Sada je: 30 tra 2026, 03:30.

ima li tko od vas hipotireozu?

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

ima li tko od vas hipotireozu?

PostPostao/la ivanaibruno » 05 ožu 2010, 16:48

sve mi je to nekako čudno i brzo i... prvo me doktorica opće prakse ne želi uputiti na pregled specijalistu jer- nije to tako strašan nalaz.

onda ja nju forsiram, da bih ja to ipak, da ovo da ono- pa jedva jedvice dobijem uputnicu.

onda dođem specijalistici, ona hladno pregleda nalaze krvi i ultrazvuka i odreže mi terapiju, uz napomenu da slobodno računam da će biti najvjerojatnije doživotna.

isuse, smrzla sam se. grozno to zvuči: doživotno. e, kaj sad to znači (iako razmišljam da odem i po drugo mišljenje jer me tako šokiralo): je li tko ima hipotireozu, jel pijete eurhyrox (ja 25), jel osjećate neku promjenu otkad ste to počele piti?
ivanaibruno
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: ima li tko od vas hipotireozu?

PostPostao/la ivanaCH » 05 ožu 2010, 17:01

ja imam latentnu, lagano povisen TSH vec nekoliko godina i nista ne pijem.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 05 ožu 2010, 18:16

Ja imam hipotireozu i uzimam 75mg euthyroxa.

Kakav ti je nalaz, koji su ti simptomi?

Sa 25mg se pocinje i onda se postepeno povecava doza (na 3 nedelje mislim), dok se ne dodje do zadovoljavajuceg rezultata TSH i hormona.

Da, terapija je verovatno dozivotna. Popijes tableticu svako jutro (vazno je da je ne kombinujes sa kalcijumom i sojinim proizvodima, oni sprecavaju resorbciju leka).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la skorpionka » 05 ožu 2010, 18:19

Imam i ja. Bolest jest dozivotna.

Doza se ne povecava ako nije nužno, ovisi o nalazima. Dugo sam bila na 25 ug, sad sam vec par godina na 50. Jedno kratko vrijeme (6 mjeseci) sam bila bez terapije jer sam dobila postpartalni tiroiditis koji me odveo u suprotnom smjeru pa mi je nakratko obustavljena th.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Stefanova_mama » 05 ožu 2010, 18:20

ivanaibruno je napisao/la:isuse, smrzla sam se. grozno to zvuči:

Zvuci, ali te prvobitni sok prodje.

Nakon sto sam pocela da uzimam lek prosao je umor i mogla sam ponovo skoncentrisano da mislim.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la ivanaCH » 05 ožu 2010, 18:23

curke, jeste se udebljale nakon sto ste pocele s terapijom?

meni je TSH oko 6 vec nekoliko godina. Simtoma nemam, nemam problema s odrzavanjem tezine ili mrsavljenjem ako to zelim, probava odlicna, kolesterol nizak, nisam zimogrozna...nista... Umorna jesam ali sam i jako aktivna...
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tara28 » 05 ožu 2010, 18:31

ja ti pijem euthyrox već 10 godina.
operirala sam štitnjaču i u cijelosti mi je izvađena, stoga ti ja pijem dozu od 137,5 mikrogr.
isto ću piti doživotno.
kad su mi našli optimalnu dozu koja mi je potrebna, osjećam se isto kao i prije, dok sam imala štitnjaču.
nikakvu razliku ja ne vidim.
obje trudnoće zatrudnila bez problema i iznijela do kraja.
samo je bitno redovito se kontrolirati da ti mogu odrediti adekvatnu dozu euthyroxa.
udebljala se nisam, osim u trudnoćama :mrgreen
umor ne povezujem s tim, već s načinom života koji vodim.
jedino što se pojačano znojim od kad imam problema s štitnjačom.
Bongo, 04.04.2007.
Đurđa, 18.02.2009.
tara28
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la skorpionka » 05 ožu 2010, 18:42

liječenje hipotireoze vodi gubitku tezine a ne dobivanju. Odnosno, neces nist izgubiti lijecenjem ukoliko nisi dobio kile zbog usporenog metabolizma uslijed hipotireoze. Ono što se meni dogodi jest da tocno znam stanje TSH po medjustanicnoj vodi u vidu celulita. Ako je TSH dobar sve se isprazni :lol
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la ivanaCH » 05 ožu 2010, 18:44

skorpionka je napisao/la:

liječenje hipotireoze vodi gubitku tezine a ne dobivanju. Odnosno, neces nist izgubiti lijecenjem ukoliko nisi dobio kile zbog usporenog metabolizma uslijed hipotireoze. Ono što se meni dogodi jest da tocno znam stanje TSH po medjustanicnoj vodi u vidu celulita. Ako je TSH dobar sve se isprazni :lol

ma neke cure su se zalile da su bas nakon terapije pocele gomilat kile, zato pitam.
Vidis, celulit bi mi onda mogao biti simptom. Bas su mi bedra postala ruzna zadnjih 12 mjeseci. :/
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 05 ožu 2010, 18:47

Razlog debljanja je nesto drugo. Hipo vodi u sklonost debljanju a hiper gubitku kila, vrlo jednostavno jer se hormonima stitnjače uprasvlja metabolizam svih stanica u nasem tijelu.

Ja sam sa TSH 6 počela terapiju 25 ug i preporodila se. Europska škola zna do TSH 8 drzati bez terapije, odnosno ovisno o simptomima, ali američka je stroza, daju odmah na nenormalan nalaz.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la ivanaCH » 05 ožu 2010, 18:52

Da, meni je endokrinolog u Vinogradskoj rekla da mi ne bi davala terapiju dok TSH ne poraste na 8-9. A vec godinama mi je izmedju 5.5-6.5.
Kad sam odlazila u Ameriku TSH mi je porastao na 17, ali se uskoro spustio natrag. Ocito je koliko stres utjece na stitnu.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 05 ožu 2010, 19:02

Ja imam Hashimoto, al mi je TSH još u normali.
Moj dr kaže da će uvesti terapiju čim se pojave simptomi, makar TSH bio ispod 6, jer da smatra da nema smisla mučiti štitnjaču i tako živjeti :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Stefanova_mama » 05 ožu 2010, 21:35

Po najnovijem su optuzili upotrebu teflonskog posudja, a odavno vec pominju zivu iz plombi kao moguceg krivca za toliki broj bolesti stitnjace ili ranije jednostavno nisu znali toliko o zlezdama sa unutrasnjim lucenjem.

IvanaCH to je visoko, budi oprezna.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la skorpionka » 05 ožu 2010, 21:38

Da, ja sam simptome imala s 5,2 ali nisam sumnjala da sam uopce hipotireotična. Cijeli zivot me optuzuju da sam vj.hipertireotična, tako da sam se i sama smijala svom prvom lošem nalazu, a svi oko mene me uvjeravali da taj nalaz nije moj nego je rezultat zamjene uzoraka. Kad ono :roll
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 05 ožu 2010, 21:39

Ja imam obiteljsku anamnezu pozitivnu, teta mi ima Gravesa.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Krumpirić » 05 ožu 2010, 21:43

skorpionka je napisao/la:Ja imam obiteljsku anamnezu pozitivnu, teta mi ima Gravesa.

same here
meni ima baka :(

i da, ja isto izgledam hiperasto :lol , uvijek se znojim, tresem, imam ludu probavu,mršavim, dr me poslala na UZV jer je, kad je vidla povećanu štitnjaču, mislila da su to aktivni čvorovi, il kakoveć :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 05 ožu 2010, 21:45

Stefanova_mama je napisao/la:Po najnovijem su optuzili upotrebu teflonskog posudja, a odavno vec pominju zivu iz plombi kao moguceg krivca za toliki broj bolesti stitnjace ili ranije jednostavno nisu znali toliko o zlezdama sa unutrasnjim lucenjem.

IvanaCH to je visoko, budi oprezna.

živa u plombi je opasna ko natrij u soli, meni te priče, s mojim skromnim znanjem kemije, nemaju logike :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ivanaibruno » 05 ožu 2010, 22:38

u super, vidim ja da svašta znate. ajmo redom:

1. koji su to simptomi hipotireoze? ja sam išla na neke krvne preglede zbog nečeg sasvim desetog, pa se ispostavilo da su mi T3 i T4 u normali, a TSH je 5,pol. Dobila sam recept za 25mg.
2. od čega dođe hipo...?
3. što ako odbijem piti Eutirox, (recimo da mi se više sviđa stav "europske škole"), bar za sada.
4. što je , uz krvnu sliku, ZNAK da stvarno moram početi s tabletama?
5. jel se mogu :loce uz tu terapiju?
6. jel plaćam te tablete i koliko?
ivanaibruno
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LUMPY » 05 ožu 2010, 22:44

meni je 2008 postavljena diajgnoza hipotireosa supklinika od tada uzimam eutirox 25 miligrama na tašte .
Titula te ne ćini čovijekom , niti te odijelo čini čovijekom . ono što te čini čovijekomje skriveno daleko od pogleda , skriveno je u duši .
slika
[/url]
LUMPY
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivanaibruno » 05 ožu 2010, 22:52

ma da uz ta silna pitanja ne ispadnem čudna:

naime, ne mogu nikako prihvatiti činjenice:
- da sam otišla doktoru iz sasvim drugog, da ne velim banalnog razloga i dobijem nalaz tog TSH- je li- malo povišen
- da mi osnovom istog tog nalaza moja doktorica opće prakse ne šalje na ikakav daljnji pregled ( nego tek mojim inzistiranjem...) jer tvrdi da to nije nikakav problem
- da mi internistica osnovom još istog tog nalaza propiše lijek koji se DOŽIVOTNO pije...

mislim kaj, jel da idem po još neko mišljenje? hoće li mi svaki liječnik propisat lijek ili neće? zato me ove stvari o uzroku bolesti, simptomima i neliječenju zanimaju. jer da nisam sasvim iz čistog mira (stvarno nisam morala na taj pregled) napravila taj pregled krvi, ja bih danas mirno živjela ne znajući da mi je glupi TSH povišen na 5,47. i ne bih se zamarala sa riječju DOŽIVOTNO.

a ovo s :loce : ozbiljno pitam- jednom dvaput godišnje popijem malo, moram znati smijem li ili ne. iskreno, bilo me sram doktoricu pitat, a spremem se konačno na jednu svadbu.
ivanaibruno
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 05 ožu 2010, 23:07

smiješ živjeti normalno, jer dok piješ hormone, ti si normalna zdrava osoba, ne boj se :dunno

inače, simptomi su "usporenost"-usporena probava, depresija, zaboravljivost, debljanje, skupljanje celulita, zimogroznost, ciklusi koji zezaju,..kao da je čitav organizam usporio...

inače, ako kroničnu upalu štitnjače, ako se nebi zamarala sada, zamarala bi se za koju godinu kad te opale gadni simptomi, pa dok ih skužiš, dok kreneš s terapijom..eh..šta nije bolje ovako?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la babalu » 05 ožu 2010, 23:16

Ivanaibruno :hug malo si u soku ali ne brini,kao sto je netko rekao bolje da si na vrijeme otkrila nego da si se mucila godinama i nikak skuzit kaj je :dada
jako je bitno da uzimas terapiju,poslije ces raditi kontrolu i moze te dokica skinuti,tak je mene :dada
sad trenutno nisam na nicemu vec dugo
meni je T4 malo snizen
T3 i TSH u normali ali ja imam na svakom reznju po tri ciste i stalno to raste :dunno ,zasad veli moja dokica da je to sve ok ali ja se pitam do kada,ima neko iskustva sa cistama?

dijagnoza :cisticna nodozna struna
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sjemenka » 05 ožu 2010, 23:22

ivana, ne znam čemu tolika drama.
i jasam hipo, udebljala bi se u pravog hipopotama da ne uzimam terapiju.
pijem je već 10 godina i pit ću je ostatak života. često pomislim kako bi onom tko je izmislio euthirox trebalo podići spomenik. da ne postoji lijek za hipotireozu ja (i mnogi drugi) bi danas bili biljke. ja sam imala baš gadne simptome, tsh mi je bio koma.
štitna mi se apsorbirala sam u sebe, čitaj nestala.

a tebe muči jer si išla zbog druge stvari doktoru, ako ti je takav bed što si dobila terapiju i otkrila da nešto ne štima sa štitnom, vrati film unazad i pravi se da ti dr. nije ništa rekla. očito si granična kad je razmišljala da li da ti da uputnicu, kao ivana ch.
meni često na kontroli dr. smanji dozu, lako moguće da će i tebi, možda ostaneš i bez terapije.
a tableticu zveknem ujutro još dok ne mogu ni oči otvoriti i dok se umijem, obučem, stavim kavu prođe tih pola sata koliko treba biti na tašte. ne znam zašto te muči nešto što je doživotno, doživotno ćeš jesti i jabuke ili uzimati kakav vitamin ili jednostavno SVAKO jutro skuhati kavu ili čaj. a što se tiče alkohola, samo ti daj, nikad mi nije palo na pamet da ne bi smjela kombinirati, niti mi je tko rekao, a sigurna sam da ni ne piše u uputama,doduše čitala sam ih prije 10 godina. :mrgreen
ukratko, opusti se, prihvati da si došla u neke godine i da ogroman broj ženske populacije ima problema sa štitnom.
mislim da moja frendica sa hipertireozom ima puno više problema.
a vidiš i da ivana ch ima sličan tsh kao ti pa još ne uzima terapiju, ali je u stanju pripravnosti.
ako te tješi odi po drugo mišljenje ili pričekaj koji mjesec da vidiš u kojem smjeru to ide.
možda ti jestvarno od stresa. :hug
M. i R. 9.6.2005.
V. 19.11.2009.
sjemenka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 05 ožu 2010, 23:22

Ivanaibruno, najmanje sto te treba brinuti je rijec dozivotno jer je u cijeloj priči najmanje vazno to.

Pa ukratko. Hipotireoza ima vise uzroka, ali je u danasnje vrijeme najcesci autoimuna upala štitnjače, kod koje naši vlastiti limfociti razaraju tkivo stitnjače krivo ga prepoznavajuci kao strano tkivo i ta upala se zove Hahimotov tiroiditis. TO je tzv organ specificna autoimuna bolest. Autoimuna upala moze biti prisutna i uz normalan TSH kao kod Krumpi jer je jos uvijek ostalo dovoljno tkiva stitnjače koje dobro funkcionira, tako da hipofiza ne mora reagirati povisenjem TSH i tako tjerati štitnjaču na pojačan rad. Trajanjem autoimune upale dolazi do daljnje destrukcije tkiva i do povećanja TSH.

U ovom trenutku ti neki liječnici ne bi dali terapiju, osobito oni starijeg pristupa, dok bi ti drugi dali. Tako da pusta druga i treca mišljenja su gubljenje vremena.

Zašto ja osobno ne bi odbila terapiji? I razloga sto je jedan od simptoma koje ne vidimo i ne osjetimo i ubrzana ateroskleroza. Što se ostalih simptoma tiče, oni su zbilja čudni, liječnici vole reći da se hipotireoza ušuljava u nas život, dok hipertiorezu puno prije skužimoi osjetimo. Ja recimo uopce nisam primjećivala nešto značajno. Tipičnih simptoma koji bi me natjerali vaditi TSH nije bilo. Pogotovo što sam na prvi pogled "hipetireoza". I onda mi se usuljalo skracenje luteinske faze ciklusa ali to sam pripisivala godinama :kima Pa mi je jesensko ispadanje kose polako se produljilo tako da mi je kosa u kontinuitwetu otpadala preko 6 mjeseci. I to me nije brinulo dok nisam imala dva rana spontana zaredom. Oni su bili razlog za analizu hormona i veliko iznenadjenje za mene.

Lijek se dobiva na recept. Jeftin je jer kutija sa mislim 100 tbl dodje par detetaka kuna, to znam jer kad mi se ne da ici u pri9marnu po recept, napisem sebi privatni :loce Najbolje ga je uzeti ujutro natašte i to je dobro pola sata barem, a neki kazu cak i sat, odgoditi jelo i piče zbog bolje apsorpcije. Meni je ovo najveci problem u cijeloj priči jer čim otovrim oči ja bi jela, doručak mi je glavni obrok a sad moram gledati na sat do doručka. Inače, sve ostalo živis kao i do sada. Nema nikavih drugih ograničenja.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Stefanova_mama » 05 ožu 2010, 23:27

Krumpi zaboravila si umor, meni je to bio najstrasniji simptom, onako ispavam se 8 sati, ustanem iz kreveta i jedva se vucem.

Meni su euthyrox uveli na 4,6 i velik broj antitela.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la skorpionka » 05 ožu 2010, 23:32

Ja sam preporod dozivila nakon par tjedana terapije. Umor se usetao u moj zivot i cinio mi se razumljivom posljedicom stila zivota. Kad sam počela terapiju ponovno sam dobila volju, snagu, tek onda sam se osjetila "starom ja" u punom smislu. I tek onda s odmakom sam vidjela koliko je postepeno taj umor, bezvoljnost ovladao mnome, a da zbog sporosti kojom sam se mijenjala ja to nisam primjecivala.

Da ne govorim da sam pod zadnje, prije otkrica po prvi put u zivotu postala nekako pesimistična, crnih misli, čudna sama sebi. To je nestalo ko rukom odneseno.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la ivanaibruno » 05 ožu 2010, 23:38

kak ne bi bila drama- prekjučer u 5 popodne sam bila "OK", a u 5 i 15 ispadne da imam takvu bolest/poremećaj koji ću imati cijeli život. U principu sam dobrog zdravlja, i pijenje tableta, još uz onu riječ na D, mi sluti na takvu strahotu ko da ću umrijeti uskoro (sori sori, znam da je glupo, al nemrem si pomoć). mislim, malo mi je teško pojmiti da riječ doživotno kod mene znači još brat bratu 40 godina, recimo... :D
dobro, malo lakše dišem zahvaljujući zadnjim 2-3 posta. :kiss
ivanaibruno
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 05 ožu 2010, 23:59

Ako je to ono najgore sto te treba zadesiti, onda odi okolo pjevajuci ;)

prekjučer u 5 popodne sam bila "OK", a u 5 i 15 ispadne da imam takvu bolest/poremećaj koji ću imati cijeli život

Ista si kao sto si bila prekjučer, imas jednake simptome, odnosno nemas ih. ;)
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Potica » 06 ožu 2010, 00:26

nače, simptomi su "usporenost"-usporena probava, depresija, zaboravljivost, debljanje, skupljanje celulita, zimogroznost, ciklusi koji zezaju,..kao da je čitav organizam usporio...; onda mi se usuljalo skracenje luteinske faze ciklusa ali to sam pripisivala godinama Pa mi je jesensko ispadanje kose polako se produljilo tako da mi je kosa u kontinuitetu otpadala preko 6 mjesec

Sad ste mi dale za misliti imam sve te simptome a nisam hipohondar majkemi :D ali ih uopće nisam povezala i nije mi palo na pamet to pričati doktoru, samo sam mu spomenula umor i lošu probavu, napravila sam krvnu sliku i dobila željezo za anemiju i dalje nisam išla. :dunno
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Stefanova_mama » 06 ožu 2010, 11:05

Potice test se radi iz jedne ampule krvi iz vene, obavis to i znas gde stojis.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

Sljedeća

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.