Sada je: 12 kol 2026, 19:15.

Povišica invalidnina!?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Povišica invalidnina!?

PostPostao/la Imge » 24 pro 2008, 12:34

Dobila sam slucajno cirkularni mail s pozivnicom za subotnje Puzevo dogadjanje pa sam malo preletila i stranicu i ovaj pdf.
Imam par opaski - Lidija, ako ne smeta, javit cu ti to na mail, a ovo pojasnjavam da ne ostane visiti u zraku:

NN 85/2008, Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama:
(7) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelji djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na dopust za njegu djeteta do navršene 8. godine djetetova života iz članka 23. stavka 1. ovoga Zakona ima pravo za puno radno vrijeme na naknadu plaće u iznosu od 65% proračunske osnovice mjesečno.

za lakse razumijevanje ovog clanka Zakona:
Proračunska osnovica koja će se primjenjivati u 2008. godini određena je Zakonom o izvršenju Državnog proračuna za 2007. g. (Nar. Nov., br. 137/06.) i iznosi 3326,00 kn.
Napominjem da trenutno nema sluzbene informacije da ce se proracunska osnovica za 2009. godinu uopce mijenjati (nema love). Tako da ostaje ista proracunska osnovica kao i ova koja se primjenjivala za 2008. godinu.
65% od 3326,00 = 2.161,90 kn

:mah
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lidija » 24 pro 2008, 12:56

Samo javi, dapace .....

U ovom je caka, u osnovicama. Trenutno ste dobili 2500,00 kn s povisicom, a koliko ce biti u veljaci - ovisi o proracunskoj osnovici, najvjerojatnije ovako kako Imge pise, znaci manje od 2.500,00 kn.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lotta » 02 sij 2009, 22:46

da ne otvaram novi topic..moze i ovdje..

dobila sam danas pismo kojim me centar za soc. skrb obavjestava o promjeni nadleznosti u koristenju prava na produljeni porodiljni, tj da je sad to u nadleznosti hzzo-a. navodi se kako ce svi koji su to pravo stekli pri czss to isto pravo zadrzati i nakon 1. sijecnja 2009., a da ce oni hzzo-u do kraja mjeseca ustupiti sve nase spise. naknada ce se od 1. ozujka isplacivati putem hzzo-a.
dali to sad znaci da mi vise nemamo nista sa centrom za soc. skrb, i da cemo ubuduce sve obavljati na hzzo-u?
jer meni je nasa soc. radnica bila super, i sad mi nije jasno dali ona vise nema bas nista s nama, ili??
kod nje sam uvijek isla predat zahtjev za komisiju, a ona bi dalje sve sredivala i bas mi je bila ljubazna..

isto tako u pismu navode kako svi korisnici mogu pismenim zahtjevom od mjesno nadleznog podrucnog ureda hzzo-a zatraziti utvrdivanje prava po novom zakonu, ukoliko je to za njih povoljnije.
da li tko zna u cemu bi taj novi zakon bio povoljniji, onako u globalu..
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 03 sij 2009, 00:32

i ja sam to dobila..al na staru adresu tako da mi je mama citala preko telefona (moram otic po to) i nemam pojma o cem se radi?zasto bi se sad nekome trebala javljati?svi moji papiri su na czss.. :dunno kaj bi mogla imati povoljnije?
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 03 sij 2009, 16:59

povoljnija stvar po novom zakonu jeste produžni porodiljni do 8. godine života.
Da, i ja sam dobila taj dopis
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Lotta » 03 sij 2009, 21:25

nadicab je napisao/la:povoljnija stvar po novom zakonu jeste produžni porodiljni do 8. godine života.

i dal bi to sad trebali zatrazit od hzzo-a?
pa ne utvrduje se to na komisiji??
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 03 sij 2009, 23:40

Lotta je napisao/la:
nadicab je napisao/la:povoljnija stvar po novom zakonu jeste produžni porodiljni do 8. godine života.

i dal bi to sad trebali zatrazit od hzzo-a?
pa ne utvrduje se to na komisiji??

i mene sad to zanima..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 04 sij 2009, 00:23

ne znam :dunno da li je Lidija zamislila neki drugi nacin pojasnjavanja novog Zakona pa se ne bih puno petljala, no, evo bar za pocetak - bitni clanci za roditelje s ovog pdf-a:

Članak 16.
(1) Po iskorištenju roditeljskog dopusta iz članka 14. stavka 2. ovoga Zakona ili prava na rad u skraćenom radnom vremenu iz članka 15. stavka 4. ovoga Zakona jedan od zaposlenih roditelja ili samozaposlenih roditelja ima pravo na rad u skraćenom radnom vremenu do navršene 3. godine djetetova života, ako je djetetu, prema nalazu i ocjeni izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite i nadležnoga liječničkog povjerenstva Zavoda, zbog njegova zdravlja i razvoja, potrebna pojačana briga i njega.
(2) Ministar nadležan za zdravstvo uz suglasnost ministra nadležnog za obitelj pravilnikom će propisati uvjete i postupak stjecanja prava na rad u skraćenom radnom vremenu, radi potrebne pojačane brige i njege djeteta do njegove navršene 3. godine života

Članak 23.
(1) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj djeteta s težim smetnjama u razvoju (dijete s težim tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili težom psihičkom bolesti), nakon iskorištenog prava na roditeljski dopust prema ovom Zakonu, ima pravo na dopust za njegu djeteta ili pravo na rad u skraćenom radnom vremenu do navršene 8. godine djetetova života na temelju nalaza i mišljenja nadležnoga liječničkog povjerenstva Zavoda.
(2) Nakon prestanka korištenja prava iz stavka 1. ovoga članka jedan od zaposlenih roditelja ili samozaposlenih roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju ima pravo na rad u skraćenom radnom vremenu.
(3) Pod uvjetom iz stavka 1. ovoga članka, jedan od zaposlenih roditelja ili samozaposlenih roditelja punoljetnog djeteta s težim smetnjama u razvoju ima pravo raditi skraćeno radno vrijeme do završetka redovitog školovanja ili dok ta potreba traje.
(4) Pravo iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka ne može ostvariti zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj koji prema propisima iz socijalne skrbi ima priznat status roditelja njegovatelja.
(5) Roditelj koji koristi prava iz stavka 1. do 3. ovoga članka ima pravo na naknadu plaće prema ovom Zakonu.
(6) Ministar nadležan za obitelj, uz suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo, pravilnikom će propisati uvjete i postupak za stjecanje prava iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka.

Članak 24.
...(7) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelji djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na dopust za njegu djeteta do navršene 8. godine djetetova života iz članka 23. stavka 1. ovoga Zakona ima pravo za puno radno vrijeme na naknadu plaće u iznosu od 65% proračunske osnovice mjesečno.

XVI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 60.
(1) O zahtjevima za ostvarivanje prava na rodiljni dopust i rodiljnu naknadu, kao i o drugim zahtjevima za ostvarivanje prava prema posebnim propisima koji se odnose na zaštitu majčinstva, koji nisu pravomoćno okončani do dana stupanja na snagu ovoga Zakona, rješavat će se prema propisima koji su bili na snazi do dana stupanja na snagu ovoga Zakona.
(2) Osobe koje su se na dan stupanja na snagu ovoga Zakona zatekle u korištenju prava iz stavka 1. ovoga članka mogu pisanim zahtjevom od mjesno nadležne ustrojbene jedinice Zavoda zatražiti ostvarivanje tog prava prema odredbama ovoga Zakona ako je to za njih povoljnije.

Članak 61.
(1) Korisnik prava na dopust do sedme godine života djeteta ili na rad u skraćenom radnom vremenu radi njege djeteta s težim teškoćama u razvoju s pravom na novčanu naknadu prema propisima iz područja socijalne skrbi, koji je ovo pravo ostvario do dana stupanja na snagu ovoga Zakona, zadržava stečeno pravo.
(2) Korisnik iz stavka 1. ovoga članka može pisanim zahtjevom od mjesno nadležne ustrojbene jedinice Zavoda zatražiti utvrđivanje prava utvrđenih ovim Zakonom, ako je to za njega povoljnije, u kojem slučaju od dana pravomoćnosti tog rješenja ostvaruje prava prema ovom Zakonu.
(3) Zavod je dužan u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona preuzeti, a nadležni centar za socijalnu skrb je obvezan predati pripadne predmete korisnika prava iz stavka 1. ovoga članka.
(4) Sadržaj dokumentacije iz stavka 3. ovoga članka Zavod i nadležni centar za socijalnu skrb utvrđuju sporazumno.
(5) Novčane naknade iz stavka 1. ovoga članka u roku iz stavka 3. ovoga članka osiguravaju se u državnom proračunu na razdjelu nadležnog ministarstva za socijalnu skrb.
(6) Po isteku roka iz stavka 3. ovoga članka sredstva za isplatu novčanih naknada korisnicima iz stavka 1. ovoga članka osiguravaju se u državnom proračunu na razdjelu ministarstva nadležnog za obitelj
[/quote]

tu sve pise. i da HZZO preuzima cijelu pricu, i da ce vasu dokumentaciju HZZO-u predati centar za socijalnu skrb, da se HZZO-u treba dalje javljati vezano za sva vasa pitanja, a ukoliko imate veca prava po novom zakonu - morate (!) predati pismeni zahtjev kako biste ostvarili povoljnije pravo (pa i ono o produzenju do 8. a ne vise do 7. godine - ukoliko to zelite, naravno i ukoliko ste zateceni slucaj po novom zakonu).

cijeli zakon:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340326.html
Zadnja izmjena: Imge; 04 sij 2009, 01:37; ukupno mijenjano 1 put/a.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 04 sij 2009, 00:31

preporucujem i pogledati preglednu xsl tablicu HZZO-a.

http://www.hzzo-net.hr/03_01_08.php

kliknuti na Shemu rodiljnih i roditeljskih potpora i kad se otvori xsl tablica - odabrati u sheetovima slucajave (fino je i pregledno slozeno, no ne mogu kopirati jer nije link nego tablica):
- Rad u SRV zbog pojacane njege do 3. godine zivota
- DOPUST ZA NJEGU DJETETA S TEŽIM SMETNJAMA U RAZVOJU DO 8. GODINE
- SKRAĆENO RADNO VRIJEME DO 8. GODINE DJETETA S TEŽIM SMETNJAMA U RAZVOJU
-SKRAĆENO RADNO VRIJEME OD 8. DO 18. GODINE DJETETA S TEŽIM SMETNJAMA U RAZVOJU
-SKRAĆENO RADNO VRIJEME OD 18. GODINE DJETETA S TEŽIM SMETNJAMA U RAZVOJU DO ZAVRŠETKA REDOVITOG ŠKOLOVANJA ILI DOK TRAJE POTREBA

tablica vas fino vodi i opisuje kolike su tocno naknade pa vidite da li je po novom Zakonu nesto povoljnije po vas i u skladu s time pismeno zatrazite novo pravo.

Lidija, ukoliko za pojedine novcane potpore nekom trebaju detaljniji podaci o mjesecnoj satnici za 2009. godinu - na pravno-fin. pdf-u na korisnim stranicama postoji kalendar radnih sati za ovu godinu pa roditelji mogu tocno izracunati koliku ce naknadu dobivati u pojedinom mjesecu.
:mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lidija » 04 sij 2009, 04:24

To je jako interesantno i meni jos uvijek nije sve jasno.
Naime, status djeteta (ako ja dobro zakljucujem) jos uvijek odredjuje PSK socijalne skrbi, odnosno CZSS. Preko CZSS se ostvaruje i pravo na invalidninu.
Na koji nacin ce sad ovo ici - ne znam. Naime, i do sada je jedno pisalo , a tumacenja ko u prici.
Mozda slijedeci dani donesu neko razjasnjenje i pojasnjenje.

Jedino sto mi nikako nije jasno da se sad umijesalo jos jedno ministarstvo (MOBMS), a da naknade prelaze iz fonda socijalne u HZZO, koji su oba ''pod'' MZSS. Dakle, nisam nis zamislila jer mi nije jasno. Da sam ja na dopustu, ja bih malo pricekala sa predavanjem zahtjeva, jer je naknada s HZZO-a trenutno manja no sa socijale. Vidjet cemo sto su smislili.
U papiru koji sam dobila kaze da pola radnog vremena tek u ozujku predajemo na HZZO, do tada normalno u CZSS.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la suzaks » 04 sij 2009, 14:50

Lidija napisa:
[quoteDa sam ja na dopustu, ja bih malo pricekala sa predavanjem zahtjeva, jer je naknada s HZZO-a trenutno manja no sa socijale. Vidjet cemo sto su smislili.
][/quote]

Ma, čini mi se da su lagano napravli manevarsku dosjetku kak da se zanemari sve ono kaj su nas zakidali sve ove godine ( nezakonitost 'naknade' od strane soc. skrbi, neplaćanje doprinosa) - sad će se valjda ovim sve nivelirati...a za ono propušteno - kom obojci, kom opanci!!!
Ništ ne kužim - trebao bi mi konkretni izračun - možda bi najbolje bilo da odemo na HZZO- možda oni rade izračune (moš mislit!!!)...
I kakav je to dopis - AKO VAM JE POVOLJNIJI IZRAČUN HZZO - prijedite tamo!!! Pa tko zna šta je povoljnije??? Nisam baš sigurna da se odnosi na dopust od 7 -8 godina...Zašto smo onda SVI korisnici dobili dopise od CZSS??? Da li smo???
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 04 sij 2009, 20:23

hm, u dopisu je pisalo da pola plaće i dalje ide preko Kumićićeva ili sam ja krivo shvatila? I ono što je meni osobno interesantno, oni će obavijestiti poslodavca o tome gdje trebaju slati izračun.
Dakle, meni osobno kao i svima koji rade pola radnog vremena se ništa u biti ne mijenja. Jesam li dobro shvatila?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Lotta » 04 sij 2009, 21:32

da, malo je to sad zmotano..
po svemu procitanom, ta prava (ukljucujuci pd do 8 god) bi trebalo pismenim putem zatraziti.
malo cu pricekati da se sve to skocka i preseli, pa cu onda u ozujku predati zahtjev.
ako tko sazna jos neke stvari ili da bi trebalo drugacije napraviti neka javi
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 04 sij 2009, 21:45

Dakle, meni osobno kao i svima koji rade pola radnog vremena se ništa u biti ne mijenja. Jesam li dobro shvatila?

Nadam se da jesi (jesam). Jedino sto cemo lovu dobivati preko HZZO-a. Nadam se da ce biti redovno. Sjecam se vremena oko 2000 kad nismo dobili naknadu place nekoliko mjeseci .... vecina vas to ne pamti.

Vidjet cemo. Namjeravam nesto napraviti po tom pitanju pa da se stvari malo razjasne svima nama.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 04 sij 2009, 21:57

da, prica je vrlo zamrsena :(
iako, bar ovaj dio o prelasku na 8 godina dopusta - tocno se u zakonu izrijekom kaze da se - ukoliko se na to odlucite - o promjeni prava mora pismeno izvijestiti HZZO.
u svakom slucaju dobar je savjet da se zasad priceka, da se vidi hoce li porasti proracunska osnovica, i kako ce se sve skupa odvijati.
ili - zatraziti sluzbeno ocitovanje HZZOa- ili nekog mjerodavnog :dunno .
mozda nazvati telefon HZZO-a 0800 79 79 ...

nego, upucujem i na novi Zakon o doprinosima (koji je na snazi, kao i Zakon o rod. i rodit. potporama, od 1.1.2009. godine). cisto da se vidi KOLIKO je prica zapetljana i neuskladjena :shock: :roll: (clanak 218. tocka 1, stavak 3. - bez obzira na sve - spominje nadleznost Centra za socijalnu skrb). mislim stvarno :roll: ...

XI. MIROVANJE OBVEZE DOPRINOSA
1. Mirovanje obveze utvrđene rješenjem Porezne uprave
Članak 217.
(1) Obvezniku doprinosa koji je sam obveznik doprinosa za svoje osiguranje obveza svih doprinosa utvrđenih rješenjem Porezne uprave miruje za razdoblje u kojem koristi prava prema posebnim propisima, i to:
...
3. za razdoblje u kojem koristi pravo na dopust ili pravo na rad s pola punoga radnog vremena kao roditelj djeteta s težim smetnjama u razvoju.
2) Obvezniku doprinosa iz stavka 1. točke 3. ovoga Zakona koji koristi pravo na rad s pola punoga radnog vremena obveza doprinosa miruje u polovici iznosa tvrđene mjesečne obveze.
...

Članak 218.
(1) Mirovanje obveze doprinosa utvrđuje Porezna uprava, i to:
...
3. obvezniku iz članka 217. stavka 1. točke 3. ovoga Zakona na temelju podatka mjerodavnog centra za socijalnu skrb o tome da je odobreno pravo na dopust zbog njege djeteta ili pravo na rad s pola punoga radnog vremena te na temelju podatka o početku i o prestanku ostvarivanja toga prava.
(2) Način dostave podataka o početku i prestanku prava i postupanja u skladu sa stavkom 1. ovoga članka propisat će ministar financija.

2. Ostala prava na mirovanje obveze
Članak 219.
(1) Obvezniku doprinosa koji je sam obveznik doprinosa za svoje osobno osiguranje i koji je sam obvezan obračunati doprinose prema poduzetničkoj plaći i o tome izvijestiti obveza svih doprinosa što bi ih trebao obračunati prema poduzetničkoj plaći miruje pod uvjetima propisanima odredbama članka 217. i 218. ovoga Zakona.
(2) Za osiguranika po osnovi samostalne djelatnosti slobodnih zanimanja – samostalnog umjetnika kojemu se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna obveza svih doprinosa miruje pod uvjetima i na način sukladno odredbama članka 217. ovoga Zakona te za vrijeme mirovanja obveze.
(3) Način dokazivanja početka i prestanka prava i postupanja u skladu sa stavkom 1. i 2. ovoga članka propisat će ministar financija.

link na cijeli zakon o doprinosima:
http://propisi.pu.mfin.hr/index_open.as ... oprinosima
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lotta » 05 sij 2009, 01:49

uhvatila sam malo vremena pa malo bolje procitala zakon..
e sad, opet mi nije jasno nesto.
ako bi se ja ocitovala pismenim putem i zatrazila utvrdivanje prava po novom zakonu (tocnije, ja bi samo zeljela taj pd do 8 god djetetova zivota) tada bi mene kako je navedeno, od dana pravomocnosti rjesenja kacio novi zakon.
e prema tom novom zakonu, u ovoj shemi o rodiljnim potporama, u tablici za njegu djeteta sa tezim smetnjama do 8 god. vidim nesto zanimljivo.
navodi se naime

NOVČANA POTPORA - naknada plaće
• 65% proračunske osnovice (za puno radno vrijeme) – 2.161,90 kn

roditelj koji nema ostvaren staž osiguranja 12 mjeseci neprekidno prije korištenja prava ostvaruje pravo na naknadu plaće u iznosu 50% proračunske osnovice - 1.663,00 kn
STAŽ OSIGURANJA – staž ostvaren na temelju radnog odnosa, obavljanja djelatnosti, primanja naknade plaće po prestanku radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti

ovo poboldano bi se odnosilo na mene, jer ja sam se tek zaposlila nakon sto mi je bilo jasno da cu trebati biti duze vrijeme sa djetetom, pa ako sam dobro shvatila tolko bi mi iznosila naknada po novom zakonu, dok je po starom bila 2000kn odnosno sad i nesto vise.

e sad, najvaznije pitanje, ako se ja izjasnim da bi zeljela da mi po novom zakonu pripada pd do 8 god, dal me automatski stize i ta manja naknada posto nemam taj staz osiguranja od 12 mj, tj dal me onda novi zakon kaci u svemu ili sam u onome u cemu se ocitujem?? (znam, glupo pitanje, ocito u svemu, al ipak pitam..)
znaci, ja u biti biram izmedu pd do 7 god sa 2000 i nesto sitnog kn ili do 8 god sa 1600kn.

eto, ako se jos tko nalazi u takvoj situaciji neka si razmisli.

i ako sam nesto krivo skontala, molim da me ispravite..
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 05 sij 2009, 14:10

Imge, ovaj članak 218 - daj ga pliz malkice više pojasni, o čemu se tu radi?
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la alexandra » 05 sij 2009, 20:20

po običaju ništ ne kužim.
i nadam se ko i nadica da se za polovnjače :mrgreen: ništ ne mijenja, a ko će mi isplaćivat pola plaće me boli uvo, jedino garantiram da će bit kojekakvih kašnjenja dok se ne uhodaju.
isto mi nije jasno po kojoj se logici sve prebacuje na hzzo i kakve veze ima pola moje plaće sa zdrastvenim osiguranjem, al wathever.
pretpostavljam da papire za komisije i dalje predajemo u centar za soc. skrb ili ne?
ako ne kom bogu ću predavat to u hzzo kad još ni nemaju odjel koji se nama bavi, a ionak dobit od njih ikakvu informaciju ravno je razgovoru sa svevišnjim.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nemesis » 06 sij 2009, 00:20

Zanima me samo jedno: ako ne tražim od HZZOa utvrđivanje prava po novom zakonu hoće li mi naknada plaće biti i dalje 2.500,00 ili je bez obzira na to onih famoznih 65% proračunske osnovice? Eni je tek 2,5 godine,tražit ću utvrđivanje prava bliže 7. godini ako to znači par kuna više!
Hrabro protiv vjetrenjača

http://www.spinabifida.hr/
nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lulamae » 06 sij 2009, 01:13

lotta,malo sam si umorna veceras-de mi pliz pojasni taj staz osiguranja..nis ne kuzim..koliko bi mjeseci ja trebala imati u radnom odnosu prije nego sto sam trazila taj dopust ili to nema veze s icim?
jer ja bi zapravo isto sto i ti,trazila samo da mi produlje do 8.god...je li to onda znaci da adrian ne bi mogao uu skolu do 8.god? jer se invalidnina ukida cim dijete krene na neki duzi boravak negdje,odnosno smanjuje se..da li to vrijedi i za ovo?
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la majčica » 06 sij 2009, 17:20

Ja koristim za bolesno dijete produženi porodiljni do 7 g,keje istječe u 6 mjesecu ove godine,medjutim ona ide u vrtić još prije nego što joj je dijagnosticirana bolest,nema invalidninu.U 9 mj bi trebala u školu,ima dijagnozu reumatskog artritisa,ja bi htjela da ako mi zakon dozvoljava biti do 8 g njenog života,jer čak visi solucija otkaza jer neznam kako da sve posložim,sobzirom da ona ide svaki tjedan u bolnicu gdje prima injekciju i gdje će još primat najmanje tri g .Molim vas vidim da ima jako pametnih cura koje bi me mogle posavjetovat,hoću li i ja uspjet sa novim zakonom ili kako i što puno vam hvala. :conf
majčica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la suzaks » 06 sij 2009, 20:27

Pitala jučer naš područni HZZO - pravnica nema pojma - rekla je:
'Joj, pa šta već hoćete - nemamo pojma do kraja mjeseca dok ne dobijemo tumačenja zakona!'.
Objawsnila sam joj da je sa soc.skrbi došao dopis u kojem traže od mene da SAMA zaključim šta je za nas povoljnije - CZSS ili HZZO - rekla mi je da nazovem Centar. Oni su naravno rastumačili da je za to odgovoran HZZO i da ćemo sva tumačenja morati dobiti od njih...Nisam ni sumnjala...
Meni svakako ovo mirovanje zdrastvenih doprinosa liči na DEFINIRANJE nečega što do sad nije bilo defirnirano! A šta je s polovicom uplate mirovinskog???
Sad se to valjda ne bude zvalo 'NAKNADA' , već drugi dio plaće!!!???
Ima li netko pojma zašto se to uopće prebacuje na HZZO???
Dal to znači da će se sada CZSS više posvetiti LJUDIMA???!!!
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la majčica » 06 sij 2009, 22:24

Oni U HZZO su po običaju jako neljubazni,ja još nisam naišla na ljubaznu osobu.Tko zna što i mene čeka
majčica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Lotta » 07 sij 2009, 00:23

suzaks je napisao/la:Pitala jučer naš područni HZZO - pravnica nema pojma - rekla je:
'Joj, pa šta već hoćete - nemamo pojma do kraja mjeseca dok ne dobijemo tumačenja zakona!'.

dakle, strasni su... :roll: :lol
vidim da nas ima hrpa kojima nista nije jasno, a ti koji bi nam trebali pojasniti, naravno po prirodi stvari nemaju pojma.

e sad, da idem po redu
alexandra je napisao/la:pretpostavljam da papire za komisije i dalje predajemo u centar za soc. skrb ili ne?
ako ne kom bogu ću predavat to u hzzo kad još ni nemaju odjel koji se nama bavi, a ionak dobit od njih ikakvu informaciju ravno je razgovoru sa svevišnjim.

mislim da vise ne, ako navode da je doslo do prenosenja nadleznosti na hzzo i ako ce czss predati sve nase spise hzzo-u, tada ocito nemamo vise sta traziti na czss.

nemesis je napisao/la:Zanima me samo jedno: ako ne tražim od HZZOa utvrđivanje prava po novom zakonu hoće li mi naknada plaće biti i dalje 2.500,00 ili je bez obzira na to onih famoznih 65% proračunske osnovice? Eni je tek 2,5 godine,tražit ću utvrđivanje prava bliže 7. godini ako to znači par kuna više!

neko je vec gore pisao da nece bit 2500kn, to smo dobili samo u prosincu, od ove godine ce vrijediti ovo 65% proracunske osnovice, znaci negdje izmedu 2000 i 2500, ak sam dobro skuzila.

ovo drugo je dobro pitanje. mene isto zanima koji je zakonski rok u kojem se mozemo ocitovati na utvrdivanje prava po novom zakonu.
jer ako se ja sada i u bliskoj buducnosti ne odlucim na utvrdivanje prava po novom zakonu, da li to znaci da se vise kasnije ne mogu odlucit na pd do 8 god? recimo na sljedecoj komisiji ili za 2 god ,dok bi nam bilo jasnije kako ce se stvari razvijati i kad ce uopce ici u skolu??

lulamae je napisao/la:lotta,malo sam si umorna veceras-de mi pliz pojasni taj staz osiguranja..nis ne kuzim..koliko bi mjeseci ja trebala imati u radnom odnosu prije nego sto sam trazila taj dopust ili to nema veze s icim?
jer ja bi zapravo isto sto i ti,trazila samo da mi produlje do 8.god...je li to onda znaci da adrian ne bi mogao uu skolu do 8.god? jer se invalidnina ukida cim dijete krene na neki duzi boravak negdje,odnosno smanjuje se..da li to vrijedi i za ovo?

lu, kolko sam ja shvatila iz procitanog to se odnosi na one roditelje koji su u radnom odnosu manje od 12 mj prije nego su zatrazili pravo koristenja pd. izgleda da su konacno doskocili onima koji su "fiktivno "zaposleni, tj smanjili im naknadu..a neznam ja sta bi oni, kako zamisljaju podizanje djeteta s pp bez ikakve naknade ili samo s jednom placom, i ne vidim kakve veze to ima, dijete s pp je takvo bio mu roditelj zaposlen ili ne, i naravno da roditelj treba novcanu naknadu.
a ovo za skolu ti neznam, mada mislim da nema veze njegov polazak u skolu i pd do 8 god. invalidnina-to je druga stvar.

majcica, nadam se da ces uspjeti dobit pd do 8 god. ti bi se definitivno trebala cim prije pismeno ocitovati na utvrdivanje prava po novom zakonu, a kako ce i kad to oni odobriti sam dragi bog zna. mozda vam slijedi jos jedna komisija, al ako po zakonu imas pravo, zasto ne bi trazila.
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la majčica » 07 sij 2009, 01:12

Lotta hvala ti zlatna si,možda nemoram žurit ako imamo obnovit zahtjev tek u 6 mjesecu,možda je malo prerano,šta vi mislite.Ma iskreno naićiću na vraga ,a ovih dana neznam da se imam snage i sa kim svadjat i raspravljat.Šta bih ja bez vas,non stop sm prisutna na ovom forumu,samo nemam vremena pisat ipak ja imam četvero djece,valjda ćete me razumjet. :srca
majčica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lulamae » 07 sij 2009, 21:24

majcica,razumijemo te..i ja dodem samo na kratko i jurim dalje..

lotta,ja sam radila mjesec il dva prije trazenja pd..hm..kaj sad?ja bi onda dobivala manje novaca?i da,do kad se moramo odluciti?
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nemesis » 07 sij 2009, 23:45

Danas sam zvala našeg soc.radnika. Rekao mi je da ćemo zadnju naknadu plaće u iznosu od 2.500,00 kn dobiti u ožujku (naknada plaće za veljaču),a da će se nakon toga korigirati na 65% proračunske osnovice. Nezna hoće li se priračunska osnovica mijenjati...nadati ću se,kaj ću drugo. O rokovima za podnoenje zahtjeva još nitko ništa nezna,jer zapravo svi čekaju tumačenja zakona. A ja sam baš nestrpljiva jer u lipnju moramo ponoviti komisiju i i za invalidninu i za produćenje dopusta.

nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nemesis » 07 sij 2009, 23:50

Uh,baš naletih na članak iz Vjesnika...proračunska osnovica od 3.326,00 kn vuče se još iz 2002. godine,ako ne i ranije...Oprostite,idem naći lopatu,trebam pokopati nadu.

nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Imge » 08 sij 2009, 11:18

pitanja koliko volis...
moja prva preporuka koju sam vec jednom gore istaknula - sluzbeno, od mjerodavnih, a u ime nadicine ili lidijine udruge zatraziti ocitovanje i tumacenje niza novih zakona :dunno .

nadice, glede pojasnjenja clanka 218. novog zakona o doprinosima (iako mi se cini da ga treba pojasnjavati pocevsi od clanka 217.) -osobno ne mogu trenutno koristiti sluzbeni izvor jer su isti zauzeti odrzavanjem seminara na temu novih propisa iz podrucja radnog i socijalnog zakonodavstva i prava po osnovi roditeljstva prema novim propisima (rodiljni i roditeljski dopust - korištenje prava do osme godine starosti djeteta, zatečeni slučajevi korištenja prava,prava obrtnica i nezaposlenih majki, određivanje visine naknade). kad dobijem radne materijale i kad odslusam seminar - mogu koju pametniju sloziti, do tada - jednostavno se ne usudim :dunno. uz to, divim se svima vama koji se tako vjesto snalazite u moru svih ovih zakonskih odredbi -jer ja plivam samo u formalnom dijelu, ali to nista ne znaci kad ne znas kako prica funkcionira u praksi :dunno

nemesis, ovo o proracunskoj osnovici je tocno - navela sam par postova prije na koji se tocno zakon poziva i otkad je ta cifra na snazi. nazalost - ponavljam - nema povratne info da ce se pror. osnovica povecavati :(
(ovo sad pisem malim slovima - samo da netko krivo ne poveze - u NN 150/2008 objavljena je proracunska osnovica od 5.415,37 kuna , ali, ona se ne tice ove price. pro. osnovica o kojoj mi pricamo tice se naknada, a ova od cca 5 tisuca kuna tice se placa za korisnike drzavnog proracuna - da ne bi netko pomislio da je izglasana nova osnovica. nazalost nije, i nazalost ne tice se ove price :( )

uz svu silu pobrojanih novih zakona - podsjecam i na jos 2, a koja se direktno ticu roditelja s ovog pdf-a (da ne lutate trazeci ih):
novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/378341.html
novi Zakon o zdravstvenoj zastiti
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/378340.html

ako dotad ne dobijete povratne info - javim se kroz koji dan nakon seminara :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nemesis » 08 sij 2009, 16:05

Nekako mi se čini da u to neće dirati...tom starom osnovicom određen je i dječji doplatak,odnosno dohodovni cenzus. Uh,sve je to zbrda-zdola zgurano samo da prođe...jedva čekam tumačenja!

nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.