Sada je: 25 srp 2026, 21:38.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la Marto » 15 svi 2007, 19:38

Evo friške apsolutne početnice! :bye Uvik vas svi bombardiraju istim pitanjima pa ni ja neću bit izuzetak :mrgreen: Evo naše priče:
Mali na Bebimilu 1 od 8.dana života (ukratko, bija glaaadan, mlijeka bilo jedva 30ml iz obje, nije se stvorilo ni nakon 3 ipo miseca šta san forsirala cice uz Bebimil...). Danas ima 5mj i 5 dana, osim tu i tamo u zadnje vrime šta bi mu dala da lizne moju jabuku/krušku, ništa osim 5 obroka Bebimila (150-180ml) nije jea. Čajeve izbjegavam (samo kad ga triba "zavarat" da produljin vrime između obroka ako smo npr. vani), vodu smo naučili (ja se nadam) piti i na žličicu i na bocu (al nakon par gutljaja, 20ak ml, to postaje igra). Pedijatrica se složila da sa dohranon ne triba prije 5mj života i da do najmanje 6mj možemo ostat na Bebimilu 1. Okolina me bombardira primjerima dohrane od 4mj, pa i dojene djece. Eto, ja krećem sa 5. Al polako. Danas san uzela jabuku (u čije podrijeklo želim virovat), nož i žličicu i krenila u akciju :cool Nožem sastrugala malo, stavila na žličicu i idemo: Mali se gadi, melja po ustima, proguta i oče još! Pa opet isto, čudan izraz na licu, mljackanje, nekad izgleda da se guši, al hrabro nastavlja dalje i izgleda da voli jabuku! :3srca
E sad, mene zanima, koliko vas je za ove houm mejd kašice, a koliko za kupovne? (ja san vagala, vagala, i odvagnila da bi ovu "vulgaris" varijantu) Onda me zanima, jel mislite da je ok počet sa 5mj i nešto dana s obziron da nije dojena beba u pitanju? Jel dobar početak sa jabukom? I najvažnije šta me zanima: jel jebuku dajem između obroka, tako da u ovom slučaju onda uvodim 6. obrok ili postepeno zamijenim jedan obrok mlijeka sa voćem? :stup :a? To ne razumin!
:juhu
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 15 svi 2007, 20:40

sandra, ne znam po čemu rade, ali definitivno bi trebalo uzeti u obzir više faktora. alergenost je jedan od tih. treba uzeti vrijeme potrebno za razgradnju proteina u aminokiseline (o tome ovisi zadržavanje hrane u želucu i njen prolaz korz cijeli probavni trakt), utjecaj na bubrege, jetru i žuč, pa i stvaranje plinova (kod malenih može biti dosta nezgodno i bolno). velika većina djece nije alergična, ali ima puno hrane koja im "teško pada".

marto, na tvom mjestu bi čekala još jedno dva tjedna. naribana domaća jabuka je jedan od boljih izbora za početak dohrane (netko preferira voće, netko povrće, netko žitarice, osobno mislim da nitko od njih ne griješi sve dok se drži namirnica koje su na listi za početak).
ja bi mu kašicu dala kao početak obroka. dovoljno je do dvije jušne žlice + bočica koliko želi. nemoj istovremeno sa početkom dohrane skočiti i na teže mlijeko.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 15 svi 2007, 20:53

zaboravila sam napisati za marelice i breskve. one su alergeni. zapravo, breskva puno više i ja je ne bi davala bar do godine dana, pogotovo ne domaću. marelice mogu sa 8-9 mj, ako se ne varam.
hrana iz staklenke je toliko prerađena da gubi i dio hranjivih sastojka, ali i dio alergenosti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Sandra77 » 15 svi 2007, 22:52

Hvala Eli!
:hug
Necu vise ni ja davati breskvu, dala sam joj 2 puta do sada, ali iz teglice. Reakcija nije bilo.
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la NINANJA » 15 svi 2007, 22:54

Samo da 'pohvalim' svoju debeljucu (vagana jučer, ima 8 i pol kila :shock: i 6 i pol mjeseci) koja se na sve stepava i kao 'diže joj se želudac', onak, ko da bu povraćala....
Samo cicu prizna. Jučer i danas.
I dalje misli kak je dojenče i cica na zahtjev. Zato i je debela i sretna :mrgreen:
Al' sutra je novi dan.
Probala bum joj dat kupovnu kašicu. Kaj drugo :dunno kad kuhano povrće neće (tikvice je do prekjučer obožavala), a ni jabuku ni bananu ni krušku (ona joj je osim korabice od početka :puke )
fantazija je divna baš zato što bi se možda mogla ostvariti
NINANJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 15 svi 2007, 23:29

Ninanja, ne zelim ti kvariti tvoj ponos s tvojom debljucom :luv , ali vjeruj mi da ima puno bebaca koji su kudikamo tezi, i sa 6. mjeseci imaju i preko 10kg.
Moj je bio u toj dobi nesto tezi od tvoje curice, nije mi izgledao debelo, dohranu je jako lose i sporo prihvacao (tek mu se s 7,5 mjeseci dogodio klik), u glavnom je dojio. To ti pisem zato da ne odustanes od home made kuhinje, barem ne jos sada. Cini mi se puno prerano zakljuciti da ona tikvice ne zeli. Ne zeli ih sada, to ne znaci da joj nece za 2 tjedna biti mrak dobre. Probaj onda s mrkvom, pa u nju dodaj tikvice.

Marto, ja sam uvijek za home made kasice, no u tom slucaju trebala bi provjereno znati od koga kupujes voce/povrce, da to nije prskano nicim, nego kakosekaze iz organskog uzgoja. Ako nisi sigurna onda radje za pocetak kupovne kasice.

Sve ostalo si cula od eli.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Nico » 15 svi 2007, 23:36

Cure evo mene opet s pitanjima.
Moja M. za tri dana puni 9 mjeseci. A po pitanju dohrane se nije puno toga promjenilo. Ima jedan obrok, i to voce, ostalo doji. I to voce nekak pojede, ne bas odusevljeno, ali pojede. Uglavnom su to hipp kasice jer mi je trenutno tesko nabaviti voce provjerenog porijekla, ali cim dodjem do njega dobivati ce to.
Pokusavam uvesti rucak. Ne ide nikako. Proba prvu zlicicu (valjda se nada da je voce), namrsti se, ispljune van, cesto joj se digne zeludac na povracanje. Kuham joj svasta, povrce primjereno za njenu dob, danas recimo mrkvicu, korabicu, krumpir i malo ribe, kap maslinovog. Probala razne kombinacije, guscu kasicu, rjedju, rijetku kao juhu, bez maslinovog, samo povrce bez ribe, gnjeceno vilicom, skroz zmiksano - reakcija uvijek ista. Kuham joj svaki dan, mada iskreno neda mi se i gubim volju s obzirom da ona nece nista.
E sad, jeli tih njenih 9 mjeseci sad vec previse za samo 1 obrok (tj vise medjuobrok jer voce nije pravi obrok)? Je li sad vec polako vrijeme da se malo vise potrudim da ona pojede rucak - tipa da joj mijesam voce u povrtni rucak (iskreno to ne bih rado radila, voljela bih da prihvati okuse povrca bez da ga mijesam s vocem)? Ili da odustanem od rucka pa probam sa zitaricama za dorucak recimo? Mada prije kad sam joj kuhala razne zitarice, nije htjela jesti, osim ako sam ubacila puno voca u to.
Pitam sve ovo jer zbilja imam osjecaj da ona moze jos mjesec, dva ili vise ovako. Ne djeluje mi mrsavo, nismo se dugo vagali, ali onako prije bih rekla da je buckasta beba.
Decko - listopad '03
Curica - kolovoz '06
Nico
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la teutonija » 15 svi 2007, 23:38

Mi papamo isključivo doma rađeno ,znači ručak kuhamo ,a voće miksamo svježe ,i jela je marelicu ,prvo Hippovu, a sad i kupovnu i sviđa joj se i nema reakcije ,i kolko mi se čini tu na tablici dohrane ide od 7 mjeseci,pa kak sad ne smije :conf :dunno

Sad za par dana spremamo se napasti trešnju :mrgreen: ,samo da još malo dozori ,jedva čekam da ih zmiksam ,njami,ona je mali požderuh i znam da će joj biti fino. :cool

I meseo jedemo kupljeno ,piceka imam domaćeg ,a neki da smo probali puretinu isto Vindon ,nikad čula za meso u prahu :dunno

Hipp isto hoće al hoće i domaće i odlučial sam se za to ,Klara nije htjela i jela je samo hipp.smeta me kod njihovih voćnih kašica što su pune šećera ,marelica ,breskve ...ko pekmez se , :ne

U doma rađeno ne dodajem ništa ni sol ni šećer ,biram slatko voće ,ak je kiselkasto dodam malo banane i zato preferiram svježe voće iako je teško znati porijeklo.
za trešnje znam ,u vrtu se crvene ,mljac :mrgreen:
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la eli » 16 svi 2007, 08:22

sandra, ako nema reakcije na breskve, možeš joj ih davati. mojoj i sada, kad je veća, breskve pojačaju osip od znoja.

ninanja, moja je bila mrvicu krupnija od tvoje i dohranu je prihvatila naglo, sa sedam mjeseci i odmah dva obroka (jeste da je bila prisiljena jer sam se vratila na posao). do tada je jezikom gurala žlicu. ako ti se baš žuri sa klopom, probaj joj uskratiti podoj tako da je zabaviš još nekih pola sata sat pa ponudiš kašicu na gladno. tikvice fino pašu i u palenti.

nico, samo strpljivo.

teutonija. trešnje oguli i probaj joj dati na komadiće, ne miksane. što se prije nauče na različitu konzistenciju hrane, to bolje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 16 svi 2007, 12:07

ELI-ak ogulim kožicu i izvadim košticu ,iscuri sok i od trešnje ne ostane niš. ;-)

A kakva je ona papalica njoj niš ne smeta ni komadići ni ak je izmiksano ,ona jede sve. :mrgreen:

Miksam štapnim mikserom ali samo dva tri puta provrtim tak da nije skroz kašasto.

Čim skuži da radim klopu poludi i da idem ribati ili gnječiti vilicom rogi bi joj narasli dok čeka u sjedalici. :cool

Trešnje mislim izmiksati dobro, neoguljene i dodati npr jabuku grubo usitnjenu i kuhanog prosa.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la eli » 16 svi 2007, 12:10

da, to ovisi i tipu trešnje. one od moje mame nisu jako sočne i kožica im se lako guli noktima (zarežeš i povučeš). to je jedino što je moja prije prvog rođendana pojela, a da nije savršeno jednolično smiksano. :dunno

wow, pa ti imaš već spreman recept. :5
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 16 svi 2007, 13:35

Marto, ako se ne varam ti si iz Splita?
u tom slučaju, ako želiš bebi davati domaće jabuke, u trgovini "Zdravi bili" u dnu Radunice (onaj dio bliže pazaru), možeš kupiti jabuke iz eko-uzgoja. prošlo ljeto su imali i šljive i raznog povrća, a možeš i naručiti kod njih da te čeka jer se brzo sve proda (obično utorkom dobijaju voće)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Marto » 18 svi 2007, 13:59

Fala na savjetima svima! :3srca
Eli, ipak smo počeli sa dohranom :dunno al pomalo, dva dana san dala malo jabuke, pa sad dva nisam... Kako mi se poklopi ritam hranjenja i spavanja (jer mi je sin veeelika spavalica :mrgreen:). Nigdi mi se ne žuri. Da se odmah ogradim: da je moja beba kojom srećom isključivo dojena, ne bi počela prije 6mj! Ovako, znam sve, znam da smo mogli još malo pričekat, al je pritisak okoline velik :baba stalno slušam kako dojene bebe oko mene počinju dohranu sa 4-4,5 mj :shock: kako oni šta počnu ranije već u našoj dobi kreću na meso :shock: kako to da dohrana počinje sa 6mj vridi samo za dojene (naša pedijatrica je rekla da je ok počet sa 5- i to na moje inzistiranje, al nije niti spomenila 6mj)... Općenito sam šokirana koliko su ljudi nemaju pojma, kako su mame neinformirane. Eto, tako mi ipak počinjemo maaalo prije, al ćemo polako. Namirnice koje spadaju u onu prvu skupinu (da se uzimaju sa 6mj) ja namjeravat rastezat sve do 7 mj, kao da smo počeli sa 6. Zasad jabuka, još danima. A onda ću vas tu tlačiti šta dalje :mrgreen: :wink :juhu
Ina, da iz St-a san, baš super, nisam znala za tu butigu pa ću skoknit i ćirnit šta ima.
Faaaala! :bye
Zadnja izmjena: Marto; 18 svi 2007, 14:19; ukupno mijenjano 1 put/a.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la NINANJA » 18 svi 2007, 14:16

slika svima!

tanjabb - ma, nisam ja zaključila da ona ne želi tikvice za stalno, al' ono - zbilja me iznenadila kak nije htjela jest...znam da treba malo pričekat, pa onda opet ponudit, al' baš me iznenadila :dunno
I, drži ju to nejedenje od ovog ponedjeljka :shock:
Nema veze, samo nek cica :up ; ne mislim joj ni uskraćivat podoj ili preskakat kad ju tolko voli slika
A i kašice mi je lakše kuhat/delat doma, ove kupovne su 'za izlaske' ;)
/to sam zaključila nakon napisanog posta/

Palentu još nismo ni probali, napisala mi je Teutonija da u DMu ima dječje palente, a ja nikak da odem do DMa :oops: , no to bum joj za 7 mjeseci ponudila (slijedeći tjedan). :mrgreen:
fantazija je divna baš zato što bi se možda mogla ostvariti
NINANJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja » 20 svi 2007, 10:37

dakle, Marta slabo jede mada me to i ne muci previse jer sisa...
a i sestra joj je takva bila...

nego, primetila sam da joj je stolica zelena, (ono bas zelena, tamno zelena) kad jede bananu... pa makar to bile i mikrokolicine, i bilo da je sveza banana ili ona u kombinaciji s drugim povrcem iz kupovnih kasica. izbacila sam joj bananu ali je juce otela mm jedan mini-zalogaj i - sledeca kaka je bila zelena!
znam da banana nije od presudne vaznosti za ishranu deteta te dobi i nece joj nista faliti da je ne jede, samo me interesuje je l' to lici na neku, kao, alergijicu na banane??
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la teutonija » 20 svi 2007, 23:01

NINANJA-
napisala mi je Teutonija da u DMu ima dječje palente
ne dječje nego Bio :mrgreen:
OLJA-kakica kad jedu banau jest zelena ,mislim da je to normalno. :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la olja » 21 svi 2007, 12:36

stvarno je normalno?? :shock: auuu, al sam ispala onda glupa!! :lol
ne, bez zezanja, ne secam se da je Nini ikad kaka bila zelena od banane, a ona gotovo nista drugo do nekih 10 - 11 meseci i nije htela da jede (a i sve ostalo sto bi pojela, bilo je kombinovano s bananom :roll: )...
ali, ako je to normalno i ok, i nije neki znak za uzbunu, onda cu poceti i njoj da kombinujem sve moguce i nemoguce s bananom, posto vec odbija hranu i poslednje vreme... :nana
hvala!! :bye
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Marto » 30 svi 2007, 11:22

Evo mene opet :mrgreen:
Nakon više od tjedan dana gratane (ribane) jabuke i onda 4 dana gratana jabuka + mlada mrkvica (Hippova) i to manje-više uspiješnog hranjenja :roll: pitam se kako dalje (znam, ne žuri mi se nigdi, nemamo još 6 mj a sve namirnice u toj skupini razvlačit ću kao da smo počeli dohranu sa 6, dakle do 7 mj života). Više bi volila da nisu kupljene kašice u pitanju. Valjda će brzo kruške. A i mlade mrkve i tikvice domaće al to je ručak, šta je onda sa voćem? :dunno To ne razumin, kad se može dat i voće i "ručak"?
Možda da dam žitarice u voće? I koje?
Dosta čitam da daju bananu prije 7 mj, smi li se?
Koliko pitanje... :conf
Fala unaprid! :bye
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 30 svi 2007, 11:47

banana se smije, ali teško pada na želudac i ja je nisam davala jako jako dugo.
u prvih par mjeseci djeca nemaju ručak ili doručak kao mi, već samo isprobavaju namirnice. budući da ti je beba još mala, idi polako. možeš još raskuhanu rižu pomještati ili sa jabukom ili sa mrkvom.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mif » 31 svi 2007, 13:53

Samo jedno pitanjce. Kako to da se blitva i špinat smiju tek sa 11 mjeseci i zašto piše max 2 sata nakon branja?
A i drugo pitanjce (ipak su 2 :oops: ) Da li je ok raspored:
U 8 cica
11:30-12 voćna kašica
15:30-16 ručak povrće i uskoro meseko
18:30-19 cica
22 cica
i noćni koliko ih već bude - cica...
Naime ovaj raspored mi više paše zbog njihovog spavanja (za razliku od onog doručak u 10 i ručak u 2) pa se pitam samo da li ima neki razlog zašto se ručak djeci daje tako rano (obzirom da bi moje baš u to doba spavale).
17.11.2006. - Luna i Tara
mif
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Septembar75 » 01 lip 2007, 18:20

Moje djete dobilo 2 zuba i ja odlucila da joj dam malo krompir pirea koji sam naravno sama napravila.
I eto mi smo krenuli sa dohranom ovaj puta ozbiljno :mrgreen:
slikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslika
Septembar75
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mamidji » 04 lip 2007, 13:29

mif je napisao/la:Naime ovaj raspored mi više paše zbog njihovog spavanja (za razliku od onog doručak u 10 i ručak u 2) pa se pitam samo da li ima neki razlog zašto se ručak djeci daje tako rano (obzirom da bi moje baš u to doba spavale).

ovo i mene zanima?

imam jos jedno pitanje: kada se i po kojem principu uvodi drugi obrok dohrane? jer vrijedi ono pravilo: smatra se da je dijete prihvatilo obrok dohrane kada uz taj obrok vise ne trazi cicu? mi naime, jos uvijek ponekad znamo uz kasicu (a pogotovo ako se radi o povrtnoj varijanti) i sisati....
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 04 lip 2007, 13:50

ne znam zašto taj raspored. nama je bio praktičan, ali ne vidim razloga zašto ručak ne bi bio u 16. :dunno

drugi obrok uvodiš kada ti se čini da djetetu sisa nije više dovoljna, tj. u to doba sve češće traži sisati.
obrok smatraš prihvaćenim kada pojede onoliko koliko si si ti zacrtala. moja je do deset mjeseci žestoko sisala i nakon količinski pristojnog obroka, ako sam ja bila blizu. kad sam bila na poslu, nije joj falilo. :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 04 lip 2007, 14:14

mif - o blitvi i špinatu smo već jako puno pisali. uglavnom, koliko god zeleno, lisnato povrće zbog nekih tvari bilo zdravo, zbog drugih nije preporučljivo baš za male bebe. tu prvenstveno mislim na nitrate i na oksalnu kiselinu kod špinata.
druga zabluda s tim špinatom je da je bogat željezom. e pa, nije! :)
njegovo najveće bogatstvo je u folnoj kiselini, željeza ima svega 3mg/100gr

što se tiče rasporeda voćnog obroka i ručka kod tvojih cura, meni se čini sasvim OK. ne može se djecu ukalupiti u neke sheme. moja, na primjer, jee voće također oko 11.30-12 i ručak oko 15.30-16 jer obično spava do 9h, nakon toga pojede doručak i voće malo kasnije. sada spava i kad se probudi, dobit će ručak :)

mamidji - dobro si shvatila ovo za uvođenje drugog obroka :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mif » 04 lip 2007, 16:46

Joooj baš vam hvala na odgovorima :vi

Eli, baš dobro da si spomenula ovo vezano uz nacicavanje, obzirom da moje cure isto nakon ručka žestoko sišu i izgleda kao da tome nema kraja(iako pojedu pun tanjur povrća i čini mi se da bi i odraslome bilo dosta), pa sam se već pitala kako će biti kad odem raditi. Nekako mi je glupo ne ponuditi im da sišu jer nakon voćne (između voćne i ručka) više ne sišu, pa mi izgleda predugo a uvijek se pitam kaj ak su žedne i sl...

Još sam vas htjela pitati kad se djetetu može dati tzv finger food. Naime moje curke zadnjih tjedan dana grabe rukama u zdjelice i tanjure iz kojih ih hranimo i trpaju u usta a ono se sve lijep cijedi :mrgreen: pa se pitam nije li to možda neki znak da bi one same jele. Općenito, koje veličine mogu biti ti komadići jer malo me strah da se ne zadave s tim.
17.11.2006. - Luna i Tara
mif
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 04 lip 2007, 16:57

mif, curice su ti još male pa imaju potrebu dosta sisati i lako moguće da još ne piju puno vode pa zato često sisaju.

ja sam se vratila na posao kad je moja imala sedam mjeseci i odjednom je prihvatila voće oko 10 i ručak oko 13, s time da sam oko 11i30 dolazila doma kako bi sisala. funkcioniralo je super. vikendom sam joj i nakon obroka nudila sisu i ona je na sito još i sisala.
sa 10 mj i par dana je zaštrajkala i od podoja su nam ostali samo oni za uspavljivanje, za jutarnje buđenje i eventualno jedan noćni (ako bi se ja probudila pa joj ponudila).
neka djeca postepeno smanjuju sisanje, neka to rade naglo i u skokovima tako da ne možeš previše predvidjeti. budi sretna što su prihvatile žlicu, pa im nedostatak sisanja na zahtjev nakon godine dana neće faliti.

možeš im odmah dati finger food, ako su zaniteresirane. raskuhane komadiće povrća veličine kao pola malog prsta. neće se zagušiti ako je dobro skuhano. super je to što su zainteresirane za samostalno hranjenje. negdje pred prvi rođendan, slobodno im daj žlicu. ima djece koja jako jednostavno i brzo nauče sama jesti, a ima ih koje roditelji godinama moraju hraniti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la lilly » 04 lip 2007, 19:17

Kad mogu ribizle, u vrtu samo što nisu dozorile, a nemrem ih naći u nijednoj tablici?
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mamidji » 04 lip 2007, 23:51

hvala curke za odgovore a kad ste vec tak ljubazne mogu ja zagnjaviti jos malo, ha :mrgreen: ?!
eli kad smo kod toga koliko si ja zacrtam da bi trebao popapati, imam pitanje! a koliko je kolicinski ok za obrok dohrane 7 mjesecnog Malishana? evo primjera radi ja sam mu danas napravila vocnu kasicu od 1 banane (malo manje od cijele, srednje velicine), 1 kruske i 3 male marelice (to je bilo izmedju 250 i 300 ml)! i to je sve pojeo! nakon toga mu nisam ni nudila cicu i slijedeci put je sisao za 4 i po sata :shock: ! prije nije trazio i spavao je! negdje sam citala da je vocna kasica samo medjuobrok i da nakon toga dijete treba imati slijedeci obrok vec nakon 2 sata? jel to neko pravilo il kaj?
zanima me jos da li je nuzno da se jabuke i kruske tj. opcenito ovo malo tvrdje voce skuha prije nego se napravi kasica? ako je - zakaj je to tako?
ja sam naime davala svjezu jabuku i krusku koje nisam kuhala pa me sad frka da nisam nekaj zaribala :oops:
i jos samo da pitam za tresnje i visnje .... po tablici bi mu ih vec mogla poceti davati a ne znam jel bi i to sitno voce trebala guliti ili ne? cini mi se dosta nezgodno to guljenje ak je voce malo mekse i zrelije ...???
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 05 lip 2007, 08:13

moja je u toj dobi jela upola manje obroke i izdržala bi još par sati (nikad nije tražila jesti, ali bi uvijek jela kad bi joj ponudili). na tvom mjestu ne bi mu davala preko 200g, bez obzira na apetit i gušt.
banana je jako teška i zato polako sa njom. baš pada na želudac.

voće je bolje ne kuhati. jedino ako primijetiš da ga muče grčevi ili teško prduca, onda možeš. ne treba guliti, ako su komadići kožice sitni i ako beba jede sa guštom (mnogi ispljunu cijelu žličicu kašice ako je unutra sitni komadić kožice).

ribizli idu oko prvog rođendana, kao i ostalo tzv šumsko voće.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Mamidji » 05 lip 2007, 09:03

eli thanks :mah !
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.