Sada je: 12 svi 2024, 20:16.

KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 01 svi 2013, 20:56

kranjica je napisao/la:Pošto im je počela sezona i na placu su prve domaće, tema u svibnju su jagode.
Kao torta, frape, kolač, slano, slatko sve prolazi.

Jedva čekam vasše recepte!

:mase


I ja :)

Evo, prošlomjesečna pobjednica, kranjica, zadala nam je predivnu temu, navalite! :zivili

Prijave šaljite zaključno s 25. 5., objema modicama, recept + najviše 2 (autorske!) fotke.

:kima
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 01 svi 2013, 21:01

prijava br. 1
TanjaMT

Strawberry Daiquiry

slika

Za jedan cocktail vam je potrebno:

2 cl svježe iscijeđene limete
4 cl bijelog ruma (Havanna ili Bacardi)
1 mala žlica smedjeg šećera
5-6 zrelih jagoda
3 kockice leda, smrvljene

Sve sastojke ubaciti u mikser i miksati dok ne dobijete homogenu masu.

Odlično paše uz ležaljku ispod suncobrana i http://www.youtube.com/watch?v=1h1oRP7FfBw
:zivili


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 03 svi 2013, 08:41

prijava br. 2
Corazon



Jogurt s voćem

Kako ne volim jesti samo voće, otkrila sam kombinaciju u kojoj ga ipak rado pojedem...ovu. Može biti doručak, međuobrok ili večera. Jednostavno, zdravo i fino. Jogurt, uz vitamine sadrži velike količine proteina, pa se preporuča osobama koje vježbaju i žele smršaviti.

Sastojci:
tekući jogurt (ja volim srednje kisel i kremasti)
mješane žitarice (zobene, ječmene)
žličica chia sjemenki (pustiti 10 minuta u jogurtu)
voće (u ovom slučaju jagode, jabuka i banana)
može se dodati i suho voće, igrajte se ;)

slika

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 05 svi 2013, 12:10

prijava br. 3
Tanjabb

SLADOLED OD JAGODA

Nesto zgodno i jednostavno sto mozete raditi zajedno s djecom a onda i uzivati u sladoledu kojeg ste sami napravili, kud ces vece srece :luv .

slika

2 zlice secera
3 zlice vode
250 g jagoda (smiksanih) + 3 jagode narezane na komadice
sok jedne narance

Na laganoj vatri rastopite secer u vodi. Sirup maknuti s vatre i ohladiti.
Smiksajte jagode, iscdjedite jednu narancu, pomijesajte, dodajte sirup.

Mi smo koristili silikonske kalupe za sladoled i posudicu (Ikeinu) za lizalice. Stavite unutra par komadica narezanih jagoda i prelijte smiksanim jagodama. Nakon par sati u frizeru imate domaci sladoled :liza .

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 05 svi 2013, 16:36

prijava br. 4
Kaya

Puter od jagoda

Potrebno

- 250 gr jagoda
- 150 gr omeksalog putera
- 3 kasike meda
- sok od pola limuna

Priprema

Jagode ismiksati u blenderu. Pomijesati sa medom i limunom, staviti na vatru i dovesti do kljucanja. Skloniti s vatre pa mijesati jos tri minute.
Pustiti da se ohladi i pomijesati sa puterom.
Puter od jagoda moze stajati u frizideru 15 dana.

Uzivajte!


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 05 svi 2013, 22:22

prijava br. 5
Kaya


Jagode sa acetom balsamicom

Aceto balsamico pojacava predivnu boju jagoda i dodatno istice njihov ukus.

Potrebni sastojci

- 1/2 kg jagoda
- 2 kasike aceto balsamica
- 1/4 solje secera
- 1/4 kasicice mljevenog bibera

Priprema

Jagode presijeci na pola, pomijesati sa acetom balsamicom i secerom i ostaviti da stoji u frizideru najmanje pola sata (ne bi trebalo stajati duze od cetiri sata).
Pred serviranje posuti biberom.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 05 svi 2013, 22:28

prijava br. 6
Mirci


Zuppa inglese :1

Možemo ovo zvati i triffle, kako želite :)
Uvijek se koriste piškote, krema, šlag, a za nadjev možete upotrijebite ono što volite, no kombinacija jagoda i banana je jedna od svima najdražih.
Možda će vam se nasmijati kad iznesete ovakvu zdjelu na stol, no vjerujte da će se brzo prestati smijati. Zbog prepunih usta, naravno :)

Servirati možete u jednoj velikoj zdjeli, zbog dojma je preporučljivo da je od prozirnog stakla, no možete puniti i male teglice, za pojedinačne obroke. Tako je lakše i efektnije servirati :)

slika

za kremu:
4 žumanjka
7 žlica šećera
2 žlice gustina
500ml mlijeka
vanilin šećer ili žlica ekstrakta od vanilije

200g piškota
500ml slatkog vrhnja

za nadjev:
banane, jagode, naribana čokolada
(a može i breskve, kivi, kruške, nasjeckani orasi, bademi ili lješnjaci... po želji)

Staviti mlijeko prokuhati i dodati mu vaniliju. U posebnoj posudi mikserom izmiješati žumanjke, šećer i gustin. Kad mlijeko provrije prvo dodati par žlica u mješavinu žumanjaka pa onda sve uliti u mlijeko i dobro promiješati. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
Ohladiti.
Vrhnje za šlag mikserom istući u čvrsti šlag i odložiti u hladnjaku do upotrebe.

U veću staklenu posudu staviti na dno 2 žlice kreme i razmazati. Po njoj na široko složiti piškote pa poslagati narezane jagode i banane pa opet staviti kremu, pa piškote pa nadjev pa pola količine šlaga i tako dok sve sastojke ne potrošimo. Osim šlaga - njega stavljamo pola u jednom sloju, a drugom polovicom završavamo slaganje - na vrh zuppe. Na kraju još ukrasimo naribanom čokoladom i dobro ohladimo.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Lena » 06 svi 2013, 08:53

prijava br. 7
Tanjabb

Muffini s jagodama

65ml ulja
125ml mlijeka
1 jaje
400 g brasna
125g secera
prasak za pecivo
vanilin secer
prstohvat soli
mjerica jagoda

Jagode operite i nasjeckajte na komadice.
U jednoj zdjeli umutite jaje, dodajte mu ulje i mlijeko.
U drugoj posudi pomjesajte sve suhe sastojke i jagode. Mjesajte polako obicnom zlicom.
U jagode sad polako ulijte tekuce sastojke i pomjesajte zlicom, stvorit ce se ljepljiva smjesa s komadicima jagoda.
Stavite tijesto u kalupe za muffine i pecite oko 20 minuita na 220 stupnjeva. Fini i socni su topli ili hladni.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 07 svi 2013, 10:00

prijava br. 8
Corazon


Torta od čokolade, mascarponea i jagoda

slika

Tijesto:
6 jaja
200 g šećera
200 g maslaca
100 g popečenih mljevenih lješnjaka
2-3 žlice kakaa
100 g čokolade

Krema:
225 g vrhnja
500 g mascarponea
75 g smeđeg šećera
200 g naribane bijele čokolade
1 šećer s burbon vanilijom
Za ukrašavanje:
250 g jagoda

Priprema:
Namastite kalup za tortu promjera 25 cm i lagano ga pobrašnite. Istresite višak brašna. Dobro izmiksajte šećer i maslac, dodajući jedan po jedan žumanjak.
Miksajte sve dok se šećer više ne osjeća. Rastopite čokoladu i ostavite je da se malo ohladi. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg.
U smjesu od žumanjaka ručno dodajte lješnjake, kakao i rastopljenu čokoladu te na kraju snijeg (nježno, tako da ne splasne, miješajte samo u jednom smjeru).
Pecite na 180°C 40 minuta, pustite da se ohladi i potom izrežite tijesto na dva sloja. Za kremu istucite vrhnje u čvrst šlag pa mu lagano ručno primiješajte mascarpone i sve ostale sastojke.
Kad se tijesto ohladilo, složite tortu. Na prvi dio tijesta namažite pola kreme, zatim prekrijte drugim dijelom tijesta i premažite ostatkom kreme. Ukrasite jagodama.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 08 svi 2013, 12:02

prijava br. 9
Mrs.Eastwood

Jagode iz Bresta

Naslov je malo neobičan jer me je inspirirao jedan kolač koji se zove Pariz – Brest – Pariz, koji je napravljen u čast biciklističke utrke na toj ruti. Međutim, moja verzija je samo ostala na inspiraciji, jer niti oblikom, a niti kremom ne odgovara izvorniku. Pa tako možemo ostati u Brestu na kavici.

slika

Potrebno je: 75g maslaca, 200 g brašna, 200 g jagoda, 2,5 dl slatkog vrhnja, malo soli, 4 jaja, šećer za posipanje. 2,5-3 dl vode, praška za pecivo da odgovara količini brašna, vanili šećer

Izradimo vruče tijesto:
maslac ukuhamo u vodi i posolimo, kada se maslac otopio i uzavreo ubacimo svo brašno odjednom i miješamo. Dobijemo kuglu tijesta i kuhamo dok se na dnu posude ne pojave bijeli tragovi. Prebacimo tijesto u drugu posudu i dodajemo jedno po jedno jaje miješajući mikserom. Tijesto mora curiti sa žlice. Ostavimo ga da se ohladi. Kada je hladno umiješamo u njega prašak za pecivo. Maslacem namastimo lim za pečenje i rasporedimo tijesto u željenom obliku. Tijesto razvučemo ili žlicom ili mijehom za kreme.
Pečemo na 225°C oko 25-30 minuta. Ne otvaramo pećnicu i molimo ga da se digne i da kad se digao ne padne. Kada ga izvadimo vani, toplog ga presiječemo na pola po dužini.
Od slatkog vrhnja izradimo šlag i dodamo vanili šećer, jagode operemo, veće prerežemo i posložimo red tijesta, red jagoda, red šlaga, red jagoda i poklopimo tijestom. Pospemo šećerom.[/quote]
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 09 svi 2013, 21:49

prijava br. 10
Babalu

Puslice s jagodama

Potrebno:
puslice od 3 bjelanjka,150 grama secera,malo soli i pola zlicice octa.
Beze zlicom vadite na pak papir, susiti cca 1 sat na 130.

Izraditi 3 slaga u koje dodajte par izmiksanih jagoda
Mjericu jagoda oprati i ocistiti,6 komada ostaviti sa peteljkom za ukras.

Slazite u case, puslice, slag, jagode. Kolicina dostatna za cca 6 casa.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Lena » 09 svi 2013, 21:58

prijava br. 11
Kranjica

BROWNIES SA PRELJEVOM OD JAGODE

slika

Za brownie;

115 g maslaca

225 g grubo nasjeckane čokolade

250 g šećera

Prstohvat soli

3 jaja

2 žličice ekstrakta vanilije

100 g brašna

140 g nasjeckanih oraha

Za preljev od jagoda;

200 g jagoda

50 g šećera

1 žlica škrobnog brašna

Naribana korica 1 limuna

Za posluživanje;

Tučeno slatko vrhnje

Malo čokolade

Zagrijte pećnicu na 180 C. Kalup dimenzija 20 x 30 cm namastite i pobrašnite.

U vatrostalnu zdjelu stavite maslac nasjeckan na manje komadiće i nasjeckanu čokoladu. Kuhajte na pari uz stalno mješanje dok se ne otopi i poveže u jednoličnu smjesu. Ostavite smjesu da se malo prohladi. Umiješajte šećer i sol. Umiješajte jedno po jedno jaje i na kraju brašno i sjeckane orahe.

Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta. Ohladite.

Za preljev nasjeckajte jagode na manje komadiće i stavite ih u prikladan lonac. Dodajte im šećer, škrobno brašno i limunovu koricu. Kuhajte na umjerenoj vatri dok smjesa ne prokipi i malo se zgusne. Po želji možete dio jagoda ispasirati vilicom. Ohladite.

Ohlađene browniese narezati na kocke željene veličine i poslužiti ih sa preljevom od jagoda i tučenim slatkim vrhnjem na koje po želji možete naribati malo čokolade.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 12 svi 2013, 16:40

prijava br 12
Babalu


Milk shake od jagoda

1/2 kile jagoda
1/2 litre mlijeka
tri velike zlice secera

u blenderu izmiksati jagode, dodati secer i mlijeko, jos malo izmiksati i u slast!!

slika


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 12 svi 2013, 16:42

prijava br. 13
Mrs.Eastwood

Panna cotta na jagode


za panna cottu je potrebno:
2,5 dl mlijeka, 2,5 dl slatkog vrhnja, 25 g šećera, pola mahune vanilije i tri folije želatine.

- želatinu stavimo u hladnu vodu prema uputama na pakiranju da se otopi, ostale sastojke stavimo u posudu i dovedemo do vrenja. maknemo s vatre. Izvadimo mahunu vanilije i iz nje vratimo sve sjemenke. želatinu osijedimo i umješamo u mlijeko i vrhnje. prelijemo u posude i kad se ohladi stavio u frižider da se stisne. par sati ili preko noći

za jagode: jagode, šećer i malo vode ovisno koliko voća imamo omjer je šećer:voda:voće = 1:1:2
ja obično za svaku panna cottu posebno to radim na licu mjesta - otopim sastojke i prelijem preko, ako radim veliku količinu i izmiksam.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 12 svi 2013, 23:28

prijava br. 14
TanjaMT

Okrugli tiramisu sa mašnom

Kad sam prije nekog vremena naglas razmišljala što bih mogla ovaj put napraviti za Istraživače, da li neki otkačeni frape, boktepito koji sorbet, shake ili tako nešto, pitala me moja cura onako sumnjičavo: „A znaš li ti napraviti neki kolač s jagodama???“
Paaaaaaa, znam...skoro pa kolač, samo za nju :luv

Sastojci za dvije torte (ili jedan „obični“ tiramisu):

400gr Savoiardi piškota
500gr mascarponea
250gr svježeg sira
1 slatko vrhnje
5 žlica šećera u prahu
2 vanilin šećera
ca. 1kg jagoda
mašna :lol

Šećer, mascarpone i svježi sir dobro izraditi mikserom. Dodati umućeno slatko vrhnje i polovicu jagoda, prethodno pasiranih štapnim mikserom.
Drugu polovicu jagoda izrezati na listiće.
Na dno prstena za tortu složiti prvi sloj piškota. Ja ih lomim na dva dijela i slažem najbolje što mogu da se pokrije dno. Onda dolazi krema i na kremu listići jagoda. Ponoviti jos jednom, ukrasiti jagodama i pustiti nekoliko sati u hladnjaku, najbolje preko noći.
Kad se krema stisne, oštrim nožem odvojiti prsten za tortu i tiramisu obložiti piškotama, kao na slici.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Lena » 15 svi 2013, 21:22

prijava br. 15
Mrava

Riža na mlijeku i jagodama

Sastojci (za 4 osobe):

200 g riže
4 šalice mlijeka (šalica od 2 dl)
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 mjerica jagoda

U posudu staviti kuhati mlijeko, rižu, šećer i vanilin šećer. Kuhati dok riža omekša.
Jagode oprati i izmiksati štapnim mikserom.
U čaše uliti dio kaše od jagoda, pa žlicom stavljati na to rižu na mlijeku.
Ukrasiti cijelim jagodama. Dobro ohladiti!

slika slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Lena » 15 svi 2013, 21:25

prijava br. 16
Snowwhite

Brzi kolač s jagodama

Sastojci:
Biskvit:
125 g sećera
1 jaje
1 žumanjak
1 vanilin sećer
ribana korica 1 limuna
125 g maslaca
1 mala žličica praška za pecivo
300 g brašna

Čokoladna krema:
180 ml slatkog vrhnja
250 g čokolade
140 g mascarpone sira

jagode po želji

Priprema:
Jaje, žumanjak, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu mutiti mikserom, da se sve fino izjednači. Dodati maslac i još malo miksati.
Dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo i rukama izraditi u glatko tjesto.
Uključiti pećnicu na 180°C.
Kalup za pitu ili okrugli za torte premazati sa malo maslaca i posuti sa 1 žlicom prezli. Rukama raspodjeliti tjesto, tako da se tijestom obloži dno i rubovi. Staviti da se peče 20-25 minuta, pogledati da fino porumeni.

Čokoladna krema:
U zdjelu staviti slatko vrhnje i čokoladu na komade. Mješati na laganoj vatri da se čokolada otopi i maknuti s vatre. KAd se otopila čokolada u još toplo dodati mascarpone i dobro promiješati.

Kada je biskvit gotov malo ga probušite vilicom i polijte s 1-2 dcl mlijeka. Kremu preliti preko jos vrućeg biskvita i staviti na hladnom dok se krema fino ne stegne.
Jagode narezati na polovice ili na ploške i poslagati na vrh kolača.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 21 svi 2013, 17:35

prijava br. 17
Mirci

Čokoladna anđeoska rolada sa jagodama

slika


4 bjelanjaka
150g šećera
1 vanilin šećer
80 ml slatkog vrhnja
2 žlice gorkog kakaa
30ml vruće vode
120g brašna
1 žličica praška za pecivo

200g krem sira
150ml slatkog vrhnja
6 žlica šećera u prahu
2 žlice limunovog soka

250g jagoda

Pećnicu ugrijati na 180°C.
Kakao otopiti vrućom vodom i dobro promiješati.

Bjelanjke mikserom istući u čvrst snijeg te im postepeno uz miksanje dodavati šećer i vanilin šećer. Dodati vrhnje i otopljen kakao te dobro izmiješati. Velikom žlicom lagano umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Peli lim za pećnicu obložiti papirom za pećenje te žlicom nanijeti smjesu u ravnomjernom sloju.
Peći u ugrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.

Pripremiti navlaženu kuhinjsku krpu. Prebaciti na nju vrući biskvit te uz pomoć krpe čvrsto zarolati. Ohladiti.

Slatko vrhnje istući mikserom u šlag. Krem siru dodati šećer u prahu i limunov sok te umiješati šlag.

Jagode očistiti i narezati na ploške.

Zarolani biskvit pažljivo odrolati, maknuti kuhinjsku krpu te ga namazati kremom i po kremi naslagati jagode. Čvrsto zarolati, zamotati u pek papir ili kuhinjsku krpu i ohladiti u hladnjaku 2-3 sata.

Ukrasiti šećerom u prahu, narezanim jagodama i listićima mente.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Lena » 23 svi 2013, 19:09

prijava br. 18
Snowwhite


Jagodičasta čoko bomba
ovu tortu sam doslovce napravila iz glave od sastojaka u kući. Nisam baš sklona tome pa sam ovaj put baš ponosna
Vrlo je lagana za napraviti al ne tako lagana u broju kalorija

slika

Sastojci:
2 beze kore (kupljene u mom slučaju)
250ml vrhnja za šlag
500g jagoda
za kremu: 300g mascarponea + 200g nutelle ili drugog čoko namaza

Izmutite šlag.
Jagode operite i narežite.
Promješajte mascarpone i nutelu.

Jednu beze koru namažie s čokoladnom kremom, poslagati jagode i praznine (rupe između jagoda) napuniti šlagom. Možete i cijeli sloj šlaga premazati. Staviti drugu koru. premazati čokoladnom kremom i šlagom. Poslagati jagode za ukras. Plus još šlaga neće škoditi
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Lena » 23 svi 2013, 19:10

prijava br. 19
Folne

MRAMORNA TORTA OD JAGODA I KRAVLJEG SIRA

slika

250 g mljevenih keksa
90 g rastopljenog maslaca
2 vrećice želatine
500 g svježeg sira
80 ml limunovog soka
1/2 šalice šećera
300 ml slatkog vrhnja
250 g jagoda
2 dodatne žlice šećera


Kalup za tortu prekrijte papirom za pečenje. Samljevene kekse pomiješajte s maslacem. Smjesu istresite u kalup i čvrsto je pritisnite o dno kalupa. Stavite u hladnjak na 20 minuta da očvrsne.
Mikserom utucite sir dok ne omekša, zatim mu dodajte sok i šećer i tucite dok ne dobijete glatku smjesu. Pažljivo umiješajte tučeno slatko vrhnje.
U električni mikser stavite jagode i dodatni šećer i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Želatinu otopite prema uputi na vrećici. Polovicu otopljene želatine umiješajte u mješavinu sira, a drugu polovicu u mješavinu jagoda. Ulijte obje smjese u pripremljeni kalup i lagano promiješajte obje smjese štapićem dok ne dobijete mramorni izgled. Stavite u hladnjak na cca 4 sata.
Tortu po želji možete ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i jagodama.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 25 svi 2013, 22:36

prijava br. 20
Dulcineja

Jogurt kocke s jagodama


Biskvit:
3 jaja
8 dag šećera
vanil šećer
10 dag brašna
4 dag rastopljenog maslaca ili margarina

Istucite snijeg od bjelanjaka, dodajte obje vrste šećera, žutanjke, brašno i maslac.
Pecite oko 15 minuta na 200 stpnjeva.

1/2 kg jagoda

Krema:

5 listića želatine
limun
4 dl jogurta
4 dl slatkog vrhnja
8 dag šećera

Namočite želatinu u hladnu vodu na pet minuta da nabubri. Za to vrijeme jogurtu primješajte šećer i naribanu koricu i limunov sok. Istucite slatko vrhnje. Želatinu u vodi zagrijte da se otopi, dodajte jogurtu i umiješajte slatko vrhnje.

Na ohlađeni biskvit poslažite jagode i na to kremu od jogurta. Ostavite u hladnjaku dva sata.

Preljev:

3 dl sirupa od jagoda
7 listića želatine

Želatinu namočiti u hladnu vodu pet minuta. Ocijediti i staviti u sok, zagrijati da se otopi i polako preliti preko kolača. Ostaviti u hladnjaku da se stvrdne.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 25 svi 2013, 22:54

prijava br. 21
Solea

Jastuk torta s jagodama

Ovo je torta mog djetinjstva :) (i ne samo djetinjstva).
nedjeljna torta, ovako izgleda otkad znam za tu tortu ;) nema puno ukrašavanja ni cifranja (mijenja se voće, ovisno o o sezoni).
Jastuk? Pa valjda zato jer je sva mekana i pufasta :lol

Biskvit:
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna

3 žlice vode+1 žlica ruma

Krema:
800 ml mlijeka
4 žumanjka
5 žlica šećera
vanilija (može vanilin šećer ili ekstrakt ili mahuna)
100 g gustina
50 g maslaca

Šaum:
4 bjelanjka
prstohvat soli
10-12 žlica šećera
par žlica vode
limunov sok

500 g jagoda


Priprema:

Izmiksati bjelanjke, dodati šećer, žumanjke (jedan po jedan) i lagano umiješati brašno.
Ispeći biskvit pa ga izrezati na uske trakice (2 cm) i poškropiti s malo mlijeka i ruma.
Pripremiti kremu.
Zakuhati mlijeko s vanilijom.
U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati gustin i malo toplog mlijeka, promješati i uliti u posudu s mlijekom. Miješati na laganoj vatri par minuta, da se krema zgusne i skuha.
Malo ohladiti pa u još toplu kremu umiješati maslac.
Napraviti šaum.
Bjelanjcima dodati prstohvat soli i izraditi ih u snijeg, dodati 3-4 žlice šećera i nastaviti miksati.
Ostatak šećera s malo vode kuhati na laganoj vatri (u maloj posudi) dok ne nastane gusti sirup.
Polako (uz miksanje) uliti šećerni sirup u snijeg od bjelanjaka, miksati dok se sirup ne sjedini s bjelanjcima i smjesa postane gušća i sjajna, dodati limunov sok.

Jagode oprati, očistiti i narezati.

Složiti tortu:
Na tanjur za serviranje složiti dio biskvita narezanog na trakice, između trakica ostaviti mali razmak.
Premazati polovicom kreme (može biti i mlaka, lakše će se razmazati), po kremi složiti pola narezanih jagoda, zatim opet složiti trakice biskvita, premazati preostalom kremom i rasporediti preostale jagode.
Tortu omazati šaumom, žlicom „ukrasiti“ i dobro ohladiti prije posluživanja.



slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 25 svi 2013, 23:00

prijava br. 22
JCPM

Ovaj recept za sladoled je u nasoj obitelji vise od 10 godina i od kad smo ga otkrili dijelimo tajnu svima. Izuzetno je ukusan, kremast i jednostavan za pripravu, da se svi uvijek oduseve. Obicno ga radim s raznim vrstama voca, cokoladom ili cak pekmezom. U frizu moze stajati mjesecima...



Kremasti sladoled od jagoda


slika


100-120 gr slaga u prahu
3 dcl hladnog mlijeka
2 case kiselog vrhnja
3/4 case secera
200 gr jagoda

Smiksati jagode. Smiksati slag s mlijekom. Umutiti vrhnje sa secerom. Pomjesati sva tri dijela, staviti u zamrzivac i pricekati par sati da se sladoled stvrdne.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUH. ISTRAŽIVAČI - Jagode! (svibanj)

PostPostao/la Solea » 26 svi 2013, 07:36

prijava br. 23
Tanjabb

Mini pite s jagodama i pistacijama

tijesto:
200g maslaca na sobnoj temperaturi
prstohvat soli
85g secera u prahu
85g usitnjenih neslanih pistacija
1 jaje
1 zlica vanilije
400g brasna (pola glatkog pola ostrog)

krema od pistacija:
130g pistacija (neslanih, usitnjenih)
1 jaje
85g secera
60g maslaca na sobnoj temperaturi

mjerica jagoda
dzem od jagoda
vrecica sjeckanih pistacija (dr. oetker)


slika

Pistacije oguliti i usitniti u mikseru. Ja nisam nasla neslane pa sam slane ogulila, kratko prokuhala u vreloj vodi i osusila.

Za tijesto prvo smiksati maslac, pistacije, sol i secer. Dodamo jaje, vaniliju te zlicu brasna, ponovo sve skupa smiksamo. Dodamo ostatak brasna i zamjesimo u tijesto. Zamotamo u prozirnu foliju te stavimo u frizider na sat vremena.

Za kremu smiksamo pistacije, jaje, secer i maslac do glatkog. Stavimo u frizider na 10 minuta.

Pecnicu zagrijemo na 190. Male kalupe za pite premazemo maslacem i potresemo brasnom.
Na pobrasnjenoj podlozi razvaljamo tijesto, izrezemo krugove promjera cca 10cm, stavimo u kalupe za male pite. Probodemo tijesto vilicom. Premazemo svaku mini pitu kremom od pistacija te pecemo oko 20 minuta.

Ostavimo na zraku da se ohlade, izvadimo pite iz kalupa.

Jagode ocistimo i prerezemo na pola. Zagrijemo par zlica dzema od jagoda. Premazemo pitice dzemom da se jagode lakse prime, poslozimo gore jagode, premazemo i njih dzemom od jagoda i potresemo sjeckanim pistacijama.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.