Sada je: 19 tra 2024, 02:14.

K. ISTRAŽIVAČI - LCHF prehrana

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: K. ISTRAŽIVAČI - LCHF prehrana

PostPostao/la Solea » 26 vel 2014, 08:42

prijava br. 30 - folne

Gratinirana cvjetača

1 cvjetača
2 dl vrhnja
1 jaje


Cvjetaču razdvojimo na cvjetiće i kratko prokuhamo u slanoj vodi. Ocijedimo, složimo u vatrostalnu posudu i prelijemo vrhnjem u koje smo umutili jedno jaje i posolili.
Zapečemo u pećnici dok ne posmeđi, otprilike 15-20 minuta na 200 stupnjeva.
Ako u smjesu vrhnja i jaja dodamo preprženu šunku ili slaninu ili npr. ostatke mesa od jučerašnjeg ručka, uz salatu imamo kompletan obrok.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - LCHF prehrana

PostPostao/la Solea » 26 vel 2014, 08:43

prijava br. 31 - folne

Prokulice s jajima

slika

300 g prokulica
100g pancete
2 jaja

300 g prokulica prokuhamo 5 minuta da omekšaju. Procijedimo i narežemo na manje komadiće. U dubljoj tavi na maslinovom ulju prepržimo pancetu. Kad panceta malo potamni, u tavu stavimo prokulice i pržimo zajedno s pancetom. Kad postanu potpuno glazirane i meke, kako kome odgovara, začinimo solju i paprom. Nakon toga u sredinu tave razbijemo 2 jaja i pečemo pokriveno poklopcem na laganoj vatri dok se jaja ne ispeku.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - LCHF prehrana

PostPostao/la Solea » 26 vel 2014, 08:47

prijava br. 32 - folne


Pita od špinata i fete

"tijesto"

2 šalice mljevenih badema
3 žlice putra narezanog na male komadiće
1 jaje

nadjev

450g špinata (ja sam koristila Ledov smrznuti, ne kocku nego vrećicu s malim briketima)
2 žlice maslinovog ulja
250 g feta sira
1 srednji luk
3 režnja češnjaka
sol
papar
5 jaja
1 dl masnijeg vrhnja

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva
Sve sastojke za "tijesto" stavite u zdjelu i umijesite kao klasično tijesto za pitu. Tijesto utisnite u kalup za pite i pecite 15 minuta dok lagano ne posmeđi. Izvadite iz pećnice i stavite sa strane.
U tavi pržite usitnjeni luk i češnjak dok ne postanu stakleni. Prebacite u zdjelu u kojoj ćete raditi nadjev, dodajte odmrznuti i ocijeđeni špinat, usitnjenu fetu i preostale sastojke. Izlijte na tijesto i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Ako nakon 30 minuta sredina još bude lelujava, pecite dodatnih 5 minuta.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - LCHF prehrana

PostPostao/la Solea » 26 vel 2014, 08:48

prijava br. 33 - folne

LCHF ŠNICLE OD BLITVE

Vezicu blitve skuhati, dobro ocijediti i sitno narezati. Dodati 1 jaje, naribani sir (količina naribanog sira trebala bi odgovarati količini blitve), soli (računati da je sir već slan), 1 žlicu psilium praha. Sve promiješati, oblikovati, šnicle i peći na tavi na mješavini maslinovog ulja i putra. Važno je dobro ocijediti blitvu jer se u LCHF verziji ne stavljaju krušne mrvice za povezivanje smjese.

Poslužiti uz kuhano povrće - na slici uz kuhani karfiol i tartar umak.


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - LCHF prehrana

PostPostao/la Solea » 26 vel 2014, 09:11

prijava br. 34 - sole

LCHF pizza

Tijesto: (tijesto sam radila po malo modificiranom rec. za lepinje s bloga Istine i laži o hrani)
2 jaja
150 g mljevenih brazilskih oraha
2,5 žlice zobenih mekinja
1 žličica sode bikarbone
malo soli
2 žlice punomasnog kiselog vrhnja
100 g naribanog dimljenog sira

Nadjev:
Pasirana rajčica
češnjak
origano
sol, papar
slanina
dimljeni kare
mozzarella
dimljeni sir
matovilac, radič, rikula...

Izlupati jaja, dodati mljevene orahe i zobene mekinje pomiješane sa sodom. Promiješati, dodati vrhnje i naribani sir, posoliti i dobro sve promiješati. Ostaviti u frižideru 10 minuta. Ugrijati pećnicu, tijesto izliti na lim obložen papirom za pečenje, formirati u krug i peći 5 min na 200°C.
Izvaditi iz pećnice, premazati umakom od rajčice (pripremite ga ranije - prokuhati paiiranu rajčicu, posoliti, dodati češnjak, origano i papar pa ukuhati do željene gustoće), rasporediti po pizzi slaninu i kare ili šunku, posuti naribanim sirom i komadićima mozzarelle, vratiti u pećnicu i još kratko peći (dok se sir ne rastopi).
Po želji, na kraju pizzu posuti salatom.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - LCHF prehrana

PostPostao/la Solea » 26 vel 2014, 09:14

prijava br. 35 - mirci

Krema od višanja sa grčkim jogurtom

slika

400ml soka od višanja
6 listića želatine
150ml grčkog jogurta
1 šalica smrznutih višanja
stevije u prahu po ukusu

još jedna čašica grčkog jogurta za posluživanje

Odmrzite višnje. Želatinu namočite u hladnojvodi i ostavite oko 5-6 minuta da nabubri. Sok od višanja zagijte na laganoj vatri pa dodajte steviju u prahu i dobro promiješajte. Želatinu ocijedite i umiješajte u topli sok od višanja. Dodajte jogurt i opet pomiješajte. Ulijte u pripremljene čaše ili zdjelice i ravnomjerno rasporedite višnje. Stavte u hladnjak i hladite oko 4 sata.
Poslužite sa žlicom grčkog jogurta.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - LCHF prehrana

PostPostao/la Solea » 26 vel 2014, 09:24

prijava br. 36 - solea

LCHF voćni sladoled

250 g smrznutog šumskog voća
250 ml vrhnja za šlag
2-3 vrhom pune žlice milerama
zaslađivač (stevija) po ukusu

Smrznuto voće kratko usitniti u blenderu.
Izlupati šlag, dodati mileram i dalje miksati, dodati zaslađivač i usitnjeno smrznuto voće. Još kratko miksati pa zamrznuti (povremeno promiješati). Najbolje ga je jesti dok je još kremast.
(Nakon dugog stajanja u zamrzivaču jako se stvrdne pa ga je potrebno izvaditi ranije i držati na sobnoj temperaturi da se malo opusti prije posluživanja. ;) )


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Prethodna

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron