Sada je: 25 kol 2026, 11:39.

opstruktivni bronhitis - sve na jednom mjestu

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Re: opstruktivni bronhitis - sve na jednom mjestu

PostPostao/la Dobri andjeo » 09 lis 2008, 21:47

chiarino dijete je zavrsilo u bolnici i dobilo dg crupa tj laringitisa a ona je ta koja misli da je to ipak bio bronhitis jer joj opisi nasi tako izgledaju, a ja joj objasnjavam da je gotovo sigurno dijete imalo crup jer to lijecnici nemogu zamijeniti jer nije slicno ;)
dakle mislim da smo se nas dvije razumjele ;)
Dosla je hitna, dali su mu steroide i odveli ga u bolnicu. Tamo su rekli da je Croup koji se manifestira kao astma, ali je virus

da je dijete imalo opstrukciju tj opst. bronhitis ili napad astme ne bi ga lijecili steroidima u inekciji vec na hitno bi dali ventolin da oslobode suzene bronhe , dok kod crupa je hitna procedura dati kortikosteroide u inekciji ili inhalaciji kako bi splasnuo otok i suzeni grkljan .
steroidi tj kortikosteroidi se kod opstruktivnih bronhitisa tj astme daju ali ne ko prva pomoc jer im treba oko 3-5 dana da prodjeluju i zapravo su dugotrajna terapija tj profilaksa, ventolin trenutno otvara disne puteve i ako dijete ima laringitis, crup od njega nece biti srece, kao ni obratno. hitna je sigurno djetetu poslusala pluca kad su dosli i ili su culi opstrukciju pluca ili nisu, da jesu sigurno bi dali ventolin a ne steroide. jedino ako je moguce da je dijete imalo i jedno i drugo.
ali velim njoj su rekli da je crup pa dileme nema.
meni je trebalo gotovo 3 godine jednomjesecnih napada da skuzim kad ima laringitis a kada bronhitis, meni je to stalno bilo isto , nikako nisam mogla skuziti razliku ni u kasalju ni u disanju pa smo isli stalno na hitnu, sad kuzim ali trebalo je puno iskustva ...tim vise kaj je ona imala cas jedno cas drugo ili prvo jedno pa drugo...
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la ChiaraR » 10 lis 2008, 03:28

Duga, skuzile smo se ja i Dobri andjeo :mah . Ja nisam znala hrvatski naziv za croup, pa sam mislila da je to opstruktivni bronhitis, a kad to totalno druga bestija. Zao mi je ako je to nekoga zbunilo, ali mozda je i dobro da sam se upetljala (sorry Shnita) jer bar sad i drugi znaju da postoji croup koji je slican, ali je drugaciji tretman. Meni je to sad jasnije iz ovog sto je Dobri andjeo napisala, mada priznajem ne bi se upustala u dijagnosticiranje jednog ili drugog.
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la melita » 29 lis 2008, 09:18

Prošle zime imali smo tri bronhiolitisa, jednom hospitalizirani, dvaput u dnevnoj na terapijama. Ove jeseni već imali jedan bronhitis (razvila se i upala pluća). Kad smo pitali doktore da li doma inhalirati dijete s fiziološkom rekli nam ni u bunilu.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 03 stu 2008, 11:50

Kad smo pitali doktore da li doma inhalirati dijete s fiziološkom rekli nam ni u bunilu.

i sta sad???
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la melita » 03 stu 2008, 22:21

Stvarno ne znam što bih ti rekla. :dunno Nama je pedijatrica savjetovala inhalacije, a gore smo dobili decidirano ne, i od Richtera i od onog starog primarijusa, da me ubiješ ne mogu mu se sjetiti imena! :stup
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 04 stu 2008, 08:00

To je ono što sam ti već pisala, a na žalost mi smo skužili na svojoj koži. :zbunj
Nakon što sam dr.pitala za vlagu i dobila potvrdu od nje sam dobila naputak da kupanje, pogotovo dugotrajno, zamjenim kratkotrajnim tuširanjem (uz napomenu da se furamo na francuze i da ga ne tuširam svaki dan :mrgreen: ) Ukinula sam sve žive inhalacije. Nafrljila radijatore da zrak bude suh. Nemamo klimu, ali vjerujem da bi ove dane kad je velika vlaga i ona puno pomogla u odvlaživanju zraka u kući.
Recimo ja već znam da njemu ovo vrijeme s puno kiša i magluštine smeta i da nam je potrebna sitnica da mu nos krene curiti i početi će škripiti za čas. Zato pozornije slušam njegovo disanje.
Uspjela sam ga držati bez trajne terapije flixotidea i to sam rekla dr, ako je i mislila da sam šašava, nije mi rekla. :dunno Išla sam logikom da ako mu je dovoljno par dana flixotidea i pomogne mu nema potrebe da ga na njemu držim na njemu od jeseni do proljeća.
folne
Mladenka

PostPostao/la Duga » 04 stu 2008, 08:07

mamashnita od noje je napisao/la:
Kad smo pitali doktore da li doma inhalirati dijete s fiziološkom rekli nam ni u bunilu.

i sta sad???

Na tvom mjestu ja bih doktora ponovno pitala i inzistirala da mi kao laiku objasni kako to inhaliranje pomaže osobi s bronhitisom i pitala npr. zašto ljudima s bronhitisom smeta magloviti, vlažni dan? :dunno (možda je moj prijedlog malo bezveze, ali vidim da te muči pa bih na tvom mjestu potražila doktora)

Možda nema puno veze s temom, ali prošle jeseni i zime kad smo onako poboljevali u vrtiću i u dva mjeseca završili s 4 bronhitisa uvijek je započinjalo sa začepljenim nosićem i sekretom tamo negdje iza kojem je u svakoj virozici sklona - ja sam čak kupila i inhalator Respiru da joj odčepim nos i kupala ju da bi, umjesto da se odčepi kao kod neke virozice stanje pogoršavalo i završavalo s bronhitisom. Ne kažem da ionako ne bi završilo s bronhitisom jer je bila daleko najmanja i jako izložena infekcijama u kolektivu, ali je činjenica da joj se naočigled pogoršaavalo. Mužu sam znala reći da imam osjećaj kako nakon inhaliranja i namakanja i ukapavanja fiziološke kao da je sav taj sekret samo nabubrio kao grah na vlažnom i ostao na istom mjestu da smeta (sori, na mojim čudnovatim opisima) umjesto da se razrjedi i iscuri kako sam ja sebi zamišljala.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la mimozice » 04 stu 2008, 14:17

Mi smo proslu zimu imali par puta opstruktivni bronhitis, ali i laringitis. Nikada uz opstrukciju nije imao temperaturu niti neki narociti kasalj tako da ja uopce to ne mogu prepoznati. Jedino sto mogu je voditi ga dr. na slusanje ali i sama dr. mi je rekla da se kod takve djece stanje mijenja iz sata u sat. Dakle, treba to prepoznati i znatii djelovati.

Sada da vas pitam: kad se cuje to pistanje po plucima ( kao ono koje linkala Dobri andjeo) da li tada treba dati Ventolin? .Ja imam taj strah od Ventolina i uvijek se bojim da cu ga dati kada ne treba.
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 08 stu 2008, 08:58

nekom smeta nekom ne. nama ne smeta, nama krece uvijek od nosa i zbog nosa koji u sezoni tj od 9 mj do 6 nikad nije ok vec je krcat slajmom i sekretom koji se onda slijeva, e sada ako uspijem srediti nos, cokovima kucnim s onim sto ide na usisavac, inhalacijama fizioloske sa propolis kapima i sinersul relife homeopatskim -onda nema bronhitisa. sa svih terapija sam ju skinula samoinicijativno jer s njima ili bez njih je sve isto :whew skuzila sam da sve iskljucivo ide od nosa i od toga onda zavisi razvoj dogadjaja . dakle problem je u nosu i u niucemu drugom. :whew ove jeseni smo ok sto se tice bronhitisa, tj nos curi standardno , samo se boje mijenjaju od bezbojne do zute preko zelene pa iznova nakon dan dva necurenja :ne pa kasalj pa iznova. al nije jos ni jednom sjelo do pluca. :dj
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Maslacak » 07 pro 2008, 12:58

Evo i nas sa dijagnozom.
U ponedjeljak navecer smo zavrsili u bolnici i ostali do cetvrtka- tamo su ga inhalirali 4 puta na dan. Dobili smo i inhalator za kuci i upute da zrak odrzavamo vlaznim- povjesamo mokre rucnike po sobi i da soba di spava mora biti hladnija.
Inhaliramo se sad 4 puta na dan- s tim da mu ujutro i navecer ubacim u inhalator po pola ampule Pulmicorta (0,25 mg) i 6 kapi sultanola i fiziolosku, a u podne i popodne samo fiziolosku sa 6 kapi sultanola.
Dobili smo i sprej za nos- dva puta na dan- - oximetazolinhydrochlorid.
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaiv » 08 pro 2008, 09:07

I ja mogu potpisati ove cure gore sto se tice tijeka bolesti,nama je dr.zabranila koristenje el.inhalatora i ja kupila babyhaler,pa je 6 mj.bio na flixotidu2x50mg,od 10mj. nije na terapiji,sve bilo ok do jucer.Jucer mu se toliko nos zacepio da nista ne pomaze,bili na hitnoj dobili kapljice i antibiotik,nemoze disati hropti i hrce,misle da je u pitanju 3.krajnik

Sto se tice prevencije OB mi smo se drzali tocno mislim doslovno svih uputa.Josip je alergican na prasinu pa smo maknuli zavjese,tepihe u biti rekli su mi da to ne smeta djetetu dok se ne pocme grijati,sada obaveznotemp.sobe 21,o pusenju da ni ne pricam-ne prilazi ni na 1km.posuda sa vlaznom vodom,bili smou proljece i jesen na Malom Losinju,nema plisanih igracaka,i ono sto mene najvise brine je da su rekli da okidac moze biti i prevelika radost ili zalost,pa eto tu ja popustim a on koristi(nemislim na male stvari)
Sad samo cekam u sta ce se ovo razviti :conf
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Maslacak » 31 sij 2009, 20:18

Nocas je im ao napad kaslja.. Ne znam dali to ima veze sa time- ali vidjela sam da su jucer u jaslicama za dorucak imali parizer za koji pretpostavljam da u sebi sadrzi pojacivac okusa.. Dali je moguce da je na to reagirao?
Dan prije nego sto smo zavrsili u bolnici on je bio potpuno zdrav- bili smo kod nasih prijatelja na rucku i jeo je juhu- u kojoj je bilo vegete..
Dali je moguce da tako reagira jer je preosjetljiv na taj sastojak u namirnicama?

Ja inace kuci takve stvari izbjegavam.. Vegetu smo skroz izbacili, a i druge namirnice koje sadrze E621...
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mmm3m » 17 vel 2009, 18:03

U 1,5 mjesecu moja kcerka je imala 3 puta opstruktivni bronhitis,bolnica,injekcije,inhalacije najniza saturacija 86
Testiranje pokazalo visoku alergiju na grinje.Dobila je Flixtide 125*2,singulair i berodual pp
Dobila je diagnozu-sumlja na astmu.Sad 26.2 idemo pumologu da da pravu diagnozu
Isla sam u skolu astme,naucila ogromno stvari tako da napade sad sredjujemo kod kuce.
Kad vidim da je slabije volje,da je moguce nosic poceo da curi ili je netko od nas bolestan krenem preventivno sa duplim dozama Flixtide,znaci 125* 2 na 8 sati.Kupili smo aparatic za mjerenje saturacije,tako da joj mjerimo i kad krene padati krenemo sa berodualom 3 udisaja na 6 sati,ako joj saturacija krene padati unutar tih 6 sati smanjimo vremenski razmak,tako da joj dajemo na 3,4 sata.
Njeni napadi sad brze prodju,cak se i frekfencija disanja umiri za 24 sata,i to zbog toga sto necekamo piskanje i tesko disanje nego se orijentiramo sa saturacijom.Kad saturacija krene padati na dijetetu se to nepozna,i tek kad padne jako nisko,vecinom ispod 94 se to primeti jer tada dodje do piskanja i jako teskog i brzog disanja i tada je vec teze postici dobre rezultate sa ventolinom ili berodualom i se dijete mora odvesti u bolnicu jer mu je potreban kisik.
Mia,rodjena u 25 tjednu,810g,32cm :)
Matea-1991~~Marina-1999~~Mia-2006
"Maristella"miris mora,lavande i ruzmarina
mmm3m
splitska nevista

PostPostao/la Tris » 09 ožu 2009, 00:44

kako je do OB doslo, znate li sto je okidac?
koliko cesto se napadi dogadjaju?
cime su uzrokovani u vasem slucaju?
kakvu terapiju imate?
cime prevenirate napade?
po cemu prepoznate kada bi napad mogao uslijediti? i mozete li ga tada prevenirati?
jesu li vam djeca alergicari?
dajte, pliz, sve sto vam padne na pamet.

Pozdrav, evo da i ja napišem naše iskustvo:
malac sada ima 3 godine, u 1. mjesecu imao je prvi opstruktivni bronhitis (proveli smo 5 dana na Srebrnjaku, prva 3 non-stop na kisiku) kojem je prethodilo skoro pola godine noćnog kašlja kojem nisu uspjeli naći uzrok. Nakon alergološke obrade i OB vodi se pod dijagnozom alergijska astma.
Ne znam što je bio okidač, taj put mu je nos bio zaštopan kao i puno puta prije i slijevalo mu se sve u grlo, kašljao je noću, ali ništa više nego prije...I onda je ujutro nakon buđenja i doručka počeo jako brzo i plitko disati, stenjao je, ubrzo se jako umorio i klonuo...I pravac Srebrnjak.
To je do sada jedini napad. Na terapiji smo od tada, dakle, 2 mjeseca, Flixotide 50, sve super. Dva potiska ujutro i dva navečer preko Babyhalera. Probali smo smanjiti dozu jer uopće više ne kašlje, ali čim smo (po preporuci pedijatrice) smanjili na 1 potisak ujutro i dva navečer, počeo je opet pomalo kašljati. Sad mo opet na 2x2.
Budući da je imao "samo" jedan napad do sad, stvarno ne znam što je okidač i šizim od brige na svaki cureći nos i najblaži kašalj. Srećom ne ide u vrtić pa mu je opće stanje super i rijetko pobolijeva.
Dokazana mu je dosta jaka alergija na grinje i umjerena na mačju dlaku. Imamo kompresorski inhalator, ali sad ga već dugo ne inhaliram jer su mišljenja podijeljena, a ova terapija Flixotidom mu izvrsno odgovara, pa niti nema potrebe. Kupila sam antialergijsku posteljinu za njega + muža i mene jer smo u istoj sobi s njim (najčešće i u istom krevetu :roll: ).
Tris
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.