Sada je: 13 svi 2024, 05:27.

K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 mj.)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 mj.)

PostPostao/la Lena » 01 stu 2012, 11:24

idemo dalje...
Solea nam je zadala novu temu:

nova tema: sve u jedom loncu
jednolončnice :lol
mislim da je tema lagana, šta`š lakše od toga da sve sastojke staviš u lonac i kuhaš. ne trebaš ni recept, samo fine namirnice.
mesno, bezmesno, po izboru ;)

znači, sljedeći mjesec ćemo kuhati variva, ujuške, ćušpajze razne "lonce", gulaše, paprikaše, čobance,
sarme, brudete.....



dakle, pileca juha s noklicama ne dolazi u obzir. baziramo se na glavnim jelima.

to su uglavnom jela na žlicu ali mogu proći i gusti gulaši, bogata gusta variva i sl., bitno je da je to kompletno jelo uz koje nam ne treba poseban prilog.

prijave se primaju do 25. studenog na PP Solee i Lene.
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 02 stu 2012, 22:05

prijava broj 1 (Kaya)


Mung (zlatni) grah

Izuzetno zdrava i hranjiva vrsta graha cija priprema je jednostavna i brza.
Kod nas je na meniju najmanje jednom sedmicno.

Potrebni sastojci

- 2 solje graha
- 1 manja glavica crvenog luka
- 6 cesna bijelog luka
- 1 manja mrkva
- 1 kasika Vegete
- 1 kasicica aleve paprike
- 1 1/2 litara vode.

Priprema

Isjeckati crveni, bijeli luk i mrkvu na sitne komade. Staviti u pretis lonac da se dinsta par minuta. Dodati prethodno opran grah, pa malo promijesati. Zaliti vodom. Dodati Vegetu i alevu papriku.
Zatvoriti lonac i kuhati 35-40 minuta.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 03 stu 2012, 13:56

prijava br 2 (Tanjabb)

VARIVO OD OSTATAKA U FRIZIDERU

slika



Danas sam krenula kuhati s namjerom da potrosim ono sto je ostalo u polupraznom frizideru.

Nasla sam:
- glavicu zelja
- jedan korjen pastrnjaka
- 4 mrkvice

Uz to sam izvukla:
- 2 manje glavice luka
- 3 reznja cesnjaka
- 3 krumpira
- koncentrat rajcice
- malo brasna
- sol i papar

A uvijek imam doma i:
- 1dcl crnog vina :mrgreen
- svijezi timijan (majcina dusica)
- list lovora

I odmrznula 300g junetine.

Na maslinovom ulju popržite na trake narezan luk i cesnjak kojeg ste samo "spljostili" s nozem.
Junetinu narezite na kockice, obrisite papirnatim rucnikom, uvaljajte u malo brasna. Bacite meso na luk i cesnjak pa kratko prodinstrajte da promijeni boju. Prelijte s crnim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari (a aroma ostaje). Ubacite na stapice narezanu mrkvu i pasternjak, na kockice narezan krumpir i na trake narezano zelje. Prelijte s litrom i pol povrtnog temeljca (moze i mesni temeljac, ja ga nisam imala doma), dodajte zlicu koncentrata od rajcice, 2 lovorova lista, par grancica svijezeg timijana, posolite, paprite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta do pola sata, odnosno dok meso ne bude mekano, a povrce nije raskuhano. Lovor na kraju naravno bacite, a mozete dodati jos malo svijezeg timijana.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 03 stu 2012, 13:58

prijava br. 3 (Crazy Daisy)



Sarma

Iako obično, ovo jelo se valjda u svakom domaćinstvu drugačije priprema, stoga evo moja verzija:

1 kg mljevenog mesa (miješano, svinjetina, junetina čak i piletina, sve sam isprobala i sve je ukusno, ovo je sa miješanim)
100 g riže (odn 10%)
1 žlica vegete
1 žličica crvene paprike
malo ljute paprike
papar
1 glavica luka sitno nasjeckana

sve sastojke dobro izmiješati i puniti listove kiselog kupusa. na ovu količinu smjese ide jedna srednje velika glavica kupusa. ostatak kupusa narezati na trakice.

u većem loncu na malo ulja popržiti manju glavicu luka sitno isjeckanu, te veću žlicu brašna i žličicu crvene paprike.
na tako pripremljenu zapršku posložiti malo nasjeckanog kupusa da se sarme ne zalijepe za dno, te na kupus poslagati sarme. (najbolje je da je lonac većeg projera i da sarme slažemo u jednom sloju)
na sarme poslagati krupno narezanu slaninu ili neko drugo dimljeno meso i sve prekriti preostalim nasjeckanim kupusom.
naliti vode da prekrije i kuhati na laganoj vatri 2,5h.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Lena » 07 stu 2012, 22:50

prijava br. 4 (orchid)

Jednostavni grah

Najednostavniji a najkusniji grah po receptu moje mame

Potrebna su vam samo tri sastojka (ok, četiri sa vodom)

- grah (po mogućnosti bijeli, ali može i šareni)
- dobra sudžuka
- goveđa, kokošija ili povrtna kocka za juhu (bilo kojeg proizvođača)

slika

Grah noć prije kuhanja potopiti u zdjelu vode(može i bez toga, al ga onda treba kuhati duže). U pretis lonac staviti grah, sudžuku isječenu na kockice i kocku za juhu. Nasuti vode do 2 prsta iznad graha. Zatvoriti pretis i kuhati 15-20 minuta nakon što prošišti. Grah usuti u tanjur, poslužiti sa malo crnoga kruha. Uživajte

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Lena » 09 stu 2012, 11:38

prijava br. 5 (Lena)

Varivo s mahunama

- zelene plosnate mahune
- krumpir
- dimljeni svinjski but
- kurkuma
- piskavica
- korijander list i sjemenke
- koncentrat rajčice
- sol i papar
- zobene pahuljice

Krumpir narezati na kockice, mahune izrezati dužinom na četvrtine i odstraniti vrhove. U lonac staviti mahune, posoliti, dodati but narezan na šnite, koncentrat rajčice, sol i preliti razom vodom. Kuhati 10 min. i dodati krumpire te preostale začine. Kad su mahune kuhane i krumpiri mekani umutiti u hladnoj vodi zobene pahuljice i ostaviti ih desetak minuta da omekšaju. Ukuhati pahuljice u varivo da pogusne.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 13 stu 2012, 19:34

prijava br. 6 (AA)

Turli tava


Po 30 – 40 dkg teletine, svinjetine i pilećih bataka i karabataka
2 glavice luka
2-3 češnja češnjaka
1-2 velika patlidžana
15 dkg bamije
2 velike rajčice
5-6 krumpira
3-4 mrkve
1 tikvica
po 10 dkg graška i kukuruza
Sol, papar, persun, aleva paprika, tucana ili svježa ljuta paprika (zavisi koliko ljuto volite), ulje, pileći temeljac


Meso isjeći na komade i popržiti na ulju da zarumeni (batake i karabatake možete ostaviti u komadu).
Povrće oprati, očistiti i isjeći na krupnije komade, pa ga malo popržiti na ulju (bamiju ne treba prziti nego kratko blanširati)
U vatrostalnu zdjelu (još bolje zemljani lonac) poredati povrće i meso, začiniti, zaliti temeljcem. Lonac poklopiti, staviti u pećnicu i kuhati na laganoj vatri (150 - 160° C) 2-3 sata. Zadnjih pola sata kuhanja skinuti poklopac i pustiti da se tava "zapeče"

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Lena » 15 stu 2012, 10:26

prijava br. 7 (Bubidea)

Kiseli kupus s grahom

slika

Sastojci:
1kg kiselog kupusa
1/2 kg graha
1 kg suhih svinjskih kosti/rebrica
1/2 kg slanine
2 glavice luka
crvena paprika
sol
papar
lovor
brasno
ulje

Na ulju prodinstati luk dok se ne zažuti, na to dodati narezani kiseli kupus, još sve malo skupa prodinstati, posuti slatkom crvenom paprikom, dodati jedan lovorov list i zaliti vodom.

Posebno prokuhati desetak minuta suhe kosti i slaninu, dodati u kupus i nastaviti s kuhanjem.

Skuhati grah (ili kupiti već gotov iz konzerve) ubaciti ga u kupus već pri kraju kuhanja, čisto da malo prokipi.

Napraviti zapršku, ubaciti je u kupus i sve zajedno kuhati još desetak minuta.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Lena » 15 stu 2012, 10:28

prijava br. 8 (Mirči)

Jesenski minestrone

slika

2-3 žlice maslinovog ulja
2 mrkve
1 veći luk
1/4 korijena celera
1 tikvica
1 poriluk
pola manje hokaido bundeve
šaka kuhanih očišćenih kestena
3 češnja češnjaka
50g pancete ili sušene slanine
sol, papar, peršin
dvije šake sitnih makarona

parmezan ili vrhnje za posluživanje

Mrkvu i luk narezane na kolutiće, te korijen celera narezan na kockice kratko popržiti na maslinovom ulju. Dodati bundevu narezanu na kockice i popirjati dok malo ne omekša. Tada dodati na kolutove narezane tikvicu i poriluk i pirjati dok povrće malo ne uvene. Zatim dodati sitno narezanu pancetu. Još malo propirjati i zaliti sa litrom vode. Možete koristiti i pileći temeljac ili juhu. Ostaviti da desetak minuta lagano kuha i umješati dvije šake sitnih makarona i kestene te posoliti i popapriti. Nastaviti kuhati dok sve ne omekša tj. dok se tjestenina ne skuha. Po potrebi dodajte još vode. Na kraju umiješajte nasjeckani peršin.

Poslužite posipano parmezanom. A nekima će prijati i sa žlicom kiselog vrhnja.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 16 stu 2012, 11:27

prijava br. 9 (Solea)

Gulaš

slika


Sto varijacija na temu, ni ja ga ne pravim uvijek isto, nekada ga pravim od jedne vrste mesa nekad od više, nekad s krumpirima a nekad bez, uglavnom bez gljiva al ovaj put s njima ;) (imala sam preslatke malene šampinjončiće pa sam i njih ubacila).

500 g junetine (od lopatice/plećke)
300-400 g luka
1,5 dl crnog vina
2 mrkve
200 g šampinjona
3-4 krumpira
crvena mljevena paprika (slatka i ljuta)
2 lovorova lista
1-2 češnja češnjaka
peršinov list
sol
papar
svinjska mast
voda

Luk sitno narezati i pirjati na masti dok se ne smekša (barem 15ak minuta), dodati meso narezano na kockice (malo posoljeno i popapreno) i nastaviti pirjati (bez dodavanja vode) uz povremeno miješanje.
Nakon 15ak minuta dodati mljevenu papriku slatku i ljutu, promiješati, dodati vino i kratko propirjati dok alkohol ne ispari. Podlijevati vodom i kuhati 40ak minuta.
Krumpir očistiti i narezati na manje komade (ili kockice), mrkvu očistiti narezati na kolutiće, šampinjone isto očistiti pa sve dodati u lonac s mesom, ubaciti i lovorov list i kuhati dok se krumpir skuha a meso postane fino i mekano. Pred kraj kuhanja gulaš još posoliti popapriti. Na kraju u lonac dodati usitnjeni češnjak i sitno nasjeckani peršinov list.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 20 stu 2012, 17:15

prijava br. 10 (zauvijekmama)


Ričet moje bake

20 dag suhog graha
20 dag ječmene kaše (ričeta)
10 dag suhe slanine
1/2 kg suhog domaćeg mesa ili slanine/u komadu
1 mrkva
1 veći luk
1 lovorov list
komadić korijena peršina
komadić korijena celera
1 žlica ajvara
2-3 žlice ulja
sol, papar

Grah namočiti preko noći.
Posebno prokuhati grah, posebno ričet, posebno suho meso u komadu- svako desetak minuta.
Na ulju prodinstati luk, dodati 10 dkg suhe slanine narezane na male kockice, naribati mrkvu, korijen peršina i korijen celera i sve skupa još malo dinstati.
Dodati ajvar i lovorov list, prokuhani grah, ričet i suho meso/slaninu u komadu. Zaliti vodom.
Kuhati otprilike sat vremena.

Ako je prerijetko, može se dodati i malo zaprške ili brašna. Ja nisam dodavala. Ričet se stajanjem još dosta zgusne.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 20 stu 2012, 17:32

prijava broj 11 (Snowwhite)

BIJELO VARIVO OD KRASTAVACA

2 režnja češnjaka
korijen peršina
celer
3-4 krumpira
3-4 krastavca
1 kiselo vrhnje
list peršina
kopar
sol, papar, maslinovo ulje

Na maslinovom ulju kratko popržiti češnjak. Dodati narezani korijen peršina i celera. Malo podliti s vodom i kratko dinstati. Krumpir oguliti i narezati na kockice. Dodati u lonac i doliti vode da bude malo iznad krumpira. Posoliti. 10 minuta nakon što prokipi dodati krastavce narezane na tanke kolutiće. Dodati vode da bude prst do dva iznad povrća. Dodati nasjekani kopar, sol i papar po želji i sve zajedno kuhati još 10-15 minuta. Pred kraj s kuhačom malo pognječiti dio krumpira. Dodati kiselo vrhnje, pomiješati i pustiti da zakipi. Poslužiti toplo, posuto sjeckanim peršinom.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 21 stu 2012, 12:35

prijava br. 12 (Solea)

Junetina s ječmom i ćimulicama


300-400 g junetine
100 g ječmene kaše
1 glavica luka
2 grančice celera
2 mrkve
1 kor. peršina
1 komad kor. celera
1/2 kor. pastrnjaka (paškanata)
1/2 male gl. karfiola
10ak ćimulica
sjemenke gorušice i crnog kima
peršinov list, kopar
sol
papar
ulje
voda

slika

Na par kapi zagrijanog ulja kratko popržiti sjemenke bijele gorušice i crnog kima, dodati nasjeckani luk, i jednu nasjeckanu grančicu celera, propirjati, dodati meso narezano na manje komada i dalje pirjati. Dodati ječmenu kašu nastaviti kratko pirjati, dodati korjenasto povrće, preliti vodom, poklopiti i kuhati dok meso i ječam ne postanu mekani.
(ja to kuham 6-7 min u "ekspres" loncu ;) zapravo, da ne bude zabune, u zepterovom loncu sa s-c poklopcem :lol)
Maknuti poklopac pa dodati karfiol, ćimulice i drugu narezanu grančicu celera, posoliti i popapriti pa još kratko kuhati dok se ovo povrće ne skuha.
Maknuti s vatre i dodati sitno sjeckani peršinov list i kopar.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Lena » 22 stu 2012, 10:22

prijava br. 13 (TanajBB)

Grah s svinjskim rebarcima i pestom

slika

-Dobru kilu spic rebara
-pola kg graha
-3 sake jecma
-2 manja ili jedan veci luk
-2 ili 3 lovorova lista
-vezica persina, 5 reznjeva cesnjaka, 70g slanine na kockice (pesto)
-5 mrkvica
-1 korabica
-sol, papar, crvena paprika

Svinjska rebarca prokuhamo da skinemo sol, vodu bacimo.
Luk usitnimo, prodinstamo na malo ulja. Dodamo svinjska rebarca i prepečemo dok ne posvijetle. Dodamo dva lovorova list, grah i jecam koje smo namakali preko noči, vodu, pesto (cesnjak, persin i komadici slanine istuceni u muzaru u namaz), sol, papar, crvenu papriku. Kuhamo u obicnom loncu oko sat i pol. Kada je grah na pola kuhan dodamo mrkvu i celer i kuhamo jos sat i pol.
(mozemo dodati i kukuruz ili na kraju tjesteninu, al dente naravno)

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Lena » 22 stu 2012, 10:32

prijava br. 14 (Kranjica)

Teleći ragu

slika

malo ulja
1 srednji luk
2 žlice brašna
malo crvene paprike
2 l vode ili još i bolje telećeg temeljca
500 g teleće vratine
3 mrkvice
1 žuta mrkva
100 g smrznutog graška
sol
list peršina

ZA NOKLICE:

2 jaja
žličica ulja
malo soli 4-5 žlica brašna

Sitno nasjeckati luk. U loncu zagrijati ulje i na njemu pirjati luk dok ne postane staklast. Dodati brašno i pirjati na laganoj vatri (klasična zaprška). Maknuti sa vatre i umiješati crvenu papriku. Dodati vodu, promiješati pa vratiti na vatru. Teletinu narezati na sitne kockice pa staviti u juhu. Mrkvice oguliti pa ih narezati na šnitice i staviti u juhu. Kuhati na jakoj vatri dok ne provrije pa smanjiti vatru i kuhati juhu na umjerenoj vatri nekih 45 minuta.
Dok se juhica kuha napraviti noklice; lagano istući jaja, dodati sol i ulje i na kraju umiješati i brašno. Sve dobro izmiješati tako da dobijete glatku gustu smjesu. Možda će vam trebati više ili manje brašna, procijenite to sve ovisi o veličini jaja. Stavite smjesu noklica da odstoji barem 30 minuta kako vam se ne bi raspadale prilikom kuhanja.
U juhu nakon 45 minuta kuhanja dodajte grašak pa ponovno pojačajte vatru da juha opet počne kipiti. Malom žličicom oblikujte noklice pa ih spuštajte u kipuću juhu. Kuhajte ih otprilike 7 minuta. Na kraju umiješajte nasjeckani list peršina.
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Lena » 22 stu 2012, 10:37

prijava br. 15 (corazon)


Gusta maneštra s piletinom

slika

Prodinstati kapulu i češnjak na ulju, dodati sitno narezanu piletinu i mrkvu. Dinstati 10-ak minuta. Podliti temeljcem (ili vodom kao ja ). Dodati grašak, karfiol, mahune, malo pelata. Začiniti. Kuhati još 20-ak minuta. Na kraju ukuhati njoke.
Njoki: 1 jaje, sol i brašno umjesiti i trgati njoke.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 26 stu 2012, 09:05

prijava broj 16 (Kaya)


Bosanski lonac

- 1 kg junetine (najbolje je pomijesati malo masnije i nemasno meso, recimo flam, malo rebara, moze i malo ramsteka)
- Pola glavice kupusa (malo veca) ili jedna malo manja
- 3-4 veca krompira
- 3-4 paprike (ja stavim raznih boja da lonac bude sto sareniji)
- 1-2 mrkve
- buranije po zelji
- 2-3 paradajza srednje velicine
- 1 veliki crveni luk
- 3-4 cehna bijelog luka
- 1 kasika Vegete
- 3-4 zrna bibera
- malo aleve paprike
- malo paradajza u tubi
- 1 dcl bijelog vina
- malo ulja

Crveni luk izrezati za dinstanje. Bijeli samo oguliti i zgnjeciti (u principu samo pritisnuti).
Svo ostalo povrce, kao i meso ugrubo izrezati. A, moze i sitnije ako tako volite.
Prodinstati crveni i bijeli luk, da postanu staklasti. Skloniti lonac s vatre, naliti malo vode (recimo pola case) pa slagati sastojke slijedecim redom. Prvo red mesa (koje ste prethodno posolili), pa red povrca (koje ste izmjesali), pa opet red mesa i onda opet red povrca.
Ugrijati litru vode, pa dodati vino i sve zacine, promijesati, pa tom mjesavinom zaliti lonac.
Poklopiti lonac, kad prosisti pustiti da sisti 10-tak minuta. Skinuti s vatre, otvoriti, promijesati sve sastojke, poklopiti i vratiti nazad na vatru. Kuhati 40-tak minuta, pa opet otvoriti. Ja uvijek provjeravam kakvo je meso, jer ono treba da se "topi" u ustima. Dakle, ako meso nije takvo, dodam jos vode (ako je potrebno) i kuham jos nekih 15-tak minuta.

(Najbolje bi bilo da se lonac kuha u glinenom/zemljanom sudu, prekriven pergament papirom, ali u nedostatku istog, ekspres lonac moze posluziti kao savrsena zamjena.)

Prijatno!

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 26 stu 2012, 09:15

prijava br. 17 (Adorabla)



Fotke su koma, skužajte, mob u mraku ne daje super fotke


slika

slika


Curry chicken u expres loncu

1 pileća prsa, file bez kosti, očišćen na cca 4 do 6 komada
2 jušne žlice currya
sol, šećer
4 veća krumpira
4 mlada luka
8 češanja češnjaka (ako su veliki jako onda 6)
korica 1 limuna i par kapi limunova soka (ili limunska trava)
2 žlice ulja
1/2 l kokosova mlijeka

Komade piletine oprati, osušiti u papiru . Curry, sol i šećer pomiješati i uvaljati piletinu u smjesu tako da se dobro svaki komad natopi začinima
Isjeckati na sitno mladi luk i češnjak, a krumpir oguliti i izrezati na osmine
Na ulju izdinstati luk i češnjak. Piletinu baciti na to samo da se kratko zaprži sa svih strana. Izribati na to koricu 1 limuna i dodati par kapi limunova soka. Dodati krumpir i sve zaliti kokosovim mlijekom.
Zatvoriti ekspres lonac, ugrijati ga i kuhati 15 minuta. Ugasiti kolo i ostaviti lonac da se na štednjaku vrati u normalu odnosno da se ohladi.
Odmah navaliti. Posebno dobra stvar ovog recepta je da ga vole i mladi i stari :nata

Napomena ili tip: Kokosovo mlijeko nije potrebno kupovati nego se može i doma dan ranije napraviti tako da se 250 grama kokosova brašna prelije s 1/2 litre prokuhane vruće vode i ostavi stajati. Nakon što se smjesa ohladila, kokos se procijedi kroz gazu.

:mah
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 26 stu 2012, 09:18

prijava br. 18 (Jednomćupostatimama)

Klot bob-grah

1 kg bob-graha
300 gr mrkve
200 gr persina
veza persina
3 glavice crvenog luka
pola glavice cesnjaka
1/2 l (domaceg) soka od paradajza
ulje, sol


Oprati grah i ostaviti ga da se natopi preko noci. Kuhati grah u vodi pol sata, te ga ocijediti. Dinstati luk i cesnjak na ulju, dodati mrkvu i persin. Kad omeksaju dodati lisce i grah, te podliti vodom da ga pokrije. Kuhati dok grah ne bude mekan, posoliti po ukusu. Doliti sok od paradajza i jos kratko kuhati, taman dok se ulje ne pojavi na povrsini.

slika[/quote]
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 26 stu 2012, 09:26

prijava br. 19 (aa)

Muckalica

700g svinjskog mesa
100 g dimljene slanine
2-3 glavice luka
2-3 cesnja cesnjaka
1 kg crvene mesnate paprike
2-3 rajcice ili 400g pelata
Ulje, sol, papar, mljevena paprika, ljuta papricica po zelji, pileci temeljac

Da je meso przeno na rostilju, crvena paprika pecena pa oljustena, ljuta papricica obavezna, a ne po zelji i da nije izostavljena jos jedna namirnica- oko 100g ajvara, originalni naslov jela bi bio leskovacka muckalica . E, posto smo mi rostilj spremili u podrum do proljeca, paprika nije pecena pa oguljena, ljutu papriku ne dodajem zbog djece i nisam dodavala ajvar u jelo nego ga sluzila na kruhu, njaa-am …. nazvala sam ga samo muckalica.
Dakle, meso izrezati na kocke velicine zalogaja, zaciniti, omotati tanko narezanom slaninom i peci u pecnici, ispod grila dok ne porumeni (nekih 20-tak minuta). Meso izvaditi, a u sokove koji su ostali na dnu protvana dodati malo govedjeg temeljca i deglazirati.
U tavu sipati malo ulja, pa prziti sitno sjeckani luk. Kad luk bude staklast dodati cesnjak, pa papriku, ociscenu i izrezanu na kocke, pustiti da se malo zaprzi, a onda dodati pelat i nastaviti prziti na laganoj vatri jos desetak minuta. Zaciniti.
Tako przeno povrce, zajedno sa mesom, prebaciti u zemljanu posudu (zemljana je najbolja, al u nedostatku iste moze i keramicka), zaliti sa sokovima iz protvana (po potrebi dodati jos temeljca da je sve tek prekriveno tecnoscu) i peci u pecnici na laganoj vatri (170- 180C) cca 1-1,5 sat

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 26 stu 2012, 09:28

prijava br. 20 (AA)

Pata

Ovo je moje omiljeno “brzinsko- sve u jednom jelo”, em se brzo sprema, em je fantasticnog okusa, em namirnice nisu striktno propisane, mozete stavljati povrce koje najvise volite. Ovaj put sam patu radila ovako:

700 g mljevenog mesa (30% govedje, 70% svinjsko)
1 glavica luka
2 cesnja cesnjaka
2-3 mrkve sitno isjeckane
1 pastrnak sitno sjeckan
1 crvena paprika, sitno sjeckana
1 zuta paprika, sitno sjeckana
150g graska
100 grama kukuruza
govedji temeljac
pasta (po zelji spageti, makaroni, tagliatelle ….)
sol, papar, ulje, zlica koncentrata rajcice, mala zlicica secera

Na malo ulja proprziti sto sitnije isjeckan luk, dodati cesnjak, pa isprziti meso.
Dok se meso przi, povrce oprati, ocistiti i isjeckati na sitne kockice. Dodati povrce u meso i prziti jos 10-15 minuta dok povrce malo omeksa.
Dobro zaciniti soli i paprom, dodati koncentat rajcice i zlicicu secera. Nasuti temeljac da pokrije sadrzaj, sacekati da prokljuca, pa dodati pastu. Ja sam ovaj put stavljala tagliatelle (malo bih ih smrvila u ruci da popucaju prije nego sam ih dodala u jelo) Pustiti da kuha na laganoj vatri dok pasta ne upije tekucinu i bude kuhana. Skinuti sa vatre, poklopiti i pustiti da odstoji desetak minuta pa sluziti


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. istrazivaci - JEDNOLONČNICE, sve u jednom loncu (11 m

PostPostao/la Solea » 26 stu 2012, 09:30

prijava br. 21 (Tanjabb)



HELJDINA KASA S BUKOVACAMA


1 luk
saka bukovaca (ili vrganja)
4 zlice heljdine kase
1l povrtnog temeljca
4 zlice kiselog vrhnja
1 zlicica suhog ili dvije grancice svijezeg timijana
sol, papar
malo maslaca
suhe bukovace (ili vrganji)

Luk usitnimo, bukovace narezemo. Heljdinu kasu isperemo pod mlazom hladne vode.
Na malo maslaca (moze i maslinovo) poprzimo luk dok ne pozuti. Dodamo heljidnu kasu i przimo dok heljda ne zamirisi. Onda u lonac ubacimo gljive i przimo jos minutu ili dvije. Zalijemo s povrtnim temeljcem, dodamo sol, papar, timijan.
Kuhamo oko pola sata.
Pred kraj dodamo jos kiselo vrhnje i zakipimo sve skupa.

Stavimo u tanjur i posluzimo s par kapi sojinog umaka ili przenim gljivama (gljive narezane na trakice, posoljene i popaprene pecemo 10 min. na 200). Kiselkasti kruh isto pase uz ovo jelo.

slika


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.