Sada je: 30 tra 2026, 06:39.
Moderator/ica: medo14
filipovamama je napisao/la:skorpionka je napisao/la:mogu reći dao uspjeh i znanje ( stavljam nalgasak na znanje) djeteta doista uvelike ovisi o roditelju, tj. mami i njezinom angažmanu oko škole
Osobno se ne bi volila prepoznati u ovoj recenici, niti kao dijete niti kao roditelj.
Ne volim niti ja, a eto ipak se malkice prepoznajem

Luantaro je napisao/la:a to mi se ne da
jer me ionako ne bi shvatili
znam da me neki na ovom topiku kuže, barem oni koji me poznaju
ajme kako si ti to razočarano napisala, malo si me rastužila. Pisana riječ grublje zvuči nego da sjedimo i razgovaramo, ali imam osjećaj da svi slično razmišljamo
.

Pitam se kakav bi bio moj stav prema skoli i učenju da su moji roditelji zivjeli u uvjerenju da je moj uspjeh uvelike njihova zasluga i rezultat njihova angazmana a ne mog vlastitog. Bojim se da bi moja odgovornost za ispunjavanje školskih obaveza i želja za učenjem bila puno manja.

dva najupecatljivija dogadjaja proslo polugodiste za mog klinca i mene bile su njegove dvije trojke.
prva trojka iz matematike. dobio ju je jer jednostavno nije dovoljno vjezbao doma. a ja sam ga taj put pustila - pisao je samo zadace, brljao na njima beskonacno, no, nismo nista dodatno vjezbali uz to, on je uzivao jer sam ga ostavila na miru i nisam davila... i onda je dosla trojka... koja ga je total stepla i koju je total nespreman docekao. bila mu je to super skola... nakon nje se jako promijenio. i zapeo. i sam trazio dodatne zadatke
drugu trojku dobio je iz ciste zahebancije. iz razumijevanja procitanog teksta. iz neceg u cemu inace briljira i rastura (ko sto adorabla kaze - ovo me vise boli nego ona trojka iz matke - kad dobije losu ocjenu iz neceg sto inace voli i sto mu je omiljeni predmet). ovoga puta je pametnjakovic
nonsalantno preletio tekst, igrao je kartu - lako cemo
, zahebavao se cijeli test i onda je zvonilo i on nije stigao napisati odgovore do kraja. ooooooooo, kako mu je tek ovo bila dobra skola. nije mu vise padalo napamet u nekoj drugoj situaciji zujati dok se pise test...
hoce reci, nije da ni mi nemamo losih ocjena. dapace, ja ih volim ako su u funkciji osvjestavanja i ako fakat stiltaju dijete. onda vrijede vise nego petica
ne shvaća me ozbiljno...tek nam dolazi drugo polugodište i ocjene... i sve me strah... ali sviđa mi se kad kaže "ja ću mama proći sa 5!".
ja tako nisam razmišljala...možda mi se obije u glavu...
i sve nam se to obilo o glavu
.
i mladji - kod kojeg je vec na prvom podoju u rodilistu bilo jasno da je covjek zvan red,rad i disciplina.
. i tko kaze da ustaljeni skolski sustav bas svi moraju prihvatiti na isti nacin? pa knjige su i knjige napisane o razlicitim stilovima ucenja i razlicitim tipovima ucenika. moj je uspjeh (da - moj!) da sam uopce uspjela prepoznati kakav nacin ucenja mojem sinu odgovara. nista vise i nista manje.
. on je jako puno napredovao i ako cu ga ocjenjivati - zasluzio je cistu peticu iz svog odnosa prema skoli 

, a imamo te knjige godinama
ajmo definirati sto znaci uciti s djetetom
meni to znaci sjesti s njim, dok jos knjigu nije pipnuo, i uciti zajedno, dakle, zajedno prolaziti lekcije
ista stvar i s pisanjem zadace

skorpionka je napisao/la:ajmo definirati sto znaci uciti s djetetom
meni to znaci sjesti s njim, dok jos knjigu nije pipnuo, i uciti zajedno, dakle, zajedno prolaziti lekcije
Meni se uopce ne cini lošim sjesti i raditi zajedno s djetetom nesto u cemu zapinje i id emu tesko, pa makar to znacilo svaki dan sjediti zajedno s njim i objasnjavati mu. I ako mi dijete tijekom skolovanja naiđe na zapreku tipa da mu nikako ne ide recimo kemija, ja cu sjediti i raditi zajedno s njim ako bude potrebe da pomoc oko kemije bude kontinuirana da bi on kemiju bolje savladao. Cak to smatram manje "štetnim" za stjecanje samostalnosti i osjecaja odgovornosti od non stop nadziranja djeteta kojemu npr. predmeti idu glatko ali je kontinuirano pod roditeljskom kontroloma koja mu ne dozvoljava sitne pogreške, tipa da nešto u zadaći bude krivo napravljeno, da jednostavno dođe u priliku zaboraviti zadacu i osjeti posljedicu toga, itd... one sitne pogreške na koje dijete ima pravo i ima pravo učiti na njima a control freak u nama roditeljima mu to ne dozvoljava.
. To je ono iz kiminog posta. Tek je puno godina kasnije to shvatio tj. kad je odradio posao u puno skladišta i naravno da sad studira uz rad.lara33 je napisao/la:skorpionka je napisao/la:ajmo definirati sto znaci uciti s djetetom
Meni se uopce ne cini lošim sjesti i raditi zajedno s djetetom nesto u cemu zapinje i id emu tesko, pa makar to znacilo svaki dan sjediti zajedno s njim i objasnjavati mu. I ako mi dijete tijekom skolovanja naiđe na zapreku tipa da mu nikako ne ide recimo kemija, ja cu sjediti i raditi zajedno s njim ako bude potrebe da pomoc oko kemije bude kontinuirana da bi on kemiju bolje savladao. Cak to smatram manje "štetnim" za stjecanje samostalnosti i osjecaja odgovornosti od non stop nadziranja djeteta kojemu npr. predmeti idu glatko ali je kontinuirano pod roditeljskom kontroloma koja mu ne dozvoljava sitne pogreške, tipa da nešto u zadaći bude krivo napravljeno, da jednostavno dođe u priliku zaboraviti zadacu i osjeti posljedicu toga, itd... one sitne pogreške na koje dijete ima pravo i ima pravo učiti na njima a control freak u nama roditeljima mu to ne dozvoljava.
i ja sebe nekako vidim u ovakvom pristupu![]()
Moj brat je 10,5 godina mlađi od mene i koliko god se mama trudila oko njegovog školavanja nije išlo, iako je po mojoj procjeni pametniji od mene![]()
A tek kad sam počela raditi i dobila prvu plaću, teško ga je bilo uvjeriti da je vrijedilo završiti ETF. To je ono iz kiminog posta. Tek je puno godina kasnije to shvatio tj. kad je odradio posao u puno skladišta i naravno da sad studira uz rad.

lara33 je napisao/la:Moj brat je 10,5 godina mlađi od mene i koliko god se mama trudila oko njegovog školavanja nije išlo, iako je po mojoj procjeni pametniji od mene
A tek kad sam počela raditi i dobila prvu plaću, teško ga je bilo uvjeriti da je vrijedilo završiti ETF. To je ono iz kiminog posta. Tek je puno godina kasnije to shvatio tj. kad je odradio posao u puno skladišta i naravno da sad studira uz rad.

filipovamama je napisao/la:lara33 je napisao/la:Moj brat je 10,5 godina mlađi od mene i koliko god se mama trudila oko njegovog školavanja nije išlo, iako je po mojoj procjeni pametniji od mene
Ne vidim ništa loše u tome što netko prođe teži put i kasnije shvati što želi u životu. Da se moje dijete nakon srednje škole zaposli i naknadno shvati da želi studirati, pa studira uz rad bilo bi mi prihvatljivije nego da studira do 30-te mijenjajući fakseve i želje i ne radi ništa pri tom.

filipovamama je napisao/la::xgrin
Ništa, ništa meni tako dođe. Sve si mislim šta ću i kako ću od ponedjeljka, koju strategiju da upotrijebim, koji način, kako i što dalje??? Pa mi došlo loše od silnog razmišljanja.

svom najdrazem sinu prvijencu - istog (klinca) tak lijepo ekstrinzicno
motivirala da je mali - zadatake koje bi inace drljao 2 sata - rijesio bez greske u 10 minuta 

nekako sam okruzena ljudima koji smatraju nije dobro raditi s djetetom, ali dati ga na instrukcije - to je ok
jer kada si platio instrukcije, ti si rijesio sve brige svoga djeteta

velikodusno na veliku zalost moje ceri

Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.