Sada je: 11 kol 2026, 15:12.

neurorizični i rutina

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

neurorizični i rutina

PostPostao/la andreja30 » 08 sij 2009, 12:12

ispričavam se ako ovakva tema već postoji, nisam uspjela pronaći pa pitam direktno. Dječak će u travnju 3 godine, ide u redovni vrtić, do prohodavanja s 15 mj bio je uključen u vježbice na Goljaku i sve moguće preglede. Krvaranje 3 st. obostrano, zadnji EEG radili u 10.mj, nema nepravilnosti. Govor dobar, lijepe rečenice, sve razumije, točnije, ono što želi čuti i razumijeti, tako se nama doma čini. Tako da imamo problem i u vrtiću i doma, jer jednostavno ne reagira kada mu se radnja čini preteškom, tipa oblačenje i svlačenje. Tete u vrtiću lagano šize, jer on nikad, stvarno nikad ne želi reći da mu se piški, kaka...sva se djeca u grupi sama svlače i oblače (cipele, šlape, jakna) on krene i stane, ili ignorira u potpunosti. Moj osjećaj je da on nezna kako se to radi. I ostaje zbunjen. Kako ga naučiti? Isti slučaj je sa škaricama, plasetelinom, i ostali igrama koje rade u vtiću. Ako pokuša i vidi da ne može izvesti zadatak, jednostavno odustaje i ustaje.Daljnje nagovaranje i navođenje odbija ili potpunim ignoriranjem ili urlanjem. A meni svaki put muka kada izlože radove, a njegovog nikad...Pokušavam doma sve to raditi s njim, no on traži da ja režem ili pravim figurice, ili crtam umjesto njega a on samo ponavlja zahtjeve i "narudžbe" što da mu napravim. Ili napravi potpuno suludi potez, tipa, zavuče se pod stol i jede plastelin. Prije mjesec dana skinuli smo pelene, u tjedan dana je prihvatio, svaki put mi rekao da mu se piški. Pokakao se samo jednom u tutu i od tada odbija. Pitam ga jel mu se kaka, kaže, ne a za dvije minute _mama, kakao sam u gaće...o tako svaki put. Sada, nakom mjesec dana i piški i kaka ponovno u gaće, i doma i u vriću. Kao da je regresirao za ovih blagdana kada je bio doma, ne kužim...Sve me to užasno muči, tu je i mlađe dijete prema kojemu je u jednom trenutku izrazito agresivan, u drugom ga ljubi...Kao da ponavlja ono što beba radi: jedenje plastelina, pelena, traži da ga hranim....Kako mu pristupiti?
andreja30
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: neurorizični i rutina

PostPostao/la faith » 08 sij 2009, 12:41

Teško je ovako reći, očito je da trebaš pomoć i ti i dijete. Da li idete negdje kod defektologa i radnog terapeuta? Mi svi imamo odlična iskustva s prof. Joković (Turalija), vjerujem da bi ti razgovor s njom puno pomogao. A to što tete u vrtiću šize neće pomoći nikome, najmanje djetetu. Da li se on vodi kao djete s pp?
Ovo s piškenjem i kakanjem u gaće se vrlo često dešava, treba biti uporan i ostati pri tome da je djete skinulo pelenu (naravno ako nema nekih medicinskih problema) i da treba ići na wc.
Mi smo tu, pomoći ćemo ti savjetom, barem meni su najdraži savjeti onih mama koje su prošle ono što ja prolazim s djetetom, tu stručnjaci nikada ne mogu biti do kraja mjerodavni.
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andreja30 » 08 sij 2009, 13:00

kontroliramo se na Goljaku, kod psihologice i logopedice bili smo kada je imao dvije godine, Kontrole su od rođendana do rođendana. Vodi se kao neurorizično dijete. Obje su u svojim dijagnozama napisale da je u okvirima za svoju dob, u nekima i iznad, no da je problem prezaštićeni odgoj-što god to bilo...Pitam se kako ne prezaštititi dijete ako jadničak od prvog dana života pa do ko zna kada svako toliko mora proći kroz ruke ljudi u bijelim kutama. Nisu mi napominjali da bi trebao na bilo kakvu terapiju...ali naznam, osjećam cijelo ovo vrijeme da se ima tu za raditi. Primjerice, s njime nikad nezma kako će reagirati, hoće li na cesti napraviti scenu jer primjerice, neželim da sad uđemo u tramvaj ili nešto slično što on želi, ili će biti razuman
andreja30
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 08 sij 2009, 13:47

Ja ću ti napisati iz pozicije mame dvije djevojčice koje nisu neurorizične i
potpuno su zdrave.
Ovo sa pelenama je potpuno normalna pojava i kod sasvim zdrave djece.
Obje su nakon skidanja pelene još mjesecima kakale u gaće, a piškile na WC-u.
Nepredvidive su bile i hirovite i tvrdoglave u dobi od 2-3,5 godine.
Starija je nekako bliža ovim ostalim stvarima o kojima pišeš. Ona je rođeni defetist, odustajač.
Ne uspije li iz prve odustaje, neke stvari ne želi ni probati, jer u startu ustvrdi da to ne može.
Čak i danas, a krenula je u školu, treba joj više vremena za navlačenje štrampli nego kaj treba manjoj, koja je
četiri godine mlađa.... :dunno
Za stariju sam sve ja radila. Za manju ne, jer sam ustanovila da to ne valja, a i
nisam imala toliko vremena.
Sve to može (ali i ne more) značiti da su konstatacije liječnika o prezaštićenom odgoju sasvim točne.
I nadam se da su u pravu. :kiss
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la soma » 08 sij 2009, 16:25

andreja30 je napisao/la: Obje su u svojim dijagnozama napisale da je u okvirima za svoju dob, u nekima i iznad, no da je problem prezaštićeni odgoj-što god to bilo...Pitam se kako ne prezaštititi dijete ako jadničak od prvog dana života pa do ko zna kada svako toliko mora proći kroz ruke ljudi u bijelim kutama.

U jednom od psiholoskih nalaza nasih cura, koji smo donijeli sa nama u USA , pisalo je za jednu da postoji "hiperprotektivan odnos u porodici", a ja sam tada bila jako zbunjena tom konstatacijom i pitala se bas ovo isto sto i ti. Kada smo dosli u USA ovdasnjim strucnjacima je ta recenica jako privukla paznju i raspitivali su se na osnovu cega su oni takvo sto dali. Jer ovdje su misljenja da odnos prema djetetu NIKADA ne moze da bude HIPER protektivan, tacnije da dijete nikada nije previse zasticeno, pogotovo dijete sa problemom i da to ne bi trebalo da ulazi u psiholske izvjestaje. Ovdje vise muce muku da se roditelji ne odnose pretjerano zastitnicki prema djetetu koje ima smetnje. U svakom slucaju, meni je bilo drago cuti takvo objasnjenje, nekako mi je bilo mnogo logicnije i prirodnije negoli ovo na nasim prostorima (sinonim onome- ma, ti si ga razmazila...a ne vide da dijete ustvari zaista IMA problem)
I da, ovdje u USA tvoj bi se djecak zbog ponasanja vodio kao dijete sa pp. Ovo kazem samo zbog toga sto vjerujem da bi ovdje imao dosta vjezbi i strucnog rada, te tako ne odustaj nego sama izguraj i vodi ga tamo gdje mislis da ce mu neko moci pomoci. Ovdje se odmah pale crvene lampice ukoliko trogodisnje dijete jede plastelin, ima nepredvidljivo ponasanje, ima bilo kakav vid regresa, neki extremi ga cak odmah strpaju u autisticni spektar. Vecina djece prodje kroz ovu fazu, sami je prevazidju bez icije pomoci, ali neka djeca nazalost bez pomoci ne mogu...zbog toga bih ja reagovala i trazila pomoc... koliko god too mozda strucnjacima izgledalo bezveze...
Svako vam dobro s ove strane okeana
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 08 sij 2009, 19:04

Potpisujem Somu, dodala nih samo jos da to sto Ti mali ne zeli " zadatak " izvrsiti i prelazi na nesto drugo ili ode moze biti i znak da je pritisak na njega trenutno pre veliki...tj..da sa podrazajima koje dobiva " iz vana" ne moze lako izaci na kraj.
Drugo sto zbunjuje je to sto pises da ga ne mozes nekim ih´grama iz vrtica nauciti" rezanje skarama".
kakva mu je motorika? ne motra znaciti da nema " zivaca i strpljenja " za raditi..nego mozda nije motoricki dorastao zadatku. Mog si prije mogao tjerati da crta ili pise ..nista na ovom svijetu ga motivirat nije moglo...od kada mu se motorika sredila stalno nesto crta, piskara, reze ljepi i veci dio toga dolazi kao motivacija sa njegove strane .
Anni

PostPostao/la flipper » 09 sij 2009, 08:55

hej, Andreja30
več je tome dosta vremena prošlo kada je Nadica ovdje na forumu napisala jednu rečenicu koja mi se urezala u pamčenje a glasi ovako... kod laganih motoričkih odstupanja može doči i do logo problema,... te dolaze do izražaja i problemi sa emocijama, koncentracijom, imulsivnosti, hiperosjetljivosti.... ( tako nekako )
eto kod nas je tako, kako je Luka rastao uvijek je nešto drugo došlo do izražaja i nešto novo smo otkrivali i ništa nas nezaobilazi.... počeli smo sa motorikom a sada vodimo bitku na svim poljima....
jedino smo odvikavanje od pelena dosta dobro riješili tako da ti tu nemam što za reči...
koliko sam shvatila sada uskoro trebate imati kontrolu kod psihologa i logopeda pa se naoružaj pitanjima i obrati im pažnju na ono što te muči u vrtiči u pri radu sa njim kod kuče....
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la suzaks » 09 sij 2009, 10:27

Andreja30! Može biti svašta i ništa - ti si najkompetetnija (uz suradnju stručnjaka) da to procjeniš:

a) može biti da nije ništa i da su te sve samo faze u odrastanju, savladavanju nekih zadataka, temperamentnog sklopa, a lagano i formiranja 'malog' karaktera

b) a može biti da dijete doista ima problem -krvarenje 3. stupnja je prilično velika stvar (da li ste bili na MR da vidite da li je i kakve posljedice krvarenje ostavilo?)- s tim u svezi možda oštećenost nekih moždanih stanica uzrokuje usporeni razvoj fine motorike;
problemi mogu biti i senzoričke prirode - znači da mu proprioceptivni sklopovi dobro ne obrađuju i odašilju podražajne informacije (možda mu smeta zvuk škara po papiru, oblačenje kaputa -stezanje, svlačenje za kahlu - grebanje odjeće, hladnoća)- ti osjećaji mogu biti potpuno neshvaćeni od okoline dok njima odražavaju podražaje slične fizičkoj boli

S tim u svezi potražiti DOBROG radnog terapeuta - Zgb-mame će ti savjetovati takve, a po mogućnosti na Gpljaku se raspitati za terapije senzorne integracije - pa se savjetovati o djetetovim problemima. I naravno vaš , roditeljski rad uz puno strpljenja.
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la marijanama » 09 sij 2009, 11:57

suzaks je napisao/la:Andreja30! Može biti svašta i ništa - ti si najkompetetnija (uz suradnju stručnjaka) da to procjeniš:

a) može biti da nije ništa i da su te sve samo faze u odrastanju, savladavanju nekih zadataka, temperamentnog sklopa, a lagano i formiranja 'malog' karaktera

b) a može biti da dijete doista ima problem -krvarenje 3. stupnja je prilično velika stvar (da li ste bili na MR da vidite da li je i kakve posljedice krvarenje ostavilo?)- s tim u svezi možda oštećenost nekih moždanih stanica uzrokuje usporeni razvoj fine motorike;
problemi mogu biti i senzoričke prirode - znači da mu proprioceptivni sklopovi dobro ne obrađuju i odašilju podražajne informacije (možda mu smeta zvuk škara po papiru, oblačenje kaputa -stezanje, svlačenje za kahlu - grebanje odjeće, hladnoća)- ti osjećaji mogu biti potpuno neshvaćeni od okoline dok njima odražavaju podražaje slične fizičkoj boli

S tim u svezi potražiti DOBROG radnog terapeuta - Zgb-mame će ti savjetovati takve, a po mogućnosti na Gpljaku se raspitati za terapije senzorne integracije - pa se savjetovati o djetetovim problemima. I naravno vaš , roditeljski rad uz puno strpljenja.

Potpisujem sve navedeno jer je jako dobro rečeno i savjetovano.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 09 sij 2009, 14:48

Andreja 30, našla sam nešto što mislim da trebaš pročitati pa ti kopiram dio, a ostatak češ naći na postu Autizam i osjetila.Uvod u senzornu integraciju ranog djetinjstva

"On izbjegava igru s drugom djecom" izjavio je predškolski učitelj. "Ponekad mislim da je plah, tvrdoglav ili da se naprosto ne osjeća dobro. On također odbija igranje u centrima za slobodnu aktivnost, "

Razgovor između roditelja i učitelja vođen je nakon boravka u dječjem centru. Ponašanje trogodišnjeg Jamiea tijekom igre zabrinulo je predškolskog učitelja. Njegovi roditelji i dječji radni terapeut (OT) slušali su, dok je Jamie samo promatrao svoju sestru blizankinju kako ulazi i izlazi trčeći ispod padobrana igračke u Centru. Jarnievo ponašanje izazivalo je zabrinutost: promatranje druge djece kako se igraju, otvoreno odbijanje da i sam sudjeluje u igri, izbjegavanje taktilnih igrački poput pijeska, gline ili boje, te bježanje od dodira i zagrljaja postali su svakodnevna pojava. Činilo se da tolerira fizički kontakt samo kad ga sam inicira. Ako bi ga neočekivano dotaklo neko dijete ili učitelj, zgrčio bi se, pobjegao i vikao. Vrijeme užine i ručka predstavljali bi pravi stres za Jamiea i za osoblje. Odbijao je jesti većinu hrane koja mu je bila poslana od kuće i odabirao samo grickalice i kolače.

Roditelji su naveli i svoja opažanja kod kuće. Svako jutro bili su frustrirani zbog djetetova odbijanja da se obuče, vrištao je prilikom pranja glave i umivanja i trgao je odjeću. Noću nije htio spavati pokriven. Većinu hrane je odbijao i volio je jesti samo pržene krumpiriće i grickalice, a ponekad pečenu piletinu. Njegov je pedijatar bio zabrinut zbog djetetova gubitka težine, a Jamievo opće zdravlje zabrinjavalo je njegove roditelje.
U svojoj knjizi Senzorna integracija i dijete dr. Ayres objašnjava, da je normalna senzorna integracija organizacija senzornih informacija primijenjena u svakodnevnim aktivnostima. Kod djeteta ta svakodnevna aktivnost je igra.
Zadnja izmjena: marijanama; 11 sij 2009, 23:00; ukupno mijenjano 1 put/a.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andreja30 » 11 sij 2009, 13:04

beskrajno vam hvala na savjetima. Već sam kontaktirala Goljak pa će me primiti neki r.terapeut malo preko reda :) nadam se da povoljno razvoju događaja...i nastojat ću manje brinuti, jutrima se budim sa mučninom, ne spavam noćima
andreja30
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Stefanova_mama » 11 sij 2009, 15:17

Jos jedna ideja, proverite mu vid. Moj S. je trenutno sa dioptrijom +2, +3, dok nije dobio naocare sa 3 godine odbijao je u potpunosti da crta, sece makazama, sve sto zahteva finu motoricku aktivnost. Od kad je dobio naocare situacija se u potpunosti izmenila, nije i dalje opcinjen crtanjem, ali ne pokazuje otpor kad u vrticu svi crtaju, crta i on.

Ja nisam pretpostavljala da ne vidi, jer je u krupnoj motorici bio izuzetno spretan i ziv, jedino sto je cesce udarao glavu o razne predmete, ali mi smo to pripisivali brzini kojom se krece.

Godinu dana s naocarima, vec nam se i dioptrija popravila.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la marijanama » 12 sij 2009, 13:24

Stefanova_mama je napisao/la:Jos jedna ideja, proverite mu vid. Moj S. je trenutno sa dioptrijom +2, +3, dok nije dobio naocare sa 3 godine odbijao je u potpunosti da crta, sece makazama, sve sto zahteva finu motoricku aktivnost. Od kad je dobio naocare situacija se u potpunosti izmenila, nije i dalje opcinjen crtanjem, ali ne pokazuje otpor kad u vrticu svi crtaju, crta i on.

Ja nisam pretpostavljala da ne vidi, jer je u krupnoj motorici bio izuzetno spretan i ziv, jedino sto je cesce udarao glavu o razne predmete, ali mi smo to pripisivali brzini kojom se krece.

Godinu dana s naocarima, vec nam se i dioptrija popravila.

Gdje i kako ste mu ispitivali vid obzirom na nisku kronološku dob?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 12 sij 2009, 17:03

Mi smo u Nemackoj, ali pretpostavljam da je postupak isti, prvo smo otisli kod obicnog ocnog lekara i tamo su nam dali nakon pregleda uputnicu za ocnu kliniku i specijalisticki pregled.

Najneprijatniji deo je sirenje zenica (kapi malo peku). Imaju slike (drvo, patkica, kisobran, kljuc...) umesto slova, on je u to vreme vec pricao tako da na oba mesta nije bilo problema u komunikaciji (mada su mu na klinici potvrdili nalaz dioptrije naseg oftamologa pregledom u mracnoj sobi sa nekom crvenom trepcucom svetloscu i pregledom oka jos nekim instrumentima, ali na zalost ne znam ime postupka - dakle tu oni pasivno, bez njegove pomoci utvrdjuju dioptriju nekim merenjima).

Vrlo brzo se navikao na nosenje naocara (zato sto je bolje video sa njima).

Ono sto je poenta, nakon sto je poceo bolje da vidi, prestao je da besni kad nesto ne moze da uradi kod seckanja i crtanja i sl. i da trazi da ja to radim umesto njega.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la marijanama » 12 sij 2009, 17:34

Hvala na odgovoru. drago mi je da si pronašla jedan od uzroka njegovih smetnji. :mah
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 13 sij 2009, 11:02

dioptrija se može utvrditi i kod male djece, sigurno već kod starijih od godinu dana (tako mi bar rekla naša oftalmologica)
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la bebaimama » 13 sij 2009, 18:41

dioptrija se može utvrditi vrlo rano (da sada ne opisujem postupak), mojoj curki je odredjena dioptrija sa 13 mj. +5 na obadva oka. :D
Volimo se....
L. 2007
O. 2010
19.03. postala sam mama anđela
bebaimama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 14 sij 2009, 11:25

bebaimama je napisao/la:dioptrija se može utvrditi vrlo rano (da sada ne opisujem postupak), mojoj curki je odredjena dioptrija sa 13 mj. +5 na obadva oka. :D

pa molim te ako ti nije teško opiši nam ga u detalje, jer bih ja ipak to napravila.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 14 sij 2009, 12:09

odeš kod dr Striber :1 u Klaićevu i ona ti to s puno lubavi i strpljenja odradi
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la marijanama » 14 sij 2009, 14:04

:5
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži