Sada je: 17 tra 2026, 17:45.

DIJETE OD 19 MJESECI NE KOMUNICIRA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: DIJETE OD 19 MJESECI NE KOMUNICIRA

PostPostao/la elizabeta » 30 ožu 2010, 22:16

sutra obilježavamo Dan svjesnosti o autizmu, i baš nam se ovaj topic nekako uklopio u taj povod....
thanks shnita.

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 ožu 2010, 22:22

zar to nije 2. travnja?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la ronin » 30 ožu 2010, 22:24

je,2.travnja je.
elizabeta divna je fotka,divna :srca
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la nadicab » 30 ožu 2010, 22:26

elizabeta, tako rijetko u zadnje vrijeme pišeš o svojim posebnjacima - šteta jer imaš toliko znanja za podijeliti
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Dory » 30 ožu 2010, 22:32

Elizabeta - slikica je prekrasna :srca
ronin - hvala ti što pišeš i što pišeš na takav način, s toliko ljubavi i entuzijazma....vjerojatno nisi ni svijesna koliko snage izvire iz tvojih riječi, koliko je to nade i podrške i poticaja za sve nas koji smo uz djecu s pp a i naravno za roditelje "normalne" djece
veselim se uspjehu i napretku tvoje princezice :srca :joy
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la elizabeta » 30 ožu 2010, 22:43

nadicab je napisao/la:elizabeta, tako rijetko u zadnje vrijeme pišeš o svojim posebnjacima - šteta jer imaš toliko znanja za podijeliti

Nadice, nekako bi se svaki topic o autizmu ovdje pretvorio u rasprave o načinima liječenja...pa bi se dijelili u dvije grupe: one koji misle da je autizam bolest koju prehranom i dijetama moramo ukloniti, i one koji ne razmišljaju baš tako...i onda topici i nisu bili baš podloga za lijepo pisanje... :dunno
ali ovako razbacano gledano oo da da ima ih tu dosta koji su napisali jako jako kvalitetnih postova na temu

Dan autizma je 2.4. ali je zbog velikog petka obilježavanje pomaknuto ranije. Pa se tako sutra na Cvjetnom trgu u podne puštaju baloni (8000) i u drugim gradovima isto...naveče je koncert grupe No problem orchestra (Velesajam - dvorana globus 19 sat) glazbenici su izvrsni , puno koncertiraju svuda u svijetu, a doslovce svi su s teškoćama.

evo http://www.noproblem-orchestra.at/audio ... lem-video/

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la silki » 30 ožu 2010, 22:51

ronin, nemam što pametno napisati jer jedino iskustvo koje imam je što volim jedno posebno dijete :srca
pratim svaki vaš korak i šaljem vam jedan veliki virtualni :hug
ljubi micku prekrasnu :kiss
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la silki » 30 ožu 2010, 22:52

elizabeta, divna fotka :srca
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la eli » 30 ožu 2010, 23:04

elizabeta, krasna su ti djeca. :le
eli
Sveta krava

PostPostao/la Glori » 30 ožu 2010, 23:09

elizabet,baš je posebno lijep,a mali je :cool
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Una » 31 ožu 2010, 09:14

ronin svaka cast,divim se tvojoj hrabrosti,sinoc sam u dahu procitala cijeli topic,nakon tvoje price s poroda sam toliko plakala... :place :hug ,...vjerujem da ce tvoje dijete puno napredovati uz takvu hrabru majku, :dada

i vama ostalima koje imate slicna iskustva svaka cast,postidila sam se sinoc kad sam procitala nekoliko postova na kakve"gluposti" mi koji nemamo slicnih iskustava reagiramo,na neprospavanu noc,na ....... :oops:

ronin curica ti je preslatka i tvoji su elizabeta divni :dada ,
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 31 ožu 2010, 09:50

liza, jos jedna prekrasna fotka tvoje djecice. :proljece Na licu tvoje curice je toliko radosti, srece, ljubavi... da stvarno izvire iz fotke. Predivno.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la elizabeta » 31 ožu 2010, 10:53

LiKmama je napisao/la:liza, jos jedna prekrasna fotka tvoje djecice. :proljece Na licu tvoje curice je toliko radosti, srece, ljubavi... da stvarno izvire iz fotke. Predivno.

zanimljivo, ali gotova sva autistična djeca su jako lijepa. Nadprosječno lijepa, i svi imaju bistar, inteligentan pogled

ovaj crtež mi je baš fora za majcu

slika

elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 31 ožu 2010, 11:37

Elizabeta, predivna dječica.............. :srca

Predivno pišete i ti i Ronin. Svaka čast. Tako tople i razumne riječi.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mirbi » 31 ožu 2010, 11:43

Ronin, :hug

Elizabeta, jednom sam ti rekla da ti se divim, a sad znaš i zašto. :klanja
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la andrij » 31 ožu 2010, 16:24

" Djeca s autizmom su velik i neistražen oblik ljudske sante leda ,ono što vidimo je vrh sante leda, a kad nas puste u svoj svijet osjetimo kako su to veoma draga, pametna i često genijalna djeca. "

I svi komuniciraju ,ali na svoj način :srca

tko ima profil na face može otići na grupu podrške osobama sa autizmom ... slikice sa današnjih priredbi održanih diljem RH su već počele pristizati :D
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 31 ožu 2010, 17:46

elizabeta je napisao/la:
nadicab je napisao/la:elizabeta, tako rijetko u zadnje vrijeme pišeš o svojim posebnjacima - šteta jer imaš toliko znanja za podijeliti

Nadice, nekako bi se svaki topic o autizmu ovdje pretvorio u rasprave o načinima liječenja...pa bi se dijelili u dvije grupe: one koji misle da je autizam bolest koju prehranom i dijetama moramo ukloniti, i one koji ne razmišljaju baš tako...i onda topici i nisu bili baš podloga za lijepo pisanje... :dunno
/

o da, veliki potpis.
počelo se svodit na recepte i suplemente, a prestalo pisat o minijaturnim naprecima, o šetnjama i bistrim probuđenim pogledima. zato sam i ja svela pisanje na minimum.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la ronin » 31 ožu 2010, 18:34

ja ne želim da pišete malo,već puno

ako će me zanimati recepti,dijeta i suplementi otići ću tamo gdje to piše

ja baš želim da pišete o svojoj djeci,o onome što rade ,govore,i kako doživljavaju svijet

npr ona elizabetina rečenica iz potpisa.stalno mi je u glavi.kako je predivna.
djeluje kao mali haiku koji samo poseban i lucidan tok misli može stvoriti :srca

ja se cijeli dan sumanuto družim sa Greenspanom.otvara mi sasvim novi svijet. :dada
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la † zmijac » 31 ožu 2010, 18:42

i ja sam tu i sad mi je lakše jer nisam jedina nora ;) vidim i da Elzabeta i dalje ko i ja priča na glas :zivili

Ja i dan danas (kad mala zna sve riječi izgovoriti, dobro i čisto) znam hodat po doma ko idiot i govorit: Mama pere suđe, idemo čistiti, maca papa Wiskas, vjetar puše, kiša pada, peremo ruke, peremo zube....ma sve po puno puta, izražajno, glasno.

A inače nakon puno vremena dobra komunikacija na GP :dada
A o uspjesima naših klinaca ( a i nas) samo pohvale .
Imam dana kad se sjetim di smo bili prije godinu -dvije i srce mi puno jer i dalje Sky is the limit)
Svima sretan dan 02.04..
nije više AKO,već KAD !
† zmijac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ronin » 31 ožu 2010, 19:12

meni je to već pričanje naglas toliko ušlo u naviku da ljudi oko mene sigurno misle da sam prošvicala

na katu iznad nanovo se preuređuje stan i tamo jedan majstor radi po cijele dane.
i cijele me dane sluša kako govorim.
sretnemo se kasnije na stepenicama i popričamo,nešto spomenem kako sam sama a on me gleda u čudu:al ja vas cijelo jutro slušam kako pričate :mrgreen

a da ne kažem kako s MK idem u kupovinu i za svaki artikl koji uzimam s polica naglas govorim:a sada ćemo uzeti mlijeeko,sada pahuljice,vidi tamo su nam pelene..i tak po cijelom popisu

i što je najbolje sluša ona mene.al ni a ni b od nje.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la sandram » 31 ožu 2010, 21:10

Ronin, odlican stav, razmisljanje, djelovanje.... vasa prica ne moze imati nikakav dukciji ishod nego sretan :luv
Elizabeta,divna fotka, toliko njezna, emotivna, a istovremeno puna energije, i to pozitivne.
Divan je ovaj topic. Divan zbog iskrenih emocija, zbog podrske, zbog zajednistva, zbog ucenja novog kroz gotovo sve postove. Hvala vam na tome jer i mi ucimo iz vasih iskustava i to dalje prenosimo nasoj djeci.
Alex, pisi, ima nas kojima falite :)
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la ronin » 31 ožu 2010, 21:37

Cure s iskustvom,pišite mi malo više o floor time-u

ja ću početi svakodnevno s nekih 45 minuta

inače ona ima tepih na kojem se igra,i prostor za igračke,no večeras sam kupila one najveće spužvaste puzzle i napravila od njih kvadrat,i to sam zamislila kao mjesto gdje ćemo nas dvije provoditi floor time.znači,ne na drugom kraju sobe i ne u drugoj sobi nego htjela bih ta da to mjesto poveže s onim što ćemo raditi .
jel to OK?

dalje,naručila sam preko super linkova(Shnita :kiss ) odlične edukativne drvene igračke:kreativne kocke s poklopcem na kutiji koji ima oblike kroz koje se kocke stavljaju,zvjezdica s urezima koje se umeću jedna u drugu pa dijete samo slaže oblike,piramide tri vrste(princip kolut na kolut ali od tri vrste oblika:kugla,kvadrat,osmerokut) i moj favorit-drvene kocke s rupama(brojevima) kod 1-5 koje se stavljaju na drvene štapiće s tim da npr kocku s dvije rupice treba staviti na dva štapića i sl

danas smo vježbale i crtanje(šaranje),to je psihologinju najviše oduševilo pa eto ne škodi,jel

što još predlažete?

inače,mislim da su ovo dobri naputci i za mame sve djece ,a ne samo s posebnim potrebama
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la alexandra » 31 ožu 2010, 21:53

floor time 45 minuta je sasvim dovoljan za početak, ako TI izdržiš. :mrgreen predlažem ti da si radiš blokove od 20-30 minuta da ne poludiš prebrzo :lol
prostor za igranje isčisti od previše igračaka - ostavi dvije tri najzanimljivije pa mijenjaj - previše stimulacije može štetit ko i premalo pa da ne rasipa pažnju.
crtajte kolko god hoćete. kupi joj boju za crtanje prstima, plastelin.
greenspana nauči napamet :mrgreen
ne troši previše para na jako skupe edukativne igračke, koristi sve što imaš doma, od bešteka (razvrstavajte žlice, vilice, male žličice), lonaca, graha, riže, pijeska, flomastera, običnih kocki i tako. naravno da ćeš kupovat puzzle i slično, al to imaš sigurno i od starijih.
idite van puno, puno u park, tobogan, ljuljačke, penjanje, berite cvijeće, trčite, skačite.

glede pričanja sam sa sobom - ja sam pretežno sama s djetetom koje ne govori i psom koji također ne govori. a ja meljem li ga meljem, s jednom pa sa drugom. e pa onda meljem i kad sam sama, što recimo strašno veseli moje kolege na poslu :lol , slučajne prolaznike na cesti, u dućanu i kad sam sama imam predstavu ko ronin jer jelte glasno govorim šta kupujem. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. ako ne govorim, onda pjevam. katastrofa. :drink
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Anika30 » 31 ožu 2010, 21:58

ronin je napisao/la:inače,mislim da su ovo dobri naputci i za mame sve djece ,a ne samo s posebnim potrebama

Istina :dada , ja sam u ovih par dana više stvari spoznala, gledanje u oči, odazivanje na ime, pokazivanje prstom, igre slaganja .... Tek sam sad skužila da su neke forumašice mame djece sa pp ( Elizabeta :oops: ) jer se uglavnom vrtim na anđelima i generacijskim topicima.

ronin je napisao/la:Cure s iskustvom,pišite mi malo više o floor time-u

I mene zanima. Vaša iskustva su dragocjena :jadnimi

sandram je napisao/la:Divan je ovaj topic. Divan zbog iskrenih emocija, zbog podrske, zbog zajednistva, zbog ucenja novog kroz gotovo sve postove. Hvala vam na tome jer i mi ucimo iz vasih iskustava i to dalje prenosimo nasoj djeci.

I ja mislim da je ovo posebno mjesto. :srca
F. 28.05.2003.* 21.09.2005.M.10.01.2009.T. 15.09.2011.

Bog je bolji organizator

PostPostao/la ronin » 31 ožu 2010, 22:09

alex hvala odlični savjeti :)

plastelin!to joj još nisam davala da ga ne pojede,no mislim da je došlo vrijeme za to.
inače,meni se sviđaju i one vrtićke fore tipa napuniti malu bočicu Jane npr grahom pa zveckati,i slično.

45 minuta ,mogu ja bez problema,zbilja.da treba i duže.neću ja poludit(možda malo,OK :loce )nego će ona prosperirati.

nego,za mjesec i po kreće plaža,kupanje,kantice i lopatice.to će biti mrak.obožava vodu.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la TanjaMT » 31 ožu 2010, 22:18

ronin, pratim te, bit ce dobro :ljubav

ako se bojis da bi MK mogla stavljati plastelin u usta, ovdje ti je recept za "domaci plastelin" od slanog tijesta. obojas ga bojama za namirnice:
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=49&t=23501&p=803751&hilit=plastelin+domaci#p803751
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la alexandra » 31 ožu 2010, 22:20

baš sam došla još nadodat igre u vodi :dada
dok ne možete na plažu i kada će poslužit, pretakanje, prelijevanje, zaljevanje, špricanje, pjena i te stvari.

moja još uvijek najveće skokove u razvoju sveukupnom ima nakon 2 mjeseca na moru. voda je njena sredina definitivno i ne možeš je izvadit iz mora.
ostale koje su nas pratile znaju, mi smo s tri i po krenuli kod ane sršen u školu plivanja, s 4 je proplivala samostalno bez ikakvih pomagala i to plivanje je terapija samo takva. s nekih 7 je već mogla plivat duže od mene :oops: tako da vrijeme u moru pretežno provodi s ocem jer ja em riknem em se smrznem. :lol

i eto da i nju malo pohvalim, sad ide na plivanje jednom tjedno sa školom, pliva punih 45 minuta i najbrža je od svih školaraca od 1.-8. razreda :mrgreen

inače, uz pomoć greenspana smo mi uspjeli vratiti kontakt očima nakon par dana. naravno ne stalni, ali smo je dobili da te pogleda na par trenutaka direktno. pa smo vrištali od sreće. za neke stvari nam je trebalo (i još nam treba) stopedeset godina. al eto smo još živi. :mrgreen
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Imge » 31 ožu 2010, 22:23

cure, uzitak vas je citati :hug :srca
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ronin » 31 ožu 2010, 22:27

iiii da me sad vidite sad skakućem po kući ne znam što me puklo :lol

koji dobar recept za plastelin!ujutro ću ga napraviti!jedino ak ne puknem skroz i odem miješati večeras :lol

imam dvije boje za kolače,to je valjda dobro?
tempere ne bi smjele u tu smjesu?
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la TanjaMT » 31 ožu 2010, 22:35

tempere ne bi smjele u tu smjesu?

boje za kolace su sasvim dovoljne. za veceras :lol .
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.