Na oko 2 kg jagoda sam posula 1 kg šećera i 2 vanilin šećera
1 vanilin šećer je 10 grama tak da mislim da je to totalno zanemariva doza i okusom i količinom (na 50% šećera u omjeru prema jagodama).
Ako želiš raditi s vanilijom (iako sumnjam kažem da će se to bitno osjetiti) onda bih ja očistila mahune iznutra i ubacila sjeme mahune iznutra. I smanjila bih definitivno šećer. Meni osobno je ovo puno previše (ok razumijem da se ljudi boje kao ja staviti 20% iako kažem meni se nikada nije uplljesnivio, nikada). Ovo s 50% je više nego kad kupiš pekmez u dućanu. Sparovi pekmezi su s 40%.
Ja isto domaće pekmeze koje btw kuham u pekaču radim s jako malo šećera. Sad su nam svi kupovni pekmezi preslatki. Stavljam cc 1300 g voća po kuhanju i na to oko 300 g šećera. Ako je voće jako slatko može i manje, ili nešto više ako je jako kiselo npr višnje.
Meni sutra stiže mojih naručenih 10 kg domaćih jagodica , lani sam ih uzela od iste žene, najbolje jagode koje sam ja u životu kušala tako da im se posebno veselim ove godine Biće i za guštanja i za eton mess na koji mi sline cure već danima i za najdražu marmeladu moje dječice. Nadam se
Za jagode na izmaku. Izmišljeni kolač Podloga od piškota, krema od mascarponea, svježeg sira i šlaga
Zapravo taj nisam ni probala ali vidjela sam po mojima da je fini . Moja "dijetna" varijanta u muffin kalupima, ista krema, a u podlozi "biskvit" od mljevenih badema i jogurta.
Vrlo jednostavan recept - prijesni sladoled od banane i jagoda.
Zrele banane razrežeš i zamrzneš. Zamrznute ubaciš u blender i dodaš jagode (ili maline, borovnice itd). Pustiš u blenderu nekoliko minuta prije miksanja da malo omekšaju banane. Izmiksaš u glatku kremu. I jedeš - odmah! Drugo voće koje dodaješ banani može i svježe ili smrznuto.