Sada je: 26 srp 2026, 03:56.

DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

PostPostao/la IvaV » 18 lip 2009, 14:14

nece ona ni kolace :mrgreen: , jedino da ih u neko varivo ili meso smjesam, onda bi bila najsretnija :lol
napravit cu joj jogurt od tresanja i borovnica onda, jupi! :joy

fala, teta :kiss
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 18 lip 2009, 15:32

kak da joj dam kravlji sir, onaj mekani svježi? neće ga ovak, u jogurtu još manje. ja to ne jedem pa ne znam što se sve s tim može skuhati :dunno

recimo, jučer sam joj na malo maslinovog ispirjala smrvljeni tofu i naribanu mrkvicu pa dodala malo sojinog vrhnja, začinila s umeboshi i to joj je bio umak za tjesteninu (to je bepska varijanta onog umaka, a luka nisam imala). jel bi se isto dalo izvesti i sa sirom, primjerice?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 18 lip 2009, 16:09

Ja ti samo mogu reci da ja cesto stavim svjezi sir ili svjezi sir i vrhnje tako u umak za pastu. Kad sam u trudnoci imala uzasne mucnine jedino sam to i jela ;)
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 18 lip 2009, 16:21

ja taj svjezi sir bas i ne volim (uglavnom kupim zagrebacki), pa ga tako jedem jedino kao pitu :naughty a to i D sad smije jesti pa mi je to super ...
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la tanjabb » 18 lip 2009, 16:28

Svijezi sir (zagrebacki) nikad nisam kuhala. Njega je uvijek jeo s vocem.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la thinkPINK » 18 lip 2009, 20:15

Mozda ja nisam jasno napisala.. ne kuham ni ja svjez sir, nego ga samo na kraju dodam.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la I&M » 19 lip 2009, 17:09

Drage iskusne mame, molim pomoć..
Evo Maroje ima skoro 11 mj. Još uvijek dojimo, po noći je to beskrajno nacicavanje po danu sve rjeđe, uglavnom samo popodne ali više za uspavljivanje nego jelo. Čini mi se mlijeka sve manje i manje. Nikada nije pio adaptirano. Uglavnom, u zadnje vrijeme čini mi se da ostajem bez mlijeka ili barem nemam toliko koliko njemu treba. On cicka ujuro, negdje oko osam sati, to je zadnje cickanje, nakon toga ima voće oko 12, oko dva dobije cicku i zaspi (ali to sve rjeđe u zadnje vrijeme bez cike ga uspavljuje moj M), onda oko 16h ručak i 19h jogurt, i navećer prije spavanja dobije opet ciku.. No čini mi se da je on ujutro gladan. On cika puno po noći, i oko 6 ujutro obavezno i meni oko 8,9 budu prazne cike..Tražim doručak ali bez adaptiranog (ukoliko nije nužno).. Što da mu dam? Većina žitarica se radi s adaptiranim ili već imaju u sebi adaptiranog. Probala bi mu dati griz( još nisam) ali na ćemu da ga skuham? Vidim da je netko 7corn dao s jogurtom..ali Maroje jede jogurt predvečer tako da mu ne bih davala dva puta na dan? A k tome je i malo buco tako da pazim što mu dajem.. Ideje?!!
Daje li netko suho voće i kako?
I da, ja sam trešnje miksala u tvrdi dukatov jogurt i to je ispalo kao juhica rijetko..kako vi miksate voće u jogurt, jel to tako i vama ispadne?
slika
I&M
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la saptacica » 19 lip 2009, 17:40

I&M je napisao/la: A k tome je i malo buco tako da pazim što mu dajem.. Ideje?!!
Daje li netko suho voće i kako?
I da, ja sam trešnje miksala u tvrdi dukatov jogurt i to je ispalo kao juhica rijetko..kako vi miksate voće u jogurt, jel to tako i vama ispadne?

Suho voće ti je prilično kalorično, kad kažeš da je bucko, onda je jogurt sigurno puno bolji.

Nemoj miksat trešnje u jogurt, nego njih prije usitni i onda ih samo umiješaj u jogurt žlicom, lagano :mah .

Javit će ti se pametnije na temu količine mliječnih proizvoda. Osobno mislim, ako ti se čini da mu nije dosta šta pocica, da mu te neke žitarice slobodno daš na adaptiranom :dunno .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Plusic » 19 lip 2009, 17:44

mozes kombinirati neke od pahuljica (prosene, zobene,...) sa vocem za dorucak, 7korn sa jogurtom (ako je probao sve), mi smo ispocetka jeli za dorucak Milupa kasice koje se mjesaju sa vodom (imaju adaptirano u sebi),....
Tanja i Ina ce ti sigurno dati puno korisnih savjeta :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la frrr » 19 lip 2009, 21:16

I&M je napisao/la:Drage iskusne mame, molim pomoć..

za doručak slobodno daš zobene (ili iste takve prosene, rižine, miješane) pahuljice koje samo baciš u kipuću vodu da omekšaju i pomiješaš s voćem. odličan voćno-žitni doručak, a bez adaptiranog.
gris možeš kuhati na vodi pa pomiješati s voćem (s bananom, recimo, da bude punijeg okusa) ili kuhati na rižinom ili zobenom mlijeku (imaš u dm-u). rižino da baš slatkast okus, dora za doručak po novom jede palentu kuhanu na zobenom ili rižinom, samu bez ikakvih dodataka.

u večernji jogurt možeš umiješati 7 korn. ili opet zobene ili sl. pahuljice. ili kuhanu rižu/proso/kus kus, ako ti ostane od ručka i ako ti bebe to hoće jesti s jogurtom. ili jogurt i palenta, kuhana na vodi, naravno.
(moja neće, moja hoće jogurt samo sa 7 kornom)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Minna » 19 lip 2009, 21:31

I&M evo mi isto samo cickamo, ne koristimo adaptirano ni u kašicama. Grizovi su super od Severa (dinkelov, pšenični, ječmeni...uskoro ćemo probati i raženi), kuham ih sve na vodi 10ak min; kupujem u DM-u. Od pahuljica koristim Holle (iz Bia) rižine, zobene i prosene koje umiješaš u prokuhanu, lagano ohlađenu vodu (lijepše se zgusnu) i u to umiješam voće.
Što se jogurta tiče, već su ti napisale cure; najprije izmiksati voće pa umiješati jogurt...prvi put smo također jeli vodu :D
:kiss
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thinkPINK » 19 lip 2009, 21:38

I&M nema potrebe za adaptiranim ujutro kad jos dojite. Ne brigaj, sve te pahuljice mozes s vodom. Ni ja ujutro za dorucak ne radim nista s AD. prokuham vodu i sve moguce pahuljice (ove sitnije) radim s vodom. Dakle ne kuham ih nego prelijem kipucom vodom (radila sam na pocetku tako da sam istu kolicinu vode koristila kao sto na uputstvu pise koliko AD, sad sve odoka). I onda u to umijesam neko voce, naribam ili zgnjecim. I to je to. Pis of kejk. Kad radim neki griz isto ga skuham na vodi, pazi samo da ne bude previse vode, bolje da pomalo dodajes kako ti se nakuhava nego da ti bude prevodenasto (al brzo ces i to odoka), i onda opet ista stvar s vocem.

Al ako se on cesto tako budi,mozda da probas navecer podebljat zadnji obrok sa zitaricama pa mu stavi u jogurt malo npr. 7korn pahuljica ili palentu s jogurtom...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la I&M » 20 lip 2009, 07:58

Hvala, hvala, :kiss
A posebno veliki :kiss mojim ljetnicama..
slika
I&M
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la barboza2 » 22 lip 2009, 16:23

ja imam slican problem. sad su nam obroci ovako: ujutro nisam pametna sto da radim. bude se oko 6 a buduci da po noci cicaju po 2 puta dam (ili ne dam, ovisno o tom kad su imali zadnje nocno cicanje) ad oko 7.
oko 10 ide voce+ zobene ili neke druge pahuljice (nekad i samo voce pa onda ostale obroke kombiniram sa zitaricama).
rucak (povrce, meso ,riba) oko 13 s tim da im vrlo cesto dam da cicaju oko 12 da izdrze do rucka bez prevelike nervoze (nekako mi se cini da se od toga ne mogu najesti nego je to vise onako za utjehu).
oko 17 h je nesto mlijecno (jogurt+7korn nekad dodam i bananu, rizine na ad, svjezi sir s vocem,i tako)
i onda oko 20 i 30 zadnjim snagama pocuclaju bocicu od 220ml u koju nekad ako tokom dana ne dobiju dovoljno zitarica dodam malo pahuljica.
i onda krene nacicavanje, u 12 ili 1 pa 4-5. znaju me nekad buditi svakih sat vremena. na izmaku smo snaga i jaaaako frustrirani jer se bude svako malo. nebih rekla da su gladni ali nekad znaju toliko vristati dok im ne dam cicati a posto ni ja nemam vise toliko mlijeka znamo im napraviti i po noci ad i tek onda se smire i nastave spavati u komadu nekih 2-3 sata. doslo je do toga da umjesto da im izbacujemo nocne obroke mi jos uvodimo i ad. stvarno sam ocajna :place mozda im je po danu malo klope, danas sam malo pojacala dnevni meni pa cemo vidjeti sto ce biti veceras
je li ovo uopce ok raspored obroka za bebe od 10 mj? stalno mislim da grijesim negdje. kao da sam dosla pred zid i nemam pojma kako dalje. ma ima tu jos stvari nevezano za prehranu koje bih htjela i trebala mijenjati ali necu o tome ovdje... :zzz :zzz :zzz
Nothing is perfect. I am nothing.
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thinkPINK » 22 lip 2009, 21:31

Barboza, a cicanje moze biti nocu zbog gladi ali vjerojatnije da je navika... Kod nas je bila star navike.
Imamo zapravo slican raspored osim ovog dijela s dojenjem, jedino sto mi imamo jos jedan obrok. Nakon dorucka sljedeci obrok nama nije rucak nego vocni obrok oko 12 i pol. I onda ide rucak oko 3. Bi li mozda mogla uz dojenje tu negdje oko podne ubacit jos neki kruti meduobrok, voce?
I onda nam ide oko 6 mlijecno i zitarice (ne dajem tada svjeze voze). Mi imamo zitarice i u dorucku i u rucku i veceri, umeduobrocima ne. Ponekad jedino ako imamo za rucak krumpir ne dajem i zitaricu. Mozda da svaki obrok malo "podebljas" sa zitaricama?

Kako da dam bjelanjak? Zumanjak je probao, tvrdo skuhala i pomijesala za rucak s povrcem. Da isto napravim s cijelim jajem? Probao je danas pastu s jajima, jel se racuna onda da je probao bjelanjak?
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 22 lip 2009, 22:15

Bjelanjak ide tek s 13 mjeseci.
Barboza, meni se obroci cine OK, nocno nacicavanje nema veze s gladju.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la thinkPINK » 23 lip 2009, 11:05

Hm a pedijatrica nam rekla da prije pregleda s godinu probamo bjelanjak :conf
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 23 lip 2009, 14:04

Mozda zato jer ga planira cijepiti s mo-pa-ru cjepivom imunoloskog zavoda (jedan od asojeva je uzgojen na pilecem embriju). :dunno
S tim cjepivom se po kalendaru treba cijepiti od 12-15 mjeseca starosti, nasa pediatrica je rekla sto kasnije to bolje, ali neki pediatri forsiraju cijepljenje odmah s godinu dana. Mi smo inace dijete s mo-pa-ru cijepili tek s 22 mjeseca i jos to smo uzeli strano cijepivo, ne ovo od imunoloskog.
U svim tablicama dohrane bjelanjak se daje tek s 13 mjeseci.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Ina66 » 23 lip 2009, 15:14

tanjabb je napisao/la:Mozda zato jer ga planira cijepiti s mo-pa-ru cjepivom imunoloskog zavoda

mali ispravak - nema više cjepiva imunološkog zavoda za mališe. sad po kalendaru ide Priorix
za ostalo potpis na tanju
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la thinkPINK » 23 lip 2009, 16:47

Da je, zbog Priorixa. Malo off ako netko zna, mi smo cjepljeni zadnji put sa 7 mjeseci (zbog bolesti smo odgodili 1 mjesec), sto mislite, da onda kad je i ljeto i praznici u igri odgodim cjepljenje za 9. mjesec kad ce imati 14 mj? Znam da ima neki period unutar kojeg mora biti docijepljen pa zato pitam. Pa tako onda i kasnije probamo bjelanjak...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Minna » 25 lip 2009, 11:06

Mene zanima što je s kozjim mlijekom?? Baka mi ima koze, a navodno je mlijeko manje alergeno nego kravlje. Zanima me radi toga što sam ja alergična na kravlje mlijeko pa bih ga Leonu odgodila do 2 godine, a kako krećem na faks u 10. mjesecu vjerojatno nećemo uvijek moći dojiti ujutro pa će trebati nadomjestak za to. Ne znam da li bi kozje moglo poslužiti (imat će tad 14 mjeseci), ili da radije ubacimo adaptirano/rižino/zobeno?
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 25 lip 2009, 11:18

Mislim da bi mu mogla pomalo uvesti kozjeg mlijeka.
Vidi tu.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la frrr » 25 lip 2009, 14:29

sirovo povrće - kad? da gricka, jede rukama...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rachica » 25 lip 2009, 14:36

odgodim cjepljenje za 9. mjesec kad ce imati 14 mj?

ako pričaš o priorixu, onda nema veze jer to nije docijepljivanje već novo cjepivo.
niste primili treću dozu 5u1? za nju ne smije bit razmak veći od 3 mjeseca.

mi još nismo probali bjelanjak :mrgreen: još to držim kao izgovor da ga ne cijepi sad, pokušat ću odgodit bar do jeseni
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 25 lip 2009, 15:05

Rachica je napisao/la:mi još nismo probali bjelanjak :mrgreen: još to držim kao izgovor da ga ne cijepi sad, pokušat ću odgodit bar do jeseni

ovo sam i ja upotrijebila kao izgovor (premda smo ga probali) i upalilo je... cjepivo odgodeno do 01.08. :D
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la olja » 25 lip 2009, 15:07

frrr je napisao/la:sirovo povrće - kad? da gricka, jede rukama...

mozes joj ponuditi krastavac (mada moze biti tezak za zeludac), mrkvu (ja ju isjecem na tanke trake onim nozicem za krumpir), list kupusa, paradajz, luk (ima djece koja i to vole ;) ), korabicu...
olja

PostPostao/la Plusic » 25 lip 2009, 15:12

smije luk ?
ja D-u dam paradajz (premda ga cesto nece jer mu je malo ljigav :naughty ), mrkvu, korabicu, a od kuhanog jako voli kad mu dam cijeli cvijet brokole u ruku pa ga on grize :mrgreen:
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la olja » 25 lip 2009, 16:01

Plusic, prema tablici, luk smije od samog pocetka dohrane :dunno Svakako, svjez luk je "ljut" pa nije neobicno da ga dijete nece. Offt: Skuhani luk je slatkastog okusa i osobno sam ga kao takvog uvela u dohranu gotovo od samog pocetka, u kombinaciji s mrkvom, korabicom, tikvicom, kasnije i s mesom.
Moja mladja je uziiiivala u glodanju zelenih dijelova mladog luka :dada
olja

PostPostao/la Plusic » 25 lip 2009, 16:16

kuhani luk sam mu davala, ali ne precesto jer ga ja nesmijem pa ga nemam niti naviku imati kuci :(
mladi luk mi ne bi ni pao na pamet :)
hvala na idejama :D
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 25 lip 2009, 21:11

i dora obožava kuhanu brokulu. pitala sam za sirovo jer mi je negdje u primozgu bilo da JBP navodi dosta visoku granicu. i jest, išla sam sad provjeriti, ona kaže sirovo povrće od druge godine. da ga prije toga ne mogu probaviti :conf
a mladi luk gricka silom prilika - dam joj par pera da proučava dok sjedi na elementu u kuhinji kraj mene dok ja kuham pa pola toga završi u ustima.

nego, sjetih se. sjemenke pržene svakojake, kolika bi otprilike bila maksimalna dnevna količina? ili tjedna, ne jede ih svaki dan. običnoj joj pospem žitarice ili umiješam u palentu il slično, al danas je skužila pržene bučine kod mene u zdjelici i dam joj jednu, stavi u usta...njam, njam, njam....uglavnom, davala sam joj tak po jednu i nije prestajala tražit sve dok joj nisam pokazala da je zdjelica prazna...znam da su bučine super zbog omega 3 i sve, a isto tako mi je u primozgu negdje da s tim sjemenkama treba oprezno jer su masne jako.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.