Tema je zaključana

Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 11:26

Stigao nam je već listopad ( :shock )
Obožavam tržnice u ovo doba godine, divne boje i tako to.... :)

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 12:00

Evo ja ću otvoriti listopadsko kuhanje sa svinjskim srcima na kiselo. :liza Jučer ih skuhala danas će biti još bolja, samo dodam krumpiriće.
Sutra je bučnica te ostaci salate od jučer i variva od danas.

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 12:08

Super za jesenske plodove...
Danas krem juha od kukuruza šećerca i rižoto od buče i piletine. :)

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 12:12

Kod mene ovih dana :
juneći ragu s makaronima,
pileća juha iz expres-lonca, kuhana piletina, pire krumpir, paradajz sos i kopar sos
punjeni zapečeni patlidžani
štrudla od jabuka

danas ću juhu od gljiva i švedske mesne okruglice ;)

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 12:14

Pileća juha, pileći saft, tjestenina, paradajz

I ja volim jesen zbog boja, voća i povrća

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 12:21

ja volim jesen radi bundeva. Mislim da je to sve :lol
Kod nas danas pohana puertina i mahune na salatu. Ima juhe i kukisa od jucer pa ko hoce moze imati i predjelo i desert.

Edit i radi kuhanih maslina i komorača :nata

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 12:29

Jesi li pokušavala zamrzavati bosiljak?
Negdje neki dan pročitah da se opere, dobro posuši i tako smrzne te da se može kao takav koristiti u jelima i da je okus intenzivniji nego kod sušenog.

ja sve začine dijelom sušim a dijelom zamrzavam.
Operem, razdvojim stabljike s listićima, dobro osušim i onda smrznem u papirnatim vrećicama i na svaku vrećicu napišem kaj je unutra. Ko apoteka :nata
Okus je puno bliži originalu, tako bih rekla. Možda ne baš nužno intenzivniji. Ovisno od začina do začina. Origano je sigurno intenzivniji sušeni, kao i kadulja. Bosiljak smrznuti ima jednu ružnu osobinu a to je da listovi izgledaju opareni kad se odmrznu pa je dobar samo za kuhanje. Nije baš apetitlih u npr salati.
Najbolji za zamrzavanje je timijan. Identičan kao i svjež.
I kopar isto ali ga je bolje nasjeckati pa onda smrznuti u posudicama kao i npr vlasac. Eh da i vlasac je odličan za zamrzavanje.

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 12:32

našla danas finu brokulu pa ću nju lešo sa suncokretom i sezamom i uz to pečenu piletinu

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 13:13

to moje cure jako vole ali piletinu u sezamu i suncokretu :lol a brokulu kuhanu pa s curry sosom

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 13:15

Adorabla je napisao/la:
Jesi li pokušavala zamrzavati bosiljak?
Negdje neki dan pročitah da se opere, dobro posuši i tako smrzne te da se može kao takav koristiti u jelima i da je okus intenzivniji nego kod sušenog.

ja sve začine dijelom sušim a dijelom zamrzavam.
Operem, razdvojim stabljike s listićima, dobro osušim i onda smrznem u papirnatim vrećicama i na svaku vrećicu napišem kaj je unutra. Ko apoteka :nata
Okus je puno bliži originalu, tako bih rekla. Možda ne baš nužno intenzivniji. Ovisno od začina do začina. Origano je sigurno intenzivniji sušeni, kao i kadulja. Bosiljak smrznuti ima jednu ružnu osobinu a to je da listovi izgledaju opareni kad se odmrznu pa je dobar samo za kuhanje. Nije baš apetitlih u npr salati.
Najbolji za zamrzavanje je timijan. Identičan kao i svjež.
I kopar isto ali ga je bolje nasjeckati pa onda smrznuti u posudicama kao i npr vlasac. Eh da i vlasac je odličan za zamrzavanje.


Ooooo, hvala :klanja

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 13:32

baš sam ošišala neki dan vlasac, ono ima ga ko grmlje...oprala osušila i sasjeckala i u zamrznula. ja ga volim i sušenog. timijan imam cijele godine u tegli na balkonu.

a jesen....volim bundeve :mrgreen ali ih kuham samo za sebe. osim buča, buče može..i tikvice (imam još patišona na vrtu za varivo)
danas sam utrpala sve povrće iz frižidera (paprika, tikvice, patliđani, paradajz, češnjak, luk mladi, puno bosiljka i lišća peršina i celera) ukrčkala i uz tjesteninu i parmezan odličan ručak i cikorija na salatu (zapravo dvije vrste radiča ali to je ista obitelj...)

sutra je juha od štrukli, zapečeni rezanci sa sirom i salata raznorazna.

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 14:06

I kopar isto ali ga je bolje nasjeckati pa onda smrznuti u posudicama kao i npr vlasac.

Ovako sam i ja prije, fino uredno, samo zlicicom zagrabim koliko trebam, no bakica na trznici mi je rekla da se kopar mora zamrzavati cijeli. Nisam primjetila neku razliku, no od tada ga vise ne sjeckam.

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 16:14

Zamrzavala sam ja njega i cijelog pa sam se poslije ziva napatila oko rezanja. Izgubis sigurno pola količine kopra (i duplo više vremena) ako ga sjeckaš smrznutog.

Zaboravila sam da ružmarin i lovor je potpuno bespotrebno zamrzavati (a nije da nisam probala :lol ) i najbolje je ako se uopće ne peru začini jer ti nikada ne možeš tako dobro osušiti nakon pranja, kao kad ih smrzneš suhe.

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 16:33

Adorabla je napisao/la:najbolje je ako se uopće ne peru začini jer ti nikada ne možeš tako dobro osušiti nakon pranja, kao kad ih smrzneš suhe.

I šta sad da radim s bosiljkom? Da ga perem ili ne?

Najeli smo se punjenih paprika i tikvica, a najviše je svima prijala satala - krastavci, paradajz, zelena salata, poriluk, bosiljak, paprika, tikvica :liza

Re: Kuhamo u listopadu

01 lis 2015, 18:29

pa bakterije eventualne će se smrznuti, kaj ne ?! :mrgreen :lol :plavusa
brijem da se može u papirnatom obrusu relativno dobro osušiti.
ja operem, i sve sjeckam...onak zgodno mi je :kima

Re: Kuhamo u listopadu

02 lis 2015, 08:12

Olja nemoj radje ako nije bas da trebaš.
Kad opereš uvijek ostane malo vode na začinima pa onda naravno ta voda kristalizira i unisti listic kod odmrzavanja. Ali to je tvoj izbor :dunno
Koliko te smeta ili koliko je potencijalno nezgodno da smrzneš bez pranja.

Majo, kako koja bakterija. Neke su rezistenetne na smrzavanje, neke nisu.

Re: Kuhamo u listopadu

02 lis 2015, 08:16

pileća juha, pohana prsa, neko povrće (ne znam što ću danas naći) + umak od gljiva s tagliatellama

Re: Kuhamo u listopadu

02 lis 2015, 08:17

Budući da raste na balkonu koji gleda na park i šumu, a ne na prometnu ulicu, mislim da ga neću onda oprati :)
Hvala ;)

Kod nas je danas na meniju pizza

Re: Kuhamo u listopadu

02 lis 2015, 15:24

Pohani kruh, paradajz

Re: Kuhamo u listopadu

04 lis 2015, 10:19

Jucer spinat, pohani kruh i kuhani krumpir.
Danas pileca juha sa povrcem, pureci medaljoni na pekacu, rizi bizi, francuska i zelena salata. Krempita.

Re: Kuhamo u listopadu

04 lis 2015, 10:25

danas gov juha, šnicli i vratina na roštilju, prilog i salatu još smišljam

Re: Kuhamo u listopadu

04 lis 2015, 13:01

Jucer pecena piletina i krumpir, kupus salata.
Danas juha, skuse s rostilja, blitva s krumpirom.

Re: Kuhamo u listopadu

04 lis 2015, 14:02

Jucer grah i poderane gace.
Danas teleca juha iz zamrzivaca, peceno pile i mlinci.
Sutra grah od jucer i pecene debrecinke.

Re: Kuhamo u listopadu

04 lis 2015, 14:44

Jucer je bila pizza.
Danas - Juha od bundeve sa pancetom, pečeno pile s krumpirima, pohani patlidžani, rikula salata, tiramisu.

Re: Kuhamo u listopadu

04 lis 2015, 15:24

Mirci je napisao/la:Danas - Juha od bundeve sa pancetom.

isto :hahaha
i saltimbocca, plus pire i matovilac
za sutra slatki kupus sa bulgurom i mesom

Re: Kuhamo u listopadu

04 lis 2015, 16:13

Subota - juha, pečene krmenadle, pomfrit, cikla, kečap
Nedjelja - pileća juha s jetrenim noklicama, roštilj, salate (pečene paprike, paradajz), savijača s jabukama

Re: Kuhamo u listopadu

04 lis 2015, 16:39

pileca juha; umak od gljiva, przena pileca jetrica i bulgur; pome; amaretto torta za desert

Re: Kuhamo u listopadu

04 lis 2015, 18:26

jučer juha od junetine junećih kostiju i ostaci štruklove juhe i štrukli od dan prije + salata +kuhana junetina i sos od hrena :liza
danas ručak vani :rodj
sutra mahune varivo i pečeni krmići

Re: Kuhamo u listopadu

04 lis 2015, 18:48

Jucer cekin pile i riza jasmin i brokula ( ledo)- jedva cekam svjezu.Danas teleca koljenica juha i leso,tikvice leso sa masl.uljem i bijelim lukom,krompir- pecen u rerni uvaljan u kukuruzno brasno(poznat kod nas kao dijetalni peceni krompir,ali je fenomenalan i podgrijan za veceru) i salata od rukole.

Re: Kuhamo u listopadu

04 lis 2015, 19:10

Jučer maneštra od bundeve i crvene leće, danas lazanje sa paradajz/krastavci salatom. Upravo sam u pac stavila juneći ramstek koji će sutra na grill tavu. Prilog riža i zelena salata.
Cure ovaj pohani kruh za ručak je meni nepoznanica. Poha se kao i meso?
Tema je zaključana