Sada je: 17 tra 2026, 19:21.

Autizam i metabolicki poremecaji

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

PostPostao/la Anni » 13 stu 2007, 14:11

moj sin je dobivao i terapije prije pocetka ljecenja biomdicinom..ja sam sa njim sjedila u prostoriji, dovela sam ga kao biljku, od njega se nije dobila nikakva kooperacija, mjesecima nije bilo nikakvog napredka, nekoliko tjedana nakon pocetka dijete me je njegova montessori terapeutica pitala sta smo sa njim napravili preko bozicnih blagdana? On je poceo suradjivat, gledat osobu u oci, pokazivao je znakove prisutnosti i kod nas je to bila prva karika u lancu.
Anni

PostPostao/la tam » 13 stu 2007, 14:13

Još samo da dodam, mnogo mi je roditelja na ovom forumu pomoglo sa svojim savjetima i iskustvima ( i na tome vam svima hvala), tako da sam ja odlučila voditi bitku na više strana odjednom (nalazi iz Pariza, defektolozi, pedijatri itd.). Rad s defektologom je nakon 2 tjedna pokazao rezultate, ali i nalazi iz Pariza su pokazali svoj udio u priči oko bolesti moga sina( uz niz sitnih naznaka od strane probavnog trakta koje tek sad retrogradno primjećujem). Vjerujem da je njemu to najveći uzrok problema jer je to jedan začarani krug. Zato mi prelazimo na dijetu jer vjerujem da će mu to pomoći, kao i defektološki tretmani i vratiti ga u njegovu razvojnu dob.
U svakom slučaju, javljat ću što smo postigli.
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 13 stu 2007, 14:17

fino razmisljas Tam, na svim podrucjima treba napraviti sta se najvise moze, jer autisticni poremecaj je kompleks poremecaja , radi se vjerojatno o genetskoj predispoziciji djeteta koje vec sa nekim imun deficitom dolazi na svijet ili ga stekne zbog jakih cjepiva, pesticida i otrova iz okolice itd. Biomedicinom se otklanjaju problemi metabolizma, a razno raznim terapijama tipa skolske medicine nadoknadjumeo ono sto su nasa djeca propustila i na taj nacin podupiremo njihov napredak.
Anni

PostPostao/la soma » 13 stu 2007, 14:21

ive3 je napisao/la:ja bih samo dodao da je to igra tipa koka-jaje, tj. sto je prva karika u lancu... i ne moze se sa sigurnoscu odbaciti ni prve ni druge, ali je isto tako ocigledno da nekima pomogne 'rad na metabolizmu' iako je to mozda i druga karika u lancu....

Ja mislimda nije ni vazno da li je koka ili jaje starije...
Ukoliko dodju nalazi koji odstupaju od referentnih vrijednosti mislim da treba poceti od njih, bar da se popravi ono sto je "trapavo" i za sta sigurno znamo da ne funkcionise...
Ne vrijedi lupati glavu o tome sta je do toga dovelo...
Ukoliko nalaz pokaze da dijete ima netoleranstnost na casein, jaje i jabuku(kao sto je npr bio nas slucaj) mislim da ne bi trebalo dvojiti da li mu te namirnice izbaciti ili ne...
Isto je i sa gljivicama, metalima...

Ja takodjer ne mislim da je u tome uzrok autizma, niti da ce dijete izaci iz zacaranog kruga takvim tretmanom. Ja vjerujem da mu najvise koristi dobra edukacija. Zapravo, JEDINO dobra edukacija. No, ovo mu moze pomoci da se dobro osjeca kako bi bolje moglo da uci...

Nekako to poredim sa neurotipicnim djetetom koje je inteligentno i napredno, ali cesto bolesljivo i malaksalo, pa mu samim tim i skola tesko pada...

O ovim diskusijama se lome koplja i na visokom naucnom nivou, pa mislim da nema smisla da se mi "obicni smrtnici" zamaramo i oko toga raspravljamo...

Biomedicinu treba shvatiti kao "ispomoc" dobroj, specijalnoj edukaciji djeteta...Tako je nekako ja dozivljavam...ne mislim da bi biomedicina ista pomogla ukoliko bi dijete sjedilo kuci i sa njime se ne bi radilo...
Ali u kombinaciji bi mogla dati dobre rezultate...
Mislim da i Ani to tako shvata, mada mozda ne kaze na takav nacin...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 13 stu 2007, 14:26

naravno da shvacam na takav nacin, moj sin uz medicinu dobiva trenutno dvije vrste terapija( logopediju i ergo terapiju9 i bude 8 sati dnevno u vrticu. Ja uvijek naglasavam da se treba raditi na vise strana , a iz naseg iskustva ponavljam da je pocetak izlaska iz autizma bila dijeta, zatim biomedicina, sve to pratimo unazad godinu dana timskim radom terapeuta i odgajatelja u vrzicu i postigli smo za sada divne rezultate i taj nacin cemo sprovoditi i dalje.
Anni

PostPostao/la elizabeta » 13 stu 2007, 14:32

Soma - svidja mi se kako razmišljaš :mah
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tam » 16 stu 2007, 17:04

Za one koji su presli na GFCF dijetu ili se spremaju, ne znam je li tko vec mozda spominjao, ali G-M Pharma je distributer bezglutenskog brasna i proizvoda Hammermuhle (imaju i druge proizvođače i proizvode za fenilketonuriju), znaju održavati tečajeve pripreme hrane, spominjali su mi u apoteci Melissa u Novom zagrebu. Site je http://www.g-m-pharma.hr i imaju slicice proizvoda.
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 16 stu 2007, 21:49

mi smo dugo koristili proizvode od Hammermühle i bili smo zadovoljni i sta se cijene tice tu su u rangu sa drugim proizvodjacima.
Pozdrav
Anni

PostPostao/la tam » 11 pro 2007, 23:08

Našla sam još jednu firmu s dobrim kruhom, Gea distribuira, ima ga u Billi, francuska je i zove se Valpiform.
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la noddy » 12 pro 2007, 08:43

Mi kupujemo kruh od firme Schar (u pojedinim ljekarnama ga ima kupiti,uvoznik je firma Preti),imaju i pekrasne bublice i keksiće i svašta nešto.u Mercatoru također imaju neke proizvode od Schara.
noddy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la soma » 12 pro 2007, 10:29

noddy je napisao/la:Mi kupujemo kruh od firme Schar (u pojedinim ljekarnama ga ima kupiti,uvoznik je firma Preti),imaju i pekrasne bublice i keksiće i svašta nešto.u Mercatoru također imaju neke proizvode od Schara.

Najiskrenije, meni su sve te namirnice koje su bez glutena i caseina toliko ruzne(narocito hljeb!) da me dusa zaboli sto to djeca moraju jesti...
Vidim da je i njima gadno...
Ja sam se odlucila da im svako jutro naprevim nesto kao palacinke, gdje pomjesam pola bezglutensko-pola kukuruzno ili heljdino brasno...
To im se svidja, pa jedu tokom cijelog dana...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 12 pro 2007, 13:41

mi pecemo sami kruh, pomjesam dvije vrste brasna, malo soli, pecilni prasak, voda i to je to...dosta je ukusan i mali ga voli jesti. na taj nacin ujedno izbjegavamo sve one E koji se nalaze u gotovim proizvodima.
Anni

PostPostao/la aragorn » 12 pro 2007, 15:50

Samo kratko da izvijestim.
Nedavno smo u sopstvenoj režiji poslali urin ponovo u Ameriku u Great Plains da vidimo gjde smo i šta smo uradili.
Radili smo samo test organskih kiselina, i to je prvi retest nakon onog od prije godinu dana kada smo sa ovom metaboličkom pričom i započeli.
Onda je test dao školske rezultate "autističnog" nalaza, tj. arabinoza (indikator dominacije Candide) izrazito visoka, a oxalati kao najopasniji popratni efekat čak drastično visoki!
Međutim, ovaj put nalaz arabinoze je bio uredan, a oxalati vrlo blizu gornjoj granici normale.
Sve u svemu nalaz mnogo bolji.
Toliko bolji, da je Danijela Helc, kad smo zajedno komentarisali nalaz, konstatovala da se rijetko kada tako brzo pokaže tolika pozitivna promjena.
Njena konstatacija je bila i da smo se očito dosta pravilno držali propisane dijete i preparata koje je preporučila.
Do neke mjere je tako, ali ne sasvim.
Naime, kao i uvijek napravili smo sopstvenu kombinaciju od ove metode, ali i još nekih koje smo u međuvremenu iskopali.
Naime, ne znam da li je iko od vas probao išta sa koloidnom srebrnom vodom?
Dalje, da li je iko od vas ikada imao iskustva sa ZAPPER-om, izumom Dr. Hulde Clark?
Radi se o električkom uređaju koji uništava parazite u tijelu (mišići, krvotok...), ali ne i iz digestivnog trakta i usta. Kako sam ja sebi to predstavio, antigljivičnim preparatima, probioticima i ostalim, mi smo se borili protiv parazita u probavi, ali tek kada smo "sastavili i sa druge strane" (po onoj iz narodne junačke pjesme "što propusti deli-Radivoje to dočeka mali Radojica") borba je postala istinski efikasna i rezultat je bio nešto efikasniji od očekivanja.
Jer namjerno smo uzorak poslali u Ameriku netom nakon nekoliko uzastopnih sedmica kure sa ZAPPER-om.
Rezultat nije izostao.
Možda se to slučajno tako poklopilo. Možda, ali ne vjerujem.
I što je najbitnije od svega, iako smo dosta drastično skresali šećer i kvasac, kikiriki i ostale "zabranjene" namirnice u Lukinoj ishrani, NISMO bili toliko drastični koliko ta dijeta zaghtijeva po knjigama, i to mi je od svega najdraže.
Dakle, naše iskustvo pokazuje da nije neophodno da se primjenjuju tako radikalni potezi i dijete maltretira, a da se ipak postigne uspjeh. Oduvijek sam osjećao da je to tako, a sada smo to i potvrdili. Za sve postoji način.
Vidjećemo šta će dalje biti.
A ako me pitate kakvi su efekti u Lukinom svakodnevnom životu, mogao bih da nabrajam napretke veće i manje, ali ja jednostavno više ni trunčić ne sumnjam u to da ćemo zajednički doći do cilja, tako da i ne primjećujem više te napretke kao nekada. Jednostavno, za mene je život sa našim dječakom sasvim nalik na normalan (iako za nekog možda to još ni izbliza ne bi bilo tako), i jednostavno postupamo prema njemu kao prema nekom ko ima malo drugačiji i osobeniji ritam razvoja, ali i kao prema djetetu koje NEZADRŽIVO NAPREDUJE NA SVIM POLJIMA, i za koga nemam više ni trun sumnje da li će ili neće na kraju uspjeti.
Kada? U svoje vrijeme.
I moram nešto da naglasim.
AUTIZAM, tj. ono što nauka tako zove nije bolest ni poremećaj, nego puka posljedica NEČEGA, i može imati mnoštvo različitih pa nekad i sasvim nesrodnih uzroka!
Dokle god se autizam promatra kao jedan jedinstven sindrom, neće biti pravog razumijevanja niti pravog univerzalnog uspjeha u borbi s njim.
Ali nema nade da će se do tog istinskog razumijevanja doći, dok se čovjek ne prestane posmatrati na dosadašnji polovičan način.
Mnogo će se para i vremena potrošiti u istraživanja, koja će davati tek djelimične i dijelom zadovoljavajuće rezultate.
Zato predlažem svim roditeljima da se prestanu pouzdavati SAMO doktore i stručnjake (govorim onima koji nisu ovo do sada shvatili).
Naša djeca su nešto sasvim drugo od pukih specijalnih razvojnih slučajeva i osoba sa određenim ograničenjima, kako se tretiraju.
Ona su naši učitelji.
I tek će to da budu.
Kratko, rekoh :).
Ja ne umijem kratko :) :).
Svako dobro
Goran
Milicin i Lukin tata
aragorn
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 12 pro 2007, 15:59

o metodi Hulda-Clark sam dosta citala, ona ima metode ciscenja organizma od parazita( fixirana je na parazite) i te su metode dosta teske, na djetetu ih ja ospbno nikada nebih isprobavala, za zapper nemam informacija, a za koloidalno srebro isto nisam puno dobrog procitala? Zasto Vi razmisljate o tim metodama kod Vaseg sina?

pozdrav
Anni

PostPostao/la soma » 12 pro 2007, 16:12

Mene je ovo samo potsjetilo da sam zeljela ostaviti jednu informaciju, kopiracu je i na temu o homeopatiji, ali neka je i ovdje, nekome mozda posluzi...
Moja kcerka ima epilepsiju i zeljela bih da kazem roditeljima cija djeca su sa tom dijegnozom ili izvjesnim neuroloskim tegobama da ne bi smjeli koristiti koloidni rastvor, tj srebrnu vodu, jer u kombinaciji sa antiepilepticima moze dovesti do napada i cjelokupnog pogorsanja stanja.
Pored toga treba takodjer biti oprezan i sa nekim homeopatskim pripravcima...Npr uz lamiktal ne bi trebalo piti red yeast, evening primrose...i tako za svaki lijek...
Pokusacu da nadjem sajt na kom ima pregledno za sve antiepileptike i homeopatske pripravke...
Vjerujem da je tako i sa drugim bolestima, tj lijekovima.
Pretpostavljam da dobar homeopata to zna, ali nije zgoreg da i mi roditelji se o tome informisemo...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la soma » 12 pro 2007, 16:16

Aragon,
ovo kako ti opisujes da dozivljavas svoga djecaka po meni i jeste zapravo jedini pravi nacin. U Americi i edukacija djece poput nase ide samo dotle da se oni osposobe da budu funkcionalni i da razumiju osnovne socijalne odnose, ali se ni slucajno ne dozvoljava da se time mijenja njihova osobnost ili potiskuju neki njihovi kvaliteti...
To je narocito izrazeno kod visokofunkcionalnih pojedinaca,narocito onih koji imaju neke savantske osobine(odredjene nadprosjecne sklonosti).

Tamo cak i ne govore da je autisticno dijete "bolesno", kao sto to cujemo kod nas, nego da je "drugacije". Moram priznati da mi je to bilo jako cudno, iako mi se veoma dopada....
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dabilly » 12 pro 2007, 22:30

aragorne, ja svaki put nakon tvojih postova dobijem volju za životom koji će valjda jednom biti više od ovih svakodnevnih kidanja srca....ne kažem da mi je život totalno crn i tmuran, samo hoću naglasiti kako ovakvi rezultati daju snagu da se ide putem koji se čovjeku čini ispravnim...
"You're weird.
I like you."
Dabilly
ko lampica za bor

PostPostao/la martina mama » 13 pro 2007, 00:41

soma, ajde nadji taj site pa ga postavi ovdje. mene to zanima. red yeast je neka vrsta kvasca, je li to pivski kvasac? za sta se koristi srebrna voda?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la soma » 14 pro 2007, 14:24

martina mama je napisao/la:soma, ajde nadji taj site pa ga postavi ovdje. mene to zanima. red yeast je neka vrsta kvasca, je li to pivski kvasac? za sta se koristi srebrna voda?

Tako mi i treba kada obecam, pa ne znam poslije ispuniti obecanje!!!!
Pojma nemam gdje sam to citala...Znam da sam isla na
http://www.paceusa.org
http://www.eparent.com
to su forumi roditelja djece sa epilepsijom...
Pokusaj pretraziti, a i ja cu cim budem uhvatila malo vise vremena...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la soma » 14 pro 2007, 14:30

martina mama je napisao/la:za sta se koristi srebrna voda?

Srebrna voda ili koloidno srebro koristi se kao neki vid detoxikacije organizma...Navodno kao neka odbrana organizma od bakterija, virusa...To je obicna voda u kojoj ima odredjeni procenat srebra.

Prodavci kao mjerilo koriste cinjenicu da vladari na dvorovima u srednjem vijeku nisu oboljevali od kuge i ostalih zaraznih bolesti zato sto su jeli srebrenim kasikama i pili iz srebrenih casa...

Kod djece sa epilepsijom, navodno pretjerana koncentracija srebra u kombinaciji sa antiepilepticima moze da napravi problem...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 14 pro 2007, 16:25

soma, hvala. malo cu prosurfati. pitala sam i martinu homeopaticu. kaze da je o tome pposebno vodila racuna kod propisivanja terapije. sad u prvom mjesecu idemo opet kod nje pa ce mi pripremiti popis lijekova koji ne idu uz lamictal.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama1969 » 18 pro 2007, 16:07

Mi se dugo nismo javljali, ali nakon rezultata urina na peptide ( a uradili smo i intolerancije na različite namirnice) odlučili smo se naravno na GFCF dijetu. Na početku sam se jako plašila, jer ima tako puno onoga što dete ne sme jesti, pitala sam se - kako ćemo izaći sa ovakvim "menijem" na kraj?
Ali evo već mesec dana to sprovodimo i već vidim neke blage promene. Ujutru se budi odlično raspoložen, smiren je preko dana. Razvija maštu, fotelja je čas bankomat gde on ubacuje plastične novčiće, čas je zid gde on buši bušilicom i pravi rupe itd. (napominjem da su mu igre ranije bile krajnje jednostavne i bez nekog određenog "scenarija").
Ono što se i dalje održalo to su neke njegove "stereotipije" (npr kada uđe u stan on mora prvi dotaći vrata i upaliti lampu, kada ga neko poljubi, mama ga mora obavezno poljubiti na to mesto). Ali mi smo tek na početku, uporedo sa dijetom, dosta i radimo sa detetom, pa se nadam da će rezultata tek biti....
Uglavnom dijete se ne treba plašiti (mi smo bili u pravom stresu na početku) ali se za nju treba pripremiti, kao i pribaviti odgovarajuće suplemente. Sada mi je krivo što sa svim ovim nismo krenuli ranije....
slika
mama1969
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 18 pro 2007, 18:36

pocetak je tezak, dok se mi , roditelji ne uhodamo, djeca to obicno dosta dobro podnesu i mnogi roditelji jako brzo uvide da je strah bio bezrazlozan..Vazno je samo biti koncekventan, oprezan i ustrajan.
Drzimo fige da i dalje ostane tako

pozdrav
Anni

PostPostao/la mamita » 19 pro 2007, 10:17

mi smo također na dijeti već nekoliko mjeseci i vidim na djetetu pozitivne promjene i one me tjeraju da ne posustanem. U početku sam mislila da je to neizvedivo, ali s vremenom se privikneš i prihvatiš to zdravo za gotovo.
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tam » 20 pro 2007, 13:47

Ne znam je li vec spominjan, ali nasla sam zanmljivi site, http://www.webpediatrics.com americki je, ali kako je doktor Hrvat ima i hrvatski portal.
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamita » 15 sij 2008, 12:48

ljudi, molim pomoć! netko je negdje na ovom forumu pisao o testu alergije na hranu, na oko 90 alergena u lab u pARIZU(http://www.labio.net)
ne znam engleski i sve te stručne pojmove i ne mogu naći..
molim nekoga tko je slao tamo da mi točno objasni kako se zove taj test, da bi mogli naručiti te epruvete ili što već..
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 15 sij 2008, 15:40

saznala sam iz pouzdanih izvora da Paris ne radi test na alergije..
Anni

PostPostao/la tam » 15 sij 2008, 19:51

Mislim da se taj test odnosi na Great Plains Laboratories, preko neta se lako naruci kit, poslju ti ga za otprilike 5 dana, imaju ugovor s Fedexom, pa prakticki ne moras puno se s tom papirologijom gnjaviti. Jedino trebas dogovoriti da netko izvadi krv, tj. serum. Ako trebas pomoc oko kontaktiranja, javi mi se na pm...
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamita » 18 sij 2008, 12:53

hvala puno, mislim da sam ja zamijenila test matala i alergija
mamita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Autizam i metabolicki poremecaji

PostPostao/la tam » 07 vel 2008, 14:19

Dakle, da vas kratko obavijestim sto smo napravili. U prvom mjesecu smo isli u Njemačku kod doktora koji se bavi autizmom i ortomolekularnom medicinom (iako sam ja i sama doktor, vrlo je bitno da mi dijete nadgleda netko stručan tko o svemu tome zna puno i ima puno prakse), napravili smo dosta testova, uključujući i provokacijski test s DMSA na teške metale. Nedavno su nam stigli rezultati. Slično i prema Parizu, prisutan je i dalje deficit glutationa i sve sto ide uz oksidativni stres, znaci stanično "čišćenje" od raznih nepotrebnih i toksičnih tvari nam ide slabije. na provokacijski test nismo našli teške metale (može biti da je negativan jer ih zbilja nema ili je "čišćenje" u toliko lošem stanju da organizam još ne može izbacivati metale), no ono sto nas je zapanjilo su alergije. Dakle, alergičan je na sve žitarice uključujući rižu i kukuruz, sva mlijeka i kazein, lješnjake, bademe i orahe, lososa i tunu. Znači, alergije su nam stalno uništavale crijevo. Malo mi to otežava prehranu, ali snaći ćemo se :mrgreen: . Naravno, dobili smo puno antioksidansa preko suplemenata, morat ćemo još samo ponoviti provokacijski test za 6 mjeseci da razlučimo točno ima li ih ili nema.
I dosad je pokazivao lijepi napredak, baš me zanima kako će ići nakon uvođenja nove dijete.
A da nismo napravili testove uopće ne bi znali za te alergije, jer mu stolice vise nisu bile toliko proljevaste otkad smo na bezglutenskoj...
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.