Sada je: 11 kol 2026, 11:50.

odvikavanje od pelena nekad i sad

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: odvikavanje od pelena nekad i sad

PostPostao/la Krumpirić » 06 stu 2009, 17:43

i M je možda 3 puta išao na tutu. Mi imamo stepenicu iz ikee, cca 2 eura. Upotrebljava je i sada za pranje zubića.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la nevenera » 06 stu 2009, 17:53

vidim da se ipak kreće oko 2-3 godine. moram reći kumi, ona jadna cijela u bedu.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la ivana7997 » 06 stu 2009, 18:00

aaaa, nije stepenica isto sto i ljestve :ne
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Plusic » 06 stu 2009, 18:01

oprosti sto sam malo preuzela temu :oops:
silki hvala pogledat cu :)
Krumpi, nazalost ne idem u Ikeu pa mi nije isplativo ici samo radi tih sitnica ;)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la ivana7997 » 06 stu 2009, 18:02

ovak nekako izgledaju stepenice, ali ima i jednostavnijih, bez tute

slika

ili jednostavnije

slika
Zadnja izmjena: ivana7997; 06 stu 2009, 18:10; ukupno mijenjano 1 put/a.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Plusic » 06 stu 2009, 18:03

o ovako cem sam skontala da i Ana pise, ali nisam uspjela nista naci...
Ivana otkud su ove?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la ivana7997 » 06 stu 2009, 18:11

plusic :dunno nasla sam trazeci fotke na googleu, mislim da ima fisher price ali ne mogu naci
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ANA CASH » 06 stu 2009, 18:11

eee, to je to !! ja bezuspješno tražim sliku!!

moje su takve samo nemaju tutu, nego samo dasku gore

to je meni :5

ivana ljubim te :kiss
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ANA CASH » 06 stu 2009, 18:13

plusić ako gdje nađem to,javim ti!!!! :kiss
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 06 stu 2009, 18:15

hvala ti :kiss
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la ela di ami » 06 stu 2009, 18:29

mi smo dobili nekakvu kombinaciju tuta, stepenica, pa onaj poklopac mozes skinuti i staviti na solju
ma meni je to prekomplikovano, pogotovo kad hoces oprati

i odem u ikeu i kupim obicnu, zelenu tutu za 7 $
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 06 stu 2009, 18:44

moje su obje, kao i elina cura, pelene skinule s 19-20 mjeseci. sa starijom je znalo biti nezgoda prvih par dana (ukupno dva-tri puta možda) jer bi se zaigrala i zaboravila tražiti tutu. pokakale se van školjke nisu nikada
moj je sistem bio kao i kod Adorable - tuta u kantunu i uvijek na oku
s najmlađom se nadam da će biti isto ako ne i ranije jer je u platnenima i ne sviđa joj se kad je mokra ili pokakana pelena na njoj
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 06 stu 2009, 21:57

mi smo kupili tutu s nekih 13-14 mjeseci, pri prvom sjedanju na tutu se ekčili popiškila, svi smo u šoku bili. no, nisam ju imala namjeru odvikavat tad jer ni po čemu nije bila spremna, ali najvažniji razlog je da nije mogla ali doslovce tri sekunde sjedit na jednom mjesti pa tako ni na tuti. a nisam ju htjela silom držat da joj ne stvorim traumu.

neću kretat ni sa kakvim akcijama odvikavanja prije proljeća. iz praktičnih razloga, svoje i njezine komocije. plus, jasličke tete su najavile akciju kolektivnog skidanja s pelena na proljeće.

za sad zna čemu služi tuta, evo jutros je prvi put prosjedila na njoj par minuta, nije se digla nijednom, ja nisam mogla doć k sebi. wc zove mamina i tatina tuta. nekad traži tutu pa samo sjedi na njoj i umire od smijeha.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rogue » 06 stu 2009, 22:05

i meni je mama rekla da smo se i ja i sestra oko godine dana odvikli od pelena.
eto nama se ta godina blizi, a meni to da se on odvikne od pelene zvuci do tad zvuci kao znanstvena fantastika.

mama mi je pricala da nas je vec sa devet mjeseci stavljala na tutu (obicno kad je znala da slijedi kakica), eto tu dob smo prosli a meni nije jos ni u peti kupovati tutu.

i ja bi se slozila da je razlog brzeg odvikavanja nekada upravo u platnenim pelenama.
jer i danasnje platnene su puno bolje od onih prije (bar po pricama mi se cini).

a ove skale za tutu mi odlicno izgledaju.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 06 stu 2009, 22:44

ali najvažniji razlog je da nije mogla ali doslovce tri sekunde sjedit na jednom mjesti pa tako ni na tuti.

naravno da dijete koje se kreće neće sjediti na tutu dok ne isproba osjećaj curenja tople mokraće niz nogice, pa još polagano hlađenje iste. iskusti osjećaj je neprocjenjivo. sve riječi ovoga svijeta nisu tako učinkovite. ;)
eli
Sveta krava

PostPostao/la LTL » 06 stu 2009, 23:02

leonardo je prestao nositi pelene s dvije i pol godine,par mjeseci kasnije rješili smo se noćne!Na tutu nikad nije htio,ni na sekundu,odmah na wc,i kad je pišao, pišao je stojećki,od prvog dana!
sad me čakaju dvije curke,koje isto nebi prosjedile ni sekundu na miru :mrgreen:
govore kad su pokakane,al čekam toplije vrijeme da počnemo s odvikavanjem!mada sad kad čitam nekako mi došlo da probam jedan dan,samo gaćice, i štramplice.u kući je toplo pa da vidim kako će reagirati :mrgreen:
plusić,a zamisli mene s presvlačenjem,dvije tek rođene i još leonardo u peleni,al bome sam se usavršila! :lol
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 07 stu 2009, 19:07

presvlacenje mi najmanji problem ;)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 07 stu 2009, 20:51

odlično kako ste se raspisale! upijam sve :dada a za stepenice nisam nikad čula. genijalna stvar!!!
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la LTL » 07 stu 2009, 20:59

plusić,ti Dante ne bježi kad ga presvlačiš? moji nikad nisu bili na miru,to je borba živa :lol
danas sam ih probala malo staviti na školjku,imam onu malu dasku koja se stavi na veliku,al nisu htjele,počele su plakati,malo ću još poćekati!za tjedan ,dva ću probati opet!
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 07 stu 2009, 21:11

ima dana kad bjezi, ima dana kad je miran.
ali ja ti idem po onome da je moja uvijek zadnja i ne uznemiravam se oko toga ;)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la LTL » 07 stu 2009, 21:56

meni prvo iznerviraju,a onda kad ih vidim kak bježe gole guze dok ja uzimam pelenu nemrem im odoljeti :lol
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la frrr » 08 stu 2009, 13:46

ja se, moram priznat, uopće ne opterećujem time kad ću dori skinuti pelene, a osobito se ne opterećujem time zbog usporedbi nekad i sad (općenito su mi počele ići na živce te usporedbe kakvo je roditeljstvo bilo nekad, a kavo je sad, bilo da se govori u korist nekad ili u korist sad - drugačije je, to je činjenica i točka)

nakon što sam prvih godinu i pol njenog života provela u iščekivanju kad će se okrenut, kad će se posjest, kad će se i hoće li se uopće dić na sve 4 pa kad će puzat pa kad će i kako će prohodat (nisam opsjednuta nego je ona dijete s dijagnozom motoričkog poremećaja ;) ) pa kad će jest ovako pa kad onako, kad će jest sama - više apsolutno ništa ne iščekujem nit mislim nametati nit imam dobni okvir u glavi kad bi ti ona trebala/moć.

naravno, ne mislim ju prepustit samoj sebi pa da bude u pelenama do škole ili slično, ali ono što sam iz silnog ičekivanja, premišljanja i opterećivanja dosad naučila da mi ona itekako jasno i glasno pokaže kad je spremna na nešto. i ne pada mi na pamet forsat da se popiša u gaće ili ide na tutu usred zime samo zato jer je mene moja mama skinula iz pelena s 13 mjeseci.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama zry » 08 stu 2009, 16:37

bravo frrr, tak i ja
zaboli me kad će se odviknuti pelene, jel će to biti sa 13 ili 23 mj, bitno da se djete osjeti spremno- kako za sve tako i za pelene! B. se uistinu lako odviknula bez drame, tražila je ne nonu kad je skužila da nema pelene i da joj to curi po nogicama, da nije ja bih joj vjerojatno vratila pelenu, ali nekak smo pogodili baš pravo vrijeme za odvikavanje
nema toga što snagom volje ne mogu promijeniti!
BERNARDA 01.07.2005.
GABRIEL 20.04.2008.
slika
mama zry
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mirbi » 10 stu 2009, 16:00

Moje su obje skinile pelenu sa cca 2 godine. Ljeto mi je jedina opcija jer doma nemamo centralno. Sara je sve do 5 godina nosila noćnu pelenu, jer je, poput moje sestre i sestre MM, mokrila noću. :dunno Čak i sad joj se ponekad dogodi da joj 'utekne'.

Sa Reom nismo imali tih problema.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la ema emily » 08 pro 2009, 23:50

čitam i čitam i svakim postom sam sve manje i manje pametna :dunno
naše odvikavanje ne bih nikome poželila :|
Odlučili skinuti pelenu na ljeto 2008, nakon što je navršio 2 godine (dakle s cca 26 mj) dok smo bili na godišnjem. Nakon 3 tjedna pišanja i kakanja po svemu nije skužio da treba tražiti, i ja sam mu kad smo se vratili u ZGB htjela vratiti pelenu no na na nagovor baka odlučujem pričekati i dati mu još vremena. Otprilike su rekle da kaj ja mislim da se pelene skida s danas na sutra, da treba djetetu vremena.....i tak, ja prihvatila. U listopadu te godine kreće u vrtić. Totalna regresija i baš užasan tajming za vrtić, tako da nakon mjesec dana odustajemo od vrtića do slijedeće godine. Naravno, s pelenama smo praktički nazad na početku. Tek oko Božića te godine se on kolko-toliko vratio u normalu, i dalje bez pelene (mislim na dnevnu, noćna je i dalje prisutna), ali to funkcionira jedino ako ga se svakih sat-dva odvede piškiti. Ako ga se ne odvede-piša u gaće. Sorry, ali meni to baš i nije "skinuta pelena" :dunno . Početkom siječnja 2009 ja već lagano luda jer on je kao bez pelene od ljeta 2008, samo ju ima za noćno i dnevno spavanje i samo treba stalno pratiti kad je bio piškiti i kakati jer u suprotnom on piša u gaće. I tada, s njegovih 2 god i 8 mjeseci , usred zime, svi ga po mojoj direktivi prestaju vodati na wc i puštamo ga da se upišava kako bi sam skužio kad mora ići i na vrijeme tražio ići na wc. Nakon 2 veće nezgode (to su bile prekretnice), od kojih jedna doma a jedna nasred TL :oops: , napokon počinje sam tražiti da ide piškiti. jeeee za piškenje....no tada počinje kalvarija zvana zadržavanje stolice, koja traje skoro pa do danas (u zadnjih mjesec dana je malo bolje). U ožujku 2009 je stigla prinova i taman kad se na to malo priviknuo je ove jeseni ponovo krenuo u vrtić. Cijele ove godine pomakli smo se naprijed utoliko što nema više pelenu za dnevno spavanje, ostala je samo za noć. Probali smo ljetos skinuti i noćnu, totalni kaos, počeo je pišati i danju i noću po svemu, pa smo ju vratili. Probali jesenas, 2 tjedna je zapišavao krevet svake noći pa smo opet vratili. Zlo mi je više od odvikavanja, zadržavanja stolice i svega vezanog uz to. Ima tu još puno detalja u koje sad neću ulaziti (odbijanje spavanja jer je jedno vrijeme kakao samo u snu- danju u svjesnom stanju je zadržavao; odbijanje da mu se stavi noćna pelena jer je velik-samo što bez nje zapiša krevet i više puta tijekom noći-toliko da mašina nije stizala oprati;....).
Moje dijete još uvijek nije spremno u potpunosti ostaviti pelenu a ima 3 godine i 7 mjeseci.
Ne zanima me kad je tko ostavio pelenu :whew , a posebno to da smo svi mi "ostavili " pelenu sa godinu, godinu i pol. Da, istina je da nam nije bila na guzi, ali su nas zato naše mame još mjesecima iza toga vodale svakih sat dva na wc :dunno dok nismo bili dovoljno odrasli/zreli/spremni/štoliveć da sami znamo kad trebamo ići i da sami znamo na vrijeme tražiti .

S drugim djetetom ću drugačije, to je jedino sigurno :dada
slika slika
slika slika
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 08 pro 2009, 23:59

ema emily je napisao/la:Moje dijete još uvijek nije spremno u potpunosti ostaviti pelenu a ima 3 godine i 7 mjeseci.
Ne zanima me kad je tko ostavio pelenu :whew , a posebno to da smo svi mi "ostavili " pelenu sa godinu, godinu i pol. Da, istina je da nam nije bila na guzi, ali su nas zato naše mame još mjesecima iza toga vodale svakih sat dva na wc :dunno dok nismo bili dovoljno odrasli/zreli/spremni/štoliveć da sami znamo kad trebamo ići i da sami znamo na vrijeme tražiti .

S drugim djetetom ću drugačije, to je jedino sigurno :dada

ovo je bila moja poanta :dada
cemu skidati djetetu pelenu ako jos nezna reci da mu se piski ili kaka?
a opet kako ce nauciti ako mu je super lagana i suha pampersica na guzi?
a ne pada mi napamet uvoditi platnene pelene samo radi toga :ne
pricekat cu jos malo dok ne nauci reci da je piskio ili kakao :dada
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la eli » 09 pro 2009, 00:04

cemu skidati djetetu pelenu ako jos nezna reci da mu se piski ili kaka?

jako puno djece već sa godinu dana zna reći da im se piški ili kaki. većinom je to jedna riječ, izvedenica.
nije pravilo, ali djeca sa godinu i po imaju dovoljno širok riječnik koji se lako proširi sa još jednom riječi ako im ta misao padne na pamet, tj. osjete potrebu prije nego krene izbacivanje.

pricekat cu jos malo dok ne nauci reci da je piskio ili kakao

a postoji velika šansa da nikada to ne nauči sam prijaviti jer nema potrebe reći. obavi i nastavi dalje jer zna da će mama primijetiti i promijeniti mu pelenu ili mu prljava pelena možda neće smetati.

kad tad ćeš morati probati. ako ide dobro, ako ne ide, a tebi se ne da čistiti vratiš pelenu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 09 pro 2009, 00:10

pa sad vec pricamo puno o tome, i pitam ga svako malo jel piskio ili jel kakio ili ima li govno u peleni.
za sada je ispalo da zna cesto i reci tocno. ali nece na WC i nece na tutu.
nemam ga namjeru siliti ni na jedno ni na drugo.
mozda sam ja pogrijesila sto nisam podrzala njegovu zelju za WCom i tutom kad je prvi put pokazao, al tada je imao oko godinu i meni se cinilo prerano.
tada definitivno nije znao reci nista ;)

krenimo sa stajalista da su sva djeca drugacija.
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Zwerka » 09 pro 2009, 00:22

Ja sam tek u fazi razgledavanja tuta, a sad ćemo godinu dana.
Ne mogu reći da se ne brinem oko toga, jer bi bila laž, pošto mi to odvikavanje predstavlja najgoru noćnu moru.

ALi ja sam odlučila da ćemo krenuti na proljeće, ljeto, kad će mi trčakarati bez pelene po dvorištu, pa ćemo zaljevati travicu i cvijeće. :faca
Mislim da će mi ga na taj način biti malčice lakše odviknuti od pelena.
Sad, da li sam i da li ću biti u pravu, vidjet ću.. :/
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 09 pro 2009, 00:27

Zwerka samo pripazi da kupis tutu koja ima siri prednji dio . mi nismo pazili na to i nasa tuta ce (sve mi se cini) cekati Anju ;)
Plusic
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.