo, dodam jos vode (ako je potrebno) i kuham jos nekih 15-tak minuta.
(Najbolje bi bilo da se lonac kuha u glinenom/zemljanom sudu, prekriven pergament papirom, ali u nedostatku istog, ekspres lonac moze posluziti kao savrsena zamjena.)
Prijatno!