Sada je: 14 kol 2026, 16:53.

Radna terapija - Vaša iskustva

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Radna terapija - Vaša iskustva

PostPostao/la Futrola » 27 sij 2010, 02:01

Pozdrav svima

Trebao bi od vas roditelja neke informacije. Interesira me koliko ste upoznati sa time što je radna terapija?
Nemam dijete sa teškoćama u razvoju, ali sam po struci radni terapeut, i interesira me Vaše mišljenje iz razloga što u kontaktu sa roditeljima još uvijek nailazim na hrpu pitanja: „A što je radna terapija?“
Svi znaju što radi fizioterapeut. Svi znaju funkciju logopeda, psihologa, neuropedijatra (barem onako ugrubo), a još uvijek roditelji ne znaju (ili vrlo malo njih zna) opisati što je radna terapija (govorim o roditeljima djece sa teškoćama u razvoju koja već neko vrijeme idu na radnu terapiju).

Ovu sam temu otvorio ovdje jer pretpostavljam da tu ima roditelja čija djeca idu na nekakvi oblik radne terapije (što privatno što institucijski). Volio bih čuti Vaša mišljenja glede toga.
Koliko ste Vi i vaša djeca zadovoljni radom radnih terapeuta? Interesiraju me Vaša iskustva.

Najljepša hvala
"Budimo svjetionici onima kojima treba pomoć."
Sinisa, bacc.therap.occup.
Futrola
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Radna terapija - Vaša iskustva

PostPostao/la lulamae » 27 sij 2010, 12:05

mogu reci da konkretno ni ja ne znam sto je radna terapija iako mi dijete vec duze ide kod radnog terapeuta...i bas je tako kako si opisao,za sve druge znam cemu sluze ;)
znam da kod radnog terapeuta uci samostalno jesti..donijeti si casu,pospremiti pribor i sude..pa sam dobivala savejte da ga ljuljam i tako, i kako da koristi vise lijevu ruku i slicno,buduci da ima hemiparezu..ali bojim se da konkretnije ne znam..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 27 sij 2010, 15:41

Za to što roditelji ne znaju što je radna terapija krivi su sami radni terapeuti. Mi smo tek u sloveniji "otkrili" što je stvarno radna terapija. Moja su djeca išla na radnu terapiju na goljak 4 godine, nikada mene nisu pozvali terapeuti unutra da mi nešto pokažu, objasne, upute me kako nešto raditi. Tek pred kraj, kada sam se malo bolje upoznala s jednom od terapeutica i tražila informacije - dobila sam nešto. Na žalost, kod nas još uvijek najviše vole da im ispred vrata predaš djete, uzmu ga unutra i zatvore vrata, uz famozno - vi se mama malo odmorite, bez obzira kaj to značilo. Iz istog razloga je dosta teško biti zadovoljan ili nezadovoljan radom radnog terapeuta ako uopće ne znaš što radi.
Ali, kao što uvijek napominjem, stvari se polako mijenjaju, dolaze mladi ljudi koji znaju da nije dovoljno s djetetom odraditi taj sat, da treba uključiti i roditelja i onda je puno lakše i ostvariti ciljeve.
Da li si ti Siniša počeo raditi u nekoj instituciji?
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 27 sij 2010, 15:51

znam sto je i jasno mi je sto je od samog pocetka kad smo s njom zapoceli. na goljaku sam bila uz dijete kada je isao na r. terapiju 1. puta (to je ujedno bio i zadnji puta na goljaku).
nakon toga nam je r. terapeutkinja dolazila doma, privatno, i ako ne bih sudjelovala u terapiji, gledala bih kroz prozor u sobu, a i ona sama bi mi uvijek prepricala sto i kako je bilo i na cemu i kako da radimo mi doma. ponavljam, nase iskustvo nije vezano za instituciju.
svidjelo mi se i kako to rade defektolozi u savjetovalistu erf-a.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Futrola » 27 sij 2010, 16:24

faith je napisao/la:...Da li si ti Siniša počeo raditi u nekoj instituciji?

Ne radim u instituciji već privatno.

...Ali, kao što uvijek napominjem, stvari se polako mijenjaju, dolaze mladi ljudi koji znaju da nije dovoljno s djetetom odraditi taj sat, da treba uključiti i roditelja i onda je puno lakše i ostvariti ciljeve...

Ovu sam temu otvorio iz razloga što sam se tijekom studija a i nakon, (osim sa zadovoljnim roditeljima i korisnicima) susretao i sa roditeljima koji su bili nezadovoljni, pa čak i one koji nisu znali što je radna terapija unatoč tome što je njihovo dijete mjesecima išlo na radnu.
Velika većina ljudi u Hrvatskoj ne zna što radi radni terapeut i tko su radni terapeuti. Ljudi se kao i u svakoj medicinskoj djelatnosti sa tom strukom susreću kada njima ili njihovim bližnjima treba pomoć.
Ja bi zapravo ovom temom samo volio znati koliko ste Vi roditelji upućeni u radnu terapiju, te koliko ste Vi i/ili Vaša djeca zadovoljni tom istom? Pitanje se bazira na radnu terapiju u Hrvatskoj.
HURT (Hrvatska Udruga Radnih Terapeuta) puno radi na osvješćivanju javnosti kao i mnogi ljudi te struke, ali i drugi (uključujući razne Udruge i institucije). Radi se na novim Zakonima i promjene će se dogoditi – jer se moraju dogoditi s obzirom da, kako ste i Vi naveli, vani to (konkretno Slovenija) funkcionira onako kako bi i trebalo.
Radna terapija funkcionira i kod nas, ali u okviru Zakona i toga što/odnosno kako nam Država, institucije, poslodavci daju prava/sredstva/mogućnosti.

Interesiraju me Vaša mišljenja (stavovi, kritike, pohvale.....).
Futrola
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 27 sij 2010, 16:43

Siniša, lijepo te opet čitati (da ne velim vidjeti) :mah
Meni fali dobar terapeut - čujem da je mlada ekipa na Goljaku OK, da znaju i osnove baby handlinga ...
Ali, van Goljaka, gdje da ja odem sa svojim djetetom na RT?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la aina » 27 sij 2010, 17:29

Meni je radni terapeutkinja (ali vani ne u RH) objasnila da je radna terapija za finu motoriku (za razliku od fizioterapije koja je za grubu motoriku) i da se kroz radnu terapiju uci zivotne vjestine za samostalnosti. Znam da smo radili vjezbe za pranje zuba, otvoriti sitne kutije i ladice, crtanje i kako drzati olovku, itd.
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la faith » 27 sij 2010, 17:41

sinisa je napisao/la:
faith je napisao/la:...Da li si ti Siniša počeo raditi u nekoj instituciji?

Ne radim u instituciji već privatno.

Morala sam pitati ;) , nekako sam očekivala da si ipak pronašao posao u nekoj instituciji i da tamo pokrećeš stvari na bolje :) .

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 27 sij 2010, 19:11

aina je napisao/la:Meni je radni terapeutkinja (ali vani ne u RH) objasnila da je radna terapija za finu motoriku (za razliku od fizioterapije koja je za grubu motoriku) i da se kroz radnu terapiju uci zivotne vjestine za samostalnosti. Znam da smo radili vjezbe za pranje zuba, otvoriti sitne kutije i ladice, crtanje i kako drzati olovku, itd.

mislim da se sama radna terapija uvelike razlikuje od slucaja do slucaja, odnosno ne rade se iste stvari s razlicitim djecom.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la martina mama » 27 sij 2010, 22:14

mi smo radnog teraputa imali kod dr polovine. sanja nas je naucila neke jako korisne stvari. isto tako smo s njom radili neku vrtsu kretivne terapije, tj razvijanje motorickih vjestina kroz izradu papirnatih ukrasa, raznih predmeta. naucili smo se obuci, svuci, zakopcavati jaknu. uvijek smo prisustvovali satovima i dobijali daljnje upute za primjenu onoga sto se radilo na satu i kod kuce. marti je radna terapija mozda bila najdrazi dio jer se tu lako uoci prakticnost onoga stop naucis. kasnije smo s naucenim materijalom stvari sami razvijali. danas sanju koristimo vise za konzultacije.
za drzavne ustanove znam jedino za situaciju u st koja nije bila bas blistava. nadam se da se u ovih pet, sest godina nesto i promijenilo.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 28 sij 2010, 00:18

RADNA TERAPIJA...je terapija koja bi trebala našu djecu podučiti normalnom funkcioniranju u daljnjem životu i osposobiti ih za samostalan život koliko je to najviše moguće....ja bi rekla da je to doslovno učenje "kako što bolje živjeti"....djeca bi se trebala naučiti obući, nahraniti, otići u školu, učiti, upotrebljavati različite predmete u svakodnevnom životu, čak bi trebali naučiti i kako se igrati, odmarati itd...
Radnu terapiju ne treba nužno raditi radni terapeut već ju može provoditi i logoped i defektolog i terapeut senzoričke terapije kao i fizioterapeut koji je educiran za takav rad...i naravno najkvalitetniji "radni terapeuti" mogu biti sami roditelji....
Moj sin je radnu terapiju dobio na Goljaku gdje od toga smo imali više štete nego koristi zbog nestručnosti radnih terapeuta....
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tanja77 » 28 sij 2010, 00:31

Mi smo isto iz Splita idemo na Meje i ja sam s radnom terapijom tamo stvarno zadovoljna, ova terapeutica je ujedno i bobath terapeutica tako da kombinira radnu terapiju s elementima fizikalne i jako dobro radi. Idemo i dva puta godišnje na Goljak i tamo mi to ni upola nije dobro kao ovdje. Tamo ga sjednu u stolicu i samo rade s rukama dok ovdje radi sa cijelim tijelom. U Splitu a i na Goljaku sam uvijek i ja prisutna, moj je još mali sad će dvije godine pa je to i logično da budem tu i da me savjetuju.
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 28 sij 2010, 00:37

mamashnita od noje je napisao/la:
aina je napisao/la:Meni je radni terapeutkinja (ali vani ne u RH) objasnila da je radna terapija za finu motoriku (za razliku od fizioterapije koja je za grubu motoriku) i da se kroz radnu terapiju uci zivotne vjestine za samostalnosti. Znam da smo radili vjezbe za pranje zuba, otvoriti sitne kutije i ladice, crtanje i kako drzati olovku, itd.

mislim da se sama radna terapija uvelike razlikuje od slucaja do slucaja, odnosno ne rade se iste stvari s razlicitim djecom.

naravno da se razlikuje jer nećeš dijete koje se samostalno oblači učiti da se oblaći već ćeš ga podučavati ono što mu ide slabije ili mu uopće neide....npr ako se dijete obuje samo a nemože zavezati tenisice ...radni terapeut ga mora podučiti vezanju...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Futrola » 28 sij 2010, 01:07

Plava je napisao/la:...Radnu terapiju ne treba nužno raditi radni terapeut već ju može provoditi i logoped i defektolog i terapeut senzoričke terapije kao i fizioterapeut koji je educiran za takav rad...i naravno najkvalitetniji "radni terapeuti" mogu biti sami roditelji....

Moram se osvrnuti na ovo...
Uz dužno poštovanje, ne slažem se sa Vama. Radnu terapiju, ciljanu, svrsishodnu, može provodii isključivo kvalificirani radni terapeut. Kao što radni terapeut ne može provoditi terapiju logopeda, defektologa rehabilitatora ili fizioterapeuta, tako niti itko drugi ne bi smio provoditi radnu terapiju. Sve se struke u nekim točkama dodiruju, ali upravo i zbog toga postoji timski rad i kvalificirano osoblje koje će svaki u svojoj domeni dati maksimum.

Zato i postoji studij radne terapije, a to što još uvijek druge struke rade posao radnih terapeuta, stvar je sustava, zakona itd.... No, i to će se promijeniti. Već se puno toga mijenja.
Futrola
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plava » 28 sij 2010, 08:56

Dobro, tu sam se malo zaletila zato jer sam uglavnom imala loše iskustvo sa radnim terapeutima....ali svejedno mislim da bi radni terapeut bio bolji i kvalitetniji ako bi ta osoba još bila i fizioterapeut pa npr terapeut senzoričke integracije i radni terapeut pa recimo to sve radio po Bobathu...e onda bi to bilo nešto korisno za našu djecu, ja osobno i znam jednu takvu osobu koja mi je ustvari najviše i pomogla i koja mi je ustvari i dala snagu da tražim uvijek nešto više za svoje dijete....
Ali kod nas se ustvari i nezna tko je stvarno radni terapeut te radnu terapiju provode nestručni i neljubazni ljudi koji kao prvo niti ne poznaju psihologiju majki i djece a pogotovo onih koji se bore sa različitim teškoćama u razvoju pa uglavnom samo odmažu...
Jednom sam na Goljaku ispunjavala anketu o radnoj terapiji koja je trebala poslužiti u svrhu poboljšanja radne terapije i odnosa između terapeuta i roditelja i djece...ali koliko čujem ništa se nije promjenilo....oni koji su onda radili dobro i trudili se da pomognu koliko mogu svakom djetetu posebno, i danas rade vrijedno i sa srcem ...a oni drugi koji se skrivaju iza mamica i njihovih suknji i oni koji su totalno nesposobni raditi sa ljudima uopće i dalje su tamo i ne rade ništa...nažalost...ali za to su krivi lijećnici koji su nam ostali još iz onog komunističkog sistema, koji nisu naučili da je pacjent uvijek u pravu i koji nisu naučili da je majka najranjivija kad joj je dijete bolesno...
Ako sam nekoga uvrijedila neka mi oprosti jer mi to nije bio cilj...u svakom slućaju zahvaljujem svim onim dobrim i kvalitetnim terapeutima...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 28 sij 2010, 09:18

Radna terapija je proces koji uključuje procjenu utjecaja oštećenja i okoline na izvođenje aktivnosti dnevnog života (samozbrinjavanje, produktivnost, slobodno vrijeme) i korištenje svrsishodne aktivnosti kao terapijskog medija kako bi povećala samostalnost osobe i poboljšala kvaliteta života.
Radna terapija je namijenjena osobama čije su sposobnosti obavljanja aktivnosti osobne njege, produktivnosti i aktivnosti slobodnog vremena ugrožene ili oštećene razvojem, fizičkom ozljedom ili bolešću, starenjem, psihološki, socijalno ili kulturno, ili kombinacijom navedenih.

Radni terapeut je zdravstveni stručnjak čije je profesionalno područje interesa izvođenje aktivnosti dnevnog života (ADŽ).

Što radi radni terapeut?

Radni terapeuti su zdravstveni djelatnici koji su obrazovani da kroz radnoterapijski proces pomažu osobama koje iz određenih razloga (bolest, ozljeda, smetnje u razvoju, starost, neadekvatna okolina...) imaju teškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Radni terapeut koristi svrsishodne aktivnosti dnevnog života kao terapijski medij. Da li pomažući starijoj osobi da se nauči počešljati, djetetu da kroz igru razvija sposobnosti, majci da pripremi jelo, radniku da rukuje s opremom, radni terapeut podučava osobe životnim vještina.

Kako rade radni terapeuti?

Radni terapeut holistički pristupa problemima i potrebama pojedinca. Procjenjuje sposobnost funkcioniranja osobe u samozbrinjavanju, produktivnim aktivnostima na radnom mjestu i kućanstvu, u školi, participiranje u aktivnostima slobodnog vremena, procjenjuje okolinu u kojoj osoba djeluje i način na koji ona utječe na funkcioniranje u aktivnostima dnevnog života. Procjena uključuje korištenje standardiziranih testova, razgovor, promatranje u raznim situacijama, konzultacije s bližom okolinom.
Rezultati procjene su osnova za planiranje radno terapijske intervencije. Plan treba biti relevantan razvojnom stadiju, navikama, ulogama i životnim preferencijama pojedinca.
Radno-terapijska intervencija uključuje korištenje svrsishodnih aktivnosti kao terapijskog medija koje su prije svega problemski usmjerene. Njihov cilj je facilitiranje izvođenja svakodnevnih aktivnosti i poboljšanje kvalitete života. Radno terapijska intervencija može uključivati:

- učenje i uvježbavanje izvođenja aktivnosti samozbrinjavanja (hranjenje, oblačenje, higijena, kupanje, transferi)
- učenje i uvježbavanje produktivnih aktivnosti (briga o kućanstvu, profesionalne obaveze, briga o članovima obitelji)
- učenje i uvježbavanje aktivnosti u zajednici
- izrada pomagala za obavljanje aktivnosti dnevnog života (npr. za oblačenje čarapa, zadebljanja za pribor za jelo, pomagala za aktivnosti u kućanstvu…)
- vizualno-perceptivni i kognitivni trening
- senzorna stimulacija i senzorička integracija
- kontrola stresa u svakodnevnom životu
- istraživanje interesa i aktivnosti slobodnog vremena
- pomoć u organizaciji i planiranju aktivnosti i održavanju ravnoteže u aktivnostima samozbrinjavanja, produktivnosti i aktivnostima slobodnog vremena
- savjeti i upute vezane za prilagodbu okoline u kojoj osoba funkcionira
- razvijanje socijalnih vještina i grupne interakcije
- edukacija o zaštiti zglobova i ergonomskim načelima pri izvođenju aktivnosti dnevnog života
- korištenje kreativnih i ekspresivnih tehnika u terapijske svrhe
- edukacija o racionalnom korištenju energije i planiranju dnevnih aktivnosti
- edukacija o prevenciji padova
- istraživanje resursa i mogućnosti u zajednici u kojima bi klijent mogao sudjelovati (volontiranje, uključivanje u interesne organizacije, potencijalno radno mjesto…)
Na kraju radno terapijskog procesa potrebno je provesti ponovljenu procjenu i mjerenje ishoda radno terapijske intervencije.

evo...to je rijetko tko od nas dobio na radnoj terapiji... :dunno
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la juhu-juhu » 28 sij 2010, 11:20

želim samo reći da ste vi u zg jako sretni što možete naći radne terapeute, ja bi voljela da i kod nas mogu naći nekoga.Ja konkretno tražim nekog ko će upravo dolaziti nama doma.Stoga Siniša molila bih vas ako poznajete nekog radnog terapeuta iz Rijeke da mi se molim Vas javite.
juhu-juhu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 28 sij 2010, 11:29

http://www.rijeka.hr/PsihosocijalnaZastitaOsoba?dm=
juhu.juhu...evo možda ti ovaj link pomogne od polovice stranice su ti popisane sve udruge i ustanove u kojima bi mogla potražiti savjet...
http://isite3ad.rijeka.hr/Default.aspx?art=7412&dm=2 i ovdje
ili probaj doći do ove gospođe da te ona savjetuje http://www.rehabilitacija-rijeka.com/ko ... 9Ei%E6.pdf
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la thinkPINK » 28 sij 2010, 11:35

Ju-hu pitaj malo ovdje... Oni bi trebali biti izvor informacija za takva pitanja. Ne znam koliko u praksi jesu...
http://www.rehabilitacija-rijeka.com/web/analiticki.htm
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la juhu-juhu » 28 sij 2010, 19:35

hvala vam puno, to sve nekako znam,problem je što svi rade po institucijama a privatno baš i ne.mogu doći do defektologa nekako,ali do radnog teško,ali vodim se onom traži traži pa ću nešto naći :dada
juhu-juhu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bambi » 28 sij 2010, 21:50

:roll wow. nisam imala pojma da su baš takvi stavovi o radnoj.. nisu baš pozitiva.. i ja mislim da bi radni morali imati bolju predodžbu o posturi i pozicioniranju prije nego krenu raditi s djetetom ciljano.. e tu mislim da je slaba točka :/
bambi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 30 sij 2010, 18:32

da, osim neki mladi na Goljaku, ostali nemjau pojma o posturi :ne
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Daisy » 30 sij 2010, 20:31

Gđa. Vesna u Krap. Toplicama je jako dobar radni terapeut. :proljece
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la faith » 31 sij 2010, 08:33

Joj o posturi bi mogla knjigu napisati, danima sam se navlačila sa terapeutima da moje djete treba ispravljati u sjedenju, a ne staviti ga i tako odraditi 40 min. Bojim se da nisam uspjela u tome.

faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Futrola » 01 vel 2010, 17:22

Dobio sam obavijest od administratorice da mi je pun inbox te da su me neki pokušali kontaktirati.
Molim sve koji su mi pokušali poslati poruku, neka to učine ponovno. Inbox je sada ispražnjen.
Futrola
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Futrola » 07 vel 2010, 13:56

Vidim da ste Vi roditelji poprilično puni bijesa i negodovanja cijelog zdravstvenog sustava, što je i razumljivo jer je upravo netko iz Vaše obitelji korisnik tog istog.
Samo bi htio reći kako vjerojatno niste niti svjesni koliko se minimalno iz cijelog proračuna izdvaja za stručno i profesionalno usavršavnje bilo kojih zdravstvenih djelatnika - posebno radnih terapeuta, te kako su ti isti primorani raditi u tako teškim prostornim a i drugim uvjetima. Gdje sam god došao na radilište nisam vidio da radnim terapeutima manjka motivacije i/ili profesionalizma. Većina njih ide na dodatne edukacije o vlastitom trošku i nije istina da su radni terapeuti "mrtvi" u svojem ophođenju sa korisnicima i/ili svojoj daljnjoj edukaciji. Izvođenje rehabilitacijskog programa će kad tad doći na višu razinu, s obzirom da ćemo ući u EU i stvari će se morati promijeniti - na bolje.
.....do tada se moramo snalaziti kako najbolje znamo na svim razinama, što mislim da uspješno, s obzirom na okolnosti i radimo.
Futrola
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plava » 07 vel 2010, 22:11

sinisa je napisao/la:Vidim da ste Vi roditelji poprilično puni bijesa i negodovanja cijelog zdravstvenog sustava, što je i razumljivo jer je upravo netko iz Vaše obitelji korisnik tog istog.
Samo bi htio reći kako vjerojatno niste niti svjesni koliko se minimalno iz cijelog proračuna izdvaja za stručno i profesionalno usavršavnje bilo kojih zdravstvenih djelatnika - posebno radnih terapeuta, te kako su ti isti primorani raditi u tako teškim prostornim a i drugim uvjetima. Gdje sam god došao na radilište nisam vidio da radnim terapeutima manjka motivacije i/ili profesionalizma. Većina njih ide na dodatne edukacije o vlastitom trošku i nije istina da su radni terapeuti "mrtvi" u svojem ophođenju sa korisnicima i/ili svojoj daljnjoj edukaciji. Izvođenje rehabilitacijskog programa će kad tad doći na višu razinu, s obzirom da ćemo ući u EU i stvari će se morati promijeniti - na bolje.
.....do tada se moramo snalaziti kako najbolje znamo na svim razinama, što mislim da uspješno, s obzirom na okolnosti i radimo.

Mislim da smo mi svi vrlo dobro svjesni koliko se malo novaca izdvaja...ali to nikako nemože biti terapeutima niti ostalim zdravstvenim djelatnicima izgovor za neljubaznost, bahatost i neljudskost- naravno ne mislim na sve terapeute već na one određene sa kojima sam se susretala ...uglavnom oni terapeuti koji se usavršavaju sami znaju cjeniti svoju struku zato jer su do nje teško došli i cilj im je usavršavanje radi pomoći bolesnima..
Cijela država je doslovno u banani...pa nemože u zdravstvu cvasti cvijeće....
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Futrola » 08 vel 2010, 01:17

O neljubaznosti, bahatosti i neljudskosti ne želim govoriti. Osobno, nisam se nikada susreo sa radnim terapeutima koji su pred nama, roditeljima i/ili korisnicima pristupali na takav način. Ako ste se Vi susreli sa takvima, onda očito takvih ima. Mislim..... i među žitom ima kukolja. Ali dobro kažete 'nisu svi isti' i zbilja bi bila nanesena nepravda da se sve terapeute tako generalizira. Žao mi je što ste imali takvih iskustava.

I žao mi je zapravo, što čitajući ovu temu dobivam na uvid koliko ste Vi roditelji nesretni (u većini slučajeva) sa radnom terapijom i radnim terapeutima. Netko se je od Vas ovdje i izjasnio te naveo problem posture prilikom izvođenja terapije. Naprosto mi je nezamislivo u to vjerovati - da radni terapeuti ne provode to adekvatno, a kamoli da nisu sa time upoznati, jer je upravo postura sastavnica studija i studenti radne terapije kroz vježbe a i druge programe bivaju upoznati sa pozicioniranjima prije, tijekom i nakon provođenja aktivnosti.
Ne znam...... Vi roditelji najviše znate što vam ne odgovara u terapijskom postupku sa vašim djetetom. Mislim da bi zbilja bilo u redu da se to na neki način onda i iznese dotičnom terapeutu. Ne znam... Sigurno postoje neki načini za to.
Futrola
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mammamia » 08 vel 2010, 11:52

Evo, da se i ja pridružim. Vidim da su ovdje neki naveli da nisu zadovoljni s terapeutima na Goljaku. Ne znam n koji se dio Goljaka to odnosi. Mi idemo na Zelengaj, na odjel majka-dijete i tamo sam do sad srela više radnih terapeuta i sa svima sam u principu bila zadovoljna. Svi su vodili računa o posturi i svi su objasnili što trebam raditi s djetetom i koja je svrha tih vježbi. I uvijek sam bila unutra kad se s Margaritom radilo, ne samo kad je bila mala, nego i sad kad već ima skoro 5 godina. Samo sam 2-3 puta izašla ispred i to samo iz razloga da vidimo što će se desiti, jer M. nije dozvoljavala da nju itko preuzme ako sam ja prisutna. Ali smo i to uspjeli prevladati i sad zapravo gušta u radnoj.
Sad malo o stanju kod nas u Zadru. Upravo sam na Goljaku upoznala jednu krasnu terapeuticu koja je iz Zadra i koja se nakon isteka svog ugovora tamo vratila u Zd. Njoj je izričita želja bila raditi kao radni terapeut i to s djecom. Ispalo je da to zanimanje u ovom gradu uopće nije potrebno. U bolnici je dobila odgovor da njima NE TREBAJU radni terapeuti, samo fizioterapeuti. U Margaritinom vrtiću (dv Latica za djecu s pp) su joj rekli da bi je rado zaposlili, ali po zakonu ne mogu, jer su odgojna ustanova i kao takvi ne mogu zapošljavati radne terapeute, već to mogu samo zdravstvene ust. Da skratim priču, nigdje nije našla posao, rečeno joj je da se gradi rehabilitacijski centar pa kad se otvori da tu može raditi kao radni terapeut s djecom. Tako da se zaposlila u staračkom domu i koliko ja znam i trenutno radi tamo. A mi koji imamo djecu s pp nemamo radne terapeute za njih u svom vlastitom gradu, jer nitko ne smatra da našoj djeci treba ta terapija. :baba Ljuta sam na sustav, jer očito ima ljudi koji žele raditi, koji vole svoj posao i koji ga dobro obavljaju, a nemaju mogućnosti. Nadam se da će se to u skoroj budućnosti promijeniti!
Mihaela, Margarita i Antonija
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la flipper » 08 vel 2010, 13:04

Tako je i kod nas, osim fizioterapije nema ništa u sklopu toplica a sigurno ima diječice koja bi trebala ili logo ili radnu ili defektologa uz fizio.... Dakle zdravstvena ustanova su i po tome mogu se tamo zaposliti a koji je razlog neznam i nemogu ulaziti u te peripetije ...... a da treba - treba, evo mi smo prvi koji trebamo i snalazimo se privatno.

Nama je isto kao i Mammamii na Zelengaju radna terapija bila ok.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.