Sada je: 25 srp 2026, 15:29.

samo jedno pitanje..

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

samo jedno pitanje..

PostPostao/la mamamalelucije » 18 srp 2009, 20:12

nadam se da se moderatorice neće ljutit jer ovo je pitanje vjerojatno već postavljeno..međutim odgovor mi je potreban prilično hitno. večeras imam nekih obaveza, mala ide kod none, papat će adaptirano (aptamil) i prespavat će kod none. obzirom na okolnosti, brzo sam nabavila izdajalicu jer cu imat višak mlijeka. to je pak s druge strane super jer ću u ovakvoj situaciji sljedeći put moći dat mlijeko koje ću večeras izdojit. zanima me, mogu li izdojeno mlijeko odmah nakon izdajanja strpat u zamrzivač? trebam li prije podgrijat to mlijeko? kada bude vrijeme za korištenje mlijeka koje ću večeras izdojiti, kako se podgrijava.. hvala vam unaprijed na strpljenu i savjetima, nadam se da sam dobro obrazložila situaciju, i da ćete me shvatit.. :srca :srca
mamamalelucije
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: samo jedno pitanje..

PostPostao/la eli » 18 srp 2009, 20:18

danas izdojeno mlijeko koje je za noćas samo staviš u frižider, ne zamrzavaš. neka ga nona prije korištenja podgrije tako da stavi bočicu u toplu vodu. ne treba ga prokuhavati.

možeš odmah izdojeno staviti u zamrzivač, ako ćeš skupljati za neki drugi dan.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamamalelucije » 18 srp 2009, 20:22

aha, hvala. a kad izvadim zamrznuto mlijeko, pustim da se odmrzne i onda isto pod toplom vodom ili?
mamamalelucije
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 18 srp 2009, 20:32

tako je. ne ga odmrzavati na naglo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 18 srp 2009, 20:33

i još nešto. dojena djeca najčešće ne prihvaćaju lako bočicu. zato je dobro imati strpljenja i nahranit ih na žličicu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamamalelucije » 18 srp 2009, 20:39

bila je već 2 puta na adaptiranome, i par puta je pila čajić tako da se ne brinem :D :D puno hvala!!
mamamalelucije
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Stefanova_mama » 18 srp 2009, 22:02

Moj dobronameran savet ti je da joj dajes izdojeno samo i jedino (ni aptamil, ni cajic), zbog njenog stomaka i probave. I da redovno izdajas kad je vreme obroku, jer mozes zeznuti proizvodnju.

Ja sam dobila mastitis kada je S. imao 6 meseci i uzeo prvi put dve kasikice prehrane, tek tada sam shvatila koliko je proizvodnja mleka fino bazdarena.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Stefanova_mama » 18 srp 2009, 22:06

Jos jedan dobronamerni savet koji ako hoces prihvati, ako neces nemoj, vodi je svuda sa sobom, mala je ona za odvajanje od svoje mame. Znam da je baka jako voljna da je pricuva i da ce biti i sita i cista i namirena, ali sad joj treba mama i ti si joj i sunce i mesec.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la eli » 18 srp 2009, 22:16

sve ovisi o razlogu odvajanja i vremenu.
svoju sam sa neka 2,5 mj počela puštati po malo više od sata sa tatom dok bi ja išla u teretanu i to je super prolazilo jer je već imala dobar ritam kod sisanja.
no užas živi je bio kad je imala 5,5 mj i ostala je kod moje mame dok sam išla u trst u šoping. nekih pet sati. prva četiri bilo je ok. jela je kako tako kašicu. no onda ju je situ ulovio napadaj straha i plakala joj je skoro sat vremena. kad sam došla samo je prionula na sisu, prežderala se, povratila i nastavila sisati. nije joj falilo hrane, već osjećaja. :(
eli
Sveta krava

PostPostao/la SanjaMK » 19 srp 2009, 18:36

da iskoristim temu i da pitam. Blizi mi se zagreb :dada, uzela sam izdajalicu (mada rucno sada maltene nista ne mogu izdojiti) i pocela bi praviti zalihe. Meni je problem u cemu zamrznuti mlijeko. Trazila sam specijale posude ili kesice u ljekarnama, gledaju me ko da sam pala s marsa. Znaci trebam ideju za improvizaciju. recimo mogu li spremiti mljeko u staklenke od bebine hrane (hipp ili slicno). Ako mogu, dali te staklenke smiju u sterlizator i jeli dovoljan njihov pokopac (koji je vec jednom otvaran) ili necim drugim da zatvorim?
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la eli » 19 srp 2009, 19:08

ne staklenke.
znam da su cure nekad skupljale male bočice jogurta i u njima zamrzavale mlijeko.

po meni je posuđe dovoljno dobro oprati, sterilizacija ne nepotrebna.
eli
Sveta krava

PostPostao/la SanjaMK » 19 srp 2009, 20:28

a ja ko luda kupujem staklenke samo zbog toga :bonk tako i mi treba kada te pre nisam pitala
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la eli » 19 srp 2009, 20:31

staklo ne možeš u led.
staklenke su super za doziranje kuhane hrane. ja sam malu dugo hranila ili iz staklenke (kuhanu hranu bi stavila unutra da vidim je li doza ok budući da je sklona prežderavanju) ili bi samo izmjerila u staklenci i prebacila u tanjur.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamamalelucije » 20 srp 2009, 11:29

evo samo da vam javim da sam uspjela izdojit 125 ml, to je sad u zamrzivaču tako da ako bude bilo potrebe sljedeći put može papati mamino mlijeko.. :D :D
hvala vam puno na savjetima, svaki je i više nego dobro došao :ljubav
mamamalelucije
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la misliteljica » 20 srp 2009, 16:55

SanjaMK je napisao/la:da iskoristim temu i da pitam. Blizi mi se zagreb :dada, uzela sam izdajalicu (mada rucno sada maltene nista ne mogu izdojiti) i pocela bi praviti zalihe. Meni je problem u cemu zamrznuti mlijeko. Trazila sam specijale posude ili kesice u ljekarnama, gledaju me ko da sam pala s marsa. Znaci trebam ideju za improvizaciju. recimo mogu li spremiti mljeko u staklenke od bebine hrane (hipp ili slicno). Ako mogu, dali te staklenke smiju u sterlizator i jeli dovoljan njihov pokopac (koji je vec jednom otvaran) ili necim drugim da zatvorim?

Bok Sanja, čitala sam negdje da je bolej spremati u plastiku jer se na staklo "zalijepe" neke tvari iz mlijeka koje su bebama jako korisne.
Imaš od Aventa 10 kom spremnika za mlijeko s poklopcima, mogu se ponovno sterilizirati, tako da ih možeš koristiti više puta. Spremnik se direktno "šarafi" na njihovu izdajalicu. Preporuka je prije smrzavanja rashladiti 30 min mlijeko u frižideru i onda staviti u zamrzivač. Otapa se kako su cure rekle.
Filozof 10.4.2009.

slika
[/url]
misliteljica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la thinkPINK » 20 srp 2009, 17:02

mamamalelucije je napisao/la:evo samo da vam javim da sam uspjela izdojit 125 ml, to je sad u zamrzivaču tako da ako bude bilo potrebe sljedeći put može papati mamino mlijeko.. :D :D

Bravo!!!
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Stefanova_mama » 20 srp 2009, 20:22

mamamalelucije je napisao/la:evo samo da vam javim da sam uspjela izdojit 125 ml, to je sad u zamrzivaču tako da ako bude bilo potrebe sljedeći put može papati mamino mlijeko.. :D :D

Bravo na trudu!
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 3 gostiju.