Sada je: 26 srp 2026, 01:20.

DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

PostPostao/la Ina66 » 14 vel 2009, 14:20

Tonka, evo ti za početak link na recepte bez jaja (nisam sve gledala pa ne znam ima li torte)
viewtopic.php?f=63&t=46833
a mogu ti i staviti recept za našu prvorođendansku tortu - bez jaja, mlijeka...
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Tonka.M » 14 vel 2009, 19:04

hvala Ina, pregledala sam recepte, al svi sadrže ili mlijeko ili maslac, šećer i sl :(

aj ak ti nije teško stavi svoj recept :)
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MjesecevaZraka » 14 vel 2009, 19:14

Ina66 je napisao/la:MZ - dva obroka su vam sasvim dovoljna za sada

Ma naravno, nije mi ni u peti treci obrok... ovo sam napisala kao anegdoticu... ionako mislim da smo (iz poznatih razloga) dosta i pozurili, a ona nas oprala da imamo obrok manje nego treba. :D
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 14 vel 2009, 19:45

Tonka.M je napisao/la:Teu je za mjesec dana rođendan :party pa sam mu namjeravala napraviti samo njegovu tortu, da mu je dam da prčka po njoj i razbacuje uokolo

ja sam mislila za bebe napraviti 'kolač' od kus-kusa. kuhaš kus kus par minuta u jabučnom soku, kuhaš grožđice 15-ak minuta da omekšaju skroz, zgnječiš u kremu i premažeš preko kus kusa. tak ju može i jesti. možeš eventualno probat stavit u kalup za tortu pa bude okruglo.

al ne izgleda nimalo reprezentativno, al meni je super budući da ja nisam zahtjevna i ne trebaju mi nikakve super duper torte i ceremonije oko rođendana
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 14 vel 2009, 19:50

sori cure, off topic, ali moram.
ja sam, pametna, za smrdin prvi rodjendan narucila iz slasticarnice orjent tortu choc shock. one koje su iz zg i koje su ikada jele tu tortu znat ce da je rijec o cistoj, tamnoj cokoladi, biskvita uopce nema, sama polutvrda gorkasta cokoloda.
nitko od djece, ukljucujuci i smrdu, nije jeo tortu, djeca bi probala i odustala. ali smo je zato mi odrasli umlatili :lol
naime, meni je bilo vazno da narucim finu tortu. posve sam smetnula s uma za koga je ustvari narucujem. :bonk
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Tonka.M » 14 vel 2009, 19:52

još nismo došli ni do kus-kusa ni do grožđica :(

al si mi dala ideju da "biskvit" mogla bi ga možda izmuljat kao malo gušći griz(integralni)
još samo krema :/

jel postoji recimo zobeno vrhnje kao što postoji sojino? Mislim da se može smučkati u šlag? Šlag mi je simpa jer daje baš osjećaj torte...

ja ne planiram dat to njemu da jede, al bi voljela da je od namirnica koje je savladao da ne moram panično paziti da ne strpa ruke u usta :dunno

Shnita :lol još samo reci da je bilo slučajno ;)

Mi ćemo za velike imat svoju tortu, bit će nešto mališana, otprilike Teove dobi a onda skok do devetogodišnjaka pa nije bed
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 14 vel 2009, 20:07

pa kus kus je pšenica, ak apsolvira griz znači da je apsolvirao pšenicu. a grožđice, po mojoj tablici, mogu od 8 mjeseci tak da ne vidim razloga da ih ne isprobaš prije prvog rođendana

postoji zobeno vrhnje, ali od njega se, kao ni od sojinog, ne može napraviti šlag

edit: ima moja vseki brdo recepata za zdrave kolače i torte, većina ih, iskreno, nije baš apaetitlih, ali ima jedan koji se super, raspitam se
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tonka.M » 14 vel 2009, 20:36

OK, sad sam ja plavuša, pojma nisam imala da je kus-kus pšenica, ja sam mislila da je to zasebna žitarica :oops: idem se sad sramit 5 minuta :lol

hvala ti frrr, ak što saznaš ja zahvalna :kiss
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nada » 15 vel 2009, 00:31

Krenuli i mi lagano sa drugim obrokom a s početkom tjedna uveli smo i meso.
Danas sam u DM kupila Alnatura 5 vrsta žitarica što se namaču u mlijeku. Znate na kaj mislim? Uglavnom, nisam namakala u mijeku već u kašici od šljiva, omekšalo to ali maleckoj (9 mj.) nikako nisu odgovarali ti komadići iako su 8za moje pojmove) bili posve mekani (namakali se oko 2h).
Dajete li svojim klincima? Da li je prerano za ovakvu "teksturu" hrane?

Smijem li u ovoj dobi dodavati sezam? Jel' on ono alergen?
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tonka.M » 15 vel 2009, 10:15

Nado, ja sve žitarice (barem one koje smo do sad uveli) u obliku pahuljica pofurim sa vrućom vodom (iz aparata) i ostavim stajat neko vrijeme i onda ih po potrebi samo usitnim sa vilicom. Iako T. više voli sve usitnjeno sa štapnim, ja mu za voćni obrok dajem tako (budući voće obožava i onda sve pojede) da se navikne i na krupnije strukture u ustima jer nema problema sa žvakanjem
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kandy » 15 vel 2009, 12:41

E dobro si pitanje postavila Nado. I ja sam htjela kupit 5 korn u Dm-u,ali sam htjela najprije pitati.
Najvjerojatnije je netko već postavio to pitanje,ali ja stvarno nemam vremena sve postove čitati. Počeli smo sa trećim obrokom-mliječnim. Ali,osim tih žitarica (proso za kojim nije lud, zobene pahuljice) i dinkel griza,nemam pojima šta da mu radim. Može kakva ideja? i koliko ml mlijeka bi trebalo stavit unutra? Ja stavim oko 160 ml.

Naš dnevni meni je ovakav:
7-8 mlijeko (popije ga jako puno, do 300 ml)
11-12 voće (ponekad mješam sa žitaricama)
13-13.30 užina (po potrebi)
15 ručak (povrće obavezno, dvaput na tjedan meso, jednom riba)
18-18.30 mliječna kašica
21.30 mlijeko (oko 180 ml)
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la frrr » 15 vel 2009, 14:08

nado, taj 5 korn ima ječmene pahuljice koje su 'tvrd orah' pa čak i kratko prokuhane u vodi dori znaju zapinjati u ustima, a ona je već savladala stvarno komade u hrani. ja ih zato izbjegavam pa dajem ili samo od jedne žitarice pahuljice ili pomiješam žlicu rižinih, žlicu prosenih, žlicu zobenih. proseene i sitne zobene su ti najmekše i stvarno se pretvore u kašu, rižine su malo tvrđe, a te ječmene su koma, nikad ne pokašaste.

andrea, ja za mliječni obrok dajem adaptirano ili jogurt sa 7 kornom (to su mljevene žitarice od milupe koje se mućkaju s mlijekom). stavip mlijeka koliko dominiku treba da uze dnevnu količinu mlijeka ili da se zasiti. 160 ml je meni wooooow, super, puno! budući da dora popije ujutro i navečer cca 200 ml, ja onda mliječnu kašicu radim na 120 ml adaptiranog. i to jedva pojede količinski, ali ja se trudim da bar uzme 2/3 da skupimo 500 ml mlijeka u danu.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kandy » 15 vel 2009, 21:47

Frrr, di si kupila te 7 korn? Ja sam u Dm vidjela samo 5 korn,a sada sam pročitala ono što si ti napisala pa nam ta solucija za sada otpada. Osim toga,šta bih još mogla, palentu sa mlijekom, rižu u mlijeku?
On pojede ujutro od 200 do 300 ml mlijeka,ovisi kad je jeo večer prije i navečer oko 200 ml tako da mi imamo 500 ml mlijeka u jednom danu pa ne moram ovisiti o tom mliječnom obroku baš previše. Ali,primjetila sam da se on nekako najviše veseli tom obroku,kao da mu je najdraži. Smaže sve i ima dana kad se rasplače jer bi htio još.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la frrr » 15 vel 2009, 22:08

7 korn nema u dm-u, ima u apotekama i kozmu, ali taj milupin 7 korn su skroz mljevene žitarice, skoro pa prah tipa čokolino pa se to samo umuti u adaptirano, nisu kao ove 5 korn iz dm-a koje se moraju kuhati ili omekšavati.

palentu na mlijeku i rižu na mlijeku ja ne radim jer dora mora pojest 120 ml mlijeka, adaptirano se ne smije kuhati, a da skuham toliko palente/riže/griza na vodi na gusto da do normalne gustoće razrijedim sa 120 ml mlijeka to bi ispala onda cijela zdjela toga i ona to ne bih nikako mogla pojesti ;)
ti možeš probat tak skuhat na vodi na gusto pa razrijedit s malo mlijeka.

joj, baš vam zavidim, vama koji ne morate navlačiti 500 ml mlijeka u danu, ja nekad strepim nad svakim zalogajem mliječne kašice. a nije baš da ih voli, kad mi je MM danas rekao da je pojela svih 120 nisam mogla doć k sebi. al zato jogurt, to potamani cijeli od 200 ml bez po' frke ;)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 15 vel 2009, 22:13

baš vam zavidim, vama koji ne morate navlačiti 500 ml mlijeka u danu,

vjerujem da na mojim mlijecnim obrocima ne zavidis ;)

ja sam jos zbunjena po pitanju nasih obroka...
isprobavam razlicite metode, medutim jos nema pomaka :(
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Nada » 16 vel 2009, 18:12

Cure, hvala na odgovorima, bilježim...

A sezam? Kada može? Sve sam zaboravila... :baba
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 16 vel 2009, 18:32

JBP kaže 6 mjeseci, ja sam svojoj dala sa 6. al sezam je alergen, ne znam kako ide po konvencionalnim izvorima
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 16 vel 2009, 21:23

Evo nakon mjesec i pol dohrane mogu zakljuciti da je moj malisa probirljiva guzica. Dakle osim voca sto smo papali nista drugo ga ne privlaci. Povrce nula bodova (probali batat, bundevu, mrkvu, korabu), zitarice (proso, palenta, riza) produ kako tako u kombinaciji s vocem, samo ili sa zitaricama nema sanse. Ja svaki dan kuham i svaki dan ja jedem ili bacim njegovu papicu. Meni je vise glupo svaki obrok imat s jabukom da bi on nesto pojeo. Zato sam mu uvela dorucak kao drugi obrok gdje jede zitarice u obliku pahuljica (za sad rizine, sad cemo i prosene) s bananom ili jabukom jer znam da ce to pojest. Rucak s kojim smo zapoceli sam ostavila kao obrok u kojem uvodimo nove zitarice i povrce, trazimo nesto sto ce jesti, tu vise nema voca.
Pitanje je, ima li netko savjet kako da ga privolim na povrce, mozda preporku sto da sljedece uvodimo ako ima nesto sto djeca po iskustvu uglavnom vole, neki savjet oko pripreme kasice, nemam pojma, bilo kakvu ideju. Bas me muci sto ne papa.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la indijanka » 17 vel 2009, 10:45

Nisam imala pojma da se adaptirano ne smije kuhati :bonk , Luciji griz i palentu radim na kuham u adaptiranom mlijeku, ne mogu se dovoljno izdojiti, nemam mlijeka.
Baš sam sada ljuta na sebe.
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mahima » 17 vel 2009, 13:34

thinkPINK je napisao/la:Evo nakon mjesec i pol dohrane mogu zakljuciti da je moj malisa probirljiva guzica. Dakle osim voca sto smo papali nista drugo ga ne privlaci. Povrce nula bodova (probali batat, bundevu, mrkvu, korabu), zitarice (proso, palenta, riza) produ kako tako u kombinaciji s vocem, samo ili sa zitaricama nema sanse. Ja svaki dan kuham i svaki dan ja jedem ili bacim njegovu papicu. Meni je vise glupo svaki obrok imat s jabukom da bi on nesto pojeo. Zato sam mu uvela dorucak kao drugi obrok gdje jede zitarice u obliku pahuljica (za sad rizine, sad cemo i prosene) s bananom ili jabukom jer znam da ce to pojest. Rucak s kojim smo zapoceli sam ostavila kao obrok u kojem uvodimo nove zitarice i povrce, trazimo nesto sto ce jesti, tu vise nema voca.
Pitanje je, ima li netko savjet kako da ga privolim na povrce, mozda preporku sto da sljedece uvodimo ako ima nesto sto djeca po iskustvu uglavnom vole, neki savjet oko pripreme kasice, nemam pojma, bilo kakvu ideju. Bas me muci sto ne papa.

Ja u sve povrće stavim mrvicu voća - u zeleno tipa brokula, špinat stavim malo banane, a u narančasto malo jabuke ili kruške - bez ikakve grižnje savjesti - bolje i to nego soliti, začinjavati itd.
Sad primjećujem da je ta količina voća u povrću stvarno jako mala recimo omjer 1:4... A počelo s pola-pola...
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JTS » 17 vel 2009, 14:29

Moj maleni sad ima 9 i pol mjeseci...skoro 11 kila, ...e sad, koliko obroka dnevno, koji sadrzaj, satnica....nis to nema reda, jer sve ovisi o njegovom stanju, jel kakao ili ne, nadut ili ne, gladan ili ne, idu li zubici pa bi samo
tvrdo grickao ali nije gladan itd....

jako, jako smo flexibilni, ponekad je samo 2 obroka po par zlicica , ponekad je 4 obroka dnevno od kojih
2 vrlo obilna, i cijelo vrijeme doji, ili za medjuobrok, ili za zedj, ili jer ga svrbe desni, ili jer mu se spava...

Tako da zasad jede (povrce, riba, meso, pile, jetra - sve to dolazi u obliku praska koji se smjesa s vodom)
uz obicnu raskuhanu rizu, tofu obozava, krumpir jako rijetko, spageti, kruh...,jako voli
jogurt (i ovaj kiseli o ove djecje danone s dodatkom blitve, paradajza, tikvice, jabuke, mrkve, vocem itd..),
od voca nece nis sirovo a ni kuhano, tako da uzima iz tih jogurta koji mu reguliraju probavu.

Na zalost ovdje nema baby corn flakes, tako da nis od zitarica i sl..

ne idemo po nikakvim tabelama, jer si mislim zasto cu ga navikavati na nesto sto u kuci ne jedemo ...

Dajem slicno onome sto se uvijek jede doma i sto ce jesti kad krene u vrtic, skolu ali pazim da nije nista
prerano kako ne bi doslo do alergije.

S prvim malim sam bila opsjednuta vremenom hranjenja, kolicinama, tabelama....previse stresa...sad
s drugim stvarno apsolutno nis planiranja, samo po instinktu i sto trazi...i wow, koja promjena...
puno mi je lakse, bez opterecenja, stresa, prisila :)
moje najdraze Teo- 16.october 2001
moje najdraze Nino - 1.may 2008
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la thinkPINK » 17 vel 2009, 15:59

TNX mahima! :kiss Ja cijelo vrijeme vazem je li bitnije da pojede obrok pa makar i stalno s vocem ili je to samo besmisleni kompromis jer je bitno da se navikava na povrce i zitarice. A zapravo stvar nije crno-bijela. Dala sam mu za rucak proso s bananom i super je pojeo!
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tonka.M » 18 vel 2009, 19:58

Teač je danas jeo prvu mesnu juhicu s minijaturnim komadićem mesa... i sad ga kupam i vidim pikice po trbuhu i leđima :(
Da sad pauziram tjedan dana ilida na duži period zaboravim na piletinu?

i Ina te mogu ugnjavit s onim receptom za tortu bez ičega za ročkas? ;)
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 19 vel 2009, 10:37

tonka - pauziraj tjedan dana pa ponovi
za ostalo :mah
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Tonka.M » 19 vel 2009, 12:04

:kiss
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 23 vel 2009, 19:18

da li smijem Danteu dati ovu tjesteninu ?
http://int.primopiatto.barilla.com/ilmo ... ontent.htm
proucavala sam sastojke i za jaja pise da ih moze biti u tragovima?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Ina66 » 23 vel 2009, 19:34

a zašto ne bi uzela Alnatura spirale bez jaja?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Plusic » 23 vel 2009, 19:56

ma pitam samo zato jer ove mi jedemo :)
njemu cu onda kupiti alnatura :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 23 vel 2009, 20:01

:up
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la MjesecevaZraka » 25 vel 2009, 09:08

ina je negdje spomenula, a ne mogu naci... kad moze kozlic?
moze li kao prvo meso (krajem njegovih 7 mj.) jer imamo iz slobodnog uzgoja,radije nego kupovno pile?
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.