Sada je: 12 kol 2026, 21:55.

Downici III

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Downici III

PostPostao/la Fortuna33 » 09 kol 2008, 21:33

da nije kasna ura sad bi zvala mater da joj se pohvalim sa janovim uspjesima :1 .
nije bas da pripadamo ovamo ( a i pripadamo) al evo slicica od prije desetak dana.
adrian u setnji sa mamom i ujom
slika
a evo da vam pokazem i uciteljicu :1 koja je bez obzira sto je lito po obicaju dosla da pregleda, ocjeni i zada novu zadacu mom bratu ( i tako vec 12 godina)
slika
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 27 kol 2008, 21:30

Blizi nam se nova sk.god. -jos ne znamo tko nam je nova asistentica ( ili asistent :cool ), malo ( da malo ) smo nervozni.. no idemo dalje... s vjerom u Jana ...
Jos ovih par dana nastojimo provesti sto veselije.. danas smo proveli par sati na Bundeku a sutra idemo na "zavrsno" ovogodisnje kupanje na Mreznicu ( Janu sam vec obecala gnjuranje i potapljanje i zajednicko skakanje u duboku vodu)..
Ceka nas "vruca" jesen ( a koja do sada to nije bila?!) ...
Gdje ste vi svi... sta nam rade mali , a sta drugi - veliki ? Ovo je sad izazov za nove postove :mah
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la aina » 02 ruj 2008, 11:20

evo i mi se javljamo nakon dugog toplog ljeta na moru. aina se pokazala kao prava ribica, nema joj nista draze od kupanja. nasli smo joj neki slauf u kojemu lezi potrbuske s rukama i nogama u vodi i moram reci da je mala "plivala" tako s veseljem. cak je prokuzila kako se mjenjaju smjerovi pa bi isla od mene do tate do braceka u plicaku. :) jako slatko. ali isto tako je obozavala piti more... fuj.

aina ima sada tocno 10 mj. neki dan joj se pojavio treci zubic. naucila se dignuti s trbuha na cetvero i onda u sjedecki. ali nikako da propuza, to je nikako ne zanima, u cetvernoski samo ide u rikverc, naprijed ni za sto. cak ni kada vidi mobitel, kljuceve ili daljinski ispred sebe - njeni najdrazi predmeti... da bi dosla do njih nekako napravi polukruzni guzicom u rikvercu, jako cudno ali domisljato :) naucila je i dignuti se na koljena klecuci u kinderbedu tako da smo brze bolje spustili madrac na najnizi nivo. obozava biti na nogama iako nam terapeutkinja jos uvijek to ne preporucuje ali tesko ju sprijeciti jer se sama pokusava dignuti na razne objekte stolice itd, ali onda joj se zapetljaju noge nekako cudno jer nije to jos naucila najbolje. bas je smjesnja. :3srca

toliko za sada od nas, saljemo sve najljepse zelje Janu i posebno Filipu na startu skolske godine, samo naprijed nasi hrabri uzori!!
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 13 ruj 2008, 23:10

Bas super da Aina voli vodu - Jan je od malena prava "ribica" i zato sada pliva! Ne mrem vjerovati ali fakat pliva i u vodi je ko doma. ( Tu ga ne usporedjujem s drugim dounicima vec s bratom Vitom koji je sav nekako "na vi " s vodom.)
Samo mali update o nasoj Gitici ( mada nema down) - curka gmize sve u 16 i s deckima danas "odradila" igru lovice po 2 trecine stana. No ima i i to svojih prednosti - bas je krasno ulastila parket :mrgreen:
Jako smo ponosni na nju a i svjesni toga da ce nam ta mala mast vaditi.
A Jan je stalno ohrabruje za sve njene zvizdarije !( i vice :Bravo seka")
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la JednomCuPostatiMama » 17 ruj 2008, 09:48

Irena :3srca :3srca :3srca
JednomCuPostatiMama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la DomiMama » 18 ruj 2008, 14:12

aina je stvarno napredna frajerica... Dodo sa 10 mjeseci nije htio ni primirisati vodi, a jos uvijek se vise voli igrati u plicaku i bacati kamencice nego se bas kupati... :mrgreen:

Mali apdejt... Dodo ide vec 3 tjedna u vrtic... grupa i jedna teta su ostali isti, promijenila se zgrada i druga teta, ispocetka je bilo malo tuljenja, ali sad vec ide sav sretan... 2 puta tjedno dolazi defektologica iz slobostine, jednom tjedno radi vrticka defetkologica s njim, isto tako je vrticka logopedica rekla raditi s njim... veselim se tome... isto tako molim iskusne down mame da mi preporuce privatnicu... znam da je bilo price o jednoj iz zapadnog dijela grada (vrbani ili tako nesto), ali sam zaboravila... :oops:
Dodo dosta prica... slaze i dosta jednostavnih recenica... primjecuje super stvari oko sebe ("kisi pada" ili "vjuce je")... cak i nekada pogodi gramaticki tocno... tipa "'oce dudu", ali "moja duda"... najcesce recenice i vrticke fore su: "ja sam", "puti" i "maki se"...
zna sam navuci carape (ako su vece, tj. od brace) i zna sam navuci hlace (od trenirke ili pidjame)

i dalje su najvaznije igracke one crtajuce... bilo sketchboard, bilo papir i olovka, bilo vodene bojice, bilo kreda i pod u dvoristu... bilo flomic i zid :mrgreen:
cak mislim da olovku drzi bolje od Borne... njega to bas ne zanima - on rastura igrice na kompjuteru :drink

voli gledati crtice, trenutno je apsolutni hit Vragolasti Denis... gledamo ga bar jednom dnevno zadnja 2 tjedna... sav se unese i nekada i ponavlja neke stvari za likovima...

hoda sve stabilnije iako jos se malo primjecuje da zabacuje desnu nogicu, Zucko kaze da je to zbog zdjelice i da ce se ispraviti... padanje unaprijed mu je stvarno ok, ali ako se posklizne i pada unatrag onda je poput stupa ...
po stepenicama ide prema gore pridrzavajuci se za ogradu (ako mu ponudis ruku vice " ja sam"), a prema dolje uz pomoc mamine ili tatine ruke...

ma sav je :proljece
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la DomiMama » 18 ruj 2008, 14:55

e ... da... i znamo procitati: A, E, I, O i U.
:mrgreen:
Srecica Borna 5.3.2004.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 18 ruj 2008, 15:20

DomiMama je napisao/la:e ... da... i znamo procitati: A, E, I, O i U.
:mrgreen:

Bravo Dodo :3srca
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TalaB » 18 ruj 2008, 16:33

Ajme Domimama, pa Dodo ti je zakon, nemrem vjerovat sve to kaj pišeš, jer ga ja nisam vidjela ohoho.

Jako sam sretna zbog njega što je tako lijepo napredovao.

Ljubi ih obojicu

:mase
LARA 17.03.2004.
PATRIK 05.05.2009.
TalaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 19 ruj 2008, 13:30

jucer je i napisao A (ali polozeno :mrgreen: ) dosao do mene i pokazao mi: "vidi A"
hvalim se malo... a sta cu :dj
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 19 ruj 2008, 14:39

DomiMama je napisao/la:...
hvalim se malo... a sta cu :dj

Nego sta - tako i treba! :proljece
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la irena1506 » 20 ruj 2008, 16:32

drage moje forumasice,
nismo se duuugo cule.velike puse Filipu za pocetak u skoli i Janu na lijepim ocjenama :bye :3srca !!!!!!Kiki je dobio godinu dana odgode za upis u skolu, sto smo mi trazili i dobili, tako da sad ide u vrtic.Nekako mi se cinilo da je u Zagrebu sve lakse ostvariti kao na pr. upis u redovnu skolu po prilagodjenom programu, pa me iznenadio Dinkicin mail o problemima pri upisu.Meni je cilj to pokusati slijedece godine s Kikijem u Kastel Starom, ali uglavnom slusam kako to necu uspjeti....ali naoruzavam se :baba ,pa nek mi samo neko stane na put :belji
Inace Kiki ima problema s govorom, tek prije par mjeseci je poceo slagati kratke recenice, ali za njega je duga godina dana i vjerujem da ce mu se posloziti kockice.Sad ga vodim kod logopedice u Udrugu DS21 u Splitu kod Ane Cudine,pa mi je rekla da je uzivala raditi s Janom i ostalom djecicom u udruzi u Zagrebu. Znam da treba puno rada i strpljenja s Kikijem, ali kad krene, pravi je frajer. kako je promijenio vrtic ( blizi domu nasemu ), casne su me pitale sta ocekujem u radu s njim, jer imaju previse djece i ne mogu se posvetiti samo njemu. odgovorila sam da mi je vazno da stekne radne navike, kad druga djeca crtaju, pjevaju ili vec stogod da mora i on, a kako ce njemu ici manje mi je bitno. i zasad je sve super. Kiki sve razumije i ima jako dobru koncentraciju, ali i tvrdoglavost, pa kad mu se nesto ne da treba ga malo ucijeniti. Pravi je sminker, jucer je napravio frizuru tatinim gelom ( sjajilo mu se pola cela ) kad ga je MM pitao tko je dirao moj gel ozbiljnim glasom rekao je : niko, pa je MM pitao a tko mu je napravio tako lijepu frizuru, Kiki je ponosno rekao ja i tek kad mu je MM obecao da se nece ljutiti ako mu je on dirao gel priznao da ga je sam uzeo. Kada je kriv kaze: sorry.Kao pravi Englez mijesa lica i padeze, ali ja se sva rastopim kad mi kaze : dragi mama
irena1506
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la irena1506 » 21 ruj 2008, 16:25

ispravak netocnog navoda, nasa nova logopedica nije Cudina, nego Gacina, i zvucalo mi je nekako krivo kad sam napisala...... sve je to od zuba ( ...vremena ). mah mah svima
irena1506
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IRENA » 21 ruj 2008, 21:16

Je , je ... Gacina...
Moj ti je Jan uvijek imao "terapeutice" nase drage koje su sve (gotovo redom) bile Ane - pa ih zove i pamti prezimenom : tako i mene podsjeti na prava prezimena.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la aina » 22 ruj 2008, 22:53

Evo Aina nam je propuzala i odmah mi je zao. Sada trcim za njom po stanu kao luda. Inace imamo ovaj tjedan problem, skinula sam ju skroz s sise i sada je na bocici i odmah se dogodio zatvor :( Imala je dvije uzasno tvrde stolice i malo joj je kozica oko anusa pukla, i dobila hemeroida :shock: i sada place i jauce svaki put kada pusti pukeca ili kaka. jadna jadna. mazem joj lanolinom i jedanput na dan dao pedijatar hidrokortizonsku kremu. jel se ovo nekome drugome dogodilo? koliko treba da se taj hemeroid povuce? stolica joj je sada sasvim mekana. uzas, mogu samo zamisliti koliko ju boli.

svaki dan pogledam na board da vidim kako je nasim skolarcima, ogromno mi je zadovoljstvo citati o njihovim uspjesima i dogodovstinama, pisite dalje, gdje nam je dinkic? puno pozdrava svima :mah
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bosancero » 24 ruj 2008, 05:44

Samo da javim kko smo svi zivi i zdravi i vec 2 mjeseca zivimo u izvanrednim okolnostima adaptacije kuce. No hvala bogu radovi pomalo idu prema kraju. Trenutno trazimo majstora za knauf i keramicke plocice. Filip samo govori: nema dom.
bosancero
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la irena1506 » 24 ruj 2008, 10:08

ha, ha Bosancero, Filip me bas nasmijao
irena1506
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dinkic » 24 ruj 2008, 13:54

Evo konacno i nas. Neki su bili nestrpljivi pa sam se s njima vec cula i bit ce ima vec poznate neke stvari koje cu napisati.

Vec je u tijeku cetvrti tjedan skole i vec se toliko toga odigralo da cu samo neke stvari odabrati.
Nakon pocetaka kad nije znao niti jedno dijete (jer je isao u vrtic malo dalje od kuce, a ni skola nije odmah prva do naseg stana) sad se vec naveliko igra s djecom, s nekim se vec toliko igra i uziva kao da se znaju jako dugo. Vec se nekad i ponasa kao mali kralj, jer mu djevojcice pomazu oblaciti cipele (mala lijencina), ucteljica i asistentica ga oblace. Djeca su uvidjela da Filip treba pomoc i onda pokusavaju mu pomoci, posebno kad nema asistentice (kad ima ispite ili neku drugu obvezu na faksu). Vec se i po hodniku znaju igrati u odnosu na onaj prvi tjedan kad su kao pravi prvasici bili preplaseni i drzali se samo svoga razreda. Jedan od ciljeva Filipove integracije, socijalizacija, ide mozemo reci lijepo.
Drugi cilj integracije odnosno Filipove skolice je bio da postuje pravila u skoli, sjedenje, ucenje i aktivno djelovanje ide dosta dobro. Na iznenadjenje svih Filip sjedi u svojoj klupici bez problema, zna se dizati i prosetati, no u kolicini koliko i druga djeca tako da je cilj koji je bila postavila si i asistentica da Filipa dovede za stol je ostvaren vec na samom pocetku. Ponekad bude odbijanja no uz dobre "ultimatume" i pregovore uspije se. Vidjet cemo kako ce ici dalje.

Sto se tice ucenja i tu smo zadovoljni. Filip cita globalno sve tekstove iz udzbenika i radne biljeznice za HR. Vec od drugog tjedna skole cita asistentici i uciteljici, a ovih dana su i djeca pocela napinjat usi (oni koji su blizu) da ga cuju. Jos uvijek ne cita glasno za sve. Globalno citanje ( za one koji jos nemaju ili nisu imali skolarce) je citanje recenica koje u sebi imaju slike i kratke rijeci (U, I, JE, NA, IMA, VOLI, NEMA, PADA,...). Prije polaska u skolu Filip je citao recenice s U, I, JE i NA, tako da je nove rijeci naucio u skoli. Priznajem da nisam puno s njim morala uciti te nove rijeci, sto nas je jako razveselilo jer nam to pokazuje da u skoli slusa i pazi i pamti. Kako mu je grafomotorika dosta losa, tako nas je razveselilo da stalno hoce nesto "crtati" i trosi blokove ( i uciteljicine i nase). Kad pisu nesto u biljeznice ili na listice onda smo dogovorili s asistenticom da mu drzi ruku, te sada vec samo drzi, a on povlaci ruku.
Matematika je za sada ok, iako se nekad buni, dosta smo mi stvari doma s njim radili na konkretnim predmetima, a prelazak na papir je nekad laksi nekad tezi. Jako puno ima nizova pa pokusavamo i tu iskoristiti FU.
Na VJE stalno dobiva smajlice.
Na ENG je u petak profesorici sve rijeci rekao za dijelove tijela (4 - sto su ucili do tada), hranu i naravno UP and DOWN. Voli slusati CD na kojem su tekstovi i pjesme pa se trudi i izgovarat (look around mu je lu laund). Vokabular ce mu ocito ici.
PID nisu imali puno do sada jer nisu imali knjige no sad ce i taj dio biti malo izrazeniji. Napravili smo krunu od lisca za dolazk jeseni (uz svesrdnu pomoc u savjetima od uciteljice i Irene,objema veliko hvala, kruna je bila napravljena u 20tak minuta) i jos uvijek stoji kod uciteljice na stolu. Lisce bas nije bilo jesensko, kod nas je jos uvijek dosta sve zeleno.
TJE pokusava slijediti djecu i sto misli da moze napravi. Kad su brze aktivnosti onda se bas i ne ukljucuje. Ispricali su mi da je vjezbao oponasajuci profesoricu tjelesnog i da je cak bolje od nje se savinuo prema naprijed do noznih prstiju, za nasu djecu s DSom nikakav problem, presavinu se kao palacinke. Na igralistu s djecom se sve vise igra. Ispocetka su bivali samo on i asistentica (i on je malo odbijao djecu) no nakon sarma jedne prekrasne djevojcice iz razreda pokleknuo je i od tada se igra i s drugom djecom, polako ga je ona uvodila, pa onda jos jedna druga djevojcica i tako malo po malo se ukljucio u igru s drugom djecom.

Svega ovog lijepog i Filipove dobre integracije nebi bilo da nasa uciteljica nije upoznala Filipa puno prije skole, vidjela je neke njegove bisere, ali i teskoce i fantasticno napravilia u svim situacijama, i samoj asistentici pomogla da prepozna i shvati neke Filipove reakcije, geste,... Naravno da nije znala kako ce biti kad nije s nama i kako ce biti u samom razredu, ali je imala jednu bazu (uz svoju strucnost, iskustvo, veliko srce, zelju za izazovima) sto ga je upoznala prije skole. I ona naglasava i moli me da svima to govorim da prije skole svakako uciteljice upoznaju nasu djecu (bar 2-3 mjeseca prije dolaska u skolu odnosno upis).
Mi smo nasu uciteljicu upoznali vise od godinu dana prije skole, a trazenje skole je krenulo i dvije godine prije skole.
Nismo mogli znati sto ce biti u te dvije godine i da li ce Filip moci ici u redovnu skolu, no pokusali smo osigurati uvjete ako moze, a onda je tu i mogucnost s asistentom sto je dodatno pomoglo pri odluci.
U odnosu na Nadicu, mi s nasom i uciteljicom i asistenticom imamo svakodnevene kontakte, sto preko komunikacijske biljeznice sto putem telefona. Imamo i plan rada za svaki tjedan tako da se mogu i ja s materijalima pripremiti, a i da mogu s Filipom malo neke stvari i unaprijed proci kako bi lakse shvatio na samom satu.
Trudimo se i zadace raditi i tu nemamo problema, odmah sjeda za stol, osim ako bi nesto htio gledati, a mama bi da se pise zadaca, onda se dogovorimo.
Uspjeli smo dogovoriti s SR da nam logoped dolazi u skolu kao pomoc integraciji te jedan put tjedno Filip ima logopeda sat vremena.
Jos smo zadrzali jedan put tjedno i drugog logopeda. A kao veselje smo mu ostavili i likovnu i glazbenu terapiju jedan put tjedno.
Inace Filip je u skoli do poslije rucka, a onda dolazi baka (ponekad i djed) i uziva doma uz svoje crtane (trenutno Trnoruzica, Snjeguljica, Plava svjetlost, Sest labudova) dok mi ne dodjemo s posla kad krece ucenje i pisanje zadace.

Hvala svima na lijepim zeljama i potpori. Lijepo je krenulo, ali ima i manje lijepih trenutaka (kao prljanja hlaca svojih i od druge djece za vrijeme rucka, prolivene vode, gurnute djevojcice, bacanje lopte bas prema cesti,..) koji su dio svakodnevice, integracije, njegova sazrijevanja, njegova rada i ucenja. Govorno se jos puno ne izrazava, osim kad se objasnjavaju on i uciteljica i kad treba saputati asistentici. Vec su bili i na prvoj predstavi i dobro je proslo jer voli glazbu i ples cega je bilo dosta u predstavi.

Malo samo oduzila no da dobijete uvid kako izgleda pocetak. Da imam guzve, imam, na poslu, a onda stalno da li cu sve stici napraviti s njim. Prvi tjedan sam bila na GO i sva smusena, napeta da sam i kljuc od stana ostavila doma (srecom MM radi blizu pa sam isla po kljuc kod njega). Obadvoje smo zaboravljali izvaditi mu jogurt iz hladnjaka (dva dana) da moze jesti kad dodje iz skole. Sve u svemu, totalna konfuznost i strah kako ce biti i da li ce nas zvati..... nije bilo poziva pa i sad kad me nazovu ( da mi kazu lijepe stvari) uplasim se sto je, jos se nisam opustila, no kako vrijeme odmice tako neke stvari postaju normalne, neke se nove pojave kao sto je i inace u zivotu.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la IRENA » 24 ruj 2008, 20:49

Filip nam lijepo ide u skolici - Dinka iscrpno opisala ... Bravo Filipe!!!
Ja cu samo opisati jednu situaciju iz nase zajednicke skolice : Filip malo nestasan na rucku pa ga mama Dinka "simfa" i kori : tu smo u blizini i ja i moj MM : Dinka "riba" verbalno Filipidipija( s punim majcinskim pravom) a on pogled prema MMu ( ono ko "muski" "muskome" ) i MM se "svlada" i ne uzvrati mu ohrabrujuce "muski" pogled ( ili je uzvratio al se sad kune da nije :dunno ) ...jerbo.. mora se mamu slusati.. naravno da mora...( Veli mi poslije MM : joooj, kak mi je to bilo tesko!).. Ali Filip nam lijepo grabi naprijed...
Bosancero - bas mi je drago da si se javio ... vec sam se zabrinula .. sad vidim da ste dobro .. mada adaptacija..hm.. dobro tvoj Filip veli "Nema doma" :bye
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TalaB » 24 ruj 2008, 20:54

Dinkić, s užitkom čitam tvoj post i vidim da se ste se već dobro zalaufali. Bravo, čestitke Filipu, trud se isplati, želim Vam da i dalje tako lijepo grabite naprijed.

Svaka čast!
LARA 17.03.2004.
PATRIK 05.05.2009.
TalaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 24 ruj 2008, 23:48

bravo za filipa!!!!!!!! o ovim lijepim stvarima treba pisati da se ljudi znaju ravnati. filip ima dobru uciteljicu, otvorena srca. to je za sada najvaznije. ovaj ruzni dio (padovi, male ozljede, nezadovoljstva...) sve je to normalno i dobro u neku ruku. to se dogadja svoj djeci, ne samo nasima.
ovo sto dinkic kaze da upoznavanje uciteljice, ja mislim da treba uvesti kao pravilo. meni bi bilo normalno da svako dijete prije skole upozna uciteljicu, a za nase je to strasno vazno.
irena 15.... vidim da si iz kastela. pokusaj razgorvarati u skoli koja ti je blizu, ali ako vidis da ne ide, trazi dalje. toplo ti preporucam skolu mertojak u kojoj imaju potpunu integraciju, imaju sikustva s djecom s pp, imaju i dijete s downom u trecem razredu koje ima asistenta. definitvno, najbolje sto imas u blizini. vec sada pocmi traziti rjesenje za svoje dijete. kasnije se dogodi guzva, strka, veze. mi smo martu ugurali bez veze. samo na dogovor. dobro, na kraju su bili veliki pritisci, ali je ravnatelj odmah potvrdio martino mjesto kod ove uciteljice na temelju toga da smo dosli prvi. ne znam je li tvoja udruga ova splitska, ali bas ta splitska je za ovo dijete u skoli osiguraola asitenta. ako trebas kontakt, mogu te povezati s mamom. krasna zena.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dinkic » 25 ruj 2008, 08:50

martina mama, drago nam je da ste i vi jako lijepo krenuli. Nasa E. ide sada cetvrti razred. Ona je mislim jedina u gradu koja ide u potpunu integraciju od djece s DSom, ostali idu u djelomicnu integraciju.
Potpuno se slazem s tobom i Irena 15... vec sad se raspituj za skole, nazovi ravantelje, ali prije mozes nazvati i predsjednika udruge koji je i ravantelj jedne splitske skole da ti kaze u kojim skolama vec ima integracija po vasem podrucju. Sigurno i E. mama zna dosta no on ima pregled po svim skolama. Prije godinu dvije su imali i skup ravnatelja bas o integraciji djece s pp.
Bitno ti je da skola ima i manje razrede. Kod vas je dosta rasirena dolje djelomicna integracija koja nije losa, no mogucnost ukljucivanja djeteta s DSom uz asistenta u skolu ipak pokazuje veliki napredak. Naravno treba sagledati i mogucnosti djeteta i onda vidjeti koji bi oblik bio bolji.
Ako bilo sto trebas oko skoli mozes se javiti i meni, a i Ireni, vec smo dosta toga prosle i iskusile ne samo za nase decke nego i za drugu djecu s DSom.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la nadicab » 25 ruj 2008, 08:52

e, to ja zovem opis :up (a mogal bi ga i iskopirati na školarce, da budemo i tamo svi na okupu ;))
Super, super, to samo pokazuje koliko se isplati naš roditeljski trud
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Nocne aktivnosti sa njih troje

PostPostao/la IRENA » 25 ruj 2008, 13:03

Malo da vam se "pozalim". Znate da ih ja imam troje i voooolim ih do Mlijecne staze ( sto bi Jan rekao) ali da su nocas pretjerali ... pretjerali su...
Prvo ih navecer jedva do 22 h spremimo u krevete... onda se i mi nekako dokopali toga da su decki u svojoj sobi a Gitica u kimbiju... i konacno mi sami u krevetu ( no sada ne ide neki socni opis - ipak je ovo "mame i bebe" forum :cool - a i nije bilo materijala za socni opis :dunno ) vec lijepo legnemo ko ljudi - spavati ko ljudi.... Kad oko 3.00 zagalami Gita iz kimbija, ja skocim ko oparena i brzo je preselim k sebi i dam cici-mici... Gita zaspi... kad iz stana zvukovi razni ... vec razmisljam imam li kraj kreveta nekaj opasnog i tvrdog za mozebitnog lopova koji svrlja, osluskujem.. lakat mi spreman da podbodem MMa ...vec u glavi vidim kako se ovaj hrva sa "zamaskiranim" i kako ja djecicu branim i sklanjam... kad u svemu tome cujem glazbicu Janove igracke "gigl-vigl" :roll: ..ustanem.. a ono se Jan lijepo igra u svojoj sobi...Na moju izbezumljenu, rascupanu facu on ce lijepo:"Bok mama, ja sam se evo probudio makar je noc!" Potjeram ga u krevet i on nevoljko se opet ususka i zaspi.. kad li evo Vito:" Kaj je vec jutro - mogu na tvoj kompjuter?" :svadja Uspijem i njega vratiti u san... konacno se vratim u krevet kad Gitica opet pozeli cici-mici... MMu od svega valjda proradi probava i ode na WC - upali se svjetlo u hodniku i WCu( senzori--grrrrr) kad li Jan iz svoje sobe zagalami:" NO KAJ JE SAD OPET??!!Ja moram spavati - sutra mi je skola!!!!"
Ujutro naprave MMu kraval - sve krene dobro - operu se..obuku se... no: Vito na sebi ima odjecu koja mu visi ko na strasilu , a Janu sve premalo, ko da je u vodi stajao - zamijenili odjecu i ne zele je vise
odmijeniti....
Oj zivote....
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la noddy » 25 ruj 2008, 14:03

Draga Irena ,ja imam isto troje djece i totalno te razumijem.Moje srednja ide u vrtić i svako jutro je isto nadmudrivanje,te ona ne bi ovu odjeću sad nosila,te ne bi onu,bože sačuvaj da bi ta mala obukla neku majicu sa crtama ili nešto roze boje.Navečer kad se ide spavati ,opet nadmudrivanje,ona bi jednu priču za laku noć,brat bi drugu i sad ti budi pametan.Na kraju mama ispriča priču po vlastitom izboru.Neku većer je A rekao sestri da sutra nema vrtića,što je sestra naravno podržala.Na kraju me je A uvjeravao da je sljedeći dan subota a ne srijeda,jer naravno subotom nema vrtića.Tako da se ja u zadnje vrijeme po cijeli dan nadmudrujem s njima dvoje.
:mah
noddy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sretnamama32 » 25 ruj 2008, 14:11

Pozdrav svima,

nije me dugo bilo na forumu. Moram se pohvaliti da je moja Leticija u zadnja dva mjeseca jako napredovala.
Puže ko velika, sama se diže i stoji, napravi i par koraka ali se mora držati,jer još uvijek nije baš sigurna.
Sama papa sa žličicom, je da hrane ima svuda okolo,ali uporna je. Psihologica ju je jako pohvalila, rekla je ako nastavi napredovati ovim tempom i ovako dobro da će biti super. Od ove jeseni dobili smo i patronažnog defektologa, tetu Sanju. Njih dvije su se odmah super sprijateljile što mi je jako drago i vidim da će to druženje super funkcionirati.I na vježbama na Goljaku smo dobili novu tetu,
koja je isto jako dobra što me posebno veseli, jer je do sada Leticija svaki puta plakala.Krenulo nas je ove jeseni....i sretni smo zbog toga. :mah
06.06.2007., 02.05.2010. mamine princeze
http://handmadebyr.blogspot.com/
sretnamama32
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la aina » 25 ruj 2008, 19:20

BRAVO FILIPE!! Toliko toga mozemo mi mali nauciti od vas i tako nam je to vazno, HVALA!!! Mi smo na kratko ovdje u Kanadi jer ja imam obaveze oko faksa. Ainu sam vodila ovdje kod terapeuta, i dali su mi super savjete oko vjezbanje piti na slamcici kao pomoc za jezik (jer nas jezik dosta vremena provodi van kucice).

Irena super ti je prica i vec me strah kako ce nama biti na proljece, trcim za Ainom koja puze svuda, trbuh mi raste i Ainu vec tesko dizem jer ima preko 10kg. Nemam pojma kako dalje kada je trbuh JOS veci. Sada mi se cini da smo malo prenaglili sa iducom :babby :) Ali biti ce veselo :3srca

Pozdrav svima!
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la aina » 25 ruj 2008, 19:28

http://www.23hq.com/aina3/photo/3477645

evo ovako ja pisem disertaciju i aina "pomaze", tj guzva papire, lupa po misu i tipkovnici, vrista, itd :naughty
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la irena1506 » 27 ruj 2008, 17:47

Martina mama, Dinkic i Irena thx na potpori i savjetima.
Martina mama mozes li mi poslati br.tel. E. mame, voljela bih cuti iskustva iz prve ruke, moja E-adresa: irena.benutic@inet.hr
Pricala sam sa predsjednikom Udruge 21, Bucevicem i obecao se raspitati o kastelanskim skolama. Ja cu svakako pokusati prvo sa skolom u Kastel Starom, jer u nju mi ide stariji sin, vozi ih bus u skolu i ono sto je meni najvaznije da Kiki ide u skolu sa djecom iz susjedstva, ali ako ne upali to moram razraditi plan B i C.....
Fico, veliki bravo za snalazenje u skolskim predmetima i ekipom u skoli!
Irena, citajuci tvoj post glasno sam se pocela smijati, pa sam ga morala procitati svim ukucanima. Genijalci, svi troje!
Nas Kiki se budi svako vece i dolazi u nas krevet, ali nekad je tako umoran pa zaspe na podu u hodniku ili stigne do kreveta i nasloni samo glavu i ostane stajati i tako spava.MM kaze da ce spavati s nama i sa 26 kad mu i noge odlakave.Stariji sin, Ivan svira trubu.Kad je tek poceo uciti Kikija je to strasno zivciralo ne samo da bi zatvorio vrata, nego bi na vrata za svaki slucaj podmetnuo i mac, ali sad kad je Ivan naucio svirati, Kiki mu drzi note i kad ovaj otrubi pjesmicu Kiki se nakloni. Komedija su!
irena1506
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IRENA » 28 ruj 2008, 17:08

irena1506 je napisao/la:Stariji sin, Ivan svira trubu.Kad je tek poceo uciti Kikija je to strasno zivciralo ne samo da bi zatvorio vrata, nego bi na vrata za svaki slucaj podmetnuo i mac, ali sad kad je Ivan naucio svirati, Kiki mu drzi note i kad ovaj otrubi pjesmicu Kiki se nakloni. Komedija su!

Tako nekako i moj Jan - ak ih ne mozes pobijediti ( mac pod vrata) onda im se pridruzi (drzim note) .. :naughty
no moj Jan jos uvijek nastoji " vuci na pricu: ipak sam JA stariji brat!!!" pa ih oboje ( Vita i Gitu) "disciplinira" ... mada mu se ova prica sa trubom "t(u)rbo" svidjela ...ali je MM povukao autoritet i jasno i glasno rekao "TRUBA - NE!!!"
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.