zato već sada pratim ovu temu
Sada je: 26 kol 2026, 23:30.
Moderator/ica: medo14
Govorimo li sada o ucenju na faksu ili ucenju u 5. razredu? Jer mislim da se pristup i kolicina gradiva uveliko razlikuje.
Reci cu mu da procita tekst, izvuce na papir najvaznije pojmove, da za njih napise definicije i da onda na glas preprica cijelu lekicju.
I mislim da se svi slazemo da je to pocetak ucenja.

Reci cu mu da procita tekst, izvuce na papir najvaznije pojmove, da za njih napise definicije i da onda na glas preprica cijelu lekicju.

To bi bio taj vas slobodni stil. Medjutim da se do njega dodje treba djetetu objasniti da se uci tako da procitas pasus u knjizi i onda kazes sto mislis da je najvaznije u tom pasusu. Npr knjiga iz prirode za treci razred - pasus je jedna stranica i mora izdvojiti maksimalno 5 najvaznijih stvari. Te najvaznije stvari mora znati objasniti. Onda procita pitanja iz lekcije i po mogucnosti ih odgovori pismeno i na kraju mora rijesiti radnu biljeznicu. U principu tako oni i rade u prva cetiri razreda pa nema neke velike potrebe uciti ili pokazivati djetetu kako da uci do 5. razreda. Problem se javlja kada se nakupi jako puno gradiva a to se nazalost pocinje dogadjati u petom razredu.
mislim si, da su meni roditelji rekli, ajde sada pročitaj pa nam prepričaj, mislim da bih svisnula od muke. nisam to bila u stanju.
Hocete li ih uopce uciti kako da uce?
Sto cete im reci kada shvatite da nista nisu naucili za test?

a glas, jesi ti normalna???
A djeca nam mogu biti skroz drugi tip. Iako, za sina mi se vec sad cini da je nas sin, pljuc, pljuc, da ne ureknem. 
Ako se pokaze potreba, naravno da cu ih učiti.
no ima predmeta kod kojih je skoro pa neophodno. povijest, mnoga područja prava i ekonomije... posebno ako je profesor ima običaj pitanja postavljati tako da navede naziv poglavlja pa ti u desetak minuta reci sve što znaš na temu, a što više toga preskočiš bit će ti postavljeno više podpitanja što znači rušenje ocjene.
Neovisno o tome nije mi to niti za povijest a niti za područja prava. Mrzila sam učiti zakone ali sam morala, ali opet ih nisam učila na glas, to je vrlo jednostavno il si tip od ucenja na glas ili nisi..Pa kako? Daj meni, molim te, objasni
Ocito da postoji neki problem ili u meni ili u onome sto sto sam napisala jos jucer kad sam se prvi puta javila na tu temu, pa me zanima zasto.
Sto je to toliko pogresno sto sam rekla ili napravila sa svojim djetetom

posebno ako je profesor ima običaj pitanja postavljati tako da navede naziv poglavlja pa ti u desetak minuta reci sve što znaš na temu, a što više toga preskočiš bit će ti postavljeno više podpitanja što znači rušenje ocjene.

ja sam prepisivala u druge bilježnice. opsesivno-kompulzivni poremećaj. prepisivala sam ultra uredno i pazila na naslove, podnaslove, mijenjala boje slova i boje za pocrtavanje, boldala i i koristila ručni italic
To su umjetnicka djela a ne biljeske.
Šteta sto nam subspecijalistički nije bio isti.po toj metodi pravo ne bih sigurno nikad završila jer nisam u stanju učiti na način na koji se uče takvi predmeti (ali da moram možda bih se prisilila i to naučila).
predmete gdje su profesori pitali po poglavljima iz knjige (imala ih par na faksu) sam imala 2, pa možda i tu treba tražit neku ravnotežu u ocjenjivanju ispravnosti učenja.
To je tebi svojstven nacin, neovisno o gradivu.ne ovisi to toliko o predmetu koliko o profesoru, o onome što on očekuje. a mnogi ne očekuju samo znanje i razumijevanje već naširoko prepričavanje bez nepotrebnih digresija.
skorpi, tvoja frendica se bar odškolovala do kraja, a ja zapela i odustala kada je količina gradiva postala tolika da je nemoguće i učiti i raditi ručne skripte sa atačmenitma

mene nikad nitko nije pitao kako učimo i kada.
tj. pitali su jesi naučila za test, rekla bi da valjda jesam. ionako do samog testa nisam znala jesam li ili ne.
, pa na glas, pa prepricavajuci sama sebi i u sebi, a najefikasniji nacin je bio ovo sto spominju novamama i skorpi, taj neki logicni sistem bez pravila ( tesko objasniti, mogla bih reci da su to bile neke vrste asocijacija ). zanimljiva mi je tema, jer ne znam kako ću se ja odnositi prema svom školarcu kad dođe ozbiljnije učenje
zapravo se nadam da ce sami skontati kako im je najlakse.

Novamama je napisao/la:meni je u jednom trenutku povijest čak bila i omiljeni predmet, i super mi je išla, našla sam si neku logiku kako to zapamtiti, iako nisam tip koji prepričava.

mislim da smo bazicno razlicito nasadjene i da cu morati dobro kociti da joj ne namecem neki svoj stil rada/ucenja kad je ona vec u bazi drugacija.

)Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.