tajci, a kako malome ide komunikacija, govor i to?
nedavno sam se načitala o tom griženju i divljanju baš u periodu 1-4 godine. i djeca jako često to rade kad ne uspiju izraziti svoju želju, misao. nešto u stilu: igramo se u parkiću, ja želim tvoj auto, al ti to ne znam objasniti pa kažem DAJ, a ti naravno ne daš pa te ja ugrizem.
kad bih znao lijepo reći MOLIM TE MOGU LI, možda bi mi ti i dao...
i tak... to su te neke frustracije. curice ih navodno imaju rjeđe jer su brbljavije pa im je lakše (soft skills hehe).
ak nije to, provjeri imaš li nekoga u svojoj okolini od koga je mogao pokupiti takvo ponašanje. netko iz vrtića u koji ide i sl. a može biti i netko od starijih, odraslih.
i da, ignoriranje pali. to je onaj princip: željeno ponašanje nagradiš, neželjeno ignoriraš.
i unaprijed objašnjavanje. kad idete u dućan da zna točno po što idete. kad idete u posjet da zna točno što smije, a što ne... i sl.
malo više nekog rasporeda... sigurno postoje situacije u kojima je stres veći i mogućnost za njegove ispade veća. tada uvedeš neki stroži raspored i neku sitnu nagradu ako sve prođe po planu (koju, naravno unaprijed najaviš) - naljepnice npr.
nisam neka iskusna majka, ali sam čuvala baš takvu djecu i sjetila se svega toga dok sam gledala BBC seriju "Little angles" - nešto u stilu super dadilje. toliko dobrih i kvalitetnih savjeta nisam nigdje vidjela.
samo hrabro... tek su mu dvije godine!