prijava br. 8
latica
Čokoladni kolač s ciklom otkrila sam na jednom predivnom blogu i od tamo ga u cjelosti kopiram
http://www.bakenoir.com/2012/cokoladni- ... m/?yrf=idx!
Radila sam ga nekoliko puta, i svaki put je jednostavno odličan!
Sastojci:
200g tamne čokolade (70% kakaa), razlomljene na kockice
60ml vrućeg espressa ili jake kave (ili vode)
200g maslaca na sobnoj temperaturi, narezanog na kockice
240g propasirane kuhane cikle
5 velikih jaja
prstohvat soli
200g šećera
135g brašna
3 žlice kakaa u prahu
1 1/4 žličice praška za pecivo
sir mascarpone, za posluživanje
Postupak:
Namastite okrugli kalup za tortu promjera 20cm, a dno obložite papirom za pečenje. Ugrijte pećnicu na 180°C.
Lonac sa vrućom vodom stavite na laganu vatru i na njega postavite veliku zdjelu. U zdjelu razlomite čokoladu i ostavite je da se otopi. Miješajte što je manje moguće. Kada se čokolada gotovo sasvim otopila isključite vatru ali ostavite zdjelu na pari. Čokoladi dodajte vrući espresso i promiješajte. Zatim u zdjelu dodajte maslac narezan na kockice i lagano ga pritisnite silikonskom spatulom u čokoladu. Ostavite da maslac sam omekša.
U posebnoj zdjelici pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo.
Maknite zdjelu s čokoladom sa pare i miješajte dok se maslac ne otopi. Ostavite smjesu da se hladi nekoliko minuta. U međuvremenu razdvojite bjeljanjke od žutanjaka pa žutanjke lagano umutite pjenjačom. Potom ih dodajte u čokoladnu smjesu brzo miješajući pjenjačom. Lagano umiješajte pire od cikle.
Bjeljanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u čvrst nijeg. U snijeg postupno dodajte šećer i lagano ga umiješajte, a potom smjesu polako i pažljivo umiješajte u čokoladnu smjesu. Na kraju polako umiješajte smjesu brašna i kakaa.
Pećnicu smanjite na 160°C. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite oko 40 minuta. Rubovi torte trebaju biti čvrsti i odvajati se od stranica kalupa, a u sredini torta još mora mekana. Kada u sredinu gurnete čačkalicu, ona mora izaći vlažna. Nemojte prepeći tortu jer će ona izgubiti sočnost i mekoću.
Pečenu tortu potpuno ohladite u kalupu, a potom je izvadite na pladanj.
Kandirana ciklaSastojci:
2 kuhane cikle, tanko narezane
150ml vode
150g šećera
Postupak:
Ugrijte pećnicu na 100°C. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
Vodu i šećer kuhajte uz stalno miješanje da se šećer otopi. Kad proključa maknite s vatre i dodajte ciklu. Ostavite je da se 30 minuta namače u šećernom sirupu, a potom je izvadite i u jednom sloju složite na pripremljeni lim.
Ciklu sušite u pećnici oko sat vremena, a potom je ohladite na rešetki. Kandiranu ciklu pohranite u dobro zatvorenoj limenoj kutiji.