Sada je: 17 tra 2026, 17:47.

DIJETE OD 19 MJESECI NE KOMUNICIRA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: DIJETE OD 19 MJESECI NE KOMUNICIRA

PostPostao/la elizabeta » 30 ožu 2010, 15:18

Ovo što ti je ThinkPink rekla je tzv. floor-time metoda i o tome imaš puno u ovoj knjizi koju smo ti tu spomenuli Greenspan i autori- "Dijete s posebnim potrebama"
Ja sam s curicom puno radila na taj način, i ona danas stvarno ima vrlo razvijenu imaginaciju, imitaciju...
I stalno stalno joj izgovaraj ono što činite, jasno, glasno, uz puno puno ponavljanja.
Ja i dan danas (kad mala zna sve riječi izgovoriti, dobro i čisto) znam hodat po doma ko idiot i govorit: Mama pere suđe, idemo čistiti, maca papa Wiskas, vjetar puše, kiša pada, peremo ruke, peremo zube....ma sve po puno puta, izražajno, glasno.
Znači, ne samo govoriti kad radiš s njom, ili se igraš, nego non stop, kad ona može čuti.
I stalno joj priređuj, i svi ukućani, neke male "drame", igrokaze...ne nešto extra nego od najobičnijih stvari stvoriti predstavu, naglasiti sve, pojačati, privući joj pažnju.
Njoj treba "klik" koji će potaknuti njene unutarnje intelektualne sposobnosti...podražaj koji će složiti puzzlice koje su u njenoj glavici, sve, ali možda nisu uvijek točno posložene.

mamashnita od noje je napisao/la:ali mog sina su vidjeli: psiholog, psihijatar, defektolozi (razlicitih usmjerenja), neuropedijatri i pedijatri. svatko je vidio nesto drugo.

da. i ne samo to, nego bi svatko od njih i u različitom trenutku vidio nešto drugo.oni dijete procjenjuju u okviru zadanog vremena, a to je relevantno samo kod djece s jako blagim poteškoćama. kod autizma amplitude znaju "plesati"
zato sam rekla - najbolji uvid a i efekt rada postiže jedna stručna osoba koja redovno viđa dijete.
Zadnja izmjena: elizabeta; 30 ožu 2010, 15:21; ukupno mijenjano 1 put/a.

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ronin » 30 ožu 2010, 15:20

tnx liza,zlata mi vrijedi ovo što pišeš

Shnito,jel ta knjiga jedna od onih koje si mi poslala?
ako nije večeras idem u knjižnicu:)
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la ZacKa » 30 ožu 2010, 15:25

eli je napisao/la:velika je razlika 1,5g i pet. ja sam kod svoje kad je imala oko četiri posumnjala u autistični spektar :roll jer se dijete naučilo samozabaviti i kompletno isključiti od svijeta. no maleni su koncentrirani prvenstveno na ljude i u toj dobi ili rade nešto što ne smiju ili gnjave mamu, natežu je i izvoljevaju da bude njihov klaun i sluga istovremeno.

Moja se oduvijek znala sama zabavljati satima bez da joj itko treba no naravno kako je veća sada i nas traži da se
zabavljamo s njom. Ok radila je i što se ne smije s 1,5g.

Ali i dalje se često zna totalno isključiti u sobi punoj ljudima. Možda je to ustvari vrlina :mrgreen Ne sumnjam ja u autizam, ali ne znam ni gdje da to svrstam.

I baš ne odgovara na jasne upute, pitanja što mene najviše brine, niti tetama u vrtiću, barem 3x joj se moraju obratiti, što bi joj moglo predstavljati problem u školi, ali nadam se da će do tada ..........
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Glori » 30 ožu 2010, 15:38

do kad ćemo se mi susretati sa tim da smo mi krivi radi predrasuda i još to da imamo predrasude o svom djetetu...takva osoba kao da nije prošla dio psihologije pristup roditelju i da je odavno dokazano da sindrom "hladna majka" je glupost...

sad si ti svoje dječake odgojila bez predrasude ,a nju ne...kad dijete ima problem majka je kriva...a kad je dijet urednog razvoja tada smo obavili sjajan posao...baš čudno da je moja starija predstavnik svih prvih razreda,a on pri oblačenju još uvjek treba moju verbalnu podršku...

i dalje ostajem da dijte trebaš odvest kod stručnjaka sa ovog područja,pa ako on kaže da nije tada nije sigurno...

ali i tako je najvažnija godina pred vama pa ćeš i sama biti puno pametnija...
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 ožu 2010, 15:39

ronin, nije. to je ona jedina koju nisam imala, a koju sam ti preporucila jer je izvrsna :)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la elizabeta » 30 ožu 2010, 15:43

Zacka - ako tvoja mala ima autizam, onda ga i mm ima garant :lol

Potpuno je normalno što ona ima potrebu malo "pobjeći" i što je možda više individualac u igri nego ekipni igrač....i to je samo odraz karaktera. ukoliko ona zna komunicirati kad joj je to potrebno. Ona će sigurno prekinuti svoju samotnu igru ako npr. neko pozvoni na vrata i recimo uleti hrpa djece.zar ne?

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ronin » 30 ožu 2010, 15:56

mamashnita od noje je napisao/la:ronin, nije. to je ona jedina koju nisam imala, a koju sam ti preporucila jer je izvrsna :)

danas sutra je onda nabavim
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la ZacKa » 30 ožu 2010, 16:00

Ja rekoh da ne sumnjam na autizam niti sam ikada pomislila samo sam se ovdje povela na to neodazivanje koje je kod autizma specifično a i kod moje..

Ako netko pozvoni na vrata ona u večini slučajeva ne prekida svoju igru. Čuje ali ne reagira ........

Ako uleti hrpa djece onda već da. :lol veliki društvenjak je i s druge strane........ne poričem to........
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 30 ožu 2010, 16:23

ronin, zbilja imaš jako dobar pristup cijeloj priči :1
Kako imam nešto iskustva s lošim i dobrim psiholozima, već samo ta rečenica što ti je ta psihologica rekla odaje da ona u tom području nije "kod kuće".
Floor time je zakon za svu djecu, a pogotovo za djecu kao što je tvoja malena
edit: npr moje iskustvo s jednom starijom logopedicom iz Suvaga gdje je napravila njegovu procjenu kada je imao 2,5 godine )čisto kao ilustracija kako titula ne znači i stručnost za svu djecu): rekla nam je da je Denis dosegnuo svoj max i da što mi još hoćemo? dijete je tada spajalo 2-3 riječi skupa i uglavnom prvi slog riječi. Danas, on ima 10 godina i komunicira kao i svi njegovi vršnjaci (osim slova R). Da smo joj povjerovali i da nismo s njime radili, te 2-3 riječi bi bile zbilja njegov max
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la andrij » 30 ožu 2010, 16:51

ronin je napisao/la:slažem se elizabeta sa svakim slovom koje si napisala

MM je primjerice jedva dočekao tračak optimizma i sad mi govri "vidiš da si pretjerivala"
a ja duboko u duši znam da nisam

OK,motorika joj je savršena,po nekim pokazateljima je vrlo inteligentna...ALI NE KOMUNICIRA!!!!

psihologinja mi je dala 7-8 vježbica koje da s njom radim,ma to manje više već i radim.

jedna mi se stvar ne sviđa koju mi je rekla.
rekla je da je problem najviše u meni,da sam ja u svojoj glavi već postavila dijagnozu i da nenamjerno i nesvjesno blokiram dijete u njenom napretku.

žene moje ja to stvarno ne činim.

Važno je da se dijete što prije uključi u rad , a i Vi da dobijete prave poduke kako s njom raditi da što prije djevojčica prevlada poteškoće koje trenutno ima - od dijagnoze ma kakva ona bila - dobra ili loša - se neće uteć niti se može uteć ,a ni sakrit ,tako da psihologica,iako stručna , nemože tako nabrzinu donijet "presudu" tko je koga zakočio ili jeli ili nije poremećaj u autističnom spektru.

Ja držim palčeve da sve bude OK ... Uzmi ono najbolje što možeš od psihologice i pičite dalje :joy ti živiš s djetetom 24 i najbolje ju poznaješ :-)
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 30 ožu 2010, 16:54

Ako te što zanima o radu sa djetetom - na ovom linku imaš puno informacija
http://autizam.pforum.biz/portal.htm
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ronin » 30 ožu 2010, 18:36

glupo mi ja sad pisati traktate,no danas me moje dijete prvi puta razumjelo.
netko je napisao poviše kakv te osjećaj obuzme kad uočiš napredak kod djeteta s posebnim potrebama....ja sva lebdim još uvijek.

sjedile smo na podu sat vremena i igrale se_slagale smo kockice(klasične vježbe.prvo joj dam jednu,pa u drugu ruku drugu,i zatim dodam treću i nastojimo postići da ne ispusti obje već samo jednu da bi prihvatla novu.)
zatim sam na kolut zavezala špagu i stavila pred nju.posegnula je ,ne za predmetom,već je povukla špagu.i slično...

i grand finale!pred nju stavim dvije lutke:Tweety i Fifi
i kažem:marija daj mami Fifi

pogledala me pametnim očicama,TOČNO sam vidjela,po prvi put da kuži,i dala mi Fifi
vratila sam bebe i dodala i Bocka.
Zatražila sam Bocka.Dodala mi ga je.

Srce mi je ko kuća!!!!!!!!!!!!
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Profimama » 30 ožu 2010, 18:42

:srca :joy
Dobro si napisala da je ona dijete s misijom u vašim životima
FABJAN 30.05.2005
FRANE 06.03.2009

Srce ponizno stvori mi Gospodine i duh postojan da moli u meni
Profimama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 30 ožu 2010, 18:48

mog sina su vidjeli: psiholog, psihijatar, defektolozi (razlicitih usmjerenja), neuropedijatri i pedijatri. svatko je vidio nesto drugo.

bogme, potpis. :/
samo je mene to nerviralo preko neba jer su vecinom imali i razlicite upute sto bismo mi trebali.
I ja sam misljenja kao elizabeta, tesko da psihologica, ma kako dobra bila, moze vidjeti sve sto treba u tom satu.
Mi smo, recimo, kod psihologinje u Suvagu, dobili toliko iskrivljenu sliku da nisam mogla vjerovati. Jer je ona zdravo za gotovo uzela da on ne moze sloziti kockice (iako je u stvarnosti bilo da nije htio) i tako, puno stvari je napisala da on ne moze iako je bilo to da ga nije mogla dobiti na suradnju.
Na ERF-u su nas, ako nista drugo, na Salati, promatrali dva sata kroz staklo prije nego sto su treci usli unutra i pokusali nesto dobiti od njega.
I da, potpisujem i elizabetu i sve druge cure- puno ovisi o tome sto cete kod kuce i kako cete. nema tog strucnjaka kojeg ces platiti da sve radi, jer tih dva, tri puta na tjedan po pola sata ili 45 minuta nije dovoljno, doslovno je, kako elizabeta kaze, to cjelodnevna terapija, svaki trenutak ma kako banalno izgledao mogucnost je da se djetetu "pomogne", priblizi.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Alisa » 30 ožu 2010, 19:01

Ronin, došla sam na forum samo da vidim kako ste vas dvije. I evo - i meni srce kao kuća.
Idem vesela sa svojima malo vani.
I još nešto - sutra ću sjesti na pod i igrati se s njima. Ponekad mi to promakne od "ozbiljnih" poslova. A ne bi trebalo.
Živila i ti i tvoja malenica! :zivili
Tamo gdje su vaše težnje, vaš rad, vaše ljubavi, tamo je mjesto vašeg svakodnevnog susreta s Kristom. Tamo, usred potpuno materijalnih stvari ove zemlje, gdje se moramo posvećivati služeći Bogu i svim ljudima. Na horizontu, djeco moja, izgleda kao da se spajaju nebo i zemlja. Ali ne, oni se spajaju uistinu u vašem srcu ako sveto živite u svakodnevnom životu.'' (sv. Josemaria Escriva)
Alisa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 30 ožu 2010, 19:04

Srce mi je ko kuća!!!!!!!!!!!!

:joy
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la nadicab » 30 ožu 2010, 19:47

:joy :joy
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Glori » 30 ožu 2010, 20:00

moj to nije mogao ni sa 2,5....

upravo je zato važno da se obrati pažnja na problem kod djeteta...jer kad se igraš sa nekim ciljom iznenadiš se koliko razumiju...

ja sam ga bombardirala u početku sa 5stvari ,a on se jedva koncentrirao na jednu..

samo ti to receptivno širi,ona je pravi dragulj... :zivili
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 30 ožu 2010, 20:12

ronin je napisao/la:Srce mi je ko kuća!!!!!!!!!!!!

i meni kad ovo danas čitam
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Beppa Joseph » 30 ožu 2010, 20:29

Ina66 je napisao/la:
ronin je napisao/la:Srce mi je ko kuća!!!!!!!!!!!!

i meni kad ovo danas čitam

Bravo za vas. Bravo Marija Karmela, mala bisernice :srca
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la ronin » 30 ožu 2010, 21:15

ovaj je topic,bez imalo pretjerivanja,postao moja oaza ljubavi i sreće

velik je forum,pišemo o puno tema,no ovdje kad vam pišem o svom djetetu i problemima s kojima se suočavamo,osjećam čistu energiju ljubavi.

i znam da sam subjektivna,i znam da sam u izrazito povišenom emotivnom stanju jer se o mojoj najvećoj životnoj radosti radi,no fluid dobrih vibracija,nade i uzajamne pomoći gotovo je fizički opipljiv.

hvala vam što se veselite mom veselju.
hvala što mi savjetujete kako se snaći u moru i zbrci koje je pred nama,plivamo,i pokušavamo držati glavu iznad vode

i neka se sve zajedno podsjetimo,i mame djece s pp-om,i mame "običnih"posebnih klinaca,i one koje nisu mame,ali mi usrdno vibraju i šalju molitve,
koliko su male stvari važne.koliko to u našim sivim svakodnevnicama zaboravljamo.koliko je jedan osmijeh bitan.koliko znači malena ručica na obrazu.

što god moja posebnica učinila,gdje god dospjela jednog dana,kakve je god stvari čekale u životu,uspjela se normalno integrirati u ovaj naš svijet ili jednostavno ostala u divnom,onom vlastitom,nikad,ali nikad neću zaboraviti koliku sam podršku i ljubav dobila od žena koje nikada nisam upoznala.

hvala vam što postojite,jednostavno. :srca
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la mamuška » 30 ožu 2010, 21:16

evo samo sam navratila-šaljem vam dobre vibrice i puse :kiss
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 ožu 2010, 21:20

joj ronin :kiss
bas sam sretna zbog vas :D
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Anika30 » 30 ožu 2010, 21:25

Jako mi je drago zbog posebne djevojčice od posebne mame :srca .
F. 28.05.2003.* 21.09.2005.M.10.01.2009.T. 15.09.2011.

Bog je bolji organizator

PostPostao/la badada » 30 ožu 2010, 21:36

ronin :hug i :kiss
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 30 ožu 2010, 21:51

Baš mi je toplo pri srcu zbog male posebnice! :srca Lijep napredak.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lilly » 30 ožu 2010, 21:51

Ronin, strasna si zena!!! :klanja :klanja
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 30 ožu 2010, 22:08

ronin je napisao/la:ovaj je topic,bez imalo pretjerivanja,postao moja oaza ljubavi i sreće

velik je forum,pišemo o puno tema,no ovdje kad vam pišem o svom djetetu i problemima s kojima se suočavamo,osjećam čistu energiju ljubavi.
i znam da sam subjektivna,i znam da sam u izrazito povišenom emotivnom stanju jer se o mojoj najvećoj životnoj radosti radi,no fluid dobrih vibracija,nade i uzajamne pomoći gotovo je fizički opipljiv.

hvala vam što se veselite mom veselju.
hvala što mi savjetujete kako se snaći u moru i zbrci koje je pred nama,plivamo,i pokušavamo držati glavu iznad vode

sve sto si napisala i osjeca se svakoj tvojoj rijeci :kiss
ljubi malenu :kiss
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la elizabeta » 30 ožu 2010, 22:13

ronin je napisao/la:
....što god moja posebnica učinila,gdje god dospjela jednog dana,kakve je god stvari čekale u životu,uspjela se normalno integrirati u ovaj naš svijet ili jednostavno ostala u divnom,onom vlastitom....

Divno mi je pročitati da poštuješ njen svijet :) ...ali budi sigurna u to da si ti itekako važna u njenom svijetu, čak i ako ti se učini da te nije svjesna.

Ovo dolje u mom potpisu je rečenica koju moja curica jako često izgovara...valjda već pola godine...Nemam pojma jel to negdje čula (jel zna neko?)ili izmislila odnosno napola čula napola izmislila....ali mi to, iako nespretno sročeno, jako puno govori upravo o tome da taj njihov "potok" moramo pustiti da prirodno teče, ne stavljati nekakve umjetne brane po našim mjerilima...moramo učiniti to da potoku damo prostora, da zauvijek može teći...

Evo jedna fotka na kojoj se vidi kako moja curica može i zna komunicirati. ovdje je vrlo živahno animirala svog brata (onog neposebnog) nakon što joj je on nastojao privući pažnju. Ne čini se baš autistično jelda?
Evo to su ti izlasci iz vlastitih svijetova, koji mogu postati i sve češći i sve potpuniji, a tvoja mala je danas pokazala da to može :)

slika

elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 ožu 2010, 22:14

elizabeta, volim citati kako pises o svojoj djeci. :)
divna fotka.
mamashnita od noje
Muza

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.