Da se osvrnem na ovo gore - ne pijem, ne pušim, ne koristim vegetu, a smokić će dobiti kod nekog drugog jednog dana na roćkasu, ja mu ga ne budem kupila. Jesam - ja sam ga jela, i sad ga nekad pojedem - iako znam da je nezdrav, al mene su tako "naučili" ili "navikli", a navike se teško mijenjaju. No kad se tek stvaraju, i navike i ukusi, zašto ne pokušati stvoriti zdrave navike i naviku na prirodni okus hrane?! ne treba pretjerivati, ali makar pokušati, sigurno da će mnogi ponekad i zgriješiti - al bitna je cijela slika...
Po pitanju miksanog - nisam puno miksala, možda na početku par puta. Skroz na početku sam gnječila kroz cjedilo, pa sam brzo počela gnječiti vilicom, prvo jako sitno, pa sve krupnije. Rano smo počeli i sa davanjem komada voća ili kuhanog povrća u rukicu. Sad jedemo komadiće/komade, jedino meso još ponekad sitno nasjeckam. Najradije jede trenutno sam rukicama - mekane komade, pokušavamo polako i žlicu u njegovoj rukici dovesti do usta.
Na početku nije htjeo, ali sad jako voli rižine i slične krekere (iliti stiropor), tu i tamo dobije koji keksić - al stiropor mu je draži.

To mu je pomoglo da nauči još bolje žvakati.
Dobije nekad koricu kruha ili mekani dio kruha, dobije i rub pizze (samo tijesto) - iako jako rijetko i to bude mali komadić. Vjerujem da mu to neće bitno škoditi obzirom da mu je to rijetka iznimka u inače vrlo raznovrsnoj i zdravoj prehrani. Ne mogu nabaviti domaće piceke i domaće meso, kad mogu nabavim eko povrće, ali sam se prestala puno uzrujavati oko toga i zbog toga se smatrati lošijom mamom od nekoga tko to može i radi stalno. A jesam neko vrijeme... Utječem na ono što mogu - zato dajem povrće, voće, žitarice, raznoliku prehranu, kuhano, prirodna ulja u malim količinama, a pokoji grijeh tu i tamo ne smatram smakom svijeta. To je za nas ok, za nekog je i to "previše zdravo" ili pretjerivanje, za drugog je i to pak možda "previše nezdravog".