Sada je: 01 kol 2026, 23:30.

Epiduralna

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

PostPostao/la LiKmama » 14 lis 2007, 23:45

Jedna od prevencija je lezanje na ravnom

sad si me sjetila, mene su upozorili da kad se dizem, radim to polako. da navodno ako se naglo dignes moze te copit. :dunno
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la mama deja » 15 lis 2007, 13:09

Ima ljeka i za te jake glavobolje.Ako traje duže od dva dana postoji nekakva mogućnost krpanja :dunno ne znam kako da to stručno kažem,uglavnom nešto se uštrca u rupicu gdje je bila injekcija i to je to,tako je bar meni rekao dr na Sv.Duhu
Sunčica mamina 04.06.
mama deja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 15 lis 2007, 23:07

glavobolje nastaju kao posljedica povrede spinalnog prostora i mogucnosti istjecanja tekucine. Cesce su kod spinalne jer se tu izravno iglom ide u spinalno podrucje, ali moguce i kod epiduralne. Da, moguce je injektirati ponovno u podrucje da se "pokrpa" steta. To nije jamstvo da e glavobolje prestati.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Pina » 16 lis 2007, 11:04

mamashnita od noje je napisao/la:
za glavobolje od epiduralne sam čula da su uobičajene za žene sklone glavoboljama

dobila epi, sklona glavoboljama, nakon poroda nisam ih imala :mah

Rodila dva puta,oba puta sa epi, dva sata nakon poroda se nisam dizala jer je tada beba samnom u krevetu,ali nakon toga najnormalnije sam ustala,tusirala se,prematala bebu,isla na kavu :mrgreen:
Pina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la felidae » 17 lis 2007, 13:41

Ja sam vam rodila u Puli i tu ti nista ne kazu - tek kad dobijes te glavobolje (koje su doslovno toliko jake da drzis glavu i imas osjecaj da ce ti oci ispasti) onda ti kazu, barem je tako bilo u mom slucaju, da je to od epi.
slika
felidae
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mamushka » 22 stu 2007, 14:31

čitala sam vas i čitala i samo me zanima da li netko zna da li je dostupna u osiječkom rodilištu? :dunno :conf

Čini mi se OK uzeti epiduralnu..još ću se posavjetovati sa ginekologicom ali i vi ste neiscrpan izvor informacija-hvala!!!! :3srca
Mamushka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dalia » 22 sij 2008, 15:19

mene zanima kak je to na Sv. Duhu? dali moras sam trazit epiduralnu ili ti ju oni preporuce ak misle da neces izdrzat? termin mi je 19.3. i vec me opako hvata panika :shock: i do kojeg trenutka poroda ti ju mogu dati? ja bi ipak htjela probat dal cu moc bez epid., pa ak nejde onda dobro... puno hvala na svim informacijama! jel istina da se epiduralna posebno plaća? thanx!
dalia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 22 sij 2008, 15:39

Nisu ni tamo darežljivi. Nitko je nikom nije nudio, neke koje su tražile dobile su, ali je više onih koje su tražile i nisu je dobile uz izliku - anesteziolog nije u mogućnosti doći (što dokazano nije istina!!!).
Najbolja ti je šansa ako se kontroliraš tamo, dogovoriti sa ginekologom unaprijed.
Daje se ne prije otvorenosti od 4 cm, ne nakon 7 cm.
Možda se javi neka friškija mama, ovo kaj pišem vrijedi za 2005. godinu, možda se u međuvremenu nešto promijenilo :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la dalia » 23 sij 2008, 09:46

thanx! al ja nejdem tam na kontrole, samo na ultrazvuk. a oni doktori na ultrazvuku nemaju nikakve veze s porodom, pretpostavljam, znaci, nemam se s kim dogovoriti unaprijed.... :cry: nema veze, svejedno hvala!
dalia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 23 sij 2008, 09:54

Imaju, imaju. Ideš kod nekog konkretno ili ko te dopadne?
;-)
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 23 sij 2008, 10:04

iina, čini mi se da ti imaš ioskustva, ajde, pliz, napiši koja je 'procedura' s epiduralnom - jel treba tražit vezu, kad se to može reći, kome, zašto....

hvala!
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 23 sij 2008, 10:12

Ja ti mogu reć za Sv. Duh. Dakle, nisam je ja dobila, al sam bila dugo na patologiji i ispratila puno žena na porod, pa znam njihova iskustva.
Znači, najbolje je da prije poroda odeš kod točno određenog ginekologa nekoliko puta na pregled. Uvijek kod istog. Sa njim treba prodiskutirati o porodu i dogovoriti da (recimo) želiš epiduralnu. Najbolje je ako uspiješ dogovoriti da ti taj dr. bude i na porodu (neki za to očekuju naknadu, ali neki ne). Tako je najsigurnije. I kad dođeš u rađaonu odmah napomenuti da tražiš epi.
Daje se nakon što se 4 cm otvoriš, a ne daje se nakon 7 cm.
Najčešće im je izgovor, nema slobodnog anesteziologa, što nije točno, jer ukoliko dođe do hitnog carskog dotični anesteziolog se nekim čudom nacrta za pet minuta u sali :mrgreen:
Bez dogovora ih je recimo (ovo je onak odokativno) od četiri koje su tražile jedna dobila :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la zeezee » 23 sij 2008, 10:17

Evo, ja isto ne i dem na kontrole na Sv duh nego samo na uzv na ginekologiji III kod dr Habeka. Znači, mogu se s njim dogovarati oko poroda?

Prošli tjedan me moja gin koja me pregledava (to je takav dogovor s Habekom) poslala na Duh zbog otvorenosti. Ništa strašno, ali zbog nekih mojih komplikacija je htjela biti sigurna. Pregledao me dr Jakovčić (vrlo grubo) i sve ok, ali me onda poslije pregleda isprepadala sestra.

Vidjela je da po mjestu stanovanja ne pripadam gore pa je već počela bacat priče da mi je bolje ne pojavljivat se kod njih na porodu (koji je, by the way, za tri mjeseca) jer će me vratit i da nju baš briga što ja od osmog tjedna hodočastim habeku i što sam već za trudnoće kod njih bila hospitalizirana. Bila sam :shock: Jel to stvarno tako? S kim da u tom slučaju dogovaram ta zadnja dva pregleda, direktno s doktorom ili...? Plus za epiduralnu - čula sam da je dobro donijeti svoj kateter da te ne mogu odbit po principu 'zafalilo nam katetera'. Ali opet ostaje mogućnost da ti kažu da nema doze, ili da nema anesteziologa...?
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 23 sij 2008, 10:27

Hm da Jakovčić ti je primarijus babinjača, pa kakav on takav cijeli odjel :roll:
Ne daj se zastrašiti, sestre znaju bit gadne, al samo laju ne grizu :mrgreen:
Ja živim u Sigetu, spadam u Petrovu, oba puta rodila na Duhu :mah
I da sam na tvom mjestu ja bi nastavila tako i dogovorila se sa Habekom za porod i sve oko njega ;-)
Ovo za kateter nije loša ideja, al iskreno, ja nisam čula za tu vrstu izbjegavanja epiduralne :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la watani » 23 sij 2008, 11:22

sve kaj je IINA napisala za epiduralnu stoji.
ali na ovo
Najčešće im je izgovor, nema slobodnog anesteziologa, što nije točno, jer ukoliko dođe do hitnog carskog dotični anesteziolog se nekim čudom nacrta za pet minuta u sali Mr. Green
se moram osvrnuti.
ma, jako me smetaju ovakva razmisljanja.
na zalost, anesteziolozi jos nisu usavrsili postupke teleportiranja i samo kloniranja :mrgreen: , pa ne mogu biti na dva mjesta u isto vrijeme. i isto tako u dezurstvu, kad za cijelu ginekologiju na sv.duhu dezura jedan anesteziolog, doticni cesto mora odvagnut sto ce i kako ce. jer se za 5min situacija iz mirne radjaone i sok sobe moze preokrenuti u opci nered.

i nemojte nikako usporedjivat epiduralni i hitan carski. za hitan carski pozvali budu anesteziologa i od doma ako treba.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 23 sij 2008, 11:38

kad za cijelu ginekologiju na sv.duhu dezura jedan anesteziolog, doticni cesto mora odvagnut sto ce i kako ce. jer se za 5min situacija iz mirne radjaone i sok sobe moze preokrenuti u opci nered.

Tocno tako plus sto do prije par godina nisu svi anesteziolozi bili vicni epiduralnoj i spinalnoj pa je jako ovisilo i tko je dezuran.

Kad sam ja prvi put radjala zenska do mene je imala duuugi porod, nije imala dogovorenu epiduralnu analgeziju ali ju je dobila na preporuku dezurnog ginekologa. Kad govorimo o Sv. Duhu znam dosta takvih slucajeva epiduralne koja nije bila unaprijed dogovorena. Ne znam za Vinogradsku i Petrovu kako tamo stvar funkcionira.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la IINA » 23 sij 2008, 11:39

Ma ne radi se samo o carskom. Ista stvar-nakon drugog poroda (tražila epi-rekli nema anesteziologa,a kao i ide ionako prebrzo, pa epi ne bi stigla profunkcionirat) morali su mi provjerit šav od prethodnog carskog. I gle, eto njega za dve i pol minute. Slučajnost? Ja mislim da nije, jer prečesto su zauzeti, baš kad ih treba.
Btw. uvijek jedan mora bit na raspolaganju zbog hitnih stvari. Inače koliko sam informirana, imaju tri anesteziologa, koji su na radnom mjestu bili sigurno, jer sam rodila ujutro
I još jedan info, treba joj navodno 45 minuta da počne djelovat (ovo je rekao ginić, je l istina ne znam).
IINA
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 23 sij 2008, 11:45

Problem je izmedju ostalog i u naplati procedure. Barem kad sam ja prvi putr radjala HZZO nije priznavao epiduralnu kao postupak koji bi bolnica mogla od HZZO napaltiti a napravila ga je pa su se umjetno "napuhavali" racuni recimo druga dva ili tri poroda da bi se pokrio trosak jedne epiduralne. :dunno
Ne znam da li je epiduralna dobila drugaciji tretman od straner HZZO pa se moze bez problema naplatiti kao usluga koju bolnica pruza. Moze se provjeriti i taj podatak.

Ja sam u dogovoru s ginekologom epidrualnu ostavila kao opciju ukoliko otvaranje bude islo sporo i trudovi me iscrpe, tako smo se dogovorili.
Da sam je uzela unaprijed vjerojatno bi se zaribala jer su mi oba poroda bila brza i lagana (drugi brzi naravno ali zato prvi uz minimalnu bolnost trudova).
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la IINA » 23 sij 2008, 11:53

Ovakav dogovor kao tvoj bi bio idealan, al onda je uvijet da ti tvoj gin bude prisutan na porodu, je l tako?
Ja sam protiv davanja love u bolnici, al eto nije ni to loše ako imaš doktora kojem vjeruješ i sa kojim se sve može dogovoriti.
Za naplatu epi nemam pojma kako ide. Al sam pretpostavljala da je problem u novcima :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 23 sij 2008, 12:00

Zasto bi mi taj ginic morao biti prisutan na porodu??

On je ovo sto smo se dogovorili zapisao u povijest bolesti velikim slovima. I to je pročitao i prokomentirao specijalizant koji me pregledao kod prijema. Zapravo, taj prvi put me ginic nagovarao na epiduralnu unaprijed dogovorenu, ja sam mu iznijela svoje zelje, tako smo se dogovorili da bude kako sam gore napisala. Po meni je to standard kojem treba teziti, da se rodilji omoguci epiduralna ako ju ona zeli i nema kontraindikacije za istu. Ili ako se pojave momenti u samom porodu koji ukazuju na to da bi rodilja imala koristi od davanja epiduralne kao sto su neke cure lijepo opisale svoje dugacke porode i iscrpljenost od bolova i pozitivne učinke epiduralne. Bolje nego je unaprijed dogovarati.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 23 sij 2008, 12:01

ne treba ti tvoj doktor. bitno je da upiše na papire kakav je dogovor. na kraju krajeva, epiduralna i služi da bi se olakšala bol kod dugih i teških poroda i normalno bi bilo da se, kao i svaki drugi lijek, daje prema indikacijama.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 23 sij 2008, 12:04

Koliko znam Petrova je bas zbog neosposobljenosti anesteziologa za davanje epiduralne i spinalne kaskala za Sv. Duhom, odnosno bitno manje koristila ova dva postupka nego Duh.

Sjećam se kad je 2001. rodila poznata sopranistica, u Petrovoj, oooogromno dijete, isli na kraju vaginalno jer su odustali od carskog da joj intubacijom ne ostete glasnice a spinalnu se tada dezuran anesteziolog nije usudio dati. Sramota.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la IINA » 23 sij 2008, 12:05

Ha da, pisalo je i meni, pa niš od toga nije bilo :dunno
I još uz to nisam došla "s ceste" nego sa odjela :dunno Ali došao je g.Dukić i reko nemože. A silno sam je htjela, zbog komplikacija u prvom porodu koje su bile strahovito bolne.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 23 sij 2008, 12:08

Mene je specijalizant odmah po prijemu pitao jel hocu tu epiduralnu i jel sam se predomislila, ja sam rekla da ju ne bi unaprijed nego onako kako pise. Iste noci ju je dobila zenska do mene kao sto sam gore napisala bez ikakvog dogovora. Zbog indikacije gore navedene.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la IINA » 23 sij 2008, 12:15

Ne znam, zbilja. Možda je i to stvar trenutka i ekipe.
Meni je frendica padala u nesvjest dok nakon 12 sati i postignutih 5 cm nije konačno došao njen gin i dao joj epi. Isto na Duhu. A od žena koje su ležale na patologiji, pa kak sam napisala otprilike svaka četvrta ju je na zahtjev dobila :dunno
edit: i ja mislim da to ne bi smelo bit pitanje isključivo indikacije, nego i želje. Karikiram,ali nijedan zubar ti neće reć ak će čupanje zuba trajat više od 5 minuta dobit ćete injekciju :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 23 sij 2008, 14:24

Prije poroda nisam bila za epiduralnu ni pod razno.
Nakon prvog poroda,onakvog kakav je bio,ne legam bez nje na stol.
Osim ako stignem otvorena u bolnicu.E,što bi to bilo lijepo. :mrgreen:
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 24 sij 2008, 10:00

iina, vađenje zuba nije prirodan proces već operacija zbog bolesti navedenog dijela tijela. porod je većinom prirodan proces.
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 24 sij 2008, 10:02

Ma ok, napisah da karikiram.
Al granulom je prirodan, je l pa je l ćeš popit analgetik ili ne :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 24 sij 2008, 10:05

granulom je bolest, nije prirodno stanje zdrave usne šupljine, a trudnoća ne spada pod bolesti, a ni porod.
iako je i smrt prirodna. većinom. ali nije odraz zdravlja.
:mah
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 24 sij 2008, 10:20

Pretjeruješ sada :mah
IINA
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.