Sada je: 09 kol 2026, 12:34.

Male tajne velikih majstorica za uklanjanje mrlja

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Male tajne velikih majstorica za uklanjanje mrlja

PostPostao/la melita » 21 kol 2009, 09:34

Jedan drugi topic na stojbama ponukao me da pokrenem ovu temu pa se nadam da će zaživjeti. Naime, priznajem da nisam pretjerano maštovita i snalažljiva kad se radi o skidanju fleka s odjeće pa, shodno tome, moja djeca često hodaju naokolo s ružnim tragovima ručka, užine ili kreativne igre. Voljela bih da na jednom mjestu objedinimo sve dobre ideje kako ukloniti standardne i one malo neuobičajenije mrlje s odjeće. Na pamet mi padaju mrlje od voća, npr. kad V. jede jabuku, malo je nespretan, zlato mamino, pa si čitavu majicu natopi njezinim sokićem. Nakon pranja na tom mjestu ostane žućkasti trag. Tu su i breskve, marelice, šljive, borovnice ... Problematičan je i sladoled od čokolade, šalša, cikla, tempere ... ima tu svega. Ako ste nadasve vješte i znate neki dobar bakin recept za ukljanjanje mrlja bilježim se sa štovanjem!
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Male tajne velikih majstorica za uklanjanje mrlja

PostPostao/la mamainana » 21 kol 2009, 09:42

odlična ideja
za masne mrlje često koristim detrđent za suđe prije pranja :)
mene trenutno muči kemijska olovka
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrava » 21 kol 2009, 09:44

melita, odličan topic! Ja najčešće mrlje skinem Vanishem ali ni on ne skine sve mrlje :dunno, pogotovo te od voća ili npr. mrlje od čobanca/gulaša i sl. Za mrlje od krvi je ponekad dovoljno odmah mrlju staviti pod mlaz hladne vode i istrljati. Mene zanima kako skinuti sa zida mrlju od ubijene muhe ili komarca koji se napio krvi a da se ne oljušti boja zida?
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la I-STA » 21 kol 2009, 09:48

mrava je napisao/la:[Mene zanima kako skinuti sa zida mrlju od ubijene muhe ili komarca koji se napio krvi a da se ne oljušti boja zida?

Super krečkom! :rolf Ma šalim se, al ne vjerujem da postoji odstranjivač mrlja od rascopanih kukaca. Iako bi nam to svoma dobro došlo.
Stalno me prati sreća, al' nikako da me stigne
I-STA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la melita » 21 kol 2009, 09:53

Mrava :lol Mrlju od "suhog komarca" skinem tako da pustim da se osuši i onda samo pamučnom krpicom uklonim, ali ona od netom nahranjenog stvarno ide teže!
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrava » 21 kol 2009, 10:02

:mrgreen: Ma sinoć sam cijelu noć ganjala jednog i izludio me pa sam ga, dok sam ga našla, tako snažno i s užitkom lupila da je ostao vrlo vidljivi trag! :boksa
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la palunkica » 21 kol 2009, 11:01

I-STA je napisao/la:
mrava je napisao/la:[Mene zanima kako skinuti sa zida mrlju od ubijene muhe ili komarca koji se napio krvi a da se ne oljušti boja zida?

Super krečkom! :rolf Ma šalim se, al ne vjerujem da postoji odstranjivač mrlja od rascopanih kukaca. Iako bi nam to svoma dobro došlo.

Ja to pobrišem mokrom, iscijeđenom vaticom. I nikad niš ne ostane, možda se skine onaj sasvim površinski sloj boje ali izgleda OK. I svi su zidovi čisti :lol
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Barbi » 21 kol 2009, 11:04

Da, Dulux perivi je rješenje za site komarce.:)

Što se tiče dječjih mrlja, meni je vrlo efikasno sredstvo za mnogo fleka dr. Beckmans odstranjivač mrlja, ima ga u DM-u, uska bijela boca sa čepom-četkicom. Kad se to natrlja na svježu fleku (neopranu) u velikoj većini slučajeva fleka nestane. Eeeee, tu je mali problem, ja vrlo često ne uočim fleke dok su svježe nego tek nakon pranja i sušenja, takve oprane i osušene postanu okorjele i nema ih šanse oprati ničim. :dunno
Kad bih pregledala svaki komad odjeće prije stavljanja u perilicu i natrljavala tim čudom vjerujem da bi imali puno manje fleka. No nisam ja toliko revna domaćica. :oops:
Zadnja izmjena: Barbi; 21 kol 2009, 11:20; ukupno mijenjano 1 put/a.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la lilly » 21 kol 2009, 11:12

Barbi je napisao/la:Kad bih pregledala svaki komad odjeće prije stavljanja u perilicu i natrljavala tim čudom vjerujem da bih imali puno manje fleka. No nisam ja toliko revna domaćica.

:rolf ...Tak je i kod mene...
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrava » 21 kol 2009, 13:33

palunkica je napisao/la:Ja to pobrišem mokrom, iscijeđenom vaticom. I nikad niš ne ostane, možda se skine onaj sasvim površinski sloj boje ali izgleda OK. I svi su zidovi čisti :lol

Isprobala i funkcionira! :klanja :buket
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la MaloZlo » 21 kol 2009, 14:06

Ja muku mučim sa flekama od vodenih bojica,ja mislila lako ce to,to su VODENE bojice,ma jok,čim god sam probala ne ide,nit ovim iz DM-a što je rekla Barbi,nit Vanishem,nit Čarlijem,izgleda da ce to postat okolokucne majice.

Ma nervira me to što u vrticu u ormaricu imaju djeca duple majice baš kad se crta i boja,samo je teti na zamjeni očito bilo lijeno oblačit im :roll:
Marin, 14.10.2005.
Matej, 17.09.2009.
MaloZlo
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la melita » 21 kol 2009, 14:40

... ako na stražnju stranu tkanine, na mjestu gdje je mrlja, utrljate pastu od sode bikarbone ona će “odići” mrlju od tkanine i pomoći da nestane u pranju. Pastu napravite od sode i vrlo malo vode. Djelotvorna je za uklanjanje mrlja od krvi, voća ili vina. Ako su mrlje jače, prije pranja ostavite pastu da djeluje sat do dva. Osim toga njome možete neutralizirati kiselinu iz baterija ili urin.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 21 kol 2009, 14:50

1. HRĐA - Mrlje od hrđe uklanjaju se s tkanina pomoću oksalne kiseline (gdje se to nabavlja? :dunno ). Na svaku mrlju stavi se nekoliko kristala te kiseline, navlaže se ili se cijeli odjevni predmet namoči u sapunicu i dobro propere. Radite oprezno s oksalnom kiselinom, jer ona može ostaviti ružne mrlje na tkanini.

S bijelog rublja svježe mrlje od hrđe uklanjaju se tako da ih prvo navlažite prokuhanom i ohlađenom vodom, a zatim na svaku mrlju nakapate najprije alkohol, a zatim ocat. Neka djeluju desetak minuta. Postupak treba ponavljati dok sve mrlje ne nestanu. Očišćena mjesta dobro isperite.

Mrlje od hrđe s osjetljivih tkanina uklanjaju se jakim octom kojim navlažite svaku mrlju, a zatim ih prekrijete pepelom od cigareta i ostavite da stoje. Na kraju odjevni predmet operite na uobičajen način.

2. SMOLA - Za uklanjanje smole i smolastih tvari mogu se upotrijebiti slijedeća sredstva: eter, benzin, terpentinsko ulje i druga. Tim se sredstvima uklanjaju i svježe i stare mrlje od smole. Ako čistite prirodni materijal uprljan smolom možete se poslužiti i alkoholom, acetonom ili mentolom. Važno je da se umrljano mjesto dobro natopi sredstvom za čišćenje koje ste odabrali (ako je mrlja na odjevnom predmetu, ispod nje stavite papir koji dobro upija kako se mrlja ne bi širila), a zatim ga protrljajte četkom.

Mrlje od smole sa sintetskih materijala uklanjajte terpentinskim uljem ili benzinom.

3. TINTA - S bijelog rublja ili stolnjaka mrlje od tinte uklonit ćete tako da prokuhate malo mlijeka, a zatim mlijekom premažete svaku mrlju. Lagano protrljajte i ponovite postupak nekoliko puta, stalno dodavajući novu količinu prokuhanog mlijeka. Na kraju umrljani predmet isperite u toploj vodi, a zatim ga operite na uobičajen način.

Svježe mrlje od tinte na odjeći uklonite tako da umrljani dio namočite u ledeno mlijeko. Ako ste umrljali odjevni predmet od osjetljive tkanine, pripremite malo toplog mlijeka u koji ste iscijedili sok od dva limuna. Namočite čistu bijelu krpicu u mlijeko i njome istrljajte svaku mrlju.

Mrlju od kemijske olovke uklonit ćete s tkanina pomoću 90-postotnog alkohola. Nečisto mjesto istrljajte nekoliko puta, ali svaki put čistim komadićem vate koji prethodno namočite u alkoholu.

S pletenih odjevnih predmeta mrlja od tinte uklanja se glicerinom. Mrlje se premazu glicerinom, ostave da malo stoje, a zatim se odjevni predmet opere u mlakoj vodi blagom deterdžentu.

S kožnih predmeta mrlje od tinte uklanjaju se pomoću limuna. Svaku mrlju istrljajte polovicom limuna. Pažnja: mrlje od kemijske olovke drugačijeg su sastava, pa ih čistite alkoholom.

4. TRAVA - Mrlje od trave na odjeći uklonite mješavinom alkohola ili etera i amonijaka u omjeru 2:1. Ako umrljate svileni odjevni predmet, mrlju očistite destiliranom vodom u koju stavite malo alkohola.

5. VOĆE - Mrlje od voća danas se veoma uspješno uklanjaju deterdžentima s jakim biološkim svojstvima, pa je dovoljno umrljana mjesta natopiti nekim takvim deterdžentom, ostaviti da malo djeluje, a zatim predmet oprati. No ima još načina uklanjanja mrlja od voća.

S pamučnih tkanina voćne mrlje uklonit ćete ako umrljani dio napnete nad neku posudu i na mrlje u tankim mlazevima lijevate vruću vodu ili mlijeko. Dobra je i mješavina alkohola, vode i gliceri-na.

Umrljanu bijelu pamučnu tkaninu natrljajte limunovim sokom i isperite čistom vodom. Ako mrlja ima više ili su starije, natopite ih limunovim sokom, pospite solju i izložite djelovanju sunca. Slično možete očistiti i bijele vunene odjevne predmete, samo ih nemojte izložiti suncu.

Voćne mrlje na šarenim tkaninama treba odmah isprati hladnom vodom ili rastopinom deterdženta.

Za čišćenje voćnih mrlja dobro je i kiselo mlijeko. Ostavite ga da na mrlju djeluje nekoliko minuta, a zatim predmet operite toplom vodom. Tvrdokorne voćne mrlje očistite mješavinom alkohola i salmijaka.

6. ZNOJ - S pamučnih i lanenih tkanina mrlje od znoja uklonite pomoću octa. Krpicu namočite u ocat i istrljajte svaku mrlju.

S punijih tkanina mrlje od znoja uklonite pomoću amonijaka. U jednu litru vode stavite dvije velike žlice amonijaka, pa tim rastvorom istrljajte svaku mrlju.

S vunenih tkanina te se mrlje uklanjaju pomoću mješavine jednog dijela amonijaka, dva dijela čistog alkohola i tri dijela etera. Ista mrlja s istog materijala može se ukloniti i mješavinom amonijaka i terpentinskog ulja.

Svilenu tkaninu umrljanu znojem rasprostrite na bilo kakvu čvrstu podlogu i blago trljajte mrlje krpicom namočenom u čistom špiritu.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 21 kol 2009, 14:54

Mene zasad najviše muče vodene bojice/ tempere, ljepilo za drvo, čokoladni sladoled i nedefinirane mrlje. :lol
Od ovih melitinih savjeta mi jedino treba za travu, ali kakav crni amonijak i alkohol?!? :shock:
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la pulse » 21 kol 2009, 15:17

Za masne fleke meni provjereno najbolje sredstvo je dječji puder za guzu. Fleka se dobro napraši puderom, puder se onda lagano utapka prstima na flekavo mjesto i ostavi se sat-dva. Prije pranja se lagano otrese puder (opalite 2-3 čvrge na to mjesto). Puder upije masnoću. Ja sam tako uspješno skidala i dosta stare masne fleke.
pulse
atletičarka

PostPostao/la Krumpirić » 21 kol 2009, 15:21

lilly777 je napisao/la:
Barbi je napisao/la:Kad bih pregledala svaki komad odjeće prije stavljanja u perilicu i natrljavala tim čudom vjerujem da bih imali puno manje fleka. No nisam ja toliko revna domaćica.

:rolf ...Tak je i kod mene...

još jedna
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Dudley » 21 kol 2009, 15:30

Ja sam počela pregledavati robu i špricati nekim sredstvom za fleke koje sam uočila zadnji put u Lidlu (onaj njihov W5, kako li se zove).
Skužila sam da mu je skoro sve zaflekano jer jede dosta marelica i paradajza pa to izgleda prekrasno......rado bi vam napisala djeluje li to sredstvo ali nisam još sigurna, ne znam više gdje su stare a gdje nove fleke :oops: odnosno ima li ih manje nego prije. A praktično je jer ne moraš ništa utrljavati ni prljati ručice, samo špricaš :mrgreen:
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaloZlo » 21 kol 2009, 16:54

Pratim budno topic u nadi da ce netko otkriti veliku tajnu skidanja fleka od tempera/vodenih i čokoladnog sladoleda :jadnimi
Marin, 14.10.2005.
Matej, 17.09.2009.
MaloZlo
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Megan » 22 kol 2009, 20:35

Eto bas zbog cokolasnog sladoleda L. majca zavrsila u smecu, nakon bioshouta, vanisha, sapuna, deterdjenta, oprana na 95 (bijela obicna Benetton majca) ostale mrlje, razljutila se i bacila ju :whew
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la leonardaj » 22 kol 2009, 21:46

Čokoladni slatkač ide dole u moru, ali svježa mrlja. ;)
I ja sam ispalila zbog tog sladoleda, pa sam ovo ljeto klince prešaltala na vaniliju i limun. :mrgreen:
slika
leonardaj
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frrr » 23 kol 2009, 16:20

Barbi je napisao/la:Što se tiče dječjih mrlja, meni je vrlo efikasno sredstvo za mnogo fleka dr. Beckmans odstranjivač mrlja, ima ga u DM-u, uska bijela boca sa čepom-četkicom. Kad se to natrlja na svježu fleku (neopranu) u velikoj većini slučajeva fleka nestane. Eeeee, tu je mali problem, ja vrlo često ne uočim fleke dok su svježe nego tek nakon pranja i sušenja, takve oprane i osušene postanu okorjele i nema ih šanse oprati ničim. :dunno
Kad bih pregledala svaki komad odjeće prije stavljanja u perilicu i natrljavala tim čudom vjerujem da bi imali puno manje fleka. No nisam ja toliko revna domaćica. :oops:

i kod mene je ovako..taman sam bila požurila napisati da meni taj dr. beckmans ne djeluje...
ja se volim pridržavati uputa za upotrebu kod detergenata, odstranjivača mrlja i omekšivača....a svi ti odmrljivači kažu da ih se stavi, ostavi djelovati 10-ak minuta i onda opere veš...i tak mi nikad ništa ne ode...iskusne majke i domaćice kažu da se to treba namazati pa držati cijeli dan tako... :dunno ja nekad natrljam odmah, nekad netom prije pranja...prevelik je to protok odjeće i mrlja da bih studiozo pratila rezultate..

baš k'o što reče dudley - više ne znam gdje su stare mrlje, a gdje nove, koje su samo izblijedile, koje su se oprale, al su ih zamijenile druge...a još mi dijete nije ni krenulo u jaslice...

ovi savjeti o tome kako odstraniti koju vrstu mrlja su meni totalno nepraktični i bezveze...pa mislim, imate li vi doista vremena i volje miješati silne otopine, amonijak i alkohol pa inda to na dvije majice pa prokuhavat mlijeko pa to na dvije majice, pa prokuhavat vodu pa to na jedne hlačice...pa skupljat pepel cigarete i to na petu majicu...pa one zamrljanje voćem stavit nad posudu i nalijevati mlazove vruće vode...jebate, tri sata potrošim...ja ono što vidim natracljam s flekenom (odstranjivač mrlja), još malo flekena dodam u prašak, uključim veš mašinu i vozi miško!

ionak perem svaki dan jednu mašinu...di bi došla kad bi provodila posebne procedure za svaku mrlju...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dudley » 23 kol 2009, 23:31

Bome da, uvijek se napalim na te stručne savjete za skidanje fleka ali to uvijek ispadne užasno komplicirano i nije vrijedno truda.
Možda da je fleka na nekoj predragoj majici, našoj ili od malog, onda bi se možda i pomučila, ovako i ja stavim sredstvo na fleku, onaj čep sa vanishom u mašinu i to je to.

Od svega je najbolje odmah, čim se zafleka skinuti to i oprati pod hladnom vodom, uz dodatak nekog sredstva, tako ode skoro sve, al to nije uvijek moguće.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ivy26 » 24 kol 2009, 08:30

Eto i ja čitam da otkrijem neku tajnu za čokoladu jer sam napravila slično
Eto bas zbog cokolasnog sladoleda L. majca zavrsila u smecu, nakon bioshouta, vanisha, sapuna, deterdjenta, oprana na 95 (bijela obicna Benetton majca) ostale mrlje, razljutila se i bacila ju
,nije pomogao ni onaj dr.B iz DM-a.

2.me muči hrđa.Prekjučer sam krenula na kupanje na rijeku i vidim da mi je željezna ringa na badiću pustila hrđu,a kupila sam ga pred ovu sezonu :angry Nije mi jasno kako kada je bio suk i spremlje potom u ormar nakon povratka s mora

Čula sam d aje za hrđu dobar limunov sok...idem danas u akciju octom i sl.pripravcima
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Often times we question why life is short for some and long for others,The Truth is....Life begins at birth and never dies,Those who leave before us,are only in a different place....
Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la MaloZlo » 24 kol 2009, 08:51

Ivy zar ne bi ti ringovi za badic trebali biti neporozni,mislim naravno da ce se smočit,pa cemu onda staviti nesto sto ce zahrdjati :roll:
Marin, 14.10.2005.
Matej, 17.09.2009.
MaloZlo
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ciara » 24 kol 2009, 11:37

a sad pomagajte meni
oprala sam novu plahtu (recimo da je žuta (naranđasta) sa posteljinom i ručnicima

imam fleke :loce i na posteljini i na ručnicima
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ivy26 » 24 kol 2009, 14:29

MaloZlo i ja sam tako mislila ali eto ovi iz New yorkera nisu :angry

Evo par linkova sa savjetima:
http://www.cistimo.info/savjeti_za_cisc ... mrlja.html

http://www.ezadar.hr/clanak/odstranjiva ... sa-tkanina

Probaj ponovo ih oprati s onim maramicama za sabiranje boje iz Dm ili ih iskuhaj onak po satrinski ili ih obojaj dr.bojom imaš u dm
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Often times we question why life is short for some and long for others,The Truth is....Life begins at birth and never dies,Those who leave before us,are only in a different place....
Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la Jullishka » 25 kol 2009, 13:16

znaci, ovo kod moje mame pali pa sam i ja pocela da koristim. seoski sapun i to se misli na onaj sapun koji se valjda pravi od kausticne sode (vaaaljda) i svinjske masti. uglavnom to imaju sve stare babe, a sada i ja :mrgreen:
meni vanish i ostala sredstva nista ne skidaju pogotovo sladolede i masne fleke, ali ovo, apsolutno da. treba se malo pomuciti da se dobro istrlja, pa se tako ostavi da se osusi, pa ako nije otislo opet, a ako imate terasu, dok je jos vlazno i namazano ovim sapunom ostavite na suncu :dada letos u selu smo tako oprale zilion fleka. znaci, namazemo, malo istrljamo, ostavimo na suncu da se osusi, onda pravac masina ili kako ko vole :mrgreen:
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la MaloZlo » 25 kol 2009, 14:12

Julishka jel to onaj zuti sapun koji popuca i izgleda star sto godina?
Ako je,i s tim sam probala,al tempere/vodene bojice se ne daju,odustala sam :cool
Marin, 14.10.2005.
Matej, 17.09.2009.
MaloZlo
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Jullishka » 25 kol 2009, 14:19

MaloZlo je napisao/la:Julishka jel to onaj zuti sapun koji popuca i izgleda star sto godina?
Ako je,i s tim sam probala,al tempere/vodene bojice se ne daju,odustala sam :cool

taj taj, ali probaj ono da operes, pa stavis na suncu da se susi...
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la melita » 25 kol 2009, 15:20

Mrlje od flomastera s pamučne košuljice i hlača skinuh sljedećom procedurom:

Prvo sam ih dobro istrljala sa DM-ovim sapunom za skidanje mrlja, ali to nije bilo dovoljno - mrlje su izblijedjele, ali nisu potpuno nestale. Onda sam posegnula za dr. Beckmans-om i nakon prskanja, natapanja i poštenog trljanja mrlje su kapitulirale! :1
Potrošeno vrijeme - dobrih 20-ak minuta. :whew
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.