...jesu, čini se da su ove zakašnjele reakcije gore od tih početnih... sad to vidim iz prve ruke...
...mališa nam je s godinu dana krenuo u jaslice i cijelo to prvo, hm, polugodište (od siječnja do srpnja) reagirao je za 5+, po riječima svih teta, iznad svih očekivanja... a često je izbivao zbog boleština, pa se onda opet uključivao itd... kad razmišljam o toj prilagodbi, zaključujem da je bila uspješna iz više razloga, a najviše jer se on u toj dobi toliko lijepo, dugo i konstruktivno znao igrati, da je to i mene i mm i sve posjetitelje uvijek iznova iznenađivalo (govorim o 2-3 sata samostalne, konstruktivne, istraživačke igre, da, baš toliko)... osim toga, u toj dobi im nisu ni potrebni vršnjaci, pa je on tako, sam sa sobom fino istraživao i uživao...
...i druga godina je prošla savršeno, džabe smo mi stalno očekivali tu zakašnjelu reakciju... tako je dobro reagirao i dalje, da smo mm i ja postali glavni pobornici jasličko/vrtićke opcije za djecu, u stilu "ne mučite jadne bake i djedove kad je djeci u vrtiću super"

...i onda je prošle jeseni počela kriza... s usponima i padovima, jedan period (duži, doduše) je sve ok, zatim isto toliko dugi period plakanja pri ostavljanju i sl.... što je bliži bio tom periodu stvarne socijalizacije, znači kada se ipak počinju stvarati neke sklonosti i prijateljstva, to je on više zamračivao...
..a kulminiralo je ovog proljeća, odn. zadnjih dana u lipnju... jednom prilikom me srušio onako trudnu koliko se otimao da ne ostane u vrtiću
...zatim je cijelo ljeto uopće odbijao bilo kakvu konverzaciju o vrtiću, da bi, eto, ovih dana ponovno krenuo... strašno je bilo u pon., isto tako u uto, ali danas već malo bolje... neću prizivati vraga, nego još osluškujem kako će se situacija razvijati...
..ali, hoću reći, nije ta zakašnjela reakcija toliko gora u smislu jačine ili učestalosti plača, histerije ili tih ostalih popratnih simptoma... ne, fora je u tome da mu ja sad baš ništa novo ne mogu reći, sve je već iskusio, zna kako se u vrtiću živi, i ne mogu mu ništa više "prodati" kao mamac ili utjehu

..no, ostaje taj zdrav razum i jača svijest u starije djece, pa se u to treba pouzdati... ako mališa ipak pokaže rezon kakav zna u teškim situacijama pokazati, onda ipak i neće biti tako loše...

...dejzi, a u kojem ste vi vrtiću?