Sada je: 14 kol 2026, 17:07.

Tjestenina

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Tjestenina

PostPostao/la mala plava » 11 pro 2002, 12:46

Svrljam malo po netu, ubijam dosadu na poslu, pa sam "pastam" recepte koje sam pronasla. :kuglica <
><
>Zapečena tjestenina s 4 vrste sira <
><
>50 dkg tjestenine<
>1 paprika<
>1 tikvica<
>2 luka<
>40 g maslaca<
>100 g topljenog sira<
>150 g gaude<
>150 g gorgonzole<
>100 g ribanog parmezana<
>sol, papar<
><
>Skuhajte tjesteninu. Zagrijte peănicu na 200 stupnjeva. Nareţite luk, papriku i tikveice. Na 25 g masnoăe pirjajte luk 2 min, dodajte papriku i tikvice i prijajte jođ 3 min. Dodajte topljeni sir i mijeđajte dok se ne otopi. Umjeđajte tjesteninu. Izreţite gorgonzolu i gaudu na sitne komadiăe. Promijeđajte ih s tjesteninom. Sve stavite u vatrostalnu posudu, posipajte parmezanom, ostatkom maslaca i zapecite u peănici. <
>---------------------------------<
><
><
>Spageti s tunjevinom <
><
>40 dkg spageta<
>1 konzerva tunjevine<
>1 dl ulja (mjeđavina običnog i maslinovog)<
>1 konzerva narezanog paradajza<
>bosiljak, perđin<
>0,5 dl bijelog vina<
>parmezan<
>sol, papar, vegeta, čeđnjak <
><
>Na ulju preprţiti čeđnjak i kad poprimi boju izvaditi ga iz tave. Na ulje staviti paradajz i vegetu i dinstati dok tekuăina ne ispari. Zatim umijeđati vino, komadiăe tunjevine, bosiljak, papar i sol. Sve vrlo kratko prokuhati, te umijeđati perđin. Umak preliti preko đpageta i posipati parmezanom.<
>------------------<
><
><
>Zapečena tjestenina s purecim mesom <
><
>50 dkg tjestenine<
>1-2 salice pileceg ili pureceg mesa narezanog na kockice<
>2 luka<
>1 vrecica juhe od vrganja<
>ribani sir<
>sol, papar<
><
>Tjesteninu skuhati. Sadrţaj vreăice juhe do
o promijeđati s ľ l vode. <
>Sve sastojke osim sira promijeđati, posoliti, popapriti i staviti u namađăeni lim, posipati sirom i peăi u peănici oko 45 min.<
>---------------<
>Đpageti s piletinom <
><
>500 g đpageta<
>250 g piletine<
>2 luka<
>1 vreăica juhe od vrganja<
>parmezan<
>sol, papar<
><
>Đpagete napola skuhajte, pa ih ocijedite. Stavite ih u namađăeni pleh, dodajte im piletinu narezanu na manje kockice, vreăicu juhe od vrganja koju ste razmutilil u malo vode, posolite, popaprite, sve do
o izmjeđajte i na kraju posipajte parmezanom. Pecite u peănici 45 min.<
>-----------<
><
><
>Istarska tjestenina <
><
>40 dkg tjestenine<
>2 dl slatkog vrhnja<
>1 dl kiselog vrhnja<
>20 dkg gorgonzole<
>1 ţl majčine duđice<
>sol, papar<
><
>Tjesteninu skuhajte i iscijedite. Zatim je istresite u posudu na zagrijano ulje i izmjeđajte.<
>Posebno zakuhajte majčinu duđicu, 2 ţl vode, slatko i kiselo vrhnje, sol, pa dodajte gorgonzolu kad zakipi. Malo prokuhajte. <
>Tjesteninu prelijte umakom i lagano izmjeđajte. <
>----------------------<
><
><
>Zelena salata s tjesteninom <
><
><
>225 g tortelina od spinata<
>110 g graska<
>1 glavica zelene salate<
>6 ţl jogurta<
>2 ţl limunovog soka<
>sol, papar<
><
>Skuhajte torteline i grasak i to izmjesajte s ostalim sastojcima. <
><
> <i>Edited by: IvanaFM at: 17/8/05 21:22<
></i>
mala plava
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Rezanci, krpice, njoki

PostPostao/la Many » 31 kol 2005, 23:13

<
>by JANA<
><
>Rezanci i krpice: Hrpicu oštrog
ašna staviti na dasku, napraviti u sredini udubinu i u nju razbiti jaje. Posoliti i zamijesiti. Ako je premekano, dodati još
ašna, ako je pretvrdo, još jedno jaje. Tijesto ne smije biti pretvrdo da se može do
o razvaljati, ali ne smije biti ni premekano da se ne bi trgalo. <
><
>Njoki: Skuhati nekoliko krumpira u slanoj vodi, kuhani krumpir zdrobiti na dasci i ostaviti da se malo ohladi. Dodati
ašno, jaje i malo soli, umijesiti mekano tijesto. Napraviti 'kobasicu' debelu poput prsta i izrezivati valjčiće. Neki vole rezati tupom stranom noža da izgledaju kao jastučići, a neki pak (Talijani) svaki komad još pritisnu plosnato postavljenom vilicom za ukras. <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

Re: Tjestenina

PostPostao/la Natasa36 » 02 ruj 2005, 12:57

Evo moje tjestenine sa 3 sira:<
><
>Umak: u vrhnje za kuhanje stavim fete /recimo trećinu do pola one Sireline), 1 gorgonzolu i parmezana, pustim da se otopi i poveže.<
><
>Soli ne treba, stavim papra i majčine dušice.<
><
>Može se i na kraju umutiti 1 žumanjak sa malo vrhnja pa i to dodati, bude kremasto.<
><
>Pomiješam tjesteninu i umak. Uz to ide bijelo vino.<
><
>No, kad to radim, tjesteninu ne ocijedim skroz, nego da bude vlažna, onda se umak na tjestenini ne slijepi (inače mi se znalo događati da izvrnem na tanjur pa se reže kao torta...) Mi sijecanj 2003<
><
>Ma sijecanj 2005<
><
><i></i>
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

Re: MOJA CARBONARA

PostPostao/la Natasa36 » 02 ruj 2005, 13:12

Evo CARBONARE kako ju ja radim. Samo oprez, nije za dijetalce... <
><
>Dakle:<
><
>na par kapi maslinovog ulja stavim 1 režanj češnjaka prerezan samo na 2-3 dijela, samo da aromatizira ulje. Kad je dao svoje, bacim ga van. Onda na to ulje bacim špek ili pancetu sitno narezanu, recimo koliko u šaku stane i prepržim. (e tu već sve počene fino mirisati). Na to izlijem vrhnja za kuhanje oko 2,5 dl, smanjim vatru, pa dodam malo fete, 1 gorgonzolu i malo parmezana, a najbolje je ako se ima svježeg ribanca, npr. Grana Padana. Malo papra, majčine dušice. Na kraju, neposredno prije posluživanja umutim 1 žumanjak umiješan sa malo vrhnja. Al pustim da se žumanjak "skuha", sa tim jajcima se nikad ne zna...<
>U međuvremenu se skuha tjestenina. Ocijedim, ne do kraja.<
>Mi volimo kad je sve pomiješano, a može se servirati tjestenina prelivena umakom, kako vam je draže (to ljepše izgleda).<
><
>Uz to do
o ide bijelo vino a u nuždi prođe i do
o pivo...<
><
>Zapravo je dosta
zo gotovo, duže traje da sve sve nareže na kockice nego sama priprema...<
><
>Dobar tek! Mi sijecanj 2003<
><
>Ma sijecanj 2005<
><
><i></i>
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

Zeleni rezanci sa škampima-by dsivec

PostPostao/la Many » 07 ruj 2005, 16:52

Zeleni rezanci sa škampima<
>--------------------------------------------------------------------------------<
> Zeleni rezanci sa škampima<
>1/2 kg ociscenih repova škampa<
>maslinovo ulje<
>4-6 reznja česnjaka<
>3 dl mlijela<
>1 zlica sirnog namaza<
>1-2 zlice paradajza u tubi<
>0,3 konjaka<
>sol, papar, persin (list)<
><
>Na ugrijanom ulju poprziti repove skampa, preliti konjakom i zapaliti.<
>Zaliti mlijekom, dodati nasjeckan česnjak i persinovo lisce, rajčice i namaz od sira i ostavite da prokuha. Dodati malo parmezana .<
>U umak umjesajte zelene rezance koje ste prije toga skuhali. <
>Začinite paprom i dosolite.<
>Dobar tek.<
><
>pozdrav,<
>barbara s <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

Musaka od makarona-by Olivera

PostPostao/la Many » 07 ruj 2005, 22:54

Musaka od makarona<
><
>Potrebno je:<
>- 750 g mesanog mlevenog mesa, 4 manje glavice crnog luka<
>- 4 kasike ulja, 3-4 paprike, so, biber, 200 g pavlake<
>- 2 jajeta, 500 g spanaca, 2 cena belog luka<
>- 500 g makarona, 2 paradajza, 50 g struganog sira (ementaler)<
>Iseckati pola kolicine luka, dodati mleveno meso i prziti na dve kasike ulja. Dodati so, biber, i papriku. Skinuti sa sporeta, a u posebnom sudu umutiti pavlaku i jaja, posoliti, pobiberiti i dodati mesu. Sve izmesati.<
>Ocistiti spanac i isitniti. Beli luk iseckati na sitno zagrejeti ostatak ulja i i na njemu dinstati spanac, luk i beli luk. Sve zajedno dinstati oko 5 minuta i posoliti i pobiberiti po ukusu. <
>Skuvati makarone u slanoj vodi i do
o isprati u hladnoj vodi.<
>Zagejati rernu na 200 C. Uzeti vatrostalnu pravougaonu ciniju i u slojevima redjati makarone, spanac i meso. Poslednji sloj treba da budu makaroni. Paradajz iseci na kriske i poredjati preko poslednjeg sloja makarona. Posuti struganim sirom i peci oko 40 minuta. <
>Pri kraju pecenja zaliti sa 2,5 dl mleka i 2 jajeta i zaciniti solju ukoliko nije dovoljno slano.<
><
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

lazanje-by Hajdi

PostPostao/la Many » 01 lis 2005, 00:04

Kupi od Barille lazanje koje se ne kuhaju, gore na kutiji imaš recept za lazanju s povrćem. <
><
>Lazanja s mesom otprilike ide ovako:<
><
>Nasjeckani luk ispržiš na maslinovom ulju, dodaš mljevenu govedinu i miješaš da ne ostane ništa sirovo - vidiš po boji mesa. Dodaš češnjak, sol, papar, začine po ukusu (peršin, bosiljak, ružmarin ... ), kašu od rajčica (Pomi ili nešto slično) i malo vode ako je potrebno i lagano dinstaš 45 minuta. U meso se mogu dodati i nasjeckana mrkva, grah ili neko drugo povrće. <
><
>Bešamel umak napraviš tako da zagriješ maslac, na rastopljenom maslacu ispržiš
ašno, sve zaliješ mlijekom i miješaš miješaš da se ne rade grudice sve dok se ne zgusne. Potraži neki recept s točnim omjerima! Na kraju možeš dodati malo soli i papra, naribati muškatnog orašćića, a stavlja se čak i sok od limuna.<
><
>Uzmeš pravokutnu posudu u kojoj ćeš peći, najprije je zaliješ bešamelom, pokriješ dno pločicama tijesta (malo izlomi pločice da ti pokrije sve), opet bešamel pa meso, pa krušne mrvice, pa tijesto pa bešamel pa meso pa mrvice, pa tijesto pa bešamel pa mrvice i parmezan. To se peče možda 40 min na 220 - ali za ovo nisam sigurna, pogledaj na kutiji.<
><
>Kad izvadiš - pazi vruće - počekati koji minutu da se malo ohladi i onda posluži. Dobar tek! <
><
>Ako kupuješ obične pločice koje se kuhaju, nagnjavit ćeš se puno .. pa se to slijepi pa ..... uglavnom ja samo Barillu koristim.<
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

NABUJAK OD MAKARONA by ask for it

PostPostao/la IvanaFM » 14 stu 2005, 01:39

NABUJAK OD MAKARONA <
><
>za 3-4 osobe<
><
>75 g kratkih makarona<
>rastopljeni maslac<
>3 žlice sušenih krušnih mrvica<
>4 žlice maslaca<
>1 žličica samljevene paprike (slatke a može i malo čilija)<
>40 g bijelog
ašna<
>300 ml mlijeka<
>75 g sira (po želji....ja stavljam gaudu) naribanog<
>50 g parmezana,naribanog<
>sol i papar<
>3 jaja,odvojeno<
><
>Kuhajte makarone prema uputstvu na omotu.Do
o ih ocijedite i odložite.Zagrijte pećnicu na 150°C.Premažite rastopljenim maslacem unutrašnjost posude za nabujak i ravnomjerno je prekrijte krušnim mrvicama,otresavši suvišak.Stavite u tiganj maslac,papriku i mlijeko pa pustite da polako uzavre,neprestano lupajući mješavinu dok ne postane glatka i gusta.Umak neka lagano vrije 1 min,zatim ga skinite s vatre i umiješajte sireve da se rastope. Do
o začinite i smiješajte s makaronima.Ulupajte žumanjke .Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa jednu četvrtinu žlicom lagano ulupajte u mješavinu kako bi postala rastresita.Metalnom žlicom pažljivo umiješajte preostali bjelanjak pa sve pretresite u pripremljenu posudu za nabujak.Pecite u sredini pećnice oko 40-45 min,dok nabujak ne uzađe i ne poprimi zlatastosmeđu boju.Sredina bi trebala blago podrhtavati, a iznutra bi nabujak trebao biti pomalo kremast.<
>Zgotovljeni nabujak morate poslužiti istog trena,jer će se inače vidno slegnuti. <
>Bruno 10.10.2002.<i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

TORTILJE S PARMEZANOM by mala plava

PostPostao/la IvanaFM » 15 stu 2005, 23:56

TORTILJE S PARMEZANOM<
><
> 3 mjerice sojinog proteina u prahu ( VEGE FUEL ďż˝ Twinlab)<
> 1 �a�a kiselog vrhnja (20% masno�e)<
> 1 �a�a sojinog mlijeka (200 ml.) � ( �Alpro� soja, bez �e�era )<
> 1 velika �lica sjemena lana<
> 1 velika �lica sjemena sezama<
> 4 velike vrhom pune �lice ribanog sira Parmezana<
> 1 velika �lica suncokretova ulja<
><
>Mikserom ili pjenja�om do
o istu�i jaja, zatim postupno dodavati ostale sastojke i sve do
o izmije�ati. Velikom �licom zagrabiti tijesto i stavljati u zagrijanu teflon tavu. Tijesto odozgo malo pritisnuti �licom da se oblikuju okrugle tortilje veli�ine dlana i ispe�i sa obje strane da postanu zlatno sme�e i hruskave.Od ukupne koli�ine dobit �ete oko 30 tortilja.<
><
>Ove tortilje imaju vrlo malu koli�inu ugljikohidrata ( ukupna masa ima oko 10 gr. ugljikohidrata).<
>Sastojci od kojih su izra�ene ove tortilje su izuzetno va�ni i zdravi za ljudsko tijelo.<
>Sir Parmezan sadr�ava najvi�e kalcija od sve druge hrane. Sjemenke lana obiluju Omega-3 nezasi�enim masnim kiselinama koje �tite krvne �ile od ateroskleroze. Proizvodi od soje sadr�e najkvalitetnije biljne bjelan�evine za izgradnju i obnovu stanica u tijelu.<
><
>Nekoliko tortilja, (najbolje uz neku salatu ), mogu sa�injavati kompletan o
ok.<
>Ispe�ene tortilje mogu u hladnjaku stajati par dana, a mogu se i zamrznuti i po potrebi vaditi i zagrijati u mikrovalnoj ili obi�noj pe�nici.<
>Dozvoljeno je u toku jednog dana pojesti svih 30 tortilja, ali treba imati na umu da ste tako u tijelo unijeli 60 gr. �istih bjelan�evina, pa u ostalim o
ocima trebate jako reducirati , ili �ak izostaviti unos ostalih bjelan�evina ( ovisno o svojim ukupnim dnevnim potrebama) <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Tjestenina s povrcem by mala plava

PostPostao/la IvanaFM » 16 stu 2005, 00:11

TJESTENINA S MIJESANIM POVRCEM<
><
>Sastojci:<
>400 gr cjelovite tjestenine<
>2 glavice luka<
>2 zelene paprike<
>1 patlid�an<
>1 mlada tikvica<
>2 raj�ice<
>1 �e�anj �e�njaka<
>50 gr naribanog sira Ementalera<
>ulje, Vegeta, papar, sol<
><
>Na zagrijanom ulju popr�iti kosani luk i �e�njak, a zatim dodati o�i��ene i na rezance narezane paprike, oguljenu tikvicu, raj�ice i patlid�an narezane na kockice. Pirjati da teku�ina iz povr�a ispari. Posoliti, popaprati i posuti Vegetom.<
><
>U me�uvremenu tjesteninu skuhati (10 min.) u dosta kipu�e vode i ocijediti. Tjesteninu zatim istresti na zagrijano ulje i promije�ati da se ravnomjerno naulji.<
><
>Potom sjediniti pirjano povr�e i kuhanu tjesteninu te lagano na vatri izmje�ati. Usuti u posudu za poslu�ivanje i posuti naribanim Ementalerom<
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

LOSOS LAZAGNE-by Mirna

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 19:45

LOSOS LAZAGNE-by Mirna <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>LOSOS LAZAGNE<
>1,5 litra bešamela malo rjeđeg<
>špinata cca 250-350gr očišćenog (cca 500gr neočišćenog)<
>jedna folija fileta lososa (ja mislim da je 10deka)<
>pola kutije tijesta bijelog za lasagne.<
>Slaže se po istom principu kao i sve lasagne samo ide red bešamela, red lososa, red špinata pa opet bešamel i tijesto i tako dalje.<
>Peče se u rerni na 250 cca 40min (ovo je sve odoka jerbo je moja rerna jako, jako, jako stara).<
><
><
><
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

lazanje -by anamaria

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 19:46

lazanje -by anamaria <
>Ja se ovako bavim suhim lazanjama - lijepo uzmem lavor, ulijem u njega vruću, vruću vodu i poslazem lazanje onak lijevo-desno. Nakon desetak minuta ih pocinjem slagati u protvan, a one s lijepo malo razmeksaju i rastegnu pa ih mozes fino slagati i rezati nozem ako treba. Za to vrijeme namakanja taman napravim besamel.<
>Ondak, kad radim mesne lazanja, stavljam tijesto, meso, mozzarella, besamel pa ispocetka. Na kraju tijesto i puuno besamela(tak 1 cm debelo) i gore parmezan.<
>Cesto kombiniram mesno-povrtne, znaci dva sloja mesa, a u sredini sloj povrca (obicno tanko narezem tikvice i zdinstam s malo cesnjaka, ali moze i mrkva, mahune,, poriluk) - onda ih mozes puno vise pojesti a da ti ne padnu teško.<
>U meso obavezno crveno vino, al ja ne stavjam pravi paradajz jer mi onda ispadne vodeno nego onaj iz tube.<
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

Musaka od makarona-by kassio

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 19:53

Musaka od makarona<
><
>Potrebno je:<
>- 750 g mesanog mlevenog mesa, 4 manje glavice crnog luka<
>- 4 kasike ulja, 3-4 paprike, so, biber, 200 g pavlake<
>- 2 jajeta, 500 g spanaca, 2 cena belog luka<
>- 500 g makarona, 2 paradajza, 50 g struganog sira (ementaler)<
>Iseckati pola kolicine luka, dodati mleveno meso i prziti na dve kasike ulja. Dodati so, biber, i papriku. Skinuti sa sporeta, a u posebnom sudu umutiti pavlaku i jaja, posoliti, pobiberiti i dodati mesu. Sve izmesati.<
>Ocistiti spanac i isitniti. Beli luk iseckati na sitno zagrejeti ostatak ulja i i na njemu dinstati spanac, luk i beli luk. Sve zajedno dinstati oko 5 minuta i posoliti i pobiberiti po ukusu. <
>Skuvati makarone u slanoj vodi i do
o isprati u hladnoj vodi.<
>Zagejati rernu na 200 C. Uzeti vatrostalnu pravougaonu ciniju i u slojevima redjati makarone, spanac i meso. Poslednji sloj treba da budu makaroni. Paradajz iseci na kriske i poredjati preko poslednjeg sloja makarona. Posuti struganim sirom i peci oko 40 minuta. <
>Pri kraju pecenja zaliti sa 2,5 dl mleka i 2 jajeta i zaciniti solju ukoliko nije dovoljno slano.<
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

POHANE PALAČINKE (PIROŠKE)-by Solea032

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 20:24

Dakle, osim već ispečenih palačinki potreban nam je nadjev od svježeg kravljeg sira (npr. 35-40 dag) kojem dodamo jedno jaje i 1/2 čašice vrhnja te posolimo i do
o izmješamo.<
><
>Svaku palačinku premažemo, 2 stane malo prebacimo i zarolamo palačinku tako da dobijemo "tuljce" od 10-ak cm.<
>Stavljati ih u jaja pa u mrvice i peći na tavi (sa svih strana) ili u fritezi (bolje ) dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju.<
><
>Služiti vruće uz tartar umak (u umaku obavezni sitno, sitno sjeckani kiseli krastavci !!!!)<
><
>-Savjet iskusne domaćice (moje mame ) - ispanirati više palačinki pa spremiti u ledište za drugi put!!!!<
><
>Ja to nikada nisam uspjela jer pojedemo palačinke još prije nego postanu piroške , a kad jednom dobiju oblik piroški onda nema toga što bi ostalo za led <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

palacinke-by sanjascibajlo

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 20:25

Daklem, palačinke su već sve na
oju, pa ih punite sitno narezanom pečenom piletinom (ili nekim drugim pečenim mesom - ako vam je ostalo od prijašnjeg o
oka - može i kuhano meso...), sitno reckanim kiselim krastavcima, malo kiselog vrhnja...malo naribanog tvrdog sira...mmmmm.... itd - "mašta može svašta" - što god vam dođe pod ruku, a da je prigodno za ovu kombinaciju... može i prešana šunka... Dalje - sve isto kao i gore - zarolate ih u sarmice, i pohate... Uz to, naravno, majmuneza ili tartar umak.... <
>I jedete...jedete... do beskraja! <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

PAČALINKE-by jasmina01

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 20:26

PAČALINKE<
> kad smo kod palacinka, nedavno mi je frendica otkrila foru s punjenim palacinka (slicno mex.tortillama, koje sam pokusavala napraviti, ali mi uvijek ispadnu pretvrde pa ih nemrem zarolat jer puknu)<
>1.napravite palacinke malo deblje nego obicno i slane(ja ih napravim 10 za nas dvoje pa ostane za navecer ili drugi dan)<
><
>2.istovremeno s palacinkama u velikoj teflonskoj tavi (ili bilo cemu drugom, ovak ne zagori, i ne moras podlijevati) prvo kratko poprzi 1/2 pilecih prsa (izrezane na kockice) i izvadi sa strane, pa u istoj tavi na malo ulja prziti dosta dugo (20-ak min,dok skroz ne uvene)veliku glavicu luka (izrezanog na kolutice), po jednu zelenu, zutu, crvenu papriku (stapici ili kolutici), pred kraj dodati tikvicu (tanke kolutice), crni ili crveni grah iz konzerve (ne citavu konzervu, bit ce previse) i kukuruza iz konzerve koliko volis, dodas u sve to piletinu koju si vec prije poprzila i jos kratko sve skupa peces , dodas sol, cili, papar i skines s vatre<
><
>3. palacinke punis tom smjesom, zarolas i slazes u malo nauljeni protvan (onaj klasican dublji)<
><
>4.10-ak min peces u pecnici (180), na kraju dodas prelijes s 3 vrhnja i jos par minuta u pecnicu (pazi da ti se ne presusi)<
><
>-kasnije mozete dodavati i izbaciti kaj god zelite, kombinirati svasta, sve bu bilo fino, ako radite u teflonu ne trebate podlijevati vodom, bit ce ukusnije, probajte ovo, bas je super <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

Nudelauflauf-by Darijab

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 20:53

Nudelauflauf<
><
>Za 2-3 osobe<
><
>tjestenina (najb. Barilov rigatone ili penne)<
>20 dkg sunke/sunkarice<
>3 jaja<
>1 ˝ slag/vrhnje za kuhanje<
>1 ˝ kiselo vrhnje<
>30 dkg ribanog sira <
>sol, papar, muskatni orascic<
>maslac<
><
>Dok se kuha tjestenina izrizi sunku na kockice. Jaja, vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje, sol, papar, muskatni orascic, zajedno sve izmiksas Kad tjestenina bude gotova procidi je i uzmi vatrostalnu posudu koju napunis malo tom tjesteninom, onda stavis red sunke malo sira, red tjestenine pa sunke i malo sira i na kraju ostatak tjestenine. To sve polijes onom smjesom od jaja i vrhnja i posipas ostatkom sira. (sto vise sira to bolje a moze se zu sunku dodati i malo ajvara). Komadice maslaca poredati na vrh svega.To sve poklopljeno staviti u spaher na jedno 220 ° da se pece jedno 20-30 min. Nakon toga makni poklopac i peci jos jedno ca 5-10 min. <
><
>To vam je
z i super rucak ili vecera, muz mi se davi u tom. <
><
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

lazanje s lososom-by Mirna

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 21:09

lazanje s lososom-by Mirna <
>Moras imati lososa onog susenog, rozog, moze i vakumiran, ma moze i svjezi ali onda stvarno besamel mora biti rjedji. Jesam ga s besamelom?! Ali cuj ja lazanje ne volim ako nema besamela. I slazes redove spinata pofurenog u vodi i do
o ocijedjenog i malo lososa. Dodas naravno bijeli luk (ja ga za tu priliku skuham u besamelu pa poslije odstranim jer moji ne vole bijeli luk) i malo muskata u spinat. I onda opet redove lijepo slazes; tijesto, spinat, losos, sir i opet mozes svaki red zaliti besamelom (zadnji put mi se MM zalio da mu je to premlijecno) ili samo na kraju ali onda ostavi spinat da ti bude kasastiji i obavezno da ti odstoji sve skupa sredano u frizideru. <
><
><
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

lazanje s gljivama i spinatom-by Mirna

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 21:10

lazanje s gljivama i spinatom-by Mirna <
>što se tiče ovoga s gljivama radi se s špinatom. Red gljiva, red špinata i posipa se sirom. Samo se na kraju zalije s bešamelom i još nariba sira. I dolje na dno bešamel prema tips and tricks. Samo sad ti bešamel mora biti nešto gušći da se ne pomiješa s redovima nego samo da bude na kraju.<
>Ja znam umjesto ribanog sira koristiti onu ricottu, a samo gore naribam parmezana odnosno podravca, kak mi se taj dan hoće. <
><
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

lazanje-by Mirna -Tips & tricks

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 21:11

lazanje-by Mirna -Tips & tricks <
>Tips & tricks<
>Kad radite besamel "pretjerajte" i radite otprilike s cetvrt Zdenikinog maslaca na litru mlijeka i dodajte
asna samo onoliko da se ne zgruda, jer se onda niti mlijeko nece zgrudati.<
>Na protvan ne stavljjte masnocu nego red besamela pa red tijesta pa besamel pa meso pa besamel pa parmezan i ponovno tijesto pa besamel itd....<
>Ja inace za lazanje napravim uvijek besamela s 2 litre mlijeka.<
>I uvijek kad radite lazanje napravite malo vecu kollicinu, koristite svjeze meso pa zamrznite jer su jos bolje kad se izvade nakon par dana iz zamrzivaca.<
>Ostale tajne ne odajem. To su samo moje tajne. <
><
>Onda dalje tips & tricks.<
>Ja meso za lazanje uvijek uzmem teletinu i nikad ne koristim gotove suge nego dodam na kraju oguljene paradajze (ili smrznute pa onda ne moram guliti jer se sami ogule)<
>Eh a sada najbolji tip i trick samo za tebe many, ostali neka ne čitaju <
>kada radiš lazanje s gotovim tijestom nikada nemoj složiti pa odma peći nego ostavi da ti stoji u frižideru pa onda peci jer se tijesto onda do
o razmoči pa nije tvrdo niti žilavo.<
><
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

MANYAKALNA TJESTENINA -by many30

PostPostao/la Many » 06 pro 2005, 21:12

MANYAKALNA TJESTENINA -by many30 <
>MANYAKALNA TJESTENINA !!!<
>evo jedan zgodan recept,a vi mi pomozite da mu damo ime.mi smo odusevljeni.ovako.potrebno je:<
>--šamponjoni (svježi) 500gr.<
>--stisnute šunke u crijevu 150 gr.<
>--vrhnje za kuhanje 500mgr.(ali nemora se sve staviti)<
>--jedno jaje<
>--glavica crvenog luka<
>--3-4 češnja bjelog luka<
>--sol<
>--ulje (maslinovo)<
>priprema:<
>gljive do
o oprati i isjeći na tanke listiće,luk i jedan i drugi očistiti i isitniti što je moguće više.staviti luk da dimsta.<
>kad luk do
o omekša staviti gljive i stišati vatru da ne zagori (jer gljivama treba malo da puste vodu).vode se nimalo ne sipa.<
>za to vrijeme isjeći na trakice šunkicu i kad su gljive pred kraj ubaciti šunkicu,posoliti,popapriti (vegetu ne podnosi...provjereno) i dodati vrnje.kad je skroz gotovo ubaciti cjelo jaje u to i žicom sve do
o izmješati.jaje cjelu masu malo stisne.<
>mi to obično jedemo s špagetima,makaroni ili ovisi šta ko voli.<
><
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

Pileće lazanje -by mala plava

PostPostao/la Many » 11 pro 2005, 01:55

Pileće lazanje <
><
>250 g tijesta za lazanje<
>2 dl pileće krem juhe<
>2 žl narezanog luka<
>220 g mljevenog pilećeg mesa<
>7 dl pirea od paradajza<
>250 g svježeg sira<
>120 g naribane mozarelle<
>70 g parmezana<
><
>Skuhajte lazanje prema uputama na pakovanju, osijedie. Isplahnite ih u hladnoj vodi i ponovo ocijedite. <
>Pomiješajte pileću krem juhu sa sirom tako da dobijete glatku masu. <
>Na ulju popržite luk, dodajte mljeveno meso i lagano pirjajte. Dodajte pire od paradajza i pustite da kuha na laganoj vatri. <
>Vatrostalnu posudu namažite maslacem, stavite lazanje, na to meso, prelijte smjesom od sira i juhe, pa ponovo stavite lazanje. Završite s lazanjama. Na njih stavite ribanu mozarellu i parmezan i pecite 20 min u pećnici na 180 stupnjeva.<
>-------------<
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

NJOKI-by rimaithor

PostPostao/la Many » 25 vel 2006, 19:53

NJOKI 10 dag ostrog
asna<
><
>10 dag glatkog
asna (prosijati!!!)<
>Posebno zakuhaj 3 dl vode s jednom çajnom zlicicom soli i 7 cajnih zlicica ulja (moze pola od toga maslinovog ulja)---dodaj
asno, kad se ohladi (da ti bude mlako) dodaj 1 jaje i jednu jusnu zlicu bijelog baby griza. <
>Od toga zamijesis tijesto, rezes ga na 1 cm debele i cca.3-4 cm duge "njoke" (rukama oblikujes valjuske!!!) stavljaju se odmah kuhati (da se ne slijepi) kuhas dok ne isplivaju!!!A ako zelis zamrznuti njoke, po
asni ih malo vise, poslazi na ravno (dasku ili tacnu) pokrij vrecicom i zamrzni, drugi dan preseli u najlon vrecicu. <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

Lazanja-by Ida

PostPostao/la Many » 25 vel 2006, 20:03

Lazanja<
>Tjestenina za lazanju - 9 listova (ili po zelji)<
>Besamel sos (instrukcije ukljucene)<
><
>Sa mesom<
>Mljeveno meso ~ 500gr<
>Mrkva<
>Crni luk – pola glavice<
>Paradajz sos<
><
>Bez mesa<
>Tikvice – par komada<
>Mrkva – par komada<
>Crni Luk<
>Paradajz <
>Patlidzan<
>Crvena paprika<
>Paradajz sos<
><
>Povrce sitno isjeckamo i dinstamo (prvo ide luk, pa mrkva i onda sve ostalo i meso) i kad je gotovo zalijemo paradajz sosom i pustimo da se krcka da sos postane malo gusci (razrijedim ga kad zalijem da se onda moze zgusnuti).<
><
><
>Besamel sos<
>U medjuvremenu napravim zaprsku od par kasika putera i
asna i kad je gotova zalijem je mlijekom i mjesam na srednoj vatri dok ne provrije. Kad provrije sklonim da se ohladi i prekrijem plasticnom folijom. Time je besamel sos gotov.<
><
>Poredam listove tjestenine za lazanju u pomascenu tepsiju (koristim one staklene, vatrostalne) i po tome sos od povrca/mesa, na to malo besamela, pa opet red tjestenine i tako dok se sve ne istrosi. Na vrh stavim malo mladog sira (cottage cheese) i narendam mocarele da pokrije. Tepsiju pokrijem aluminijskom folijom i stavim u ugrijanu rernu 400F da se pece oko 30 minuta. Pred kraj skinem foliju da se sir zapece. Mljac!<
><
>Ovo je do
o jelo za “provuci” povrce ukoliko ga ukucani ne vole. Mozete staviti bilo sto, ovo je samo ideja.<
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

Lazanje s mesom by Hajdi

PostPostao/la IvanaFM » 26 vel 2006, 18:34

Lazanja s mesom <
><
>Nasjeckani luk ispržiš na maslinovom ulju, dodaš mljevenu govedinu i miješaš da ne ostane ništa sirovo - vidiš po boji mesa. Dodaš češnjak, sol, papar, začine po ukusu (peršin, bosiljak, ružmarin ... ), kašu od rajčica (Pomi ili nešto slično) i malo vode ako je potrebno i lagano dinstaš 45 minuta. U meso se mogu dodati i nasjeckana mrkva, grah ili neko drugo povrće.<
><
>Bešamel umak napraviš tako da zagriješ maslac, na rastopljenom maslacu ispržiš
ašno, sve zaliješ mlijekom i miješaš miješaš da se ne rade grudice sve dok se ne zgusne. Potraži neki recept s točnim omjerima! Na kraju možeš dodati malo soli i papra, naribati muškatnog orašćića, a stavlja se čak i sok od limuna.<
><
>Uzmeš pravokutnu posudu u kojoj ćeš peći, najprije je zaliješ bešamelom, pokriješ dno pločicama tijesta (malo izlomi pločice da ti pokrije sve), opet bešamel pa meso, pa krušne mrvice, pa tijesto pa bešamel pa meso pa mrvice, pa tijesto pa bešamel pa mrvice i parmezan. To se peče možda 40 min na 220 - ali za ovo nisam sigurna, pogledaj na kutiji.<
><
>Kad izvadiš - pazi vruće - počekati koji minutu da se malo ohladi i onda posluži. <
>Bruno 10.10.2002.<i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Lazanje by MalaSierna

PostPostao/la IvanaFM » 10 ožu 2006, 17:03

Lazanje by MalaSierna<
><
>mljeveno meso (oko pola kile)<
>glavica luka<
>cesnjak po zelji<
>persin, sol, papar, lovorov list, ruzmarin<
>2 dl crnog vina<
>zlica Vegete<
>pasirana rajcica<
><
>na ulju pirjati sitno nasjeckani luk i meso (negdje na pola pirjanja dodajem i naribanu mrkvu do dvije, skuzila sam da mi je tako ukusnije). Kad meso omeksa, a tekucina ispari dodati nasjeckani cesnjak i persinov list, lovor, ruzmarin, rajcicu, vegetu, a na kraju i crno vino pa sve zajedno pirjati jos neko krace vrijeme.<
><
>Besamel:<
>6 dag maslaca<
>5 dag
asna<
>0,5 l hladnog mlijeka<
>muskatni orascica<
>2 zlice ribanog parmezana<
>2 jaja<
>sol<
><
>Na rastopljeni maslac stavi se
a�no, malo ga poprziti (ne smije postati tamno), zaliti hladnim mlijekom i kuhati mijesajuci (najbolje pjenjacom da se ne naprave grudice). Dodati muskatni orascic i malo soli. Kad je gotov, malo ga ohladiti, a onda umijesati parmezan i jaja.<
><
>Kako ja koristim tjesteninu koja se ne kuha, slazem po redu: donji sloj je malo besamela, pa red tjestenine, red mesa, na to stavim par kriski sira (podravec, tilzit, edamac, gouda...koji god), malo vrhnja za kuhanje i besamel, pa opet tijesto i tak do kraja... na kraju, ako imam, stavim mozzarele i zalijem sve vrhnjem u koje sam umutila jedno jaje...<
><
>Pecem sve u pecnici negdje oko pola sata, u biti dok lijepo ne porumeni.<
>Ove su dosta 'jake' jer ima puno vrhnja, ali nama su super... <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Lazanje s gljivama i spinatom by adorabla

PostPostao/la IvanaFM » 10 ožu 2006, 17:06

Lazanje s gljivama i spinatom by adorabla<
><
>Red gljiva, red spinata i posipa se sirom. Samo se na kraju zalije s besamelom i jos nariba sira. I dolje na dno besamel prema tips and tricks. Samo sad ti besamel mora biti nesto gusci da se ne pomijesa s redovima nego samo da bude na kraju.<
>Ja znam umjesto ribanog sira koristiti onu ricottu, a samo gore naribam parmezana odnosno podravca, kak mi se taj dan hoce. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Lazanje s lososom by Adorabla

PostPostao/la IvanaFM » 10 ožu 2006, 17:08

Lazanje s lososom by Adorabla<
><
>Moras imati lososa onog susenog, rozog, moze i vakumiran, ma moze i svjezi ali onda stvarno besamel mora biti rjedji.<
>I slazes redove spinata pofurenog u vodi i do
o ocijedjenog i malo lososa. Dodas naravno bijeli luk (ja ga za tu priliku skuham u besamelu pa poslije odstranim jer moji ne vole bijeli luk) i malo muskata u spinat. I onda opet redove lijepo slazes; tijesto, spinat, losos, sir i opet mozes svaki red zaliti besamelom ili samo na kraju ali onda ostavi spinat da ti bude kasastiji i obavezno da ti odstoji sve skupa sredano u frizideru. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Tjestenina s kozicama i lososom by daniela32

PostPostao/la IvanaFM » 10 ožu 2006, 17:13

Tjestenina s kozicama i lososom by daniela32<
><
>Preprzi na malo maslaca odmrznute kozice (valjda je u vrecici 20 dkg, ja stavim cijelu), dodaj 10 dkg nasjeckanog dimljenog lososa, dodaj vrlo malo soli, malo persina i jos manje bosiljka, zatim ulij 3-4 dcl slatkog vrhnja za kuhanje. Uz ovo najbolje idu siroki rezanci (Pappardelle) ili ako ih nemas, onda uski (Tagliatelle). Svak sebi na tanjuru dodaje parmezan po zelji.<
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Tjestenina s kozicama ili plodovima mora by Selma27

PostPostao/la IvanaFM » 10 ožu 2006, 17:15

Tjestenina s kozicama ili plodovima mora by Selma27<
><
>na maslinovom ulju preprzim malo crnog i bijelog luka, persuna, dodam malo bibera, crvene paprike i svijezeg paradajza, i na kraju malo bijelog vina, i vegete..kad to ukuha dodam odmrznute iscjedjene plodove mora ili kozice i iskljucim ringlu ali ostavim da se kuha jos 5-10 minuta...sve promjesas s tjesteninom ili rizom. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.