prijava br. 21
Solea
Jastuk torta s jagodamaOvo je torta mog djetinjstva
(i ne samo djetinjstva).
nedjeljna torta, ovako izgleda otkad znam za tu tortu
nema puno ukrašavanja ni cifranja (mijenja se voće, ovisno o o sezoni).
Jastuk? Pa valjda zato jer je sva mekana i pufasta
Biskvit:
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
3 žlice vode+1 žlica ruma
Krema:
800 ml mlijeka
4 žumanjka
5 žlica šećera
vanilija (može vanilin šećer ili ekstrakt ili mahuna)
100 g gustina
50 g maslaca
Šaum:
4 bjelanjka
prstohvat soli
10-12 žlica šećera
par žlica vode
limunov sok
500 g jagoda
Priprema:
Izmiksati bjelanjke, dodati šećer, žumanjke (jedan po jedan) i lagano umiješati brašno.
Ispeći biskvit pa ga izrezati na uske trakice (2 cm) i poškropiti s malo mlijeka i ruma.
Pripremiti kremu.
Zakuhati mlijeko s vanilijom.
U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati gustin i malo toplog mlijeka, promješati i uliti u posudu s mlijekom. Miješati na laganoj vatri par minuta, da se krema zgusne i skuha.
Malo ohladiti pa u još toplu kremu umiješati maslac.
Napraviti šaum.
Bjelanjcima dodati prstohvat soli i izraditi ih u snijeg, dodati 3-4 žlice šećera i nastaviti miksati.
Ostatak šećera s malo vode kuhati na laganoj vatri (u maloj posudi) dok ne nastane gusti sirup.
Polako (uz miksanje) uliti šećerni sirup u snijeg od bjelanjaka, miksati dok se sirup ne sjedini s bjelanjcima i smjesa postane gušća i sjajna, dodati limunov sok.
Jagode oprati, očistiti i narezati.
Složiti tortu:
Na tanjur za serviranje složiti dio biskvita narezanog na trakice, između trakica ostaviti mali razmak.
Premazati polovicom kreme (može biti i mlaka, lakše će se razmazati), po kremi složiti pola narezanih jagoda, zatim opet složiti trakice biskvita, premazati preostalom kremom i rasporediti preostale jagode.
Tortu omazati šaumom, žlicom „ukrasiti“ i dobro ohladiti prije posluživanja.