Sada je: 28 srp 2026, 00:22.

okretanje bebe (spojene teme)

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: okretanje bebe/porod na zadak

PostPostao/la Rimaithor » 18 lip 2008, 13:03

Ona je u Os.
Savjet ginekologa je carski.

Naisla sam na ovaj tekst (e-beba.com)
Kako mogu pomoći bebi da se okrene glavicom dolje?
Postoje neki načini koji mogu pomoći, odnosno potaknuti, okretanje djeteta glavicom prema dolje.

Da bi se beba spontano okrenula majka treba opustiti napetost u donjem dijelu maternice. Postoji niz načina kako to učiniti. Kod nekih žena dobro djeluje akupresura, a kod nekih će pomopći jednostavne tehnike opuštanja i vizualizacija.

Preporuča se i svakodnevna šetnja, 20-ak minuta dnevno, gdje pokreti tijela i gravitacija mogu učiniti da se beba okrene težim dijelom tijela prema dolje. Preporuka je, što je moguće više, ležati na lijevom boku te sjedit uspravno ravnih leđa ili s trbuhom lagano nagnutim prema naprijed. Polusjedeći položaju, kada ste naslonjeni na leđima u nagibu prema nazad, pogoduje djetetu okrenutom na zadak da se osjeća ugodno i ne motivira ga na okretanje, pa izbjegavajte odmaranje u takvom položaju.

Također postoje i vježbe, odnosno položaji, koje mogu potaknuti okretanje. Jedan od takvih je položaj "koljena-grudi". Kleknite na pod ili krevet, spustite se na sve četri (koljena i dlanove), podignite stražnjicu, a glavu spustite na ruke. Neka vam grudi budu u ravnini s koljenima. Da bi vam bilo udobnije možete pod glavu staviti jastuk. U tom položaju provedite dnevno 10 do 15 minuta.

Svaka aktivnost koja obuhvaća položaj na dlanovima i koljenima može pomoći djetetu da se okrene iz položaja na zadak.

Kaj mislite, ima li sanse?

Ona bi najrade da se beba okrene pa da rodi normalno :cool Ako je zadak u igri, ici ce na carski. U prvom porodu se namucila jer je beba bila velika, a sad opet velika beba i jos na zadak, to ipak ne zeli... ...
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Marin » 18 lip 2008, 13:08

Odmoći nemože, a ako može pomoći zašto ne? Samo ne vidim da piše od kad bi se te vježbe trebale raditi, da nebi bilo kasno i da se bebonjo stigne okrenuti.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 18 lip 2008, 13:18

šanse ima, ali mora biti spremna i na carski. zašto ne skoči do zg na vanjski okret? nema što izgubiti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la watani » 18 lip 2008, 13:24

ima jedna forumasica, sa mog generacijskog topica “jesenske 2007 0-1“ koja je svasta nesto prolazila jer je beba bila na zadak.
potrazi malo njene topice, pisala je o tome, frisko - HoneyB.
no, ona je isla u Petrovu kod nekog doka na preglede , koji radi ta vanjska okretanja bebica. navodno jako strucan, uspjesan; za preporuciti.
radila je i sve te razne vjezbe.

beba se na kraju okrenula. ona je na ipak zavrsila na carskom, ali zbog nekih drugih razloga.

probaj potraziti postove, mozda sam ja i nesto krivo napisala :dunno

ali znam sigurno: doktor u Petrovoj radi okretanje. pitanje je samo da li bi to mogao i tvojoj sogi, s obzirom na velicinu bebe...
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rimaithor » 18 lip 2008, 13:27

eli, nije bas tako :cry:
Vidi (svijet-obitelji.com)
Eksterna cefalička verzija (vanjski okret)
Vanjski okret je postupak koji se može provesti u 37. tjednu trudnoće. Provodi se u bolnici. Pod nadzorom ultrazvuka liječnik vanjskim zahvatom pokuša guranjem okrenuti dijete u ispravan položaj. Uspješnost ovog postupka nije zagarantirana, a većina hrvatskih liječnika neće vam ga preporučiti, jer se smatra da se rizicima vezanim uz ovaj zahvat uglavnom nepotrebno izlagati kod položaja na zadak. Jedan od glavnih rizika je oljuštena posteljice, što dovodi do prijevremenog poroda, a može dovesti i do težih komplikacija i za majku i za dijete.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Ina66 » 18 lip 2008, 13:38

Rima - ovo vježbanje "koljena-grudi" je radila jedna bivša MiBovka i, koliko se sjećam, bilo je uspješno. mislim da nije kasno za započeti i neka svakako vježba, ali istovremeno neka bude spremna i na carski
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la olja » 18 lip 2008, 14:04

ima tih vjezbi (uglavnom je bitno da se ona nalazi u polozaju "na sve cetiri") koje pomazu okretanju bebice ali ne uvijek - naime, dosta zavisi i od toga je li beba okrenuta tako da su joj ledja na maminom stomaku ili je okrenuta licem prema mainom stomaku (valjda me shvatate sta sam htela reci)....
proceprkacu pa ako nadjem, stavim tekst, imalo je i slika; ja sam se interesirala u drugoj trudnoci jer mi je M. dosta dugo bila okrenuta na zadak ali se nekih mesec i pol (ako se dobro sjecam) okrenula pravilno..
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la olja » 18 lip 2008, 14:08

Evo sta sam pronasla u svojoj arhivi :) (nazalost, nisam sebi spremila ko je autor niti odakle mi ovaj tekst :( )

a) Položaj mačke : Postavite se na sve četri, a zatim ruke, glavu i prsa oslonite na podlogu i neka vam pritom stražnjica bude visoko u zraku. Nakon 10 sec podignite se polako prema gore. Tu vježbu ponovite nekoliko puta, a u svakom se položaju zadržite po 10 sec. Vježbajte 3 puta na dan.

b)Uzdizanje zdjelice : Za izvođenje ove vježbe potreban vam je niži stolac ili niža sofa te jastučić. Lezite na leđa, pod stražnjicu stavite jastučić, a noge (listove) podignite na stolac ili sofu. Polagano uzdižite zdjelicu prema gore, a zatim je polagano spuštajte na podlogu.

c) Ležanje na boku: Lezite na desni bok i ostanite u tom položaju 10 minuta. Položaj promijenite tako da prvo legnete na leđa pa zauzmete položaj na lijevom boku. Na ovom boku također ostanite ležati 10 min. Ponovite premještanje s boka na bok 6 puta.

Dijetetu se takvevježbe obično ne sviđaju pa se u znak protesta može okrenuti. Katkad se to ne događa odmah po prvim vježbama ili prvi dan. Može se dogoditi da se dijete okrene tokom noći, što nećete zamjetiti. To možete provjeriti samo ultrazvučnim pregledom. katkad, doduše rijetko, mali se tvrdoglavac, nakon uspješnog preokretanja ponovo preokrene u položaj zatkom jer mu on najviše odgovara. kako se bliži porođajni termin, sve je teže izvesti okret s nogu na glavu pa zato i vježbe moraju biti nešto aktivnije ne bi li olakšale djetetu okretanje.

A evo linka i na tekst s Rode: namjestanje bebe

:mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Stefanova_mama » 18 lip 2008, 14:17

Moj Stefan se okrenuo u 8,5 meseci (sam, okretao se cela dva sata, a kad je bio poprecke, to je bio najsmesniji trudnicki stomak ever). Procenili su ga na 4200 (jos u 8 mesecu), a rodio se sa 3340gr (tri doktora, jedan na 3D, bio je dugacak 55cm i imao malo veci trbuscic od standardnog, pa im je to remetilo njihovu formulu za izracunavanje tezine).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Rimaithor » 18 lip 2008, 14:25

Hvala vam puno!!!
:vi
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Barbi » 18 lip 2008, 16:31

Još malo praktičnih iskustava sa vanjskim okretom - mojoj kolegici s posla su prije 20 i kusur godina radili vanjski okret u 37 tjednu, postupak je isprovocirao uranjeni porod pa je iste večeri rodila vaginalno, no ipak na zadak, dakle okret nije uspio.
Srećom, sve je prošlo više-manje u redu bez većih komplikacija.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la ivana7997 » 18 lip 2008, 17:02

mojoj frendici prije godinu dana radili vanjski okret u petrovoj, sve proslo ok. drugo dijete, prvo islo glavicom.

no ne nude to svakome, ima situacija kad to nije moguce, ali ne znam detalje
ivana7997
Abundija

PostPostao/la MjesecevaZraka » 19 lip 2008, 07:32

Moze pomoci i homeopatija i akupresura (odmah desno od nokta malog prsta na desnoj nozi je tocka - obicno je dobro zalijepiti grah ili slanutak ili neku takvu tvrdu grahoricu za prst i drzati par dana), plivanje i, osobito, ronjenje (dovoljno duboko da moze zaroniti okomito), ali za ronjenje treba biti potpuno zdrava.

Mislim da za carski nakon pokusaja vaginalnog zatka jest kasno tek ako glavica zapne u porodjajnom kanalu (ako beba nema bradicu stisnutu uz prsa), nikako nije kasno probati roditi vaginalno i ako lijecnik vidi da prvo porodjajno doba ne ide dovoljno brzo, odluciti se na carski. Kod izgona pomaze polustojeci/polucuceci polozaj koji vrlo vjerojatno ne dozvoljavaju ni u jednom rodilistu u HR.
Koliko sam cula, rijetko koje rodiliste radi/proba zadak poradjati vaginalno, izmedju ostalih, to ipak rade Rijeka i Pula (a jedna frendica je rodila na SD isto). Za Rijeku sam cula da ima lijecnike koji ga rade kako treba (bez velikih intervencija koje znaju lose utjecati na ishod) i onih koji zahtijevaju i drip i samo jedan polozaj (lezeci/polusjedeci, ali svakako na krevetu) i masivnu epiziotomiju. U Puli odlucuju na licu mjesta postoje li optimalni uvjeti za vaginalni porod ili se ipak ide na carski.

Postoji mogucnost da se beba spontano okrene pred sam porod ili u porodu, zato je vazno, ako je moguce, carski planirati tek kad trudovi spontano krenu.
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 19 lip 2008, 10:13

ona je u osijeku, ako sam dobro zapamtila? nekak mi u magli da sam u knjizi ursule tolj procitala pricu s poroda njezine frendice, na zadak vaginalno u osijeku, ali nisam sigurna :dunno
ivana7997
Abundija

PostPostao/la eli » 19 lip 2008, 11:00

ja sam malo dosadna ponavljajući isto, ali stvarno je preveliki rizika vaginalni zadak kod bebe od 4,5 kg. :|
eli
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 19 lip 2008, 11:11

nisi dosadna eli, slazem se, a tako ce i biti. Ako ne uspije vjezbicama okrenuti bebu-ide na carski. To je preporuka gin. u bolnici i njene privatne gin.
Beba je velika, valjda se zato i nije okrenula :dunno
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la ancica » 19 lip 2008, 11:16

Ja stvarno nisam strucna, ali misljenja sam da bih pokusala sve sto je moguce (i nije opasano) da se beba okrene, ali ako se ne okrene ne bih riskirala sa vaginalnim porodom. Iz osobnog iskustva i iskustva svoje sestre - ja sam prvi porod imala vaginalni, drugi carski, a ona vaginalni sa vakumom - zbog djetetovog zdravlja prihvatila bih carski.

Edit: pisale smo u isto vrijeme :mrgreen:
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la watani » 19 lip 2008, 12:46

e, ovo
Moj Stefan se okrenuo u 8,5 meseci..

me podsjetilo na pricu jednog ginekologa. kako im se vise puta dogodilo da trudnica dodje na dogovoreni carski zbog toga sto je beba okrenuta zadkom, oni krenu s operacijom, otvore, i nadju da beba bude okrenuta glavom. zbog toga kod njih prije takvog dogovorenog carskog jos jednom pogledaju uzv.

zato, nije kasno.
nek sogi vjezba.
mozda uspije.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rimaithor » 19 lip 2008, 12:57

trudnica dodje na dogovoreni carski zbog toga sto je beba okrenuta zadkom, oni krenu s operacijom, otvore, i nadju da beba bude okrenuta glavom.
:shock:

Ovo cu joj svakako spomenuti!!! :shock:
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la MjesecevaZraka » 19 lip 2008, 15:03

eli je napisao/la:ja sam malo dosadna ponavljajući isto, ali stvarno je preveliki rizika vaginalni zadak kod bebe od 4,5 kg. :|

Nije svaka beba svakoj zeni velika, osobito kad je i prva beba bila preko 4 kg, niti je svaki ginekolog precizan u odredjivanju tezine uzv-om.
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la Marin » 27 kol 2008, 14:05

Prijavljujem se u klub vježbačica!! Leona je smještena poprečno, nešto više već od mjesec dana.... Nadam se da budu vježbe urodile plodom!
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nela » 20 lip 2009, 18:09

a) Položaj mačke : Postavite se na sve četri, a zatim ruke, glavu i prsa oslonite na podlogu i neka vam pritom stražnjica bude visoko u zraku. Nakon 10 sec podignite se polako prema gore. Tu vježbu ponovite nekoliko puta, a u svakom se položaju zadržite po 10 sec. Vježbajte 3 puta na dan.

b)Uzdizanje zdjelice : Za izvođenje ove vježbe potreban vam je niži stolac ili niža sofa te jastučić. Lezite na leđa, pod stražnjicu stavite jastučić, a noge (listove) podignite na stolac ili sofu. Polagano uzdižite zdjelicu prema gore, a zatim je polagano spuštajte na podlogu.

ovaj mačji položaj i uzdizanje zdjelice moram svakako vježbati.

našla sam i ovu sliku:

slika
... još uvjek imam nekih 2 soma postova izgubljenih u sajberspejsu
nela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 20 lip 2009, 18:20

kad se sjetim svoga prva poroda, di je dijete bilo SAMO VELIKO, a pravilno položeno, nikad nebi išla na zadak prirodno, bojim se previše... :/

ja sam se od toga poroda oporavljala predugo, najviše zato jer sam jako loše rezana, šivena i toga je bilo jako puno(šavova, jelte)...i jer nisam imala prirodan vaginalan porod-nego samo vaginalan...

a opet-kad pomislim na svoj sadašnji porod-možda i bi :mrgreen:

naime, ja nisam baš široka nit rastezljiva :mrgreen: a rađam veliku djecu :dunno
kad bi opet imala muško, sigurno bi imalo 4,5kg.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la nela » 20 lip 2009, 18:26

mene je frka ako se stvari zakompliciraju, nemam puno povjerenja u doktore :dunno odoh vježbat, bebač se baš sad jako miče ;)
nela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Stefanova_mama » 20 lip 2009, 18:29

Rima kad je vec tema dignuta, kako je na kraju rodila? I Marin jesu li vezbe pomogle?
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la TanjaMT » 20 lip 2009, 18:34

u prvoj trudnoci je M. bio okrenut do 36 tjedan glavicom. i onda u 38 tjednu na pregledu - zadak.
predlozili mi
Moxibustion
i vjezbe koje se ovdje zovu indijski most.
i zaista, ja sam dosla na prvu terapiju i oni naprave ultrazvuk prije toga, kad ono - M. opet zaronio s glavom.
pa sam ostala uskracena za iskustvo moxe :mrgreen: .

osobno smatram porod na zadak rizicnim porodom.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la TanjaMT » 20 lip 2009, 18:35

dzizis, pa ovo je staro godinu dana. zbunio me datum :lol
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la jale » 22 lip 2009, 15:09

:lol a ja isto htjela napisati da je moja cura bila okrenuta na zadak mjesec prije poroda i onda se naglo okrenula uz veoma jake bolove :roll: a poslije sam naravno prenijela...
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nela » 26 lip 2009, 18:38

moj bebač se još nije okrenuo, više puta dnevno sam radila neke od gore navedenih "vježbi" :dunno vidjet ćemo što će mi reći na pregledu u ponedjeljak (još19 dana do termina)
nela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Rimaithor » 26 lip 2009, 23:39

Stefanova_mama je napisao/la:Rima kad je vec tema dignuta, kako je na kraju rodila? I Marin jesu li vezbe pomogle?

Naša ljepotica je rođena prošlog srpnja, iako je šogi marljivo vjezbala rođena je carskim rezom :)
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.